Kolosej
Film distribucije Fivia

Zapri gobec

komedija
Na sporedu od: 1.4.2004, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Leto: 2003
Država: Francija
Scenarij: Serge Frydman, Francis Veber
Režija: Francis Veber
Producent: Said Ben Said
Jean Reno in Gerard Depardieu sta zapornika, ki postaneta prijatelja, pobegneta iz zapora, skušata najti skriti plen in se maščevati tistim, ki so ju spravili v zapor.

Kratka vsebina

Robatega Rubyja žene ena sama misel: se maščevati človeku, ki je umoril njegovo drago. Ljubeznivi Quentin ima v glavi bore malo sivih celic. "Kognitivno konfuzen" da je, ugotovi psihiater. Kaj je to? "Blazno butast" - tako se glasi prevod diagnoze. Zaradi komično ponesrečenega ropa Quentin pristane v zaporu, kjer s prostodušnim blebetanjem spravlja ob živce svoje cimre. V istem zaporu čemi tudi Ruby, ki je petičnežu Vogelu ukradel ženo in dvajset milijonov evrov. Komisarja Verneta zanima, kam je skril plen, a Ruby molči kot riba. Kaj, če bi ga dali v isto celico s Quentinom? Za oba je to usodno srečanje. Dobrodušni Quentin sanja le o tem, da bi postala prijatelja in skupaj odprla bistro. Zanj ima že ime: "Pri dveh prijateljih". Ruby ima povsem drugačno željo, ki se izkaže za neuresničljivo: znebiti se Quentina, ki mu pokvari skrbno načrtovani pobeg. Začenja se nora dirka, polna zabavnih zapletov - iz zapora v norišnico, iz norišnice v žerjav, iz žerjava na streho avtomobila, iz enega ukradenega avtomobila v drugega, prav tako ukradenega - medtem ko jima ves čas dihajo za ovratnik policaji in zlobni Vogel s svojimi plačanci. Srečanje z albansko begunko Katjo razkrije Rubyjevo nežnejšo plat. Ker ga spominja na umorjeno ljubico, ji podari šop bankovcev, ki ga potegne ven iz prav nenavadnega skrivališča, grobnice na pokopališču. Tudi slepa kura zrno najde: tako ima tudi Quentin genialne prebliske. Prav po njegovi zaslugi se zgodba razplete z veličastnim obračunom v razkošni Vogelovi rezidenci.

Igralci

Jean Reno je uspešen francoski igralec španskega rodu. Rojen leta 1948 v Casablanci, kamor so se njegovi andaluzijski starši zatekli pred Francom, je prišel v Pariz šele leta 1970. Zanj je bilo odločilno srečanje z režiserjem Lucom Bessonom, ki mu je najprej zaupal majhno vlogo v svojem Podzemlju (Subway, 1985), potem pa opazni vlogi v filmih Velika modrina (Le Grand Bleu, 1988) in Nikita (1990). Leta 1994 je postal glavni junak njegovega Leona.

Jean Reno ima prav poseben dar za komedije, med katere sodi tudi film Zapri gobec. Leta 1993 je zablestel v komediji Obiskovalci (Les Visiteurs), ki je v Franciji dosegla fenomenalen uspeh. V filmu Noč na letališču (Décalage horaire 2002), v katerem je zaigral skupaj z Juliette Binoche, se je poskusil tudi v romantični komediji.

Uspešen je tudi čez veliko lužo. Pod taktirko Lawrenca Kasdana je leta 1995 posnel Francoski poljub (French Kiss); naslednje leto je igral v filmu Briana De Palme Misija: Nemogoče (Mission: Impossible), leta 1998 pa v filmu Rolanda Emmericha Godzilla.

Gerard Depardieu (tudi on je letnik 1948) je trenutno eden največjih francoskih filmskih zvezdnikov. Po težavni mladosti, v kateri mu ni bilo z rožicami postlano, je svojo igralsko pot začel v gledališču in na televiziji. Svojo prvo filmsko vlogo je dobil leta 1971. V osemdesetih letih je blestel v zgodovinskih filmih, kot so Vrnitev Martina Guerra, Danton, Camille Claudel, kjer je upodobil kiparja Rodina, in Cyrano de Bergerac, ki mu je prinesel mednarodno slavo in utrl pot v Hollywood. Tam je leta 1990 posnel tudi Zeleno karto (Green Card) Petra Weira. Igral je v avtorskih filmih tako uglednih režiserjev, kot so Alain Resnais, Francois Truffaut in Maurice Pialat. Posebno žilico ima za komedije. Velikanski uspeh je doživel v filmih Asterix in Obelix proti Cezarju in Asterix in Obelix: Misija Kleopatra. Leta 2003 je zaigral z Isabelle Adjani v filmu Srečno pot (Bon voyage), nakar se je v komediji Zapri gobec (Tais-toi) spopadel z Jeanom Renojem.

Francis Veber (rojen 1937) je režiser komedije Zapri gobec. Začel je kot novinar, a se kmalu lotil pisanja gledaliških iger, novel in romanov, dokler ni odkril filma. Preden se je lotil režije, je bil dolga leta scenarist. Celovečerec Igrača (Le Jouet), ki ga je posnel leta 1976, je njegov režiserski prvenec. Veliko zmagoslavje je doživel leta 1981 s filmom Koza (La Chčvre), v katerem nastopata žlahtna komedijanta Pierre Richard in Gérard Depardieu. Njegova Večerja bedakov (Diner de cons, 1998), ki jo je za film priredil po lastni igri, je doživela fantastičen uspeh: v francoske kinodvorane je privabila več kot devet milijonov gledalcev. V filmu Zapri gobec je prvič združil pred filmsko kamero Gérarda Depardieuja in Jeana Renoja.

Komentarji

18.12. 2007 ob 8:55

film sploh ni tok dobr, a je zelo zanimiv.

— yes
18.12. 2007 ob 9:03

Ampak če gledaš po drugistrani je dobr, ker je smešn.

— yes
17.6. 2009 ob 14:01

DRUGAČ JE FUL DOBR,PA SMEŠN

— SVDF
12.3. 2010 ob 15:34

kr neki

— tihbot
4.2. 2012 ob 18:57

zakon film

— nekdo pač

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.