Kolosej
Film distribucije Fivia

Zapiti dnevnik

komična romantična drama
Na sporedu od: 2.2.2012, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina, španščina
Scenarij: Bruce Robinson po romanu Hunterja S. Thompsona
Režija: Bruce Robinson
Svobodoljubni novinar Paul se v 1950-tih letih odpravi v Puerto Rico, kjer se zaposli pri lokalnem časopisu. Sprva se predaja sproščenemu karibskemu vzdušju, divjim zabavam in opojnemu rumu, vendar mu načrte prekriža zapeljiva zaročenka lokalnega bogataša Sandersona. Kljub ponudbi sodelovanja se Paul odloči, da bo razkril Sandersonove nezakonite aktivnosti. Iskanje dokazov ovirajo nesposobni novinarski kolegi in večne alkoholne skušnjave, kar povzroči nepozabno karibsko pustolovščino.

O filmu

Ko je leta 1960 bodoči svobodni novinar in nekonvencionalni pisatelj Hunter S.Thomp-son opravil s služenjem v vojaškem letalstvu, se je takoj preselil v San Juan v Portoriku. Za kratek čas je pisal za športno revijo El Sportivo, ki pa so jo kmalu ukinili, in se trudil dobiti delo pri San Juan Staru. Tamkajšnja doživetja in ljudje, ki jih je spoznal, so ga navdahnili, da je napisal roman The Rum Diary (Zapiti dnevnik). Delo je ostalo v rokopisu več desetletij. V devetdesetih je Johnny Depp, Thompsonov tesni prijatelj in občudovalec, ob nekem obisku odkril rokopis in še istega večera sta sklenila, da je treba roman izdati in ga prirediti za film. Pritegnila sta tedaj že ''upokojenega'' režiserja Bruca Robinsona, ki je začel pisati scenarij in naj bi film tudi režiral. Njihovi napori in opravljeno delo je rezultat ljubezni, občudovanja in spoštovanja do Thompsona.

Razburkana zgodba govori o Paulu Kempu (Johnny Depp), nemirnem in na nikogar in ničesar vezanem novinarju, ki se, naveličan utesnjujočih novinarskih pravil poznega eisenhowerskega časa, iz glasnega New Yorka preseli v San Juan v Portoriku. Naseli se na primitivnem otoku, da bi pisal za San Juan Star, ki ga vodi vsega naveličani urednik Lotterman (Richard Jenkins). Na otoku Paul kmalu podleže z rumom prežetemu življenju in prelepi Chenault (Amber Heard), ki pa je, na njegovo nesrečo, zaročena s sumljivim poslovnežem Sandersonom (Aaron Eckhart). Sanderson se ukvarja z nezakonitimi prekupčevanji nepremičnin in sodi v naraščajočo skupino pohlepnih in brezobzirnih ameriških podjetnikov, ki so odločeni spremeniti Portoriko v kapitalistični raj za bogatune. Ko ga Sanderson najame, da bi naklonjeno pisal o njegovem najnovejšem mračnjaškem podvigu, je Kemp pred odločilno izbiro: ali naj s svojo pisano besedo pripomore k sumljivemu kovanju dobička za brezobzirneža, ali pa naj njega in njemu podobne podgane pokoplje.

Avtor zgodbe

Hunter S. Thompson se je rodil v Louisvillu v Kentuckyju. Od mladih nog je bil neprilagodljiv in samosvoj. V svojih dvajsetih letih je zamenjal že celo vrsto novinarskih služb od TIME-a do National Observerja. Med bivanjem v Portoriku, kjer se je udinjal pri obskurni športni reviji, je napisal svoj prvi roman The Rum Diary, ki je ostal neobjavljen več desetletij.

Znan je kot oče osebnega in nekonvencionalnega novinarstva; novinarsko pisanje v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je ponesel na višji nivo. Zagovarjal je delo, ki sloni na neposredni vpletenosti v dogajanje - z motoristi Hell's Angels je prekrižaril Ameriko, v imenu ameriških sanj je preizkusil srhljivo zbirko psihadeličnih mamil. Vrhunec njegove vsestranske dejavnosti je bila kandidatura za šerifa v Aspenu v 70-ih letih, ko je izgubil le za las. Dolga leta je pisal za priznani Rolling Stone in s tedenskimi kolumnami prispeval za ESPN Online. Napisal je številne knjige, na primer, Fear and Loathing in Las Vegas, Hell's Angels, The Great Shark Hunt, Songs of the Doomed, Screwjack, Kingdom of Fear. Umrl je leta 2005.

Igralska zasedba

Johnny Depp je svojo kariero začel kot glasbenik s skupino The Kids. Njegova prva pomembna vloga je bila v Nightmare On Elm Street. Sledilo je več stranskih vlog v pomembnejših filmih, na primer v Stonovem Vodu, nato pa je dobil glavno vlogo v priznani TV nanizanki 21 Jump Street. Njegova prelomna vloga je bila v Burtonovem filmu Edvard Škarjeroki. Prislužil si je tri nominacije za oskarje, več nominacij za zlati globus in nagrado SAG za najboljšega igralca leta 2008 (Pirati s Karibov: Prekletstvo Črnega bisera).

