Kolosej

Zaobljuba

kriminalka, drama
Detektiv, ki se sooča z upokojitvijo.
Tragičen zločin.
Obljuba, ki mu spremeni življenje.
Na sporedu od: 17.1.2002, Kolosej Ljubljana
2h 4min / 124min
Scenarij: Friedrich Dürrenmatt, Jerzy Kromolowski, Mary Olson
Režija: Sean Penn

Vsebina

Na dan svoje upokojitve se detektiv za umore Jerry Black (JACK NICHOLSON) še zadnjič mudi svoji pisarni, preden mu v njegovo čast priredijo nepričakovano zabavo. Ker so bili njegovi kolegi tako dobrodušni, Jerry prijazno sprejme njihovo darilo - letalsko vozovnico za njegovo sanjsko ribarjenje v Mehiki. Toda ko v zasneženih gorah odkrijejo umorjeno osemletno punco, se temu bodoči upokojenec ne more upreti. Jerry ponudi svoje strokovno znanje na prizorišču zločina in sam sprejme breme, da bo grozno novico sporočil žrtvinim staršem.Žalujoča mati prosi Jerryja za odgovore. Pred očmi mu neprestano sili tragičen zločin, trpljenje staršev in lastni življenjski dvomi v obdobju po delu na policiji, zato Jerry priseže, da bo našel morilca.Ko mladi častihlepni policaj iz naivnega osumljenca izvleče dvomljivo priznanje umora, je primer zaključen... Toda ne za Jerryja. Navkljub številnim dvomom drugih, Jerry posluša svoje slutnje, da je morilec še vedno na prostosti in bo kmalu spet udaril.

Toda kako daleč je Jerry pripravljen iti, da bi izpolnil svojo obljubo? In za kakšno ceno?

O igralcih

Jack Nicholson

Jack Nicholson se odlikuje po svojih raznovrstnih vlogah, ki so zaznamovala filmsko zgodovino. Oskarja za glavno vlogo je prejel za film Let nad kukavičjim gnezdom in pa za film Bolje ne bo nikoli, Čas nedolžnosti mu je prinesel oskarja za stranskega igralca. Nominiran pa je bil za vloge v filmih: Zadnji dobri možje, Čas Prizzijevih, Reds, Ironweed, Kitajska četrt, The Last detail, Five Easy Pieces in Easy Rider. Njegove vloge vključujejo tudi filme: Blood and Wine, Mars napada, Batman, The Crossing Guard (režiserja Sean Penna), Volk, Čarovnice iz Eastwicka, Poštar vedno zvoni samo dvakrat in film posnet po knjižni uspešnici Stephena Kinga, The Shining. Leta 1995 je prejel nagrado ameriškega filmskega inštituta za življenjsko delo.

Robin Wright Penn

Debitirala je z vlogo Lori v filmu The Princess Bride, ki ji je prinesla svetovno slavo. Robin slovi kot ena med najbolj zanimivimi in vsestranskimi igralkami filmske industrije. V letu 1997 si je prislužila prestižni nagradi; film Tako je ljupka, kjer igra s svojim možem Sean Pennom in John Travolto, ji je prinesel nominacijo Screen Actors Guild Award za najboljšo igralko, film Ljubljena (soigralec William Hurt) pa ji je prinesel nagrado za najboljšo igralko na Seattleskem filmskem festivalu in nominacijo za Independent Spirit Award. Igrala je ob številnih zvenečih holywoodskih imenih: Bruce Willis in Samuel L. Jackson - Nezlomljivi , Kevin Costner in Paul Newman - Ljubezen v steklenički, Kevin Spacey, Meg Ryan Anna Paquin - Hurlyburly, Tom Hanks in Sally Field - Forrest Gump, Aidan Quinn - The Playboys, Ed Harris in Gary Oldman - State of Grace , Jack Nicholson - The Crossing Guard, ki ga je režiral njen mož.

Vanessa Redgrave

Gospo Redgrave imajo že od nekdaj za eno najbolj sijajnih igralk v filmskem svetu. Debitirala je leta 1957 v filmu Behind the Mask, kjer je igral tudi njen oče, Michael Redgrave.

Film Morgan ji je leta 1966 prinesel oskarjevsko nominacijo, New York Critics Circle Awards in nagrado za najboljšo igralko v Cannesu. Nominirana je bila tudi za glavno vlogo v filmu Isadora, biografiji o Isadori Duncan, Oskarja za najboljšo stransko vlogo pa je prejela leta 1977 za film Julia, v kjer je blestela poleg Jane Fonda. Film The Bostonians ji je leta 1984 prinesel nominaciji za oskarja in zlati globus. Njeni novejši filmi pa so: Girl Interrupted, Mission Impossible, Smilla's Sense of Snow, The Cradle Will Rock, A Rumour of Angels, Howard's End, ki ji tudi prinesel nominacijo za oskarja, A Month By Lake,...

