Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Jamakasi

akcijski, kriminalka, drama
Samuraji našega časa
Na sporedu od: 3.10.2002, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Scenarij: Luc Besson, Philippe Lyon, Charles Perričre, Julien Seri
Režija: Ariel Zeitoun

Vsebina

Beseda Jamakasi je zairskega izvora in v narečju jingala pomeni "Močan duh, močno telo, močan človek". Ime Jamakasi si je nadela skupina sedmih prijateljev, ki odraščajo v istem delu mesta. Spomnili so se nov ulični šport - plezanje in skakanje - s katerim skušajo osvojiti zidove, strehe in mostove svoje četrti. Lahki, okretni in hitri skačejo z ene zgradbe na drugo in se soočajo z vsakovrstnimi nevarnosti. Vsakdo izmed njih ima kakšno posebnost: Pajek se giblje kot junak iz stripa, Podlasica je prava jegulja, Raketa je hiter kot njegov nadimek.... Da ne bi motili življenja četrti, trenirajo zelo zgodaj zjutraj. Vendar pa se nekateri stanovalci vseeno pritožujejo nad njimi misleč, da so lopovi. Umeša se policija, vendar ji skakalcev ne uspe ujeti. Otroci jih občudujejo in jih želijo posnemati. Nekega dne se zgodi nesreča in mali Djamel pade. Prepeljejo ga v bolnišnico, kjer ugotovijo, da ima težave s srcem. Potrebna je takojšna operacija, za katero pa je potrebno odšteti veliko denarja. Jamakasi, ki se čutijo odgovorni za njegovo stanje, se odločijo, da mu bodo pomagali. Prvič se odločijo delovati proti zakonu in s tem privedejo svoja življenja v nevarnost. Njihov prijatelj Vincent, policijski inšpektor, jih bo poskušal opozoriti, v kako veliko tveganje se spuščajo.

Liki

Malik Diouf
24 let, Senegalec

Podlasica
Okreten, leporečen do deklet. Vedno pripravljen za šalo in akcijo.

Châu Belle Dinh
23 let, po rodu iz Vietnama

Baseball
Oseba, ki ceni natančnost; umirjen in sramežljiv

Williams Belle
19 let, po rodu iz Vietnama

Pajek
Okreten mladenič, ki se zna prilagoditi vsem površinam. Opazovalec. Sposoben vnaprej predvideti dogodke in se po tem ravnati, čeprav njegov izbor ni vedno najboljši.

Yann Hnautra
28 let, Kaledonec

Zikmu
Oseba, ki je v vsakem trenutku pripravljena skupini stati ob strani. Zelo solidaren. Ceni družino. Zelo hitro se razjezi in je trmoglav, vendar prav tako z lahkoto oprosti.

Guylain N'guba Boyeke
24 let, Zairec

Raketa
Hiter, močan, nagnjen k živčnosti, občutljiv, kljub prepirljivemu značaju. Rad ima hitrost.

Charles Perriere
25 let, po rodu iz osrednje AFRIKE

Bik, ki sedi
Mladenič, ki usmerja in pomirja, z zelo močnim občutkom za odgovornost.

Laurent Piermontesi
28 let, francosko - italijanskega rodu

Tango
Ljubi življenje, relativizira probleme, umirja spore in vedno poskuša vnesti mir in složnost v skupino.

Besednjak skokov (izbor)

Tic - Tac - Ovira se koristi za lažje obvladovanje naslednje, odbijanje z eno nogo

Mačji skok - Roke potisnjene naprej, ker se na njih doskoči

Ročni skok - Po skoku se je pri padcu potrebno za nekaj ujeti z rokami

Natančen skok - Potrebno je doskočiti na točno določeno mesto

Jamakasi: resnična zgodba

Zgodba o Jamakasi, sodobnih vitezih, ki jih druži veliko prijateljstvo ter skupna želja po doseganju nemogočega, opisuje življenje resničnih mladih fantov. Jamakasi se poznajo že deset let. Prijatelji iz šole, so na ulici veliko časa preživljali skupaj. Izmislili so si novo igro in v njo vključili prostor, stopnice, zidove in fasade. Njihov cilj je postal skočiti čim višje, čim hitreje in kar se da daleč. Ta igra je postala začetna točka neverjetnih pustolovščin: rešujejo stanovalce ujete v dvigalih, igrajo se viteze, ki pomagajo ženskam in otrokom v nevarnosti.

Vsakodnevni trening jim daje občutek, da so rojeni s športom v genih. Izmišljajo si točno določena pravila - njihova ideja je, da vsak izmed njih izboljšuje svoje močnejše strani, od katerih nato pridobi vsa skupina. Urijo moč, gibčnost in spretnost in obvladovanje strahu, pri tem pa jih zanima tudi hitrost in estetika. Morajo biti impresivni in lepi. Temeljno pravil tega športa je, da se nikoli ne smejo spraviti v nevarnost. Biti Jamakasi pomeni jekleno motivacijo, pozitivno sliko o sebi, samozavest, zmožnost prilagajanja in zavedanje tega, je za vsak velik dosežek potrebno veliko truda.

Leta tečejo. Ker vsi prihajajo iz velikih družin, morajo delati. Prav zaradi tega se jim je vse teže sestajati. Zato se leta 1997 odločijo, da jim bo njihova strast postala tudi način življenja. Želijo napredovati v umetnosti skakanja, upajoč da bodo nekega dne od svoje strasti lahko tudi živeli. Zahvaljujoč skokom odkrivajo občutek neverjetