Kolosej
Film distribucije Fivia

Zakaj (ni)sem pohrustal svojega očeta 3D

animirana komična pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 16.4.2015, Kolosej Ljubljana
1h 41min / 101min
Leto: 2014
Država: Francija
Jezik: francoščina
Scenarij: Fred Fougea, Jean-Luc Fromenta, John R. Smith, Rob Sprackling po romanu Roya Lewisa
Režija: Jamel Debbouze
Zabavna komedija o nastanku sodobnega človeka se dogaja 2 milijona let v preteklosti, ko si mladi opičnjak Edvard ob padcu z drevesa zlomi roko. Da bi preživel, se mora naučiti hoditi po dveh okončinah, vendar se zaradi svoje drugačnosti ne more več vrniti k družini. Da bi ustvaril novo pleme, mora odkriti drugačne načine preživetja, od iznajdbe ognja in novih načinov lova, kar sproži smrtonosno zavist njegovega brata, kralja starega opičjega klana.

Animirana komična pustolovščina pripoveduje zgodbo o Edvardu, sinu kralja opic Simeona. Nasledil naj bi očeta, a ob rojstvu je šibek in bolehen, zato kralj po čarovničinem nasvetu naroči, naj ga odstranijo. Edvarda pred kruto smrtjo reši dobrohotni in plašni Jan, ki ga vzame za svojega in kmalu postaneta najboljša prijatelja. Deček odrašča daleč stran od svoje družine, potem pa se nekega dne vrne med opice in z močnim bratom Vanio hitro postaneta tekmeca. Oče ob smrti razkrije, da je Edvard prvorojeni sin in prestolonaslednik, čemur se Vania vztrajno upira.

Edvard naj bi prinašal nesrečo, zato ga ostale opice izženejo. Ker je iznajdljiv in neustrašen, udomači ogenj, začne loviti živali ter se preseli v jamo. Spozna tudi divjo Lučko, ki ga v hipu osvoji. Skupaj morata premagati vraževerje in čarovnico, ki opice ustrahuje z drevesnim duhom. Kljub številnim oviram in nezgodam Edvard ne obupa in svojemu rodu zagotovi boljše življenje, zaradi česar se na koncu zbliža tudi z bratom.

Eden izmed najbolj priljubljenih sodobnih francoskih komikov Jamel Debbouze na filmska platna s pomočjo metode ujetega gibanja (performance capture - tehnika, ki je bila uporabljena v Cameronovem Avatarju in Spielbergovem Tintin in njegove pustolovščine) vrača velikega Louisa de Funesa. Animirani film Zakaj (ni)sem pohrustal svojega očeta je nastal po romanu Roya Lewisa (Evolution Man: Or, How I Ate My Father) iz leta 1960, ki je bil prodan v 1,5 milijona izvodih in preveden v številne jezike.

Jamel Debbouze je poskrbel za režijo ter skupaj s Frédéricom Fougeo tudi za scenarij, ki je predelana predloga scenarija, ki sta ga napisala Jean-Luc Fromental in Frédéric Fougea.

Slovenska sinhronizacija

režija: SAŠO KALAN, STUDIO SONOLAB

Edvard: GAŠPER JARNI
Lučka: NINA RAKOVEC
Sergej: BORUT VESELKO
Vladimir: IZTOK LUZAR
Borovnica: MAJA KUNŠIČ
čarovnica: VESNA PERNARČIČ
Vanija:ANDREJ MURENC

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.