Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Mladi Adam

kriminalka, drama, triler
Na sporedu od: 30.10.2003, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Scenarij: David Mackenzie, Alexander Trocchi
Režija: David Mackenzie

Uvod

Nagrajeni ustvarjalec kratkih filmov David Mackenzie je napisal ter režiral krasno in zvesto adaptacijo romana škotskega pisatelja Alexandra Trocchija.

Vloge igrajo priznani igralci, kot so Ewan McGregor, Tilda Swinton, Peter Mullan in Emily Mortimer. Mladi Adam je muhasta in čustvena srhljivka, ki se odvija v kanalih med Glasgowom in Edinburghom v 50-ih letih in po vzdušju spominja na hollywoodske film noir 40-ih in 50-ih let. Film je eden najbolj pristnih britanskih izdelkov zadnjih let.

Zgodba je zavita v megleni Glasgow v zgodnja 50-a leta in spremlja krizo Joea (McGregor), mladega potepuha brez korenin, ki se zaposli na barki skromnega Lesa (Mullan) in njegove skrivnostne žene Elle (Swinton). Nekega popoldneva Joe in Les naletita na truplo mlade ženske, ki lebdi v vodi. Nesreča? Samomor? Umor?

Policija preiskuje primer in aretira osumljenca, medtem pa postaja vse bolj jasno, da Joe ve veliko več o utopljeni ženski, kot prizna. Za kulisami preiskave se Joe and Ella prepustita intimnemu in strastnemu razmerju.

Producent Jeremy Thomas se ni mogel upreti projektu: "Takih filmov ni veliko. Gre za vznemirljivo zgodbo," pravi producent. "Všeč mi je bila moč zgodbe, katere glavni lik je neprilagojeni anti-junak, ki išče smisel svojega življenja. Zelo podoben je Camusovemu 'Tujcu'. Ko se srečaš z njim, ugotoviš, da nima korenin in ga pustiš tam, kjer si ga našel."

"Načne veliko zanimivih vprašanj. Poskuša živeti življenje, čeprav ga lovi krivica in mora, katero si je sam naprtil s prizanesljivostjo do samega sebe. Veliko ljudi je takšnih, vendar njihovih zgodb ne vidimo na velikem platnu.''

"Zgodba govori o nedolžnosti v hinavski družbi," pravi režiser David Mackenzie. "Trocchi obtožuje družbo, ki je zagrenjena, obrekujoča, zatrta drhal, ki se ponaša z lažno moralo in ki enači seks z zločinom. Seveda govorimo o 50-ih letih, ampak s ščepcem cinizma lahko potegnemo vzporednice s sedanjostjo."

Thomas je navdušen, da je uspel zbrati tako prvovrstno ekipo igralcev, na čelu s čudovitim Ewanom McGregorjem. "On je morda najboljši igralec svoje generacije,'' pravi producent. "Če na Škotskem snemate film po škotskem romanu, ni bolj primernega človeka, kot je Ewan. Idealen je za Joea."

Thomasovo navdušenje nad McGregorjem deli tudi soproducentka Alexandra Stone. "Ko sem brala knjigo, sem ugotovila, da likov, kot je Joe, ne srečaš prav pogosto. Zgodba se dotika tistega, kar sem si želela - izjemno vzdušje s pokvarjenim anti-junakom, ki poskuša ugotoviti smisel svojega življenja, ampak ves čas veš, da mu ne bo nikoli uspelo."

"Joejev lik spominja na nesmrtne filmske vloge Montgomeryja Clifta, Jamesa Deana in mladega Marlona Branda. Ewan je idealen za to vlogo. Veliko pove brez dialoga - izraža se brez besed. Lahko ga občutimo na platnu.''

Thomas je prav tako navdušen nad Mackenziejem, nadarjenim mladim ustvarjalcem. "Scenarij je odlično napisan. Prisrčen je in ni natrpan. Ni preveč raztegnjen, kar je značilno za dobre scenarije. Na primeren način predstavi takratno obdobje, brez nepotrebnih okraskov. Resnično lahko občutiš vzdušje.''

