Kolosej
Film distribucije Fivia

Železna lady

biografska drama
Oskar za najboljšo glavno žensko vlogo
Na sporedu od: 1.3.2012, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2011
Scenarij: Abi Morgan
Režija: Phyllida Lloyd
Režiserka uspešnega mjuzikla Mamma Mia predstavlja navdihujočo biografsko zgodbo prve britanske premierke Margaret Thatcher. Po vstopu v politiko skuša Margaret podreti družbene in politične stereotipe, vendar med strankarskimi kolegi ne najde razumevanja. S pomočjo neizmernega osebnega odpovedovanja in stoične drže se ji uspe prebiti na čelo stranke in na volitvah prevzame vodenje države. Toda srhljivo obdobje hladne vojne in grožnja spopada za Falklandsko otočje, jo pripeljeta pred vedno večje politične in osebne preizkušnje. Film je prejel zlati globus in oskarja za najboljšo žensko vlogo.

Okvir zgodbe

Železna lady pripoveduje zgodbo o Margaret Thatcher, ženski, ki je bržkone prva z zgodovini britanske vladajoče politike porušila zidove, ki so strogo ločevali spol in razredno pripadnost od sveta, v katerem je dotlej strogo vladal zgolj moški spol. To je zgodba, ki se vešče vrti okrog oblasti in cene zanjo ter je hkrati izjemen in pretanjen portret neverjetne in zapletene ženske.

Meryl Streep o odločitvi, da sprejme vlogo, in o tem, na kako nenavaden način se je je lotila, pripoveduje: “Sploh nisem imela časa razmišljati o njej,” se spominja. “Z letalom sem priletela v London in imeli naj bi teden dni vaj in priprav pred začetkom snemanja. Bil je januar in priznam, da sem bila tedaj, ko sem vlogo sprejela, prepričana, da bom imela več časa za priprave. Toda preživela sem peklenska Božič in Novo leto – mož je imel več zelo resnih operacij in umrla je moja zelo dobra prijateljica. Zato sem ob prihodu v London imela občutek, da sem popolnoma nepripravljena nanjo. Za ves teden sem se zaprla v majhno dnevno sobo z električnim kaminom in delala 24 ur na dan. Roy (Helland), ki skrbi za moje pričeske in ličenje, je stanoval tik zraven mene; nosil mi je čaj in mi pod vrati puščal sporočila.”

“Kljub omejenemu času pa sem se kar potopila v Margaretin lik in uspelo mi je razviti občutek, kakšno je bržkone bilo njeno življenje – stoodstotno osredotočenje, popolna pripravljenost vedoč, da mora biti desetkrat hitrejša, bolj pripravljena in pred vsemi drugimi, kajti bila je prva. Res sem bila pod velikim pritiskom, vendar samozavestna, ko smo začeli snemati.”

Zgodnja predprikazovanja Železne lady so dokazala, kako zelo je bila pripravljena. Vzbudila so izjemno zanimanje in hvalo njene upodobitve prve dame britanske politike ter nedvomno ene najvplivnejših žensk 20. stoletja. Z njo si je Meryl Streep priborila tudi rekordno 17. nominacijo za oskarja.

Režiserka Phyllida Lloyd poudarja: “Za vlogo Margaret Thatcher smo potrebovali veliko zvezdnico, kajti tudi ga. Thatcher je bila zvezdnica. Meryl zelo dobro razume, kaj pomeni osamljenost javne osebnosti.«

Meryl Streep se je za vlogo ge. Thatcher in ponovno sodelovanje s Phyllido Lloyd odločila hipoma. Skupaj sta posneli eno največjih svetovnih uspešnic leta 2008, muzikal Mamma Mia!

“S Phyllido sva se večkrat občasno pogovarjali, ne o določenih projektih, ki naj bi jih delali skupaj, pač pa o tem, česa se loteva ona in kaj ponujajo meni,” pripoveduje Meryl. “Potem pa me je nekega dne poklicala in rekla, da ima scenarij, za katerega bi želela, da ga preberem. Da gre za zgodbo o Margaret Thatcher. Takoj sem pomislila: ‘Mojbog, hočem jo igrati!’ Vedela sem, da mi bo všeč. Koliko ljudi dobi priložnost, da upodobi prvo politično voditeljico Zahodnega sveta?”

Kratka vsebina

Margaret Thatcher, zdaj 80-letna nekdanja angleška ministrska predsednica, zajtrkuje na svojem domu na Chester Squaru v Londonu. Čeprav je njen mož Denis umrl že pred leti, je odločitev, da iz omar končno pospravi njegove obleke, sprožila val spominov. Pravzaprav se takoj, ko se odloči, kako bo preživela dan, Denis pojavi pred njo resničen kot tedaj, ko je bil živ – zvest, ljubeč in nagajiv.

