Kolosej
Film distribucije Continental Film

Zaobljuba ljubezni

romantična drama
Na sporedu od: 9.2.2012, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Leto: 2012
Jezik: angleščina
Scenarij: Jason Katims, Abby Kohn, Marc Silverstein in Michael Sucsy
Režija: Michael Sucsy
Srečno zaljubljena zakonca Leo in Page doživita prometno nesrečo, zaradi katere mladenka izgubi spomine na njune skupne dni. Leo se skuša sprijazniti z nepričakovanim čustvenim udarcem, številni pozabljeni dogodki in ljudje pa Page zgolj dodatno zmedejo. Težave povzročajo tudi njeni starši, ki niso zadovoljni nad hčerkinimi življenjskimi odločitvami in v nesreči vidijo možnost, da znova začrtajo njeno življenje. Leo se skuša boriti za pozabljeno ljubezen, vendar se čustev ne da izsiliti, temveč mora ljubezen vedno sama najti svojo pot.

Kaj če vas ljubljena oseba dejansko ne bi več prepoznala?Bi znali še enkrat osvojiti srce svoje sorodne duše?

Paige (Rachel MCAdams) in Leo (Channing Tatum) sta mlad poročen par, noro zaljubljena živita polno življenje kot umetnika v Chicagu. Nekega snežnega večera postaneta žrtvi prometne nesreče. Leo preživi brez praske, udarec v glavo pa izbriše celoten Paigein spomin na razmerje z možem. Ko se prebudi iz kome, je Leo zanjo tujec. Nenadoma se Leo znajde v bolečem položaju, ko mora ponovno pognati kolesja razmerja, na katerega je čakal vse življenje, in si ponovno pridobiti ženino naklonjenost.

Paige se je mentalno prelevila v študentko prava izpred petih let, preden je spoznala Lea in postala umetnica. Kar naenkrat ni več žena, kakršno je poznal Leo. Vrh tega pa svojega sedanjega življenja ne prepozna več. Ne more razumeti, zakaj se je odtujila od staršev (Jessica Lange in Sam Neill), pogreša svojo bolj konzervativno garderobo in ne razume, zakaj je pustila fakulteto in se odrekla obetavni karieri v pravu. In kar je še huje: misli, da je zaročena z očarljivim poslovnežem Jeremyjem (Scott Speedman), ki jo še vedno hoče, in nekako noče ponovno sprejeti Lea z njegovim manj konvencionalnim življenjskim načinom ustvarjanja glasbe kot nekoga, ki ga je nekoč morda ljubila.

Ker se zdi, da se Paige spomin ne bo povrnil, se Leo začne soočati z najhujšo bojaznijo – da je izgubil ljubezen svojega življenja in svojo edino družino. Ker pa se noče vdati, se odloči za nov začetek in dvori Paige, kot bi se pravkar srečala. Ker sta se nekoč že zaljubila, upa, da se bosta lahko še enkrat. Ta izziv postavi na preizkušnjo vsa njegova prepričanja o ljubezni, o tem, da ostajaš zvest sebi, in o svetem delu vsakega poročnega obreda: zaobljubi ljubezni, ki si jo izmenjata mož in žena.

V ponovno odkriti ljubezni: ponovno odkrita ljubezenska zgodba

Sopredsednik Spyglass Entertainment Roger Birnbaum priznava, da se že leta ukvarja z vprašanjem, ali niso bile na tej točki filmske zgodovine povedane že prav vse ljubezenske zgodbe?

Potem se je na njegovi pisalni mizi znašla časopisna zgodba. “Prebral sem članek o paru, ki je imel avtomobilsko nesrečo. Ženski se ni nikoli vrnil spomin na moškega, ki ga je ljubila.” Nenavadnost zgodbe ga je v trenutku nagovorila.

Zgodba dve prebivalcev Nove Mehike - Kimu Carpenterju in njegovi ženi Krickitt – sprva tragična, a na koncu navdihujoča saga o moškem in ženski, ki se znova najdeta po na videz nepremostljivi oviri – se je dotaknila mnogih življenj, ko so prvič poročali o njej. Carpenterjeva sta o svoji izkušnji leta 2008 izdala celo knjigo.

Producent Spyglassa Jonathan Glickman opisuje, kaj ga je pritegnilo pri zgodbi Carpenterjevih: “Navdušila nas je zamisel, da bomo povedali zgodbo o razmerju, ki so jo navdihnili resnični dogodki, ki jih še nismo videli, a bi se hkrati vsak zlahka našel v njih, ker gre za univerzalne tematike o potrebi po prilagajanju spremembam, če želimo, da bi razmerje trajalo.”

