Kolosej
Film distribucije Fivia

Zašpehan narod

drama
Resnico je težko požreti
Na sporedu od: 25.1.2007, Kino Komuna
1.2.2007, Kolosej Ljubljana
1h 56min / 116min
Leto: 2006
Scenarij: Eric Schlosser in Richard Linklater
Film, ki se je v Cannesu potegoval za zlato palmo, je posnet po eni najbolj prodajanih knjig leta 2001 in razkriva šokantno ozadje industrije hitre prehrane. Ambiciozni Don, ki skrbi za oglaševanje ene od verig restavracij hitre prehrane, je obveščen, da so njihovi najbolj prodajani hamburgerji polni škodljivih gnojil. Pri iskanju vzrokov se dokoplje do grozljivih ugotovitev, od kod in na kakšen način dobavitelji pridobivajo meso in druge sestavine, pa tudi trpljenje vsakdanjih ljudi, ukleščenih v neizprosnem kolesju velikih korporacij, ki jim je važen le dobiček.

Kako je film nastal

Don Henderson (Greg Kinnear) je najpomembnejša marketinška glav’ca v verigi restavracij s hitro prehrano Mickey's Fast Food Restaurant chain, kjer je doma velika "uspešnica" The Big One - Veliki. Tokrat se mora spopasti z nenavadno in marketinško zelo nevarno težavo - mesna masa za njihove hamburgerje je "onesnažena". Ali dobesedno in brez olepševanja: v njej so našli ... drek! Da bi ugotovil, zakaj, se poda na temno plat najbolj razširjene (in seveda najbolje prodajane) vseameriške hrane.

Ko zapusti udobno pisarno in razkošno konferenčno dvorano za sestankovanje v stavbi v južni Kaliforniji, kjer ima sedež njegovo podjetje, se sooči s tipičnim ameriškim podeželskim mestecem. Cody s svojimi prebivalci, ki pridno obiskujejo neštete nakupovalne centre z restavracijami hitre prehrane, in brezpravnimi mehiškimi priseljenci, ki polnijo številne klavnice, tvori eno od značilnih jeder "zašpehanega naroda" ali tako imenovanih "fast food" generacij. Vsi skupaj so potrošniki Velikega in njemu podobnih hamburgerjev, ki se ne zavedajo, da jih "požira" industrija z navidez neskončnim apetitom po svežem mesu.

Zašpehan narod (Fast Food Nation) je režiser Richard Linklater posnel po istoimenski knjigi Erica Schlosserja. Izšla je leta 2001 in postala knjižna uspešnica New York Timesa ter predstavlja eno izmed najboljših in najbolj kontroverznih neleposlovnih kritičnih pogledov v to industrijo. Scenarij sta napisala režiser in pisec knjige, snemanje pa so finančno omogočili HanWay Films, Participant Productions in televizijska družba BBC.

Leta 1979 je Jeremy Thomas sodeloval pri nastajanju filma The Great Rock 'N' Roll Swindle, nekakšnega poldokumentarca o legendarni britanski punk skupini Sex Pistols. Niti v sanjal si ni predstavljal, da bo to sodelovanje vodilo k nastanku filmske inačice knjige Fast Food Nation čez 18 let.

"Med snemanjem Great Rock... sem se spoprijateljil s producentom Malcolmom McLarenom," pojasnjuje Thomas. Skoraj dve desetletji pozneje - Thomas je medtem osvojil oskarja za Zadnjega kitajskega cesarja, McLaren pa je postal eden najbolj uspešnih glasbenih založnikov - ga je Malcolm obiskal v Londonu in mu navdušen omenil knjigo z naslovom Fast Food Nation, po kateri bi po njegovem mnenju lahko nastal fantastičen igrani film. "Prebral sem jo in zelo me je prevzela," se spominja Thomas. Za razliko od drugih producentov sta si Thomas in McLaren film po njej vedno zamišljala kot igrani film, ne dokumentarec. To sta utemeljevala tudi z avtorjevim načinom pisanja, ki ni imelo veliko skupnega z dokumentaristično obliko.

Ljubo naključje je tudi poskrbelo, da je v času, ko sta Ericu Schlosserju pristopila oba producenta z idejo, da bi po njegovi knjigi posnela film, ta že imel tesne stike z režiserjem Richardom Linklaterjem, s katerim sta premlevala več zamisli o filmski priredbi njegove knjige. Spoznala sta se leta 2001 v Austinu, kjer je imel eno od predstavitev svojega dela in takoj sta si postala zelo všeč.

"Predstavil sem mu svoje zamisli, da bi film ne bil dokumentarec, temveč osebnostna študija ljudi za pojavno obliko in finančnim uspehom hitre prehrane," zatrjuje Linklater. "Kakorkoli že, od nekdaj sem bil bolj naklonjen igranemu filmu, kakor dokumentarcem. Rad sodelujem z igralci in skupaj z njimi ustvarjam like na filmu. "

Režiser Linklater je v filmskem svetu znan predvsem po svojih karakternih študijah junakov in ko je Schlosser omenil Thomasu zgodbo, ki se dogaja v svetu hitre prehrane in okrog njega in temelji na premišljeno zastavljenih likih, ga je zamisel povsem prevzela. "Mislim, da gre za zanimiv družbeni pojav tako s socialno ekonomskega kakor z antropološkega vidika. Tovarne za pakiranje mesa in njihova delovna sila ter pogoji dela v njih so teme, ki me zelo privlačijo. Od nekdaj si želim narediti film o ljudeh, ki opravljajo to delo in o vseh pojavih, ki ga spremljajo."

