Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Zambezija

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 18.4.2013, Kolosej Ljubljana
1h 23min / 83min
Leto: 2012
Država: Južna Afrika
Scenarij: Andrew Cook, Raffaella Delle Donne, Anthony Silverston, Wayne Thornley, Camilla Bubna-Kasteliz
Režija: Wayne Thornley
Radovednemu sokolu Kaiju je dovolj životarjenja v dolgočasni afriški pustinji, kjer ga skuša zaščitniški oče obvarovati pred vsako nevarnostjo. Po prepiru se mladenič odloči pobegniti v pustolovščin polno ptičje mesto Zambezijo, toda kmalu ugotovi, da tudi v paradižu obstajajo nadvse kruta pravila preživetja. Da bi ukanil jato zlobnih marabujev in prekrižali načrte zlohotnega varana, mora Kai zbrati obilico poguma in z novimi prijatelji rešiti ptičji raj.

V višave in daleč od doma.

Naiven in pogumen mladi sokol zapusti očeta, s katerim živi v afriškem zakotju, in se odpravi iskat Zambezijo, slavno ptičje mesto, kjer spozna, da je najpomembnejša skupnost.

Zgodba filma Zambezija se odvija v bučnem ptičjem mestu blizu veličastnih Viktorijinih slapov. Kai je naiven in pogumen mladi sokol, ki v mestu odkrije resnico o svojem poreklu in se med obrambo mesta pred kuščarji nauči biti del skupnosti.

Kai (Jeremy Suarez) je pogumni sokol, ki se med odraščanjem blazno dolgočasi in se počuti osamljenega, saj živi daleč od družbe, samo s strogim očetom. Njegov oče Tendai (Samuel L.Jackson) mu ne dovoli zapustiti meja Katunge, ampak Kai verjame, da življenje drugje ponuja več. Med prepirom Kai izve, da oče pozna Zambezijo in da je celo že bil tam. Počuti se prevaranega in se odpravi na pot.

Kai prispe z jato štorkelj do veličastnega drevesa kruhovca ob Viktorijinih slapovih, kjer ga osupne množica ptic z vse Afrike, ki se pripravljajo na poletno praznovanje. Spozna nova prijatelja, Lahkega, ki mu razkaže mesto, in čudovito Zinko (Abigail Breslin), katere očim Abraham (Leonard Nimoy) je ustanovil Zambezijo. Čeprav ne pusti dobrega prvega vtisa, si s svojimi letalskimi veščinami prisluži mesto med Orkani, elitno obrambno enoto najboljših zambezijskih letalcev.

Medtem se jata marabujev poveže z varanom Črnim v želji, da bi prevzeli mesto. Črni ujame Kaijevega očeta in jato tkalk, Kai pa, da bi jih rešil, se mora soočiti z lastno preteklostjo ter se naučiti, da ne glede na talent nobena ptica ni otok.

Intervju z režiserjem

O filmu

Triggerfish Animation je majhen studio na jugu Afrike, ki strastno pripoveduje nepozabne, univerzalne in lepe zgodbe. Velike ideje, čudovite pokrajine in junaški liki v nemogočih situacijah so bistvo sveta Zambezije.

Sokol Kai je odraščal osamljen in se uči skrbeti sam zase. Odpravi se na pot, polno akcije, da bi na koncu spoznal vrednost skupnosti in sodelovanja ter reši ptičje mesto pred uničenjem.

Ta zgodba je bila tudi zame epsko potovanje - od zelenega, naivnega režiserja, ki je sodeloval le pri nekaj majhnih projektih, ki je rasel skupaj s filmom in studiem. S polno ambicij in malo sredstvi smo na platnu oživeli prečudovit svet pod vtisi afriških lepot in zvoka.

Mnogim otrokom smo odprli okno v svet, kakršnega še niso videli: široko reko Zambezi, veličastne Viktorijine slapove ter pisano tkanino umetnosti, obrti in pop kulture, ki jih najdete širom Afrike.

Verjamem, da bodo imeli otroci in odrasli po odhodu iz kina občutek, da so obiskali čudovit svet, iz katerega prinašajo spomine na šaljive like, napeto akcijo in toplo zgodbo.

Film Zambezija je zgodba o odraščanju mladega sokola, ki razširi krila in leti proti neznanemu, a privlačnemu svetu. Na poti spozna veliko o sebi in o zgodovini svoje družine. Kaj vas je pritegnilo pri scenariju?

Všeč mi je bil trud tega mladeniča, da bi izvedel, kdo je ter da hkrati še bolj spoštuje svojega očeta, čeprav se v nekem trenutku to zdi skoraj nemogoče. Všeč mi je, da zahvaljujoč svojemu pogumu in odločnosti končno uspe v tem. Reši situacijo, dojame, da je junak in uspe "povzdigniti" očeta. Pravzaprav je to zgodba o očetu, ki ga reši lastni sin.

V angleški različici slišimo svetovno znane igralce. Kakšno je bilo sodelovanje z njimi?

Ne vem, kako mu uspe, ampak ko vas Samuel L. Jackson pošlje nekam, se počutite počaščeni. Z vsemi je bilo užitek sodelovati in kmalu sem dojel, zakaj so tako veliki igralci.

Vsak neodvisni film se sooča s številnimi izzivi. Kateri so bili največji izzivi pri snemanju filma Zambezija?

