Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Zelena cona

vojna drama
Zarota. prikrivanje. Borba enega človeka za resnico.
Podnapisi
Na sporedu od: 18.3.2010, Kolosej Ljubljana
22.4.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
13.5.2010, Kino Komuna
1h 55min / 115min
Leto: 2010
Jezik: angleščina
Scenarij: Brian Helgeland po knjigi Rajiva Chandrasekarana
Režija: Paul Greengrass
Režiser napetih trilerjev Bournova premoč in Bournov ultimat raziskuje temno plat vojne v Iraku, ki jo doživlja marinec Roy. Njegov oddelek ima nalogo poiskati orožje za množično uničevanje, toda med številnimi smrtonosnimi zasedami nepričakovano naletijo na neprijetno presenečenje, ki nakazuje možnost srhljive zarote. Roy se znajde med dvema ognjema, saj se mora poleg sovražnikov pomeriti tudi z dvoličnimi ameriškimi agenti in politiki, ki so pripravljeni storiti vse, da resnica ne bi prišla na dan.

Zgodba

Samotnemu bojevniku preostane le eno: zapustiti mora svoj položaj, da najde skrito resnico.

Leta 2003 strokovni častnik ameriške vojske Roy Miller s svojo ekipo inšpektorjev po ukazu nadrejenih išče orožje, ki naj bi bilo skrito v iraški puščavi. Od enega miniranega in nevarnega kraja do drugega možje iščejo smrtonosne kemikalije, namesto tega pa naletijo na zapleteno prikrivanje, ki spodkopava namen njihove naloge.

Miller, ki ga manipulirajo operativci, katerih nameni se križajo, mora med prikritimi in napačnimi podatki, skritimi na tujih tleh, najti odgovore, ki bodo ali oprali malopriden režim ali pa razplamteli vojno v nestabilni regiji. V teh žgočih časih, na tem vnetljivem kraju bo ugotovil, da je najbolj zmuzljivo orožje od vseh resnica.

O produkciji

Da bi dosegel pristen občutek, je režiser za večino stranskih vlog in statistov zbral nekdanje in aktivne vojake ter veterane, prav tako pa tudi vojaške svetovalce. Ker snemanje v Bagdadu seveda ni bilo možno, so film snemali v Španiji, Maroku in Angliji. Začeli so 10. Januarja 2008 v letalski bazi Los Alcazares na sredozemski obali v španski provinci Murcia. Tu so posneli prizore, ki se dogajajo v Sadamovem obveščevalnem štabu, zunanje prizore pri republikanski palači in manjši palači v Zeleni coni. Prizore prometne gneče na štiripasovnici so posneli na novi murcijski avtocesti, ki še ni bila odprta za promet.

Večino eksterierjev so posneli na ulicah v Rabatu in okolici v Maroku, kjer so delali sedem tednov.  Večino interierjev so posneli v Londonu in grofiji Surrey. Ravno zaradi sodelovanja vojakov in veteranov je film tako realističen.

O igralcih

Matt Damon (strokovni častnik Roy Miller)
Že kot mlad igralec si je s prijateljem Benom Affleckom prislužil oskarja za najboljši izvirni scenarij za Good Will Hunting. Kot igralec je debitiral v Mystic Pizza, nadaljeval pa z vlogami v uspešnicah, kot so trilogija Bourne, Saving Private Ryan, The Talented Mr. Ripley, Rainmaker, Courage Under Fire, The Good Shepherd, The Departed, Syriana, trilogiji Ocean’s 11, 12 in 13 in številnih drugih.

Greg Kinnear (Poundstone)
Debitiral je v Pollackovem remakeu Sabrine, nadaljeval pa z As Good As It Gets, You’ve Got Mail, Little Miss Sunshine, Invincible, Fast Food Nation, We Were Soldiers, Nurse Betty in številnimi drugimi.

O ustvarjalcih

Paul Greengrass
r
ežija
Zelena cona je njegov sedmi celovečerni igrani film, za njim pa je uspešna in ugledna kariera na britanski televiziji. Podpisal se je pod dva od treh Bourneovih filmov, Supremacy in Ultimatum in vmes posnel močno dramo United 93. Zaslovel pa je s filmom Bloody Sunday o pokolu v severnoirskem Derryju. Veliko je delal za televizijo kot scenarist in režiser, tako igrani program kot dokumentarce.

Komentarji

18.2. 2010 ob 21:01

to bo zihr dobr film:P

— črt
26.2. 2010 ob 13:48

hud igrauc. :)
Łike it.

— Łollipop
12.3. 2010 ob 21:40

to bo hud film komi čakam

— tomaž
18.3. 2010 ob 19:14

o komi čakamm!!!

— škofljica
20.3. 2010 ob 7:28

ta ma same dobre filme

— damy
23.3. 2010 ob 20:56

skoda ko ne klofuta mal vec drugac je pa dober igralec!!

— ace
23.3. 2010 ob 21:44 zvezdica

Film ponuja "katarzo" o fami okoli povoda za vojno v Iraku - orožja za množično uničevanje. Podaja odgovore na vprašanja, ki si jih nekateri zastavljajo ter z njimi ponuja eno do verjetnih resnic. Film je narejen dobro, igralska zasedba ni slaba, za avtentičnost je poskrbljeno. Omembe vredna je tudi tokratna promocija ene od ameriških vladnih služb - Cie.

Meni osebno je bil film všeč, vsak pa naj si ga pogleda sam in naj si ustvari Svoje mnenje.

J.P.

— Fox1985
28.3. 2010 ob 21:13

to je fucking dobr film,

— tomy
7.4. 2010 ob 11:11

gniu fil,m

— wtf
16.4. 2010 ob 15:08

SAMO POKANJE, BREZ ZVEZE

— ANA
24.4. 2010 ob 2:32

supr film!!!!

— jura
25.4. 2010 ob 14:33

odlično

— ina
25.7. 2010 ob 17:35

film je super, vreden ogleda

— x

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.