Kolosej
Film distribucije Fivia

Za kraljico in domovino

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 1.1.2015, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2014
Jezik: angleščina
Scenarij: John Boorman
Režija: John Boorman
Režiser trilerja Krojač iz Paname predstavlja zgodbo o 18-letnem Britancu Billu, ki si želi zapustiti objem družine, želja pa se mu uresniči ob vpoklicu na 2-letno služenje vojaškega roka. Naporni treningi in strogi vaditelji razblinijo njegovo lahkomiselnost, vendar se kmalu spoprijatelji z razigranim Percyjem, ki je vedno pripravljen na nove neumnosti. Med izhodi v bližnjem mestu spoznata tudi prve ljubezni, toda nad mladimi srci ves čas visi grožnja skorajšnjega vpoklica na bojišča krute korejske vojne.

Avtobiografski spomini britanskega režiserja Johna Boormana oživijo v drami, ki pomeni kronološko nadaljevanje njegovega klasičnega filma Upanje in slava iz leta 1987.

Leto 1952. Osemnajstletni Bill Rohan čaka, da ga pokličejo na dvoletno služenje vojaškega roka. Ko prispe v vojaško taborišče, spozna potegavščin polnega Percyja, s katerim jo zagodeta strogemu majorju Bradleyju. Medtem ko številne nabornike pošiljajo v boj proti Kitajcem v Korejski vojni, Bill in Percy ostaneta v taborišču, kjer služita kot inštruktorja mladim vojakom. Pritisk vojaškega treninga prekinejo redne ekskurzije v zunanji svet, kjer se Bill zaljubi v težavno lepotico, Percy pa v Billovo sestro. Stvarnost vojne pa udari z vso silo, ko se mladi vojaki, Billovi učenci iz taborišča, začnejo ranjeni vračati iz Koreje, kar razkrije vso razsežnost vojnega uničenja.

»Film Upanje in slava je bil osnovan na mojih otroških spominih nočnega bombardiranja Londona v letih 1940-41 in kontrastnih idiličnih dni ob Temzi, kamor smo z mamo pobegnili, ko je bila naša hiša porušena. Film Za kraljico in domovino se dogaja devet let pozneje, 1952, ko sem bil star osemnajst let in sem moral, kot vsak osemnajstletnik, služiti dveletno vojaško obveznost. Številne like v zgodbi so navdihnili ljudje, ki sem jih tedaj spoznal, in člani moje družine.« (John Boorman)

David Thewlis (Bradley) je prvič pred kamere stopil v drami Naked Mikea Leigha. Nepozaben je bil v vlogah v filmih The Omen, All the Invisible Children, The New World, Sedem let v Tibetu, Veliki Lebowski, Nebeško kraljestvo in številnih drugih. Leta 2011 je odigral glavni vlogi v The Lady Luca Bessona in v Anonymous Rolanda Emmericha. Za svoje delo je prejel veliko pomembnih nagrad tako na evropskih festivalih kot na ameriških tleh. Leta 2007 je izdal tudi svoj prvi roman The Late Hector Kipling in z njim požel odobravanja kritikov.

Richard E. Grant (častnik Cross) je zaslovel v kultnem filmu Withnail and I. in nato igral v prek 40 celovečercih, med katerimi velja omeniti Henry And June, How To Get Ahead In Advertising, Age of Innocence, Dracula, Jack And Sara, Twelfth Night, Portrait of a Lady, The Player, L.A. Story, Bright Young Things, Gosford Park, The Corpse Bride, Colour Me Kubrick in The Nutcracker. Nazadnje smo ga videli v filmih Cosi, Zambezia in The Iron Lady, po lastnem scenariju pa je režiral Wah Wah. Za BBC je kot špiker sodeloval pri dokumentarcih Dear Diaries, History of Safari in History of the Arabian Nights, pred kratkim pa je posnel popotniško serije za mrežo Sky Atlantic.

John Boorman (režiser, scenarist) je bil rojen leta 1933 v Londonu. Obiskoval je katoliško šolo. Sprva je delal kot kritik za ženski časopis in za radio, nato se je zaposlil kot asistent na BBC v Bristolu. Najprej je snemal dokumentarce. Prijateljstvo z igralcem Leejem Marvinom ga je poneslo v Hollywood, kjer je posnel svoja prebojna filma Mrtva točka in Dvoboj na Pacifiku. Danes velja za enega najbolj priznanih britanskih filmarjev.

Filmografija:

1965 Catch Us If You Can
1967 Point Blank (Čistina)
1968 Hell in the Pacific (Dvoboj na Pacifiku)
1972 Deliverance (Odrešitev)
1974 Zardoz
1977 Exorcist II: The Heretic (Izganjalec hudiča 2: Heretik)
1981 Excalibur (Excalibur – meč kralja Arturja)
1985 The Emerald Forest (Smaragdni gozd)
1987 Hope and Glory (Upanje in slava)
1990 Where the Heart Is (Tam, kjer je srce)
1995 Beyond Rangoon (Rangun)
2001 The Tailor of Panama (Krojač iz Paname)
2014 Queen and Country (Za kraljico in domovino)

Nagrade:

Cannes 2014 - Štirinajst dni režiserjev
New York 2014
London 2014

Komentarji

4.1. 2015 ob 21:38

Všeč mi je tisti del ka se lupčkata. Hehe.

— Tinca

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.