Kolosej
Film distribucije Fivia

Zbegani

komedija
Vsak si zasluži priložnost.
Podnapisi
Na sporedu od: 24.1.2008, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2006
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Tom DiCillo
Režija: Tom DiCillo
V svetu slavnih in bogatih ni veliko prostora, še najmanj za neznanega fotografa Lesa, ki še vedno upa, da se bo nekoč z neprijetnim posnetkom kakšne znane osebnosti prebil v ospredje. Nekega dne naleti na brezdomca Tobyja, ki bi rad postal igralec in ga (brez plačila) zaposli za pomočnika. Splet naključij poskrbi, da Toby sreča najbolj priljubljeno pevko K'Harmo, ki ga hitro katapultira med najbolj zaželene osebnosti, toda slava s sabo nosi tudi visoko ceno, predvsem kar se tiče prijateljev in ljubezni.

Kratka vsebina

Tretjerazredni fotograf Les Galantine (Steve Buscemi) ima dolg jezik in velike sanje, a kljub temu mu ne uspe priti na prave zabave in posneti tako zelo želenih ekskluzivnih fotografij. Med prežanjem na zvezde spozna Tobyja (Michael Pitt), brezdomnega mladeniča, ki ga je v New York pritegnil blišč uspeha, in ga najame kot pomočnika. V zameno mu da hrano in streho nad glavo. Kmalu postaneta prijatelja. Čeprav Toby uživa v Lesovem "glamuroznem" in vznemirjivem življenjskem slogu, ima svoje sanje – postati igralec. Sreča se mu nasmehne, ko slučajno spozna K’Harmo Leeds (Alison Lohman), prelepo pop divo. Ko se zaljubita, postane Toby razpet med svojimi sanjami in dolžnostmi do Lesa. Razlike med prijateljema se poglobijo, ko Toby zapusti Lesa in zaradi skoka v posteljo z vodjo kastinga Dano (Gina Gershon) dobi vlogo v resničnostnem šovu. Medtem ko Tobyjeva slava raste, pa skuša Les, zagrenjen in maščevalen, z njim navezati stike.

Zbegani ni film o zvezdah ali šov biznisu. To je le ozadje zgodbe o čustveni kulturi danes, pravi režiser Tom DiCillo, ki ga obsedenost ljudi s slavo in zvezdami čudi. Sprašuje se, zakaj je slava tako mogočna in privlačna. Za mnoge je celo največja vrednota.

Les in Toby nista enostranska, stereotipna lika. Tako kot Les ni le nepomemben paparac, ki bi za ekskluzivno sliko naredil vse, ampak je tudi mehkega srca, tako tudi Toby ni popolnoma nedolžen. Za preboj med igralce konec koncev izkoristi Dano in zapusti Lesa. Ta je po režiserjevem mnenju tudi največji junak, saj v njegovem obupu in bolečih notranjih bojih najdemo sebe. Medtem ko Toby izgine v soju bliskavic, Les ostane v blatu in nadaljuje svoj boj.

O igralcih

Steve Buscemi (Les Galantine) se je rodil v Brooklynu v New Yorku. Igra ga je začela zanimati že v zadnjem letniku gimnazije, prvo vlogo pa je dobil leta 1986 v Poslovilnih pogledih. Ostalo je zgodovina. Buscemijevo sodelovanje z najpomembnejšimi režiserji našega časa (Quentin Tarantino, Jerry Bruckheimer, brata Coen...) je zaznamovalo njegovo kariero. Zaslovel je z vlogo v Jarmuschovem Skrivnostnem vlaku, sledile pa so mu mojstrovine, kot na primer: Newyorške zgodbe Martina Scorseseja in Millerjevo križišče bratov Coen. Joel in Ethan Coen sta Buscemija angažirala v večini svojih filmov (Barton Fink, z oskarjem nagrajeni Fargo, Veliki Lebowski). Ker je njegova fiImografija zelo obsežna, naj naštejemo le nekaj najpomembnejših filmov: Letalo prekletih, Armageddon, Pobeg iz Los Angelesa, Desperado, Ne zaljubi se, ko si že mrtev, Stekli psi, Hulahop, Šund, Kansas City, Blondinka, Zakon ječe. Občudovali smo ga tudi v Sopranovih.

