Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Zblazneli

misteriozni znanstveno-fantastični triler / grozljivka
Boj se svojega soseda.
Podnapisi
Na sporedu od: 23.9.2010, Kolosej Ljubljana
11.11.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 41min / 101min
Leto: 2010
Jezik: angleščina
Scenarij: Scott Kosar in Ray Wright po filmu Georga A. Romera
Režija: Breck Eisner
Šerif majhnega ameriškega mesteca začne pri someščanih opažati nenavadno obnašanje, ki se od otopelosti stopnjuje v srhljive izbruhe nasilja. Nekdaj tesno povezana skupnost se čez noč spremeni v peklensko nočno moro, kjer kruta smrt čaka na vsakem koraku. Šerif Dutton skuša pobegniti z redkimi preživelimi, a se znajdejo v navzkrižnem ognju med morilsko množico zombijev in vojsko, ki skuša za vsako ceno omejiti in skriti vzroke srhljivega pokola.

Zgodba

Ameriške sanje se povsem razblinijo, ko prebivalci idiličnega mesteca nenadoma zblaznijo. Zaradi skrivnostnega strupa se prelevijo v neizprosne morilce z neizmerno željo po nasilju in krvavih obračunih. Da bi zajezila epidemijo, vojska neusmiljeno izolira mesto in s tem preostale preživele potisne v neizogibno smrt. Šerif David Hutton in njegova noseča žena Judy se z redkimi neokuženimi znajdeta v bitki za preživetje. Morilci prežijo na vsakem koraku. Med njimi so tudi sosedje, prijatelji, sorodniki. Nikomur ne gre zaupati. Ali se jima bo uspelo izviti iz krvavega mestnega obračuna?

Znanstveno-fantastična grozljivka režiserja Brecka Eisnerja je nastala po filmski predlogi, klasiki Georgea A. Romera, ki je tokrat prevzel vlogo izvršnega producenta. Scenarista sta Scott Kosar in Ray Wright.

Produkcija

Leta 1973 je George A. Romero ustvaril svoj četrti celovečerec, Zblazneli, provokativno zgodbo o mestecu, okuženem s smrtonosnim virusom, ki se širi celo hitreje kot nastala panika. Nova različica Brecka Eisnerja je drznejša od izvirnika, saj prikazuje še bolj zastrašujoč svet, v katerem so žrtve biološkega orožja potisnjene v brezizhoden položaj.

"Seveda smo se z ekstremnostjo oddaljili od resničnosti", pravi Eisner. "A bistvo tega filma temelji na resničnosti, ki je vsekakor mogoča."

Producent Rob Cowan si je sprva predstavljal sorazmerno omejeno zgodbo, a po prebranem scenariju je spoznal, da bo Zblazneli korak pred večino filmov tega žanra, nudil pa bo prav takšno stopnjo groze in negotovosti, ki jo imajo oboževalci grozljivk najraje.

Scenarij sta scenarista Ray Wright in Scott Kosar napisala po filmski predlogi iz 70-ih let prejšnjega stoletja. Wright priznava, da si je izvirni film ogledal šele tik pred začetkom ustvarjanja svojega prvega osnutka. "Dramatičnost me je prevzela. Majhno mesto je povsem obkoljeno. Poleg tega pa sem bil počaščen, da izhajam iz projekta, ki ga je ustvarila takšna filmska legenda."

Iskanje virusa trixie

Smrtonosni virus, ki poganja zgodbo, je dobil "neškodljivo" ime, Trixie. Bolezen ima številne mentalne in fizične simptome, ki imajo poguben učinek na človeške žrtve.

"Zanimivo je, da to ni film o zombijih," pravi Eisner. "Romero je zombije postavil v ospredje v več svojih filmih, a ta ni eden izmed njih."

Okuženi niso trop pošasti, ki jedo možgane, temveč oboleli posamezniki, ki na bolezen reagirajo na edinstven in zastrašujoč način, ki v določeni meri odraža realnost. Robert Hall, ustanovitelj ene najboljših hollywoodskih hiš za posebne maskerske efekte, je poskrbel za izgled žrtev. Hkrati je imel nalogo, da svoje zamisli potrdi z zdravstvenimi podatki. "Mnogo smo raziskovali resnične bolezni in ko smo Brecku predstavili kakšno zamisel o izgledu obraza, je takoj želel vedeti, na podlage katere bolezni smo do te zamisli prišli. Zdravstvena podlaga je bil njegova edina zahteva."

Igralska zasedba

Timothy Olyphant (šerif David Dutton) je pred kratkim ob Steveu Zahnu in Milli Jovovich zaigral v celovečercu Davida Twohyja, A Perfect Getaway. Igralsko zasedbo je dopolnjeval tudi v neodvisnem filmu Garyja Yatesa, High Life, ki se je premierno zavrtel na lanskoletnem berlinskem filmskem festivalu.

