Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Želja po maščevanju

akcijska kriminalka
Podnapisi
Na sporedu od: 19.4.2018, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2018
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Joe Carnahan
Režija: Eli Roth
Vrnitev Brucea Willisa v novi priredbi filma Death Wish iz leta 1974, posnetega po istoimenskem romanu Briana Garfielda. Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) je kirurg, ki je vsak dan priča posledicam nasilja v svojem mestu. Nekega dne prideta tako v bolnišnico tudi njegova soproga (Elisabeth Shue) in hči (Camila Morrone), ki sta bili žrtvi napada v njihovi hiši. Ker je policija prezaposlena z drugimi zločini, se Paul, žejen maščevanja, odpravi na lov za napadalci na svojo družino. Ko anonimni morilec zločincev pritegne medijsko pozornost, se začne mesto spraševati, ali je ta smrtonosni maščevalec angel varuh … ali besen krvnik.

 

Kirurg dr. Paul Kersey (Bruce Willis) posledice nasilja v mestu vidi zgolj takrat, kadar žrtve tega nasilja pripeljejo na njegovo urgenco… dokler njegove žene (Elisabeth Shue) in hčerke (Camila Morrone), ki je v študentskih letih, grdo napadejo v njihovem domu v predmestju. Policiji se nerešeni zločini kopičijo, zato Paul v želji za maščevanjem pravico vzame v lastne roke in izsledi napadalce. Anonimni pokoli zločincev zbudijo pozornost medijev, detektivi so mu tesno za petami, vse mesto pa se sprašuje, ali je ta smrtonosni maščevalec angel varuh ali starka s koso… Paul Kersey pa postane nekakšna razcepljena osebnost: človek, ki rešuje življenja, in človek, ki jih tudi jemlje; mož in oče, ki skuša poskrbeti za svojo družino, in skrivnostnež, ki se bojuje proti zločinu; kirurg, ki iz trupel osumljencev odstranjuje krogle, in možakar, ki išče pravico.

Napeta akcijska srhljivka, v kateri trčita bes in usoda, je nova inačica akcijske drame Paul Kersey ne oprošča (Death Wish, 1974) s Charlesom Brosonom, ki jo je po istoimenskem romanu Briana Garfielda iz leta 1972 na podlagi scenarija oskarjevega nominiranca Wendella Mayesa režiral Michael Winner. Novo inačico, ki v ospredje postavlja tematiko zločina, kazni in zmožnosti udariti nazaj, je po scenariju Joeja Carnahana (scenarist in režiser filmov Narc, As v rokavu in Preživetje) režiral Eli Roth (Krvavi hostel, Krvavi hostel 2, Zeleni pekel), vlogo glavnega junaka pa je od Bronsona prevzel Bruce Willis, ki velja za enega najpomembnejših akcijskih zvezdnikov in zaslužnega za vsakokratno osveževanje in premikanje meja akcijskega žanra.

Tokrat je nastala upodobitev, ki ne prizanaša z udarci, pri tem pa izziva naše predpostavke in pritiska na naše gumbe. »Gre za privlačnost zamisli, da imamo običajni smrtniki sposobnost in moč, da zaustavimo zločin in se borimo proti zlu,« pravi Roth, ki je posodobil zapleteno psihologijo Garfieldovega romana in jo nadgradil z novimi dražljaji in surovim, nepopustljivim pogledom na ameriško psiho leta 2018. »Globoko smo kopali, prišli do bistva in se potrudili zgodbo podati tako, da se lahko z njo poistoveti tudi dandanašnje občinstvo,« pove producent Roger Birnbaum. »Ni šlo, da bi zgodbo zastavili tako, kakršna je bila v zgodnjih sedemdesetih. V naši državi je marsikaj drugače. Kerseyja k nasilju primorajo njegove frustracije glede pomanjkanja sredstev in osebja na policiji.«

Poleg Willisa igrajo še Vincent D’Onofrio (Sedem veličastnih, seriji Daredevil in Red in zakonitost: Zločinski um), Elisabeth Shue (Zbogom, Las Vegas), Camila Morrone, Dean Norris (serija Kriva pota) in Kimberly Elise (The Great Debaters). Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Rogier Stoffers, montažer Mark Goldblatt, scenarist Paul Kirby in kostumografinja Mary Jane Fort. Glasbo je zložil Ludwig Göransson.

Komentarji

27.4. 2018 ob 13:34

Bruce Willis-tud če igra v risanki, yeah

— mama

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.