Margaretino osebje potoži Carol Thatcher o očitno zbeganem dojemanju sedanjosti in preteklosti, ki ga kaže njena mati. Hči postane zaskrbljena še istega dne med večerjo z gosti, ki jih Margaret sprva povsem očara, nato pa se izgubi v spominih na večerjo, med katero sta se pred 60 leti spoznala z Denisom. Po večerji se Margaret odpravi v posteljo, vendar ne more spati. Vstane in si začne vrteti stare družinske filme, ob katerih se spominja, kaj vse je morala žrtvovati v zasebnem življenju, da si je lahko ustvarila politično kariero.

Dan zatem Carol prepriča mater, da obišče zdravnika. Margaret vztraja, da z njo ni nič narobe. Zdravniku ne pove ničesar o zelo živih spominih na najpomembnejše trenutke v njenem življenju, ki ji kratijo budne ure.

Doma na Chester Squaru se Margaret bojuje proti vedno močnejšemu navalu spominov. Zato odločno spakira Denisove stvari in zahteva neodvisnost zase – spomine bo imela za vedno, toda ima tudi življenje zdaj in ta trenutek; morda skromnejše in veliko manj pomembno kot nekdaj, vendar prav tako vredno, da ga polno živi.

Margaret Thatcher

Margaret Thatcher je bila prva ženska na čelu katerekoli vlade zahodne poloble. Bila pa je tudi ministrska predsednica z najdaljšim delovnim stažem v 20. stoletju.

Rodila se je leta 1925 špeceristu v mestecu Grantham v Angliji. Leta 1943 so jo sprejeli na ugledno univerzo Oxford, kjer je študirala kemijo. V času študija je bila predsednica študentskih konservativcev, v drugi polovici štiridesetih let pa je delala kot raziskovalna kemičarka. Leta 1950 je kandidirala na volitvah za parlament kot predstavnica konservativne stranke v Dartfordu, vendar ni bila izvoljena. Leta 1951 se je poročila z uspešnim poslovnežem Denisom Thatcherjem in se v dveh letih do rojstva dvojčkov Carol in Marka uspešno prekvalificirala za odvetniški poklic. Leta 1959 je znova kandidirala na konservativni listi v Finchleyju – in tokrat zmagala ter prišla v Spodnji dom parlamenta. Ministrski predsednik Edward Heath jo je imenoval za ministrico za izobraževanje in znanost. Po porazu Heathove vlade leta 1974 je kandidirala za vodjo konservativne stranke, kar ji je leto zatem tudi uspelo. Leta 1979 je stranko povedla do zmage na splošnih volitvah in postala prva ministrska predsednica v britanski zgodovini. Vzdevek Železna lady ji je že tri leta poprej nadela takratna sovjetska oblast zaradi neomajnega nasprotovanja komunizmu.

Meryl Streep – Margaret Thatcher

Že skoraj 40 let upodablja izjemne like v filmih in ubira občudovanja vredno igralsko pot od gledališča, do filma in televizije. Izobraževala se je v javnih šolah in z odliko diplomirala na kolidžu Vassar ter leta 1975 prav tako z najvišjimi ocenami dokončala študij lepih umetnosti na univerzi Yale. Igralsko pot je začela na gledaliških odrih v New Yorku. Tri leta po diplomi je prvič nastopila na Broadwayu, osvojila emmyja za vlogo v Holokavstuin bila prvič nominirana za oskarja z vlogo v Lovcu na jelene. Predlani je s 16. nominacijo za oskarja za vlogo Julie Child v Julie in Julia Nore Ephron dosegla rekord, ki ga je letos le še dopolnila s 17. nominacijo za upodobitev Margaret Thatcher.

Njena zbirka izjemnih vlog nima primere in nesmiselno bi jih bilo naštevati; prav tako občudovanja vredna (ali še bolj) so njena prizadevanja za izboljšanje kakovosti življenja nasploh in enakosti med moškimi in ženskami. Znana je njena aktivna podpora združenjem Equality Now, Women for Women International in Partners in Health. Leta 1989 je soustanovila skupino za podporo potrošnikom M&O in si deset let prizadevala za vzdržno ter samozadostno poljedelstvo, strožji nadzor nad pesticidi in lokalno pridelavo organske hrane.

Lani ji je ameriški predsednik Obama podelil državno odlikovanje za dosežke v umetnosti.