Leta 2007 je v kinematografih gostoval z vlogama v filmih Hitman Xavierja Gensa in Live Free or Die Hard Lena Wisemana. Pred tem je bil prepričljiv v številnih uspešnicah, kot so The Girl Next Door, Go, Meet Bill, Catch and Release, Dreamcatcher, Rock Star, Gone in Sixty Seconds, A Man Apart, Scream 2 in A Life Less Ordinary.

Poznamo ga tudi po več televizijskih vlogah. Nastopil je v serijah My Name is Earl, Sex and the City, Samantha Who?, s soigralci v seriji Deadwood je bil nominiran za nagrado Screen Actors Guild, nazadnje pa je navduševal v izjemni seriji Damages.

Radha Mitchell (dr. Judy Dutton) je svojo zadnjo filmsko vlogo odigrala v akcijskem trilerju Jonathana Mostowa, Surrogates, povsem sveži projekt pa je tudi romantična drama Claire McCarthy, Waiting City, kjer je hkrati prevzela vlogo soproducentke.

Leta 1996 je opozorila nase z odlično vlogo v romantični komediji Emme-Kate Croghan Love and Other Catastrophes. Dve leti pozneje je kritike navdušila z vlogo v drami Lise Cholodenko, High Art.

V njeno filmografijo sodijo tudi The Children of Huang Shi, Henry Poole is Here, east of Love, Silent Hill, Finding Neverland, Man on Fire, Phone Booth, Pitch Black, When Strangers Appear, Dead Heat, Melinda and Melinda, Nobody’s Baby, Ten Tiny Love Stories in Mozart and the Whale.

Med njenimi televizijskimi vlogami gre izpostaviti tisto v odlično ocenjeni miniseriji Uprising.

Joe Anderson (Russell Clank) je po izjemno uspešni londonski gledališki karieri sprejel vlogo v biografski drami Agnieszke Holland, Copying Beethoven. Sledila je ena glavnih vlog v mjuziklu o skupini Beatles, Across the Universe, ki ga je režirala Julie Taymor. Pozneje se je preizkusil tudi v celovečercih Becoming Jane, Control, The Ruins in The 27 Club. Lani je zaigral v komediji High Life, biografski drami Amelia in romantični drami Love Happens.

Danielle Panabaker (Becca Darling) pri dvajsetih letih velja za eno najbolj nadarjenih mladih igralk. Nazadnje je odigrala glavno žensko vlogo v grozljivki Friday the 13th. Kmalu bo začela s snemanjem znanstveno-fantastičnega trilerja Prodigy. Med vlogami v celovečercih gre omeniti še tiste v družinskih komedijah Yours, Mine and Ours in Sky High ter trilerju Mr. Brooks.

Gledalci pred malimi zasloni so jo lahko spremljali v seriji Shark, miniserji Empire Falls in televizijskem filmu Read It and Weep. Prevzela je tudi glavne vloge v televizijskih filmih Searching for David's Heart (leta 2005 nagrada Young Artist za najboljšo mlado glavno televizijsko igralko), Mom at Sixteen, Sex & the Single Mom in Stuck in the Suburbs. Gostovala je v serijah The Guardian, Law and Order: SVU, CSI, Malcolm in the Middle in Summerland.

Filmska ekipa

Breck Eisner (režiser) je svoj režiserski filmski prvenec zabeležil leta 2005, ko je ustvaril akcijsko komedijo Sahara, v kateri so zaigrali Matthew McConaughey, Penélope Cruz, William H. Macy in Steve Zahn.

Leta 2000 je režiral uvodni del serije The Invisible Man. Dve leti pozneje je prevzel režijo ene izmed epizod uspešne serije Taken, ki so ji namenili emmyja za najboljšo miniserijo, nagrado Saturn Award in nominacijo za zlati globus. Pod dveurno dramo Thoughtcrimes se je leta 2003 podpisal kot režiser in izvršni producent. Leta 2006 je režiral uvodni del serije Beyond. V zadnjem desetletju je ustvaril prek 100 televizijskih reklam, med drugim za Budweiser, Coke, Coors, Heineken, Kodak, McDonald’s, Pepsi in Sony.

Komentarji

30.6. 2010 ob 11:53

Misteriozni, ZF žanr, gresta dobro skupaj. Če se jima pridruži še grozljivka, pa mora vse biti dobro premešano in režirano. Iz takšnega žanra sem gledal samo en film, to je Halloween 3: Season of the witch, ki pa me ni posebej navdušil. Ne vem, ampak nekaj mi pravi, da bo ta film zažigal. No, pa saj bomo videli.
Lp

— Freddy
9.7. 2010 ob 13:28 zvezdica

Čudi me, da film prihaja na spored šele 23.9., ampak okej. Slovenija pač (v ZDA je prišel nekje okrog 25.2.).
Kar se filma tiče: ZELO spominja na '28 days/weeks later' in 'The hills have eyes'. Do zapleta pride hitro in stvari postanejo grde še preden se obrneš. Pa tudi ameriška vojska je (spet) predstavljena nekako tako kot naciji, iz česar ne sledi nič boljšega.
In na koncu imaš tisti občutek, kot, da si vse to že nekje videl.