Michaet Pitt (Toby Grace) se je rodil v New Yerseyju. Poleg igre je nadarjen tudi za glasbo. Njegove korenine segajo v gledališče, kjer je poleti leta 1999 debitiral kot Dalton v igri The Trestle at Pope Lick Creek po scenariju Naomi Wallace, režirala pa je Lisa Peterson.

Spomladi leta 2000 je ponovno sodeloval z Naomi Wallace v filmu Birdy režiserja Kevina Knighta. V reviji Filmmaker so ga leta 2000 izbrali za enega izmed 25ih obetajočih novih obrazov v neodvisnem filmu. Pohvali se lahko s svojo vlogo v filmih: Forresterjevo razkritje režiserja Gusa Van Santa; Hedwig and the Angry Inch režiserja Johna Camerona Mitchella (zmagovalni film festivala v Sundanceu leta 2001); Nasilnež režiserja Larryja Clarka. Posnel je tudi kratki film The Yellow Bird, v katerem se je slavna Faye Dunaway poizkusila kot režiserka.

S Sandro Bullock je zaigral v Številkah za umor, ki ga je režiral priznani režiser Barbet Schroeder in je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Cannesu leta 2002. Igral je tudi v filmu Rhinoceros Eyes Aarona Woodleyja, ki je bil premierno prikazan na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu leta 2003, in Jailbait, ki je bil dokončan poleti 2003 v New Yorku. Mnogi se ga najverjetneje spomnijo po vlogi v Bertoluccijevih Sanjačih, kjer je bila njegova soigralka Eva Green.

Filmski naslovi, v katerih se je pojavil: Nydia's Chuletta's, Lažnivci in kot gost v tv serijah Zakon in red: Enota za posebne primere in Simpatije.

Michael je med drugim tudi fotomodel, umetnik, glasbenik in režiser. Posnel je že prvo demo ploščo s svojim bendom Pagoda.

Alison Lohman (K’Harma Leeds) se je rodila v Kaliforniji in je morda najbolj znana po hvaljeni vlogi Astrid v filmu Beli oleander, v katerem je igrala poleg Michelle Pfeiffer, Renee Zellweger in Robin Wright Penn. Pred tem je blestela v televizijskem filmu Sharing the Secret.

Nazadnje smo jo videli v erotični drami Gola resnica s Kevinom Baconom in Colinom Firthom, ob Nicholasu Cageu in Samu Rockwellu je nastopila v Sleparjih Ridleyja Scotta in ob Ewanu McGregorju v Veliki ribi Tima Burtona. Zaigrala je tudi V obupni belini in Flicki Michaela Mayerja.

O scenaristu in režiserju

Tom DiCllo je prvenec Johnny Suede režiral in zanj napisal scenarij leta 1991. V njem sta zaigrala Brad Pitt in Catherine Keener, film pa je na mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu prejel veliko nagrado.

DiCillo in Keenerjeva sta sodelovanje nadaljevala pri nagrajenem Živeti v pozabi, Mesečini in Blondinki.

V petem filmu Dvojna smola je moči združil s svojima stalnima igralcema Denisom Learyjem in Stevom Buscemijem in z Elizabeth Hurley.

DiCillo je poleg scenarijev za gledališče napisal tudi knjigi o snemanju Živeti v pozabi in Mesečini.

Komentarji

29.1. 2008 ob 0:00

Beden. Globina zgodbe je takšna, kot bi si jo izmislil prvič zaljubljen trinajstletnik, sami klišeji, osladnost... Film te niti približno ne pritegne. Škoda 5 € za karto. Raje poglejte kaj drugega.

— Jure
2.2. 2008 ob 0:00

ne priporocam

— lol
5.2. 2008 ob 0:00

RAZUMEM!

— šnofko

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.