Kolosej
Film distribucije Cenex

Zaklad pozabljenih: Knjiga skrivnosti

akcijska pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 24.1.2008, Kolosej Ljubljana
24.1.2008, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 4min / 124min
Leto: 2007
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Cormac Wibberley in Marianne Wibberley
Režija: Jon Turteltaub
Iskalec zakladov Ben Gates se po treh letih znova vrača na velika platna, a tokrat je njegova pustolovščina še bolj osebna, saj mora oprati družinsko ime. Ponovno najdene strani iz dnevnika morilca ameriškega predsednika Abrahama Lincolna dokazujejo, da je bil v zaroto vpleten tudi Benov pra pra dedek. Da bi dokazal nedolžnost svojega prednika, se Ben poda na težavno razkrivanje sledi in ugank iz preteklosti, ki ga vodijo od Pariza do Londona, toda dokončni odgovor se skriva v knjigi skrivnosti, do katere se lahko dokoplje le tako, da ugrabi predsednika ZDA.

Kratka vsebina

Zaklad pozabljenih: knjiga skrivnosti je nadaljevanje uspešnice istega režiserja in producenta iz leta 2004 in je ponovno združila isto igralsko in tehnično ekipo, v igralsko družino pa uspela pritegniti še dve izjemno odmevni imeni: Eda Harrisa in Helen Mirren.

Za Bena Gatesa zgodovina ni mrtva preteklost, marveč izredno živa stvar, ki še kako vpliva na sedanjost in cello prihodnost človeštva. Ne le zato, ker z bistroumnostjo in poznavanjem nudi neskončno možnosti za odkrivanje zakladov in s tem več kot solidno preživetje, pač pa tudi zato, ker s svojimi skrivnostmi pripoveduje poučne zgodbe za zdajšnje in bodoče rodove ter na zmotah in zablodah opozarja na stranpoti sedanjosti in prihodnosti. Ben je res eden izmed najbolj razvpitih lovcev na zaklade, sodobnejši Indiana Jones, na primer, toda hkrati je tudi eden redkih, ki želijo te zaklade zavarovati pred izkoriščevalci brez vesti. Tokrat z očetom, Patricom Gatesom, naletita na manjkajoče strani dnevnika Johna Wilkesa Bootha, zloglasnega morilca ameriškega predsednika Lincolna. Na njuno neizmerno osuplost navedbe na eni od teh strani namigujejo, da je bil Benov pra-praded vpleten v morilsko zaroto proti predsedniku. Oče in sin morata razrešiti skrivnost in predvsem oprati omadeževano družinsko ime ...

Producent Jerry Bruckheimer trdi, da ga je pri prvem filmu leta 2004 najbolj prijetno presenetilo dejstvo, da je film zunaj meja ZDA privabil v kino skoraj enako število gledalcev kakor doma, čeprav se zgodba filma tesno omejuje na zgodovinska dejstva in fiktivne domislice iz ameriške preteklosti. Dejstvo je, da film, ki ga gledalci ne sprejmejo, od ustvarjalcev terja enako veliko naporov in denarja kakor tisti, ki ga toplo sprejmejo, zato je vedno prijetno doživeti topel sprejem pri občinstvu. Po trditvah pisateljice Marianne Wibberley je v tej zgodbi veliko več elementov, ki se opirajo na zgodovinska dejstva, kakor v prvi. Naj se zdi še tako neverjetno, Boothov dnevnik in misteriozna predsednikova ''knjiga skrivnosti'', okrog katerih se plete filmska zgodba, morda res obstajata v takšni ali drugačni obliki; vsekakor pa sta del urbanih legend, ki nikakor ne utonejo v pozabo. Vsakega od navedenih elementov in trditev v filmu pa lahko gledalec prenese na internet in o njem poizveduje z Googleom – našel bo nemalo podatkov in osupljivih navedb.

Tovrstnim pustolovskim filmom ne škodi, da je zgodba zahtevnejša in terja zbranost od gledalca, da ji sledi in skupaj s filmskimi liki rešuje skrivne namige, kažipote in ključe do rešitev ugank. Temu seveda pripomore ustrezna scenografija; za Dominica Watkinsa je bil najzahtevnejši del njegove naloge upodobitev in popolna rekonstrukcija Washingtona na večer 14. aprila daljnega leta 1865, ko so umorili Abrahama Lincolna. Umetniški vodja Drew Boughton priznava, da je bilo delo izjemno težko in obsežno. V studiu so do najmanjše podrobnosti upodobili repliko prestolnice izpred 140 let, ko je bil Washington relativno mlado mesto in so ga še zaznamovale značilnosti naselbine divjega Zahoda. Z neizmernimi količinami prsti in celo blata, tedanjo javno razsvetljavo, konji in vpregami, kočijami in vozovi so pričarali čas sredine 19. stoletja v komaj združenih državah severne Amerike.