Krickitt Carpenter, ki je zdaj že 18 let srečno poročena s Kimom, čeprav se ji del spomina ni nikoli vrnil, strne tisto, kar se jima je zgodilo, z besedami: “Moj mož je neverjeten. Storil je vse, kar je mogel, da bi me ponovno osvojil. Življenje je polno vzponov in padcev in izzivov, vendar se morate vkopati in biti najboljši, kar ste lahko.”

V čast čustveni realnosti tako izjemnega incidenta so se morali filmski ustvarjalci domisliti izvirne zgodbe, ki bi bila pravilno uravnovešena, razloži Glickman. “Ker je zgodba tako čustvena in pretresljiva, nismo hoteli posneti melodrame ampak nekaj, kar bi se lahko kosalo s klasičnimi ljubezenskimi zgodbami, kot je Dekle, ki sem jo ljubil, hkrati pa bi vključili še odnose med starši in hčerkami, sestrami in prijatelji. Scenarij je moral biti pristen, prepreden s humorjem in lahkotnostjo, zato da se ne bi jemali preveč resno.”

Podvig je bil zares zahteven. Scenarij je v okviru produkcijske hiše Spyglass nastajal več let, dokler niso bili producenti končno navdušeni nad njim . “Če je ljubezenska zgodba povedana na pravi način, bi se morala dotakniti kultur po vsem svetu,” je prepričan Roger Birnbaum. “Po več poskusih in po več kot desetletju smo končno dobili scenarij, ki se je zgodbe lotil na čisto poseben način, ki se nam je zdel smiseln in po katerem bi lahko posneli film, kakršne pač zdaj snemamo pri Spyglass, se pravi komercialne, ki ganejo občinstva po vsem svetu.”

Naslednji korak je bil najti režiserja, ki bi znal iz obetavnega scenarija posneti dober film. Producenti so se sestali z Michaelom Sucsyjem, ki je posnel večkrat nagrajeni televizijski film Sivi vrtovi. Glickman smeje pravi: “Z Michaelom smo se ujeli na prvem srečanju. V zgodbi je našel stvari, na katere ni pomislil nihče od nas.”

“Celotna zasnova za film se mi je zdela resnično neverjetna,” pravi Sucsy. “Resnično me je ganilo dejstvo, da sta dva človeka na začetku filma že zaljubljena, potem pa življenje raztrga njuno razmerje, in morata zaradi tega ponovno najti pot drug k drugemu. Najbolj me je zadelo dejstvo, da se to lahko zgodi vsakemu, kadarkoli. Ko se spopadamo z izgubo spomina, gre velikokrat za Alzheimerjevo bolezen in staranje, naš scenarij pa je ponujal univerzalen način, da se vsi lahko poistovetimo s to težavo.”

Glavni vlogi so zaupali Rachel McAdams in Channingu Tatumu. “Krasna stvar je, da sta oba zelo karizmatična in všečna, čeprav se morda zdi, da ne prihajata iz istih svetov. Verjetno sta bila stara šest let, ko smo začeli pripravljati zgodbo,” se šali Glickman. Sucsyju je bilo izjemno pomembno najti pravo igralko za Paige. “Ta lik ne sme biti preveč distanciran, ko se prilagaja svetu, v katerega se prebudi iz kome. Na moža je ne veže nič. Zanjo je tujec. Če bi bila preveč vzvišena, bi bilo težko navijati zanjo. Rachel McAdams pa je popolna za to vlogo. Je všečna, hkrati pa prepričljiva, ko nam pokaže, kako je, če izgubiš spomin.”

McAdamsovi je bil scenarij takoj všeč: “Predvsem način, kako se razvija. Ko spoznamo Paige, je precej bolj aktualizirana različica sebe kot pa pozneje v filmu, običajno pa je v filmih proces ravno obraten. In to se mi je zdelo res zanimivo. Paige je sprejela način življenja, ki si ga je ustvarila z Leom. Jasno je, da sta svobodna, ljubeča in da podpirata drug drugega. Ona ima rada njegovo glasbo, on jo spodbuja h kiparjenju. Potem pa odkrijemo, da je pretrgala stike z družino in se odrekla velikemu delu svojega življenja.”

