Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Zbogom, Bafana

biografska drama
Po spominih jetniškega paznika Nelsona Mandele
Podnapisi
Na sporedu od: 17.1.2008, Kino Komuna
24.1.2008, Kolosej Ljubljana
2h 20min / 140min
Leto: 2007
Jezik: angleščina, koščina
Scenarij: Greg Latter, Bille August
Režija: Bille August
V filmu, posnetem po resničnih spominih zaporniškega paznika Nelsona Mandele, spoznamo zgodbo tipičnega južnoafriškega belca Jamesa, ki v železnih časih apartheida goji odkrita rasistična čustva proti temnopoltim prebivalcem. Ker se je v mladosti naučil njihovega jezika, mu oblasti naročijo, da mora v strogo varovanem zaporu nadzorovati in vohuniti za vodilnim borcem za enakopravnost Nelsonom Mandelo. Med tema povsem različnima človekoma se počasi razvije nevsakdanje razmerje, ki za vedno spremeni Jamesov pogled na svet.

Komentarji

12.12. 2007 ob 7:53 zvezdica

Denis Haybert (David Palmer iz serije 24) je že eden od dobrih razlogov za ogled tega filma.

— Matej
9.1. 2008 ob 14:08 zvezdica

Film sem pogledal pred Novim letom in mi je bil zelo všeč, saj je v filmu bilo res pokazan Mandelin upor, zoper rasizem. Da je do rasizma v JAR, kjer se zgodba dogaja sploh prišlo so poskrbele oblasti, ki so označile črnce za nasilne in neolikane. Tudi mlad zaporniški paznik (iz otroštva je znal črnski jezik), ki Mandelo spremlja vsa njegova leta v zaporu je sprva "napumpan" in rasist. Ko se zaporna kazen izteka pa sprevidi, da to ni tako. Skratka film vreden ogleda in 5€.

P.s.: V Novoletnem času sem spoznal družino iz JAR, ki govori, da vsi nemiri in kriminal nastajajo ravno zaradi črncev. S tem se sicer nisem strinjal, saj bi pri nas lahko potem lahko rekli tudi "marš ven Bos............

— Igor
14.1. 2008 ob 15:00

Dober film, če vas ta tematika zanima je res vreden ogleda. Sam sem ga gledal z ženo že pred Novim letom (oz. v času novoletnih počitnic) v Kemptnu -> Nemčija.

— igor
26.1. 2008 ob 11:41 zvezdica

izjemen film! resničen in zelo ganljiv. se splača pogledati vsekakor!!

— some1
27.1. 2008 ob 15:26

igor skulirej se! primerjava slovenci:bosanci z belci:črnci v JAR pa niti malo ni primerljiva. belci so ustvarjali kolonije v afriki, črnci pa so tamkajšnji prvotni prebivalci. a se ti zdi, da so prvotni prebivalci slovenije bosanci? nimam čisto nič proti kakršnemu koli priseljevanju. hotla sem samo pokazat, da primerjava ni čist ok. lp

— m
30.1. 2008 ob 0:00

Jaz sem si včeraj ogledal film. IN moram reči da je vreden ogleda. Saj prikazuje realnost. In tudi igralci dobro odigrajo svoje vloge. Res dober film!

— Tomaž

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.