Eden najtežjih izzivov v vlogi Margaret Thatcher je bil njen značilni in vsem prepoznavni glas. Hči trgovca s špecerijo iz severne Anglije s svojim naglasom tudi nikoli ni mogla skriti svojih korenin. Ko je prvič prevzela krmilo konservativne stranke, ki je bila tedaj svetišče izobraženih moških vrhnjega sloja, je zavestno spremenila glas v bolj avtoritativnega, kar pokaže tudi film. Meryl Streep ni sodelovala s strokovnjakom za glasovno urjenje in govor in je namesto tega sama izčrpno proučila lik ge. Thatcherjeve. Vadila in pripravljala se je tako, da je ure in ure poslušala arhivske posnetke skozi vso pot njene politične kariere.

Jim Broadbent - Denis Thatcher

Za stransko vlogo v drami Iris je Jim Broadbent dobil oskarja. Je eden najbolj znanih in cenjenih angleških igralcev. Igral je v vrsti filmov, na primer, v Perrier’s Bounty, The Damned United, Harry Potter and the Half Blood Prince, Young Victoria, Moulin Rouge in Bullets Over Broadway. Redno sodeluje s priznanim britanskim režiserjem Mikom Leighem, nazadnje je zaigral v njegovem Another Year in v gledaliških igrah Goose-pimples ter Ectasy, igral pa je tudi v njegovih Življenje je sladko, Topsy-Turvy ter Vera Drake. Prav tako je že dolga leta vnet privrženec gledališča; za vlogo v televizijskem filmu Longford pa prejel nagrado BAFTA.

Komentarji

11.2. 2012 ob 11:55

Kljub temu da Meryl kot vedno blesti v vlogi, ki ji bo pa letos morda celo prinesla oskarja, je film obupen. Večino časa scenarij posveti Thatcherjevi kot stari, zablodeli ženski, trenutki, ki pa jih posveti njeni politični karieri, pa so smešno slabo napisani, pa čeprav jih Streepova reši. Njena igra je res ogleda vredna, ampak potrebno je pretehtati, je zanjo vredno gledati tako slab film? 4/10.

— MYS
25.2. 2012 ob 21:12

SUPER!!

— rkc
28.2. 2012 ob 14:22

Meryl je zakon!

— Bette
6.3. 2012 ob 7:03

MERLY je zakon.

Brez nje je film bedn.

i love you

— Pierce Brosnan
19.3. 2012 ob 19:43

Film je primeren za gledalce, ki jih zanima zgodovina. Meni je bil dober...sam mogoče res malo preveč mešanja sedanjosti in s tem pogovori z mrtvim možem in preteklosti.

— mike1968
19.3. 2012 ob 22:10

Meryl Streep je razlog, zakaj je ta film preprosto potrebno videti. Sicer je film na nivoju TV filma, a je glavna igralka svojo nalogo opravila tako vrhunsko, da bi jo gledal še dolgo potem, ko je filma konec. ODLIČNO!!!!!

— Peter
22.3. 2012 ob 17:07

dokaj bedno!

— primož
24.3. 2012 ob 17:57

Super igra Streepove. Šla sem ga gledat zaradi zgodovine, ki se je ne spomnim. Film je dober, ni pa wau.

— Drejc
29.3. 2012 ob 21:17

Res je. Meryl Streep blazno dobra. Film pa ni preveč prepričal. Je malo igran, malo dokumentaren, preveč razdrobljenih zgodbic. Če ne bi bilo Streepove, bi vse skupaj bila velika žalost.

— Maja
9.4. 2012 ob 17:50

gledala sem ga danes na velikonočni ponedeljek s prijateljico , privlačila me je igralka , a vsebina nad moderna ,tako do moraš res pozorno slediti filmu in zbrati ustrezne komponente da dobiši lik margarete thatcher.

— marta
10.4. 2012 ob 13:28

odličen film, zaslužen oskar za glavno žensko vlogo

— caty
11.4. 2012 ob 10:51

Film povzame žensko, ki se spušča na področja, ki so bila takrat še nenamenjena ženskemu spolu. Žensko, torej mati, ženo in javno osebnost. Film je eden izmed najlepših kar sem jih videla v življenju. Name je pustil velik vtis. Čestitke ustvarjalcem. Ogled priporočam z desetimi in ne petimi zvezdicami.

— Katja Fašink
22.4. 2012 ob 13:32

Super film res. Jaz sem nad njim navdušena, je pa res da nekaterim ni všeč. Vsak človek ga vidi drugače. Dosegel je vsa moja pričakovanja. Vreden ogleda.

— Karin
22.4. 2012 ob 23:23

cemu naslou "železna lady" ?? tak naslou k se sploh ne povezuje s filmom pa kje maste logiko ljudje!!

— big star
25.7. 2012 ob 20:38

MERLY je zakon.

Brez nje je film bedn.

i love you

— Price Brosnan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.