Channing Tatum je samooklicani brezupni romantik in se mu je zdelo, da scenarij pripoveduje pristno zgodbo o ljubezni, ki jo doživiš enkrat v življenju, in o tem, kaj so ljudje pripravljeni storiti, da bi jo obdržali. “Zaljubiti se je najlažji del,” pravi. “Živeti skupaj in poskrbeti, da ostaneta vse življenje povezana, ker nam je včasih življenje v napoto - to pa je težji del. Velik del potovanja Lea in Paige temelji na dejstvu, da drug drugega ne le izjemno osrečujeta in sta si v oporo, ampak sta si tudi prizadevala, da bi drug drugega izboljšala. Ko to počneš, razmerje resnično lahko dvigneš na višji nivo.”

Pravijo, da je pogosta reakcija ljudmi s poškodbami možganov in izgubo spomina občutek nezadostnosti in frustracije. Ljudi in stvari, ki se jih ne morejo spomniti, povežejo z vznemirjenostjo, frustracijo in zmedo. Ta vidik je pritegnil McAdamsovo. “Jasno je, da je tak človek preplavljen z najrazličnejšimi občutki in se želi izogniti vsemu in vsakomur, ki mu povzročajo neprijetne občutke, čeprav mu drugi želijo pomagati. Taka situacija je neprijetna za vse. Ljudje se morajo takrat res odločiti, kdo so, a včasih zaradi tega izgubijo tiste, ki so jim pomembni. Paige se po izgubi spomina zaradi tega na neki točki odloči, da ji je lažje, če se oddalji od Lea. Naša zgodba pripoveduje tudi o tem, kako zapolniti praznino, in mislim, da se s tem lahko vsi poistovetimo.”

Channing priznava, da je bila vloga zanj na trenutke precej čustvena, saj se je tudi sam pred kratkim poročil, zato si ni mogel kaj, da si ne bi sebe zamislil v podobni situaciji: “Upam, da bi bil tako pogumen kot Leo. Zanj je to grozno, vendar verjame, da bo Paige našla svojo pot. Ta vloga je tudi krasna, ker Leo ostaja zvest ljubezni, ne zadržuje se in v tem ga razumem. Ljubim ljubezen. Težje jo je igrati kot tekanje naokrog s puškami, ampak zadoščenje je večje.” Tatumu se zdi povsem smiselno, da je Leo dal vse od sebe, da ponovno osvoji Paige: “Če bi moja žena (igralka Jenna Dewan) izgubila spomin name, ne bi preprosto rekel: OK, prav; se vidiva pozneje, srečno. Ne, zagrizeno bi se bojeval, dokler ne bi prišla nazaj. Ne glede na vse.«

“To je krasna romantična ljubezenska zgodba, vendar pripoveduje tudi o družinski ljubezni,” nadaljuje McAdamsova. “Ko se Paige prebudi in ne prepozna moža in spozna, da se je odtujila svoji družini, vidi velike luknje v svojem življenju, ki jih je potrebno zapolniti. Zamisel o tem, da ne veš, ali boš znova našel pot nazaj k svoji usodi, se mi zdi zanimiva. Ali povsem naravno gravitirate proti stvarem, proti katerim ste hodili v življenju, ali začenjate od začetka in se morate ponovno oblikovati kot osebnost? Zanimivo se mi zdi, da pravijo, da boste naravno šli tja, kjer ste (bili). Našli boste pot nazaj, čeprav se morate vsega naučiti od začetka. Gonilna sila skozi ves film je čakanje na razodetje, čakanje na trenutek, ko se bo zasvetila žarnica, vendar ni nujno, da se bo.” O Leovem žrtvovanju dodaja: “To, da je dal Paige še eno priložnost, je zelo ljubeče in širokogrudno, dal ji je tudi prostor, da spet postane ona pod njenimi pogoji, bil pa je tudi dovolj moder, da je vedel, da to potrebuje.”

Channing se strinja z Rachel glede Leovih izbir. “Mislim, da Leo ni tisti, ki bi Paige moral povedati resnico o sporu s sorodniki. Če bi jo, bi se verjetno ne vrnila k njim, vendar ni želel, da bi stekla k njemu tako, da bi stekla stran od njih. Leo razume, da se sorodniki trudijo po najboljših močeh, da bi dobili hčerko nazaj, in ne krivi jih, želi si le, da bi bili odkriti z njo. Želel je, da bi se sama odločila, da bo z njim. Za Lea je naporno, ker navzven ni nič narobe z ženo, govori kot Paige, hodi kot Paige, vse je enako, le da se sploh ne spominja moža. Zato pa ga toliko bolj boli, ker se drugih ljudi spominja.”