Večino prizorov so posneli na avtentičnih prizoriščih ob reki Potomac in v okolici Jeffersonove stavbe ter v divjini južne Dakote na znameniti gori Rushmore. Slednje je bilo živo nasprotje elegantni urbani scenografiji Washingtona 19. stoletja. Zadnja lokacija je bil Pariz z zunanjimi posnetki impozantne železniške postaje Garde du Nord.

Pred kamero

Že znani igralski ekipi Nicolasa Cagea (Samo še 60 sekund, Letalo prekletih, Brez obraza), ki smo ga pri nas nazadnje videli v vlogi brezvestnega preprodajalca z orožjem v Lord of War Andrewa Niccolla, Diane Kruger (Troja, Pomlad v Bosni), Harveyja Keitela (Klavir, Vzhajajoče sonce, Šund), Justina Barthe (Trust the Man) in Jona Voighta (Vročina, Polnočni kavboj) sta se pridružila:

Ed Harris, ki je osupnil filmski svet z izjemno režijo in vlogo v filmu Pollock in z vlogo v priznani drami Ure do večnosti. Pravkar snema v Novi Mehiki film Appaloosa z Renee Zellweger in Viggom Mortensenom. S slednjim sta že zaigrala skupaj v dramskem trilerju A History of Violence Davida Cronenberga. Občudujemo ga lahko že v drami po romanu Dennisa Lehanea Zbogom, punčka, ki je napisal tudi Skrivnostno reko.

Helen Mirren je letos prejela Cezarja, evropskega oskarja za vlogo britanske kraljice Elizabete v drami Kraljica (The Queen). Upodobila je mater Bena Gatesa, dr. Emily Appleton. Emily je zelo stroga, inteligentna in na trenutko strupeno zajedljiva gospa, strokovnjakinja za starodavne jezike in pisave. Dame Helen Mirren se spominjamo po izjemnih vlogah v Dekletih s koledarja, Weirovem The Mosquito Coast, Norosti kralja Georgea, Parku Gosford in številnih drugih. Leta 1995 je z debijem v igri A Month in the Country na Broadwayju osvojila prvega tonyja ter z vlogo v Plesu smrti ob Ianu McKellenu leta 2002 še drugega.

Režiser Jon Turteltaub je znan tako po svojih izjemno priljubljenih komedijah, med katerimi moramo omeniti uspešno Ledeno stezo (Cool Runings) iz leta 1993, kot po svojih dramah, med katerimi je bil najbolj odmeven Instinkt z Anthonyjem Hopkinsom in Cubo Goodingom Jr. v glavnih vlogah. Tudi družinam je znal popihati na dušo, zlasti očetom in sinovom v komični domišljijski drami Mulc, v kateri je prepričljivo zaigral eno svojih ne tako običajnih vlog Bruce Willis.

Leta 1998 je Turteltaub režiral pomemben doprinos k eni od najbolj uspešnih in priljubljenih televizijskih nanizank "From the Earth to the Moon." V dramatični nanizanki družbe HBO iz desetih delov, ki vsak po svoje obravnava napeto in trnovo pot ameriškega osvajanja Meseca, je Turteltaub režiral sedmo epizodo z naslovom "That’s All There Is", ki opisuje tovarištvo posadke Apolla 12. Za svoje delo je bil nominiran za nagrado DGA za izjemne dosežke na področju televizijskih filmov in serij. Nanizanka je pobrala deset nagrad emmy in zlati globus. Med njegove največje finančne uspehe na velikem platnu pa gotovo sodi romantična komedija s Sandro Bullock, Ko si spal.

Komentarji

20.12. 2007 ob 16:28

Komej čakam

— Debely
24.12. 2007 ob 6:58

fuulll dobr film res kul..............................mors si ga ugledat.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— ctdjhudrzj
2.1. 2008 ob 10:38

Komaj čakam da grem ta film gledat v kino kajti že prvi del mi je bil všeč in dobro da so ohranili staro igralsko zasedbo

— Cyril
2.1. 2008 ob 15:09

komaj čakam da pride v kino. zihe grem gledat =D

— whatever
4.1. 2008 ob 11:41

O bed kr neki

— Someoneee
6.1. 2008 ob 20:50 zvezdica

Morda sem prevec pricakovala zaradi relativno dobre ekipe... koncna ocena: limonada, videla ze vrsto precej boljsih filmov. Ne priporocam!

