Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Zadnja bitka

akcijski triler
Na sporedu od: 24.1.2013, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2013
Država: ZDA
Scenarij: Andrew Knauer, Jeffrey Nachmanoff in George Nolfi
Režija: Jee-woon Kim
Neuničljiva ikona akcijskih filmov se vrača na velika platna, tokrat v vlogi šerifa mirnega ameriškega mesta Sommerton na meji z Mehiko. Tik pred upokojitvijo šerifu Rayju težave občasno povzroča zgolj vročekrvni lokalni ljubitelj orožja, dokler njegovega mesta ne okupira truma policistov. Zasledujejo pobeglega mafijskega šefa, ki se želi prebiti v Mehiko in Sommerton čez noč postane kraj poslednjega spopada. Čemerni Ray se znajde sredi divjih strelskih obračunov in vrtoglavih cestnih pregonov, zato se z nepričakovanimi zavezniki odpravi na poslednji bojni pohod.

Ikona akcijskega žanra Arnold Schwarzenegger se po dolgem pričakovanju vrača na velika platna v ameriškem režijskem prvencu korejskega režiserja Kima Jee-woona Zadnja bitka.

Šerif Ray Owens (Schwarzenegger) je po propadlem podvigu, zaradi katerega ga grizeta krivda in obžalovanje, pustil kariero na oddelku za narkotike pri losangeleški policiji in se preselil v zaspano obmejno mestece Sommerton Junction, kjer skrbi za red in zakonitost – kolikor je to sploh še potrebno. Toda to mirno življenje razburka spektakularen pobeg zloglasnega mamilarskega carja Gabriela Corteza (Eduardo Noriega) iz konvoja zapornikov pod nadzorom FBI.

S pomočjo neustrašnih plačancev, ki jih vodi kot špricer hladni Burrell (Peter Stormare), se Cortez s hitrostjo 400 km na uro v posebej sfrizirani korveti s talcem poda proti ameriško-mehiški meji. Pot ga pelje prav skozi Summerton Junction, kjer bo imela manjša vojska ameriške policije na čelu z agentom Johnom Bannisterjem (Forest Whitaker) še zadnjo priložnost, da ga prestreže, preden se jim za vselej izmuzne.

Owens, ki ga sprva ne mika, da bi se vpletal v dogajanje – potem pa, ker se zdi kot roka zakona v majhnem mestu nesposoben, nanj niti ne računajo – zbobna svoje moštvo in zadevo vzame v svoje roke ter uprizori pravi spopad.

Schwarzenegger že dolgo velja za enega najbolj žilavih in znamenitih akcijskih junakov velikega platna, a je bil zadnja leta zaposlen s še eno skrajno napeto vlogo – z vlogo guvernerja Kalifornije. Zdaj se po dolgem pričakovanju vrača v svoji prvi glavni vlogi po desetih letih – kot šerif majhnega obmejnega mesta, ki je z seboj pustil ne preveč lepo preteklost – in se z njo spet seli med akcijske junake, ki jih odlikuje neustrašnost, le da ima vloga tokrat nepričakovano noto. »V tem filmu vidimo Arnolda, kakršnega smo pogrešali, a tudi Arnolda, kakršnega še nismo videli,« povzame režiser Jee-woon, ki nam ob svojem angleško govorečem prvencu na velika platna hkrati vrača tudi Schwarzeneggerja. Režiserja je k projektu pritegnila mešanica vratolomnega ritma, objestnega humorja in pisanih likov, a se je najbolj veselil priložnosti, da sodeluje s Schwarzeneggerjem: »Arnold je v Hollywoodu dosegel že vse, jaz pa tam šele začenjam. Zelo sva si različna, a ko sem ga spoznal, sva si bila glede lika v filmu edina. Resda gre za zelo ameriško zgodbo, a ima pri tem celo pest elementov, ki me zanimajo. Pritegnila me je tema pomembnosti prebivalcev majhnega kraja in zaščita pravice, hkrati pa zgodba o zlikovcih, ki jih, čeprav uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo, zaustavijo junaki z običajnimi sredstvi. Mislim, da Arnold svoji vlogi vdihne samozavest, kot je to uspevalo enemu mojih junakov, Johnu Waynu. Jasno je, da ima opraviti s po številu močnejšim nasprotnikom in zdi se, da mu ne bo uspelo. A na Arnolda lahko vedno računamo.«

Čeprav se je moral režiser pri skoku v filmsko kulturo, ki je precej drugačna od korejske, naučiti marsičesa, pravi, da je bilo to zaradi sodelovanja s Schwarzeneggerjem pravi užitek: »Arnold je bister in vedno je vedel, kaj hočem. Tudi kadar sem bil neroden, ker ne poznam sistema, po katerem stvari tečejo v Hollywoodu, je vedno vztrajal: Režiser je umetnik; čas potrebuje.«