Za Sucsyja je bila izbira Tatuma za vlogo primer najti vojaka ljubezni v uveljavljenem filmskem bojevniku, “Leova vloga je `vitez v sijočem oklepu` in pred tem sem Channinga videl samo v žilavih, vojaških vlogah. Po srečanju z njim sem poklical producente in jim rekel: On je pravi. On je Leo. Popoln je zanj. Dobil sem občutek, da je njegovo srce večje od njegove prsne votline. Channing ima res veliko srce, prav tako kot Leo, kar se jasno vidi, ko ženi stoji ob strani pri vzponih in padcih.”

Z vidika Rachel McAdams je “Channing Tatum popoln za to vlogo, ker je pravi renesančni mož, kavalirski in gentlemanski. Igra nekoga, ki bi storil vse, da bi ponovno osvojil ženino srce in tak je v bistvu tudi Channing. Je zelo junaški, in, da, vem, da ljubi ljubezen in res verjame vanjo. Njegov Leo je zelo stoičen lik, v katerega se preprosto zaljubite in verjamete, da je sidro razmerja. Leu je dal toliko ljubkih dodatkov.”

Tudi Channing je navdušen nad Rachel: “Je ena najbolj sijajnih in lepih ljudi, kar sem jih srečal. Ne samo kot igralka, tudi kot človek. Uspe prepričati z vsakim stavkom in v tem filmu je morala izreči kar nekaj težavnih. Ima izjemno sposobnost, da je prepričljivo vse, kar izreče, ker se vlogi preda in vanjo verjame. Občudujem jo in od nje sem se veliko naučil.”

Sucsy se zaveda, da je z glavnima igralcema zadel v polno. “Kemije ne morete hliniti. Je ali pa je ni. Dobra stvar je, da jo Rachel in Channing k sreči imati. Dobro sta se razumela in z njuno pomočjo veliko platno kar zasije.”

Filmska zasedba

Rachel McAdams (Paige) je posnela filme Zlobna dekleta, Beležnica, Polnoč v Parizu, Lovca na družice, Rdeče oko, Nova v družini, Žena popotnika v času, Jutranje veselje, Sherlock Holmes, Sherlock Holmes: Igra senc, Married Life, The Lucky Ones. .

Channing Tatum (Leo) je posnel filme Haywire, 21 Jump Street, Magic Mike (je tudi producent filma, ki pripoveduje o Channingovi izkušnji, ko je bil pri 18-tih slačifant), Ten Year (tudi producent), Odpleši svoje sanje, The Son of No One, Orel, Dear John, G.I. Joe, Borba, Stop/Loss, A Guide to Recognizing Your Saints, She’s the Man.

Jessica Lange (Rita Thornton) je posnela filme King Kong (za katerega je prejala zlati globus), Frances, Tootsie (oskar za stransko vlogo), Modro nebo (oskar za glavno vlogo), Tramvaj Poželenje, Rt strahu, Zbogom sinko, Rob Roy , Sivi vrtovi, Velika riba, Broken Flowers, Country, Sweet Dreams, Music Box, Don’t Come Knocking, Bonneville, Sybil, The Big Valley. Pred kratkim je zaključila snemanje serije Ameriška grozljivka.

Michael Sucsy (režiser, scenarist) je dobitnik emmyja, filmski režiser, scenarist in producent. Začel je z režiranjem reklam. Leta 2003 je začel pripravljati film Sivi vrtovi, ki ga je navdihnil dokumentarec o ekscentričnih sorodnicah Jackie O, ‘Big Edie’ Bouvier Beale in ‘Little Edie’ Bouvier Beale. Sive vrtove je pripravljal šest let. V glavnih vlogah sta nastopili Jessica Lange in Drew Barrymore. Zanje je dobil šest nagrad emmy, med drugim za najboljši televizijski film.

Komentarji

21.1. 2012 ob 23:11

komi čaaaaaaaakam :))))

— blesa
27.1. 2012 ob 6:23

Me too...najbolši fiiiilm-sigurnoo

— Tatoo girl
1.2. 2012 ob 11:19

Noro hud film more bit!:)

— Sara
6.2. 2012 ob 12:01

no verjetno film ni slab.... sem pa skoraj 100% da si ga bomo z družino šli ogledati.....
malo me samo žalosti, ker mislim da bo to spet en tipični malo brezvezni romantični holiwoodski film.