— Zen mojster
31.7. 2010 ob 22:57

Samo res me je presenetilo da film šele prihaja v kino, kajti gledala sem ga že pred meseci :O Nič posebnega, zombiji kot zombiji ampak eden izmed slabših filmov o tem ;)

— :)
5.8. 2010 ob 18:20

@Zen mojster

Ja film je podoben 28 days/weeks later zato ker je to bil original v mislim, da 70-ih letih.. Tole je samo remake. Po originalu pa so se zgledovali Night of the Living dead, 28 days in podobni..

Kar se pa filma tiče pa sem ga gledal že kakšnih 6 mesecev nazaj in morem rečt, da mi ni bil ne vem kaj všeč.. Če hočete pogledat dober zombie film glejte Zombieland :)

— Kr nekdo
6.8. 2010 ob 11:05

spominja na 28 days later? v po čem?

v tem filmu se nič ne dogaja. samo nekam hodijo...kot gospodar prstanov recimo...

triler ali grozljivka pa to ni. je bolj starejše otroke, kateri že lahko gledajo bolj soft "grozne" zadeve.

— hardKor
9.8. 2010 ob 16:14

Okej, tega, da je tale film remake nisem vedel, mislim pa, da bi se zato lahko še dodatno potrudili. Praviš, da je '28 days later' kvečjemu kopiral od tega? Mogoče, ampak je kljub temu slednji bolj originalen od originala.

The Crazies pač pomojem spominja na '28 days later' (tole že tretjič omenjam), saj so v obeh filmih:
--podivjani & krvoločni osebki = približno zombiji,
--vojska, ki se "trudi" rešit problem = v resnici dodaten problem,
--glavni junak, ki mora rešiti svojo drago in še koga zraven

Mogoče bom naslednjič primerjal z Diary of the Dead, Survival of the Dead in House of the Dead, za katere sem prepričan, da jih vsak pozna in so vsi po vrsti presežek filmske umetnosti na področju zombijev.

Lp

— Malo manj Zen mojster
11.9. 2010 ob 16:17

film je dobr ni slab

— mile
12.9. 2010 ob 22:05

Sam ste zgodnji s filmi, to nas je večina gledala že januarja. Mislm res čestitke.
Film pa je kul, men je bil dost všeč.

— Lara
16.9. 2010 ob 18:25

Še en filem o nekem čudnem verusu... ljudem se zmeša.... par jih preživi in bežijo.... to je že tko znucano..
film je za pogledat ni pa res nič posebnega... jaz sem sodeč po napovedniku pričakoval veliko več...

— en kle
23.9. 2010 ob 16:19

kira pesm je u trailerju

— ibra
23.9. 2010 ob 16:43

star film, prežvečena tematika, primeren za prijetno dremanje

— +
26.9. 2010 ob 21:02

film je okej, samo ni tako zelo grozen kot si predstavljaš :)

— me
26.9. 2010 ob 21:22

kako se kliče pa ta pesem ki je pri koncu odlomka???

— polona
27.9. 2010 ob 16:36

kul film, po trailerju sodeč povsem solidna predelava kultnega originala.

— -HELLRAISER
29.9. 2010 ob 14:17

Pesem se imenuje Mad World, poje Gary Jules.
Menim da se film splača ogledat, če imaš rad tipične zombie scenarije.

— Mabosaha
1.10. 2010 ob 9:52

mei jee fiilm fuul doobr rees odliiceen...

— zblaznelaa
3.10. 2010 ob 16:54

Pesem na koncu trailerja je Mad World od Garyja Joulesa...

— Daemonium Noctis
4.10. 2010 ob 11:51

a je film ful grozn? k js se mau bojim takih grozlivk?

— sisi
4.10. 2010 ob 21:21

Gary Jules - Mad World

— BiZ
6.10. 2010 ob 15:45

zakaj ga ni v kopru???????????

— 4ffresayd
9.10. 2010 ob 18:32

film ni slabi ne ;D

— krena
17.10. 2010 ob 23:09

ok film ni nč posebnga je pa res da je u njem kr ene par sick scen :D

— Škodoželjni Matija
23.10. 2010 ob 23:40

film odličen:))

— Marie
25.10. 2010 ob 20:28

Pa kaj tem kinom dela LoL
Ta film sem gledo že pred 4mi mesci in oni ga zdaj dajo v kino! d0000h! sramota!

— IlluzN
29.11. 2010 ob 21:18

film je čustveni roller coaster¨! Ko misliš, da si že vse doživel, te v zatilje zadane kot erektus trda misel da na tem svetu nekaj ne štima. Ko sem pokadil še nekaj trave, filma res nisem več razumel.

— B&M

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.