Ethan Hawke, eden izmed osrednjih igralcev v pisani in močni igralski zasedbi, pripoveduje: "Mislim, da gre za knjigo, ki bi jo moral prebrati vsak. Skoraj neverjetno je, kako te korporacije delujejo, kako se upravlja in manipulira z denarjem Američanov in kako tovrstna hrana vpliva na naša ter naših otrok življenja in zdravje. Zdi se, da gre za problem, ki je preveč zapleten, da bi ga lahko podrobno razumeli, toda knjiga ga na izvrsten način prikaže in razkrinka." Ljubitelji filma se ga spominjajo po vlogah v Belem očnjaku po romanu Jacka Londona, Velikem pričakovanju, Gattaci, Pred zoro, prvi veliki uspešnici režiserja Linklaterja, ter ne nazadnje v psihološkem policijskem trilerju Dan za trening, v katerem je zaigral ob Denzelu Washingtonu.

Glavno vlogo Dona Hendersona, enega od izvršnih direktorjev podjetja s hitro prehrano Mickey, je sprejel Greg Kinnear. Njegov lik se poda na mukotrpno in srhljivo pot odkrivanja dejstev o svojem podjetju, hkrati pa povezuje zgodbe drugih likov med seboj v trdno in enovito celoto. Meni, da film nima enega samega problema, na katerega bi kazal s prstom, pač pa učinkovito predstavi več bolečih družbenih tem - ilegalne priseljence, zaradi grabežljivosti lastnikov klavnic zelo nevarna delovna mesta, okuženo meso, debelost prebivalcev ... in premišljeno prepusti gledalcu, da si sam ustvari mnenje o vsem skupaj. Igralca se spominjamo po izvrstnih vlogah v humorni melodrami Richarda L. Brooksa Bolje ne bo nikoli, romantični komediji Someone Like You z Ashley Judd in Hughom Jackmanom, na primer, kmalu pa ga bomo občudovali v izvrstni karakterni drami Naša mala miss (Little Miss Sunshine).

Poleg njiju so like v Zašpehanem narodu tolmačili še:

Ashley Johnson (Amber), ki jo poznamo kot najmlajšo članico družine Seaver v televizijski nanizanki Growing Pains; Catalina Sandino Moreno, Ana Claudia Talancón in Wilmer Valderrama, ki so upodobili tri osrednje vloge Mehičanov, ki ilegalno vstopijo na ozemlje ZDA in v Codyju v nemogočih delovnih pogojih garajo v tamkajšnji klavnici (Catalina Moreno je bila nominirana za oskarja v filmu Maria Full of Grace), Luis Guzman, Bobby Cannavale, ki ga ljubitelji televizijske nanizanke Tretja izmena najbrž zelo dobro poznajo, potem filmski in glasbeni veteran ter trikratni dobitnik grammyja Kris Kristofferson (Billy The Kid, Zvezda je rojena - za to vlogo je dobil zlati globus, Samotna zvezda in številni drugi) - po njegovem prepričanju film celovito predstavi veliko stvari, ki so v tej deželi (Ameriki) povsem napačne in zelo narobe, pa mlada obetavna igralska upa, priljubljena pevka Avril Lavigne ter Lou Taylor Pucci; slednji je opozoril nase v filmu Thumbsucker, in ne nazadnje veterana igre Esai Morales ter Patricia Arguette in mnogi drugi znani Američani, ki vam bodo v veliko presenečenje. Zakaj so tako vneto pristali na sodelovanje v tem filmu? Morda je odgovor na to vprašanje misel igralke Patricie Arquette: "Mislim, da bo ta film mnoge napeljal k razmisleku in jim, upam, tudi vzbudil prava čustva."

Komentarji

7.1. 2007 ob 21:57

Če bi bil jaz eden izmed ustvarjalcev filma, bi me bilo sram! Zgodba je strašno dolgočasna - filma si nisem niti ogledal do konca. Igra tudi ni kaj prida. Škoda še zgubljati besede...Ocena: 2/10

— gregjuicey
29.1. 2007 ob 7:19

Jaz imam le eno vprašanje. Mi lahko poveste kakšen je bil naslov filma katerega plakat je bil deček brez narisanih oči. Pa če lahko angleški naslov že v naprej se vam lepo zahvaljujem LP

— urban
8.10. 2007 ob 13:38

ta film je totalno carski...pove use kar se dogaja v zakolisju fast food hrane... jst sm postala vegeterjanka po tem filmu tko da... oglejte si ga ker je carski...

— marii
21.1. 2009 ob 16:10

razočarani boste

— 050

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.