— TeA
8.1. 2008 ob 19:51 zvezdica

Če vam je biv všeč prvi del potem tega ne smete zamuditi :)

— Luka
10.1. 2008 ob 17:01 zvezdica

Nicolas Cage, kot Ben Gates se ponovno potrudi, da iz vsakdanjih stvari oz. reči, ki so na razpolago in ponavadi vsem vidni, naredi dobro pustolovščino. Zgodba je na trenutke malce "lovska", ampak je pa dobra nadgradnja prvega dela. 2 uri dobre stare ameriške akcije in dogodivščin s klasičnim happy endom, zato je zadeva za pogledat.

— liones
10.1. 2008 ob 17:04

komi čakam mora bit the best

— wirg
22.1. 2008 ob 11:58

ful zakon film. že enka je full dobra, zato domnevam da je še bolša sam men osebno filmi z več dli niso všeč

— bitis gabonis
23.1. 2008 ob 15:01

more bit pa res hud film

— kocelj
25.1. 2008 ob 15:50

kr se neki

— 979
27.1. 2008 ob 0:00 zvezdica

film je res dober!!!! priporočam ogled.. nekaj komične vsebine pa tudi adrenalina.. vsekakor se vam splača pogledati film in uživati!!

— sanja
27.1. 2008 ob 15:26 zvezdica

prva polovica filma ni zanimiva potem se počasi začenjajo dogodivščine

— anže
28.1. 2008 ob 0:00 zvezdica

Film je fascinantna nadgradnja prvega filma. Je zelo dinamičen miks neraziskanih dogodkov iz ameriške zgodovine, pustolovskega inputa in pravšnje mere akcije. Ben F. Gates (N. Cage) se tokrat poda v raziskovanje preteklosti njegovega pra-pradedka, ki ga Mitch Wilkinson obtoži načrtovanja atentata na A. Lincolna v noči 14. aprila 1865, po koncu ameriške državljanske vojne. Gates v filmu dokaže vplivno moč tajnega združenja Knights of the Golden Circle. Šokantna odkritja ga peljejo vse do Pariza, Londona in nazaj v ZDA. Film povezuje klasično akcijo z trilersko zgodbo in vložkom iz ameriške zgodovine.

Priporočam!

— Rocky
29.1. 2008 ob 0:00

nicolasa za novega bonda!

— bond
1.2. 2008 ob 0:00 zvezdica

najboljši film kar jih je...vedno je akcija, nekakšna napetost kaj pa se bo zdaj zgodilo...še celo kokice sem pozabla jest zraven :)

— simy
2.2. 2008 ob 0:00

ql film pojdite si ga ogledat fuull zakon mogoče mal preveč n limonado vleče ampak je zakon!! boljši od prvega dela

— pety
6.2. 2008 ob 0:00

film je ful dober. zanimivo, napeto.... morte ga videt.

— becky
7.2. 2008 ob 15:21

ni slabo ni pa tudi nič posebnega a vseeno prporočam ogled !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— pač nekdo
8.2. 2008 ob 18:33

Film je super. Niti za trenutek se nisem dolgočasila. Priporočam!

— eofijef
8.2. 2008 ob 18:33 zvezdica

film je odličen!!!!! predvsem me je presenetila duhovitost, ki v samem filmu izpade zelo simpatično. igralci so profesionalni!!!! čisto vseem priporočam ogled!!!

p.s. zlasti tistim, ki se hočete zelo dobro nasmejati :D.

— nika
10.2. 2008 ob 0:01

fulll uredu film se splača pogledat mogoče bi blo u prvem delu za odtenk več dogajanja drgač pa je kul

— debilo58
13.2. 2008 ob 0:00

vaa kok hudo

— jan
16.2. 2008 ob 0:00

ful hud film

— matic
16.2. 2008 ob 20:11

FILM JE ZELO NAPET IN ZAKON!!! JAZ TUDI PRIPOROČAM OGLED TEGA FILMA:D( ne pozabite kupit kokic)

— JIMY
16.2. 2008 ob 20:12

Pri Helen Mirren je omenjena nagrada cezar, ki je igralka nikoli ni dobila, saj je to nagrada francoske filmske srenje in ne nagrada za evropsko igralko leta, ki pa jo je dobila za film Kraljica.

— Radagast
18.2. 2008 ob 15:25

Prvo film svetoven, zelo priporočam ogled.

Nekaj pa me muči, in namreč vsi ki ste si film že ogledali naj mi kdo pove če je skapiral kaj naj bi bilo na strani 47.???