— anža
8.2. 2012 ob 18:55

najlepsi film:)

— kralj
9.2. 2012 ob 17:17

prosim napišite mi svoje mnenje o črni komediji, prosim... no kaj pač vi mislite o tej zvrsti filma...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
mislim pa da bo ta film uspešen.... no bo pa seveda tipični ameriški romantični, ampak me to ne moti najbolj, saj takih filmov že malo primankuje.... zdaj so samo še neki znanstvenofantastični, domišljiski, grozljivke in tako dalje.... no seveda ne rečem, da jih nena rada gledam-seveda jih nekatere- samo kaj romantičnega pa res nebi škodlo.
-----------------------------------------------------
vseeno pa škoda, ker v tem filmu ne igra orlando bloom....
-----------------------------------------------------------------
:) :) :)

— vraževernik
9.2. 2012 ob 23:06

Zamorjen!

— obvezna
10.2. 2012 ob 21:13

Film je res svetovn... tisti, ki imate drame vam bo definitivno všeč =)... men je bil res dober

— milka
11.2. 2012 ob 18:37

Res ful dobr filmm....vreden ogleda

— blabla
13.2. 2012 ob 0:11

Eden mojih najljubših!

— pametna
14.2. 2012 ob 14:08

beda

— bdd
15.2. 2012 ob 9:52

Meni zelo lep film, takšen za sprostitev, vredeno ogleda.

— pikica
16.2. 2012 ob 18:43

čudovit film.....na 2.mestu najljubših romantičnih...na 1 .je že the notebook;)

— julia
16.2. 2012 ob 19:20

bedaaaa !!!

— taši
22.2. 2012 ob 14:18

ali kdo ve kdaj pride v kino alpha and omega?

— volk
22.2. 2012 ob 15:37

zelo rada imam filme, ki so po resničnih dogotkih! definitivno si ga bom šla ogledat.

— true story
22.2. 2012 ob 22:29

to je resnična zgodba. nism mogla verjet kaj sta preživela. zelo lep film. eden naljepših romantičnih filmov :) <3

— sara
8.3. 2012 ob 21:15

Zgodba se mi zdi kar dobra, vendar nekje v iskanju identitete ta ljubezen že izgubi smisel. Že sam Leo se na koncu več ne trudi. To stvar okusa, ampak konec je pa res neumen. Da se ona odzove na življenje tako kot prej je skorajda nemogoče, a da se še navsezadnje ne spomni in gre slepo v to ljubezen. Ah, če že gledamo romance naj bodo ''pocukrane''.

— bibi_
21.3. 2012 ob 10:52

najlepsi film z najlepsim igralcem :$

— nina
2.4. 2012 ob 12:38

js bi pa tako rekla, zanimivo izdelana zgodba, prav tako igralca vendar med njima ni blo lutit neke resnično prave ljubezni kot naj bi film to prikazoval, medtem ko mi izvedeba ni bila všeč...že zaćetek, ki prikazuje to nesrečo je mal smešn no, lahko bi jo uprizorili prepričljivejše...potem pa sam potek zgodbe za mene precej dolgočasen. glavni igralec se ni tako trudil, prav tako tudi ona ne ,..kako se ji lahko izbriše samo ta del spomina , kjer je z njim no ..poleg tega pa bi lahko čutila mal privlačnosti do , če je že enkrat to isto stvar čutila ... tako da moje mnenje , da bi iz take teme, lahko prikazali veliko bolj čutno, romantićno, ganljivo , predvsem pa zgodbo, ki bi prepričala gledalce. lp *

— e*
15.4. 2012 ob 21:42
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
10.5. 2012 ob 16:46 zvezdica

Film je barvna paleta čustev. Enkrat svetlo drugič temno. Rada bi le povedala kaj si mislim. Film je prekrasen. Igralci ti res postavijo nek cilj pred oči. Cilj , ki ti prekriva konec. Vreden ogleda.

— Princeska
18.5. 2014 ob 19:08

gledala sm ga 2012, gledala sm ga učerej. film je super. da ne omenjam channinga na sploh. highly recommendet

— girl
26.5. 2015 ob 14:57

gledala sem ga s prijateljicami in je res zelo dober. Leo pokaže vso svojo ljubezen in vztrajnost do Pagie in mi je všeč, da je posnet po resničnih dogodkih, saj nas opominja, da se kaj takega lahko naredi vsakomur izmed nas.

— the best
18.9. 2015 ob 21:20

je možno zaj it gledat te dni

— en

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.