Kolosej
Film distribucije Fivia

Zbogom, sin moj

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 29.5.2020, Kolosej Ljubljana
2h 56min / 176min
Leto: 2019
Država: Kitajska
Jezik: japonščina
Režija: Xiaoshuai Wang
Nedolžna otroška igra ob vodnem zajetju se konča tragično in nad nekoč srečno družino leže senca trpke bolečine. V želji, da bi pozabila tragedijo, se Yaoyun in Liyun preselita v mesto in posvojita malega fantka, ki pa ne more povsem zapolniti nastale praznine. Ko se fant v najstniških letih uporniško odloči oditi od doma, se skleneta ostarela zakonca vrniti v rodni kraj, ki po toliko letih kaže povsem drugačen obraz. Njuna vrnitev sproži val spominov, vse od proletarske zanesenosti in mladostnih političnih idealov, zaradi katerih sta se bila pripravljena – ali prisiljena? – odreči se še nespočetim otrokom, prek obljub cvetočega kapitalizma do pomirjujoče sprave s preteklostjo, temelječe na odpuščanju in brezpogojni ljubezni.

»Morda je zorni kot res pesimističen, vendar se osredinja na ključno vprašanje tistih, ki smo odraščali pod politiko ‘enega otroka’, izjemno potrebo po zaščiti svojega otroka in družine. Kaj pa, ko se zgodi tragedija? Vpliv tistega obdobja je veliko širši od družinskega konteksta, zaznamoval je celotno družbo.« (Wang Xiaoshuai)

WANG XIAOSHUAI
Rojen leta 1966 v Šanghaju. Študiral je na Filmski akademiji v Pekingu in je eden glavnih predstavnikov kitajske neodvisne filmske produkcije, ki kljub komercialnim pritiskom ohranja umetniško vrednost filma. Je cenjen kitajski režiser in scenarist, priznan tudi zunaj domovine. Za svoj bogati filmski opus je prejel številne nagrade na uglednih mednarodnih festivalih.

FESTIVAL / NAGRADE
Berlinale 2019 (najboljša igralka, najboljši igralec), Urugvaj (posebna nagrada žirije, nagrada občinstva), LIFFe 2019

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.