Mackenzie se je pridružil projektu, ker "sem videl priložnost raziskati doslej premalokrat raziskano plat človeške morale. Moralno vprašljivi liki s človeškimi napakami so mi zelo zanimivi. Mladi Adam je nemoralno moralna zgodba in to je tisto, kar pritegne.

"Joe je človek, ki beži od sebe in svoje vesti. Uporen je, neodgovoren in nevaren. Je pa tudi čustveno občutljiv in v ranljivem položaju ne ve, kaj naj naredi sam s seboj. Daleč od tega je, da bi bil nedolžen, vendar kriv tudi ni. "

V filmu Joe obupno išče čustveno zadovoljitev v vrsti neizpolnjujočih spolnih odnosov. "Joe poskuša s seksom zapolniti čustveno praznino v svojem življenju,'' nadaljuje Mackenzie, "ampak praznine ne more zapolniti na ta način".

Thomas se strinja, da je seks bistven element v Mlademu Adamu. "Če snemaš filme za odrasle, se mu ne moreš izogniti kot središčnemu dogajanju. O tem ljudje veliko razmišljajo in se pogovarjajo". "Film je zelo mesen. Seks je čustvena pika na i. Joe se poskuša izgubiti v seksu. Zanj je to bistvenega pomena".

O igralski zasedbi

Ewan McGregor (Joe) - Njegov prvi uspeh je prišel leta 1994 s filmom Shallow Grave. Isti režiserski, producentski in scenaristični trio Danny Boyle, Andrew Macdonald and John Hodge so podelili glavno vlogo McGregorju v izjemno uspešni priredbi romana Trainspotting (1996) Irvinea Welsha. McGregor se jim je pridružil v njihovem prvem hollywoodskem filmu, romantični komediji, A Life Less Ordinary, v katerem je leta 1997 zaigral s Cameron Diaz. McGregor igra Obija-Wan Kenobija v Star Wars Trilogy. Nominiran je bil za najboljšega igralca Golden Globe za vlogo v Baz Luhrmannovem filmu Moulin Rouge. Nastopil je tudi v uspešnici Ridleyja Scotta Black Hawk Down. Po Mlademu Adamu bomo Ewana videli še v Down with Love z Renee Zellweger in v Tim Burtonovem Big Fish z Albertom Finneyjem.

Tilda Swinton (Ella) - je nastopala za Royal Shakespeare Company in je najbolj znana po vlogah v filmih Dereka Jarmana, med drugim v Edward II (1992), za katerega je na Beneškem filmskem festivalu prejela nagrado za najboljšo igralko za vlogo Kraljice Isabelle in v Caravaggio. Veliko pohval je požela z glavno vlogo v filmu Sally Potters Orlando (1993), ki je izjemna priredba romana Virginije Woolf. Nastopila je tudi v The War Zone (1998) Tima Rotha, The Beach (2000) Dannyja Boyla, The Deep End (2001), Vanilla Sky (2001) in Adaptation (2002) Spikea Jonzea.

Peter Mullan (Les) - je požel svoj prvi mednarodni uspeh leta 1998, ko je na filmskem festivalu v Cannesu osvojil nagrado za najboljšega igralca za glavno vlogo v filmu Kena Loacha My Name is Joe. Kasneje je osvojil nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Valladolidu in nagrado Britanskega neodvisnega filma. Poleg nastopov v Shallow Grave, Trainspotting, Braveheart, Miss Julie in The Claim, je Peter Mullan tudi uspešen režiser. Njegov prvi celovečerec, Orphans, je osvojil štiri nagrade na Beneškem filmskem festivalu leta 1998. Njegov drugi izdelek, The Magdalene Sisters, je osvojil Zlatega leva za najboljši film na Beneškem filmskem festivalu leta 2002 in nagrado kritikov na filmskem festivalu v Torontu leta 2002.

Emily Mortimer (Cathie) - je ena najbolj obetavnih mladih britanskih igralk. Po vlogah v Scream 3, Love's Labour's Lost, The Kid and Lovely & Amazing, je zaigrala s Samuelom L. Jacksonom and Robertom Carlyleom v The 51st State. Pred kratkim je končala snemanje filma Bright Young Things Stephena Fryja.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.