Sam Shepard

Je doma praktično pri vseh medijih, vključno s filmom, televizijo in gledališčem.

Videli smo ga v številnih vlogah v filmih: The Right Stuff (vloga mu je prinesla nominacijo za oskarja), All The Pretty Horses, Swordfish, Hamlet, Snow Falling On Cedars, Safe Passage, The Pelican Brief, Steel Magnolias, Baby Boom, Crimes of the Heart, Fool For Love, Paris, Texas, Frances, Days of Heaven. Slovi tudi kot pisatelj po svojih številnih priznanih in nagrajenih delih; Buried Child mu je leta 1979 prinesel Pulitzerjevo nagrado, Simpatico, True West, Curse of the Starving Class, Paris, Texas, Fool For Love. Njegovo najnovejše delo je The Late Henry Moss, kjer se je poleg scenarija lotil tudi režije (igrajo Nick Nolte, Sean Penn, Woody Harrelson). Poleg tega je režiral še Silent Tongue in Far North.

Aaron Eckhart

Je velik prijatelj pisca in režiserja Neil LaButa. Igral je v njegovih filmih Nurse Betty, Your Friends and Neighbours in In the Company of Men - za vlogo v tem filmu je leta 1997 prejel nagrado za najboljši igralski prvenec (Independent Spirit Awards).

Nazadnje smo ga videli ob Julii Roberts v filmu Erin Brokovich, režiserja Stevena Soderbergha, pričakujemo pa ga v vlogi LaButovega filma Nurse Betty . Njegov naslednji podvig je nov LaButov film Possesions, kjer igra z Gwyneth Paltrow.

Mickey Rourke

Zaslovel je v seksi filmu noir režiserja Lawrence Kasdana, Body Heat, in nadaljeval s čustveno nabitimi vlogami v filmih: The Pope of Greenwich Village, Angel Heart, 9 tednov in pol, Divja orhideja, Barfly (kjer je Rourke pivski kompanjon soigralke Faye Dunaway), The Rainmaker. Njegove vloge vključujejo tudi filme Out in Fifty, Shades, Animal Factory, Desperate Hours, White Sand, Johnny Handsome in Ubijte Carterja.

Benicio Del Toro

Pričelo se je leta 1996; Puertoričan Benicio prejme Independent Spirit Award za najboljšega stranskega igralca v filmu Osumljenih pet. Naslednje leto je ponovno prejel nagrado Spirit Award za stransko vlogo v filmu Basquiat, leta 2001 pa je kot stranski igralec v filmu Preprodajalci osvojil oskarja. Njegova filmska biografija vključuje tudi filme Phoenix, The Wife, Heat, Last Action Hero in Robocop 2.

Režiser Sean Penn

Sean Penn je doživel svoj scenaristični in režijski prvenec s filmom INDIAN RUNNER. THE CROSSING GUARD je bil njegov drug projekt, za katerega je napisal scenarij, ga režiral in produciral. Kot režiser pa se je vrnil z vrhunsko dramo, posneto po knjižni uspešnici Friedricha Durrenmatta, ZAOBLJUBA (The Pledge).

Od njegovega debija leta 1981 v filmu Taps naprej je Penn v vsakem filmu pustil svoj silen in večen pečat. Penna so poimenovali "igralec z neobičajno globino", kateremu je "uspelo preprosto izginiti v vsak lik, katerega je igral, obenem pa je dajal vtis, da sta igralec in vloga eno in isto. Taka avtentičnost ne pride zlahka." Penna so velikokrat primerjali z najboljšimi starejše generacije muhastih igralcev - Brandom, De Nirom in Deanom - toda mladi igralec zavrača vsakršno analizo njegovih metod in vplivov. Rekel je: "Vse, kar je važno, je to, kar je na ekranu." Videli smo ga v vlogah ŽRTVE VOJNE in CARLITOV ZAKON Briana De Palme, STATE OF GRACE, ZADNJI SPREHOD za katerega je prejel nominaciji za oskarja in zlati globus za najboljšega igralca. Jeseni 1997 je igral v TAKO JE LJUBKA, katerega je tudi produciral (na canneskem festivalu je prejel nagrado za najboljšega igralca), THE GAME in U-TURN. Konec leta 1998 je prejel pohvale kritikov za svojo vlogo v TANKI RDEČI LINIJI in HURLYBURLY, za katerega je tudi prejel nagrado za najboljšega igralca na beneškem festivalu.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.