— didi
20.2. 2008 ob 0:00

hud film ni kej....

— jan
20.2. 2008 ob 15:12

ful hud je!!!!!!!!! glejte ga!!!!

— tinca
20.2. 2008 ob 15:16

Ja film je bil kar dosti bolši kot enka seveda pa je dobro če si si že ogledal enko ker potem že na začetku veš vsaj bistvo zakaj se gre film.

Ta drugi del semi zdi bolši ker je bolj eksplozivno moram rečt da med filmom se nisem dolgočasil tudi malo ne.

— Treailer
21.2. 2008 ob 0:00 zvezdica

Nevem kaj točno jim je tukaj uspelo prikazat: Pravljico, ki hoče bit akcijski dokumentarec, ali akcijski dokumentarec, ki hoče bi pravljica.

Zame čisto preveč naključij. Film me ni navdušil.

— blazkowic
21.2. 2008 ob 0:00

ta film je mega
ni bolše komedije kot je zaklad pozabljenih

— katja
21.2. 2008 ob 15:48

Eden izmed boljsih filmov v zadnjem casu,ki sem ga gledal v desetih letih.Priporocam,brez kokic.

— Gregor Zategovalnik
23.2. 2008 ob 0:00

ma je nooooooooooo, slabo slabo

— julija juhart
24.2. 2008 ob 16:23

Film je zakon!
Tea, če ti ni blo fajn pejdi gledat risanke.

— somebody
25.2. 2008 ob 16:23 zvezdica

Vse, ampak res vse prevec govora o zgodovini Ameriskih predsednikov! Mesanica patriotizma in fantazije, ki se nikakor ne zlije skupaj....Glede na tako dobro igralsko zasedbo je film polomija!
Film je preprosto povedano prevec ameriski....osebno mi je obupen, brez neke dobre zgodbe in prevec poceni!!!!
Petelinji zajtr je miljonkrat boljsi ;)

— gregor
27.2. 2008 ob 0:00

Ljudje!!!!!! Film je film

— kr ena
28.2. 2008 ob 16:28

the best!!

— jan
1.3. 2008 ob 13:46

zelo dober film

— melcheek
8.3. 2008 ob 0:00

Gledala sm film in je bil ful dobr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vsi ga morte gledat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Sara
15.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

ta film bi priporočal tistim, ki so gledal prvi del filma. Film preveč pogovarjanja prikazuje moralo bi biti več akcije

— Yuri.®.
15.3. 2008 ob 0:00

FUL DOBR IN NAPET FILM

— MASA
16.3. 2008 ob 0:00

prou hud film je..... 100% sexy igralec.....

— malinica
16.3. 2008 ob 14:11

Meni pa ni jasno, zakaj je mogel najti zaklad, če je hotel oprati ime svoje družine?

— Gledallec
22.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Zelo soliden film. Vsake toliko časa je nekoliko preveč pretiravanja in osladnosti, vendar nasploh toplo priporočam ogled!

— Psiho
23.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Hmmm...skoraj brez besed, ce ne bi bilo zabavne Helen Mirren!!!

— cAr
23.3. 2008 ob 16:23 zvezdica

Film simpatičen, zanimivo narejena zgodba, zadnje čase pa je sploh moderno in popularno vse kar ima zvezo s tajnimi društvi, njihovo skrivnostnostjo in simboliko, zarotami in teorijami zarot...
Vendar pa...Cage mi je šel tako hudičevo na "jetra" s tistimi novimi zobmi, ki zgledajo kot bele domine, z ušesi, ki so mu jih plastiki "prilimali", "zašponano faco", tupejem ali pa presajenimi in na nenaravno barvo pobarvanimi lasmi...skratka kot en mix Mr. Spocka in Klingonca....da se na film sloh nisem mogla skoncentrirat...
Cage...nisi mi več tako simpatičen kot nekoč..sorry. :(

— Zoya
24.3. 2008 ob 12:41

Eden redkih filmov ko sm skori zaspala u koloseju...
DOUGOČASNO
ampak je dobr ce mas težave z nespečnostjo

— elči
8.4. 2008 ob 2:00

full kull film ****
pejte ga pogledat

— imani hakim
8.4. 2008 ob 18:36

zelo zelo zelo dobr ffffilm

— primož
7.5. 2008 ob 2:00

very cool film alo škoda da ga nimam doma

— luka
4.11. 2009 ob 11:11

Se je še komu zdel film kot neka mešanica Indiane Jones in Da vincijeve šifre?

— David

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.