Ne jaz ne drugi člani ekipe nismo tega počeli nikoli prej. Studio je nastajal dobesedno okoli nas med našimi pripravami na snemanje. In naredili smo kup začetniških napak, pa tudi sami smo šele morali dojeti, kaj je sploh bistvo filma. Imeli smo natrpan urnik, nekatere korake smo celo preskočili, zaradi česar smo imeli pozneje težave - vendar smo ga končali in mislim, da je to prelomnica v južnoafriški animaciji.

Kaj je bilo naj zabavnejše?

Vsakič me zagrabi smeh, ko vidim, kako Lahki reče: "Povej mami, da jo imam rad." Ni bilo preprosto dobiti pravega odmerka humorja. Kup Afričanov, ki skušajo posneti film, ki bo nasmejal ameriške družine - to je bil mnogo večji izziv, kot smo mislili sprva. Pomagali so nam Cory in Todd Edwards, vendar pa združevanje komikov iz različnih držav včasih ni niti malo komično :-). Toda imeli smo komične delavnice z lokalnimi komiki, vendar pa je veliko najduhovitejših šal nastalo, kot se pogosto zgodi, spontano v studiu. Vedno moraš dovoliti prostor za improvizacijo.

Kaj nam lahko poveste o glasbi?

Bruce Retief je zložil prečudovito glasbo - zabavno, smešno, dramatično in veličastno, glede na potrebe posameznih prizorov. Ameriški gledalci jo lahko doživijo kot klasično afriško glasbo, zavito v hollywoodsko orkestracijo.

Kaj želite, da bi gledalci odnesli domov po ogledu filma?

Celo porcijo pokovke, ker je ne bi uspeli pojesti med ogledom filma, saj bi jih ta povsem prevzel.

Delate že na novem projektu?

Trenutno razvijamo dva scenarija, ki sta nastala iz enega, v katerega sem, kot pravi začetnik, skušal vnesti preveč idej. Zdaj sem jih razdelil na dva filma in komaj čakam, da ju vidim na platnu.

Svet filma Zambezija

Ogromni opičji kruhovec na robu veličastnih Viktorijinih slapov na jugu Afrike skriva živahno ptičje mesto, imenovano Zambezija. Slednje slovi kot najvarnejše afriško mesto in nudi zavetje vsem vrstam ptic, ki živijo v harmoniji in miru.

Mladi sokol Kai kljub očetovem nasprotovanju zapusti dom v afriškem zakotju, da bi se pridružil najboljšim letalcem - Orkanom - ki varujejo višave nad Zambezijo. Oče se odpravi za njim, vendar ga ujame zlobni varan Črni, ki sklene pakt z marabuji, da bi prevzel Zambezijo in prišel do gnezd z jajci. Tako se znajde Kai v središču zarote. Da bi rešil Zambezijo, mora spoznati, da v boju ne zmaga vedno najhitrejši letalec.

Zgodba filma se odvija v spektakularni dolini reke Zambezi. Navdihuje jo edinstvena narava, ki jo vidimo v prečudovitih, vseprisotnih afriških elementih filma.

O filmarjih

Wayne Thornley (režiser in scenarist) kot igralec in režiser dela v Cape Townu od leta 2000. Režiral je del Fish Fry risanke Me & Jessie D in del The Rise And Fall Of Tony The Frog risanke Life At The Pond. Za Sunrise Productions je sodeloval pri uspešni nadaljevanki Jungle Beat. Je eden od ustanoviteljev The Crucial Project, podjetja, ki sodeluje pri animiranih filmih. Mail & Guardian ga je uvrstil na seznam 200 najuspešnejših mladih Južnoafričanov leta 2011.

Anthony Silverston (kreativni producent, scenarist in režiser) Je s scenarijem za Khumba (Triggerfish) zmagal na britanskem tekmovanju scenarijev leta 2006. Njegova risanka The Slipper Cycle je dobila nagrado za najboljši neodvisni animirani film The Independents’ Film Festivala (Florida, ZDA). Je eden od ustanoviteljev Animation SA v Južnoafriški republiki.

Andrew Cook (scenarist) je po končani poslovni šoli na Havajih predaval književnost in dramo, bil je urednik niza angleških učbenikov v Južni Koreji, produciral je oglase v Cape Townu ter piše za National Geographic Kids.

Raffaella Delle Donne (scenaristka) je objavila nekaj knjig z otroke in sodelovala pri scenarijih za animirana filma Zambezija in Khumba.

Slovenska sinhronizacija:

Režiser: Aleksander Golja

Slovenski glasovi: Jaka Vižintin, Gašper Jarni, Tina Ogrin, Nadja Jarc, Vesna Jevnikar, Mirko Medved, Sašo Prešeren, Rok Kosec, Aleksander Golja

Komentarji

3.3. 2013 ob 13:17

Kumi čakam :))

— -Katarina
12.4. 2013 ob 13:39

to je nekej najbolsgaxD HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAH

— ALEKS
12.4. 2013 ob 14:06

dva ptička sta prijatelja

— emo
21.4. 2013 ob 14:28

Ful kulllllllllllllllllllllllllllll

— julijan
4.5. 2013 ob 21:36

Zelo zanimiv film o sodelovanju.

— Nejc
10.5. 2013 ob 15:18

dans grem gledat mislem da bo ful fffffffffffffffffffffaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjjjj<3

— maki
14.5. 2013 ob 21:20

Meni je bil pa dolgočasen, žal...

— Tinka
26.5. 2013 ob 19:58

Grozna sinhronizacija!
Pogrešali profesionalne glasove, ki se znajo vživeti v risanko.

Žalostno. Lahko bi izpadlo veliko bolje!!!

— Helena
4.6. 2013 ob 17:50

ja posnetk je kr zanimiv!! (:

— Pika-Kapi

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.