O igralcih

Arnold Schwarzenegger (šerif Ray Owens) je po svetu znan kot prvak v bodybuildingu, hollywoodski akcijski junak, uspešen poslovnež, borec za okolje, človekoljub, uspešen pisec in guverner Kalifornije. Že doma uspešni bodybuilder se je iz Avstrije preselil v ZDA, kjer je osvojil še več naslovov, nato pa kot Arnold Strong debitiral v celovečercu Hercules in New York in se bliskovito uveljavil v Hollywoodu: Stay Hungry (zlati globus za novinca) ob Sally Field, preboj v uspešnici Conan the Barbarian, Terminator, Commando, Predator, Twins, Total Recall, True Lies, Eraser, Collateral Damage, Terminator 3: Rise of the Machines The Expendables… Leta 2003 je postal 38. guverner zvezne države Kalifornije in v tej funkciji skrbel tudi za okoljevarstvo in kulturo; po izteku funkcije je še naprej dejaven pri varstvu okolja in v dobrobit javnosti. Poleg Zadnje bitke je lani posnel še The Tomb, Ten in The Expendables 2. Pred kratkim je izdal avtobiografijo Total Recall: My Unbelievably True Life Story.

Forest Whitaker (agent John Bannister) je umetnik in človekoljub, predvsem pa nadarjen in vsestransko dovršen igralec. Med drugimi priznanji je prejel oskarja, bafto in zlati globus za vlogo diktatorja v The Last King of Scotlandter nagrado za najboljšega igralca v Cannesu za vlogo v drami Bird. V sklopu svojega človekoljubnega udejstvovanja je produciral dokumentarce Kassim the Dream, Rising From Ashes, Serving Life in Brick City in služi v več dobrodelnih skladih.

Johnny Knoxville (Lewis Dinkum) je zaslovel kot soustvarjalec in glavni igralec v kontroverzni seriji Jackass; igral je v uspešnicah Jackass, Jackass Two, Jackass 3D, The Ringer, Dukes of Hazzard, The Lords of Dogtown, A Dirty Shame, Walking Tall in Men In Black 2. Kmalu ga bomo videli v Small Apartments z Billyjem Crystalom in Jamesom Caaom, v Fun Size in Nature Calls. S svojim podjetjem Dickhouse Production in partnerjema Jeffom Tremainom in Spikom Jonzejem je produciral serije Nitro Circus, Rob and Big in The Dudesons ter dokumentarca The Wild and Wonderful Whites of West Virginia in Birth of Big Air.

O ustvarjalcih

Kim Jee-Woon (režiser) v rodni Koreji velja za vsestranskega in domiselnega »mojstra žanrov«, pri tem pa je pomagal karieri mnogih korejskih odličnih igralcev. Filmske vode je razburkal s prvencem, črno komedijo The Quiet Family in nadaljeval z The Foul King ter A Tale of Two Sisters; z njimi je nase opozoril Hollywood, ki je slednji film priredil v The Uninvited. Njegovi nadaljnji filmi – A Bittersweet Life, The Good, the Bad, the Weird in I Saw the Devil so ga pripeljali do prvenca v angleškem jeziku, Zadnje bitke.

Andrew Knauer (scenarist) je pomagal napisati in je produciral Ghost Team One, trenutno pa pripravlja priredbo stripa 5 Days to Die in priredbo kultne klasike iz sedemdesetih Day of the Wolves.

Komentarji

29.1. 2013 ob 23:22

PROSIM TE SCHWARZO,,,PROSIM TE,,PEJDI ŽE ENKRAT V PENZIJO.KOLIKO JE MLADIH IN NOVIH PERSPEKTIVNIH IGRALCEV ???
DAJTE PROSIM NO,,KAJ JE S TEM HOLLYWOODOM ? KAJ JE RES KONEC Z DOBRIMI FILMI.
KAR JE VIŠEK JE PAČ VIŠEK.

ARNI,,PENZIJA JE RES ZA MEVŽE,,AMPAK NA ŽALOST TUDI ZA TEBE.
POSLOVI SE ŽE ENKRAT.

— ALBERTO
31.1. 2013 ob 23:32

He is back :)!

— Andrej
3.2. 2013 ob 23:37 zvezdica

Film nas popelje na divji zahod Z.D.A.. Zvezni agetnje, predstavniki Vlade, lovijo pobeglega begunca, velikega vodjo južnoameriškega mafijskega kartela, kar zgodbo pripelje do majhnega ameriškega mesteca pod Šerifovim varstvom. Akcije je nekaj, zgodba ni prav zelo polna, vidimo pa tudi Schwarzeneggerja za strojnico, kar se še vedno dobro prodaja kot kontinuiteta lika Terminatorja.
Vendar poanta filma ni akcija, ali streljanje ali samo razkazovanje mišic, dobrih ženskih postav in testosterona. Film skuša prenesti sporočilo dobre, stare, konzervativne Amerike, kot smo jo nekoč poznali pod tem imenom. Pravica do privatne lastnine, pravica do nošenja orožja ter seveda dobra stara sposobnost američanov, da se sami zberejo in organizirajo, ko jim gre za nohte, brez pomoči Vlade, ki ponavadi ukrepa prepozno.

Film ni ravno bleščeča akcijska zgodba, lahko pa ga razumemo kot promocijo dobrih starih konzervativnih vrednot, ki v današnjem svetu izumirajo v imenu znanstvene ter ateitične naprednosti. Lahko ga vzamemo kot sporočilo, da časi, ko sta čast in dana beseda še nekaj pomenila še niso popolnoma vgasnili.

— Fox1985

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.