Aaron Eckhart je igral ljubezen Julie Roberts v Erin Brockovich Stevena Soderbergha in ljubosumnega maščevalnega moža v In the Company of Men Neila LaButa, s katerim je pritegnil zanimanja kritikov. Študiral je na gledališki in filmski šoli Brigham Young. Med njegove opaznejše filme sodijo: Nurse Betty, Your Friends and Neighbours, The Pledge, No Reservations, The Missing, The Core, Črna dalija in drugi.

Amber Heard tako nadarjena kot lepa, preseneča s svojimi vlogami na malih in velikih zaslonih. Pred kratkim je končala snemanje neodvisnega trilerja The Syrup. Zaigrala je tudi v Carpenterjevem filmu The Ward. Leta 2009 je zaigrala v uspešnici The Zombieland ob Woodyju Harrelsonu. Sledila je vloga v priznani komediji Pineapple Express, za katero je dobila nagrado za najboljšo mlado hollywoodsko igralko.

Komentarji

16.1. 2012 ob 13:14

"Jack Sparrow" je bil z rumom ali brez, ODLIČEN.. upam, da bo "novinar Paul" tudi. ;-)

— Spela
18.1. 2012 ob 20:39

najboljši igralec, v fillmu secret window me je čisto prepričal :)

— deep oboževalec
22.1. 2012 ob 11:38

KONČNO! Ta film čakam že 2 leti, svetovna premiera pa je bila že oktobra...

— The Rum Diary
23.1. 2012 ob 15:04

Menim, da bo tak Johnny Depp še boljši in da bo spet prišel na platna, da si bo opomogel od ločitvije z Vanesso in krize srednjih let!

— A.R.fan
4.2. 2012 ob 22:43

Fim me je strašno razočaral. Nekateri prizori so sicer bili super, ampak osnova pa je bila zgrešena. Zgodbra se je tudi nekolilo odmaknila od romana samega.

— xyz
6.2. 2012 ob 11:59

pomojem je johnny deep najslabši igralec na svetu... no morda že majčkeno dobro igra mi je pa vseeno izjemono antipatičen in grd....

boljše da bi namesto njega v tem filmu zaigral Orlando Bloom....

film pa bi si verjetno odšla ogledat če pač nebi deep not igral.

— orlandek9
8.2. 2012 ob 23:06

Kratko in jederanto: zgrešena zgodba, ki jo je poslabšala še veliko hujša igra.... z Deppom na čelu.

— B. B.
10.2. 2012 ob 12:00

kar nekaj kaj je tu komičnega drugač pa ne vidim rdeče niti tega

— R.D.
10.2. 2012 ob 13:01

čist beden film. nism si misnla da lah johnny igra v tok bednem filmu. komični mumenti ampak zgodba pa zgrešena -.-

— Depp lover
12.2. 2012 ob 15:07

Na način, kot to počnete tu, se mi opisati nekaj kot "primitivno", ne zdi v skladu s politično korektnostjo. Pa še (potem sem prenehal brati): Hunter je sicer umrl - ampak se je ubil - in ne po nesreči, zanalašč! Tako kot veliko velikih pisateljev, naj omenim le Hemingwaya. Skratka - zakaj izkrivljati resnico? Bi bil Hunter za?

— Tomaž S. Lovec
13.2. 2012 ob 14:13

prvi na moji lestvici, za najbolj beden in dolgočasen film. Škoda denarja.

— Kolosejist
19.2. 2012 ob 9:46

Jaz sem gledal ta film s prijatlco in morm rečt da je kr neki... prjatlca pa čist navdušena nad njim (le zato ker je depp notri)

— Gask
21.2. 2012 ob 17:30

Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu¨!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kje ste staknili tok slab filem????????????????????????????????????????¨¨¨¨

— kolosej
29.2. 2012 ob 10:09

odličen....

— Andrej B
4.3. 2012 ob 20:39

lepo vas prosim. .P Johnny Depp-LEGENDAAA. :D
ce ze on igra v filmu je film zakoon. :)

— Bubaa
8.3. 2012 ob 14:19

Johnny Depp je dober igralec in ni nujno, da igra samo vloge pijančkov (Pirati s Karibov, Zapiti dnevnik...). To je dokazal v filmu Finding Neverland. Ampak problem tega filma ni Depp, ki sicer vlogo odigra podobno kot bi šlo za pirate, ampak je problem sama zgodba. Ta praktično nima nikakršnega epiloga. Film se preprosto konča in kot gledalec se samo čudiš..."Je to vse? Zakaj bi o tem kdo sploh snemal film? Ni škoda truda in snemalnih dni?".

— Poznavalec
11.5. 2012 ob 17:55

depp je res najboljši igralec! pač zame! in ja itak vse kar je povezano z njem je zakon!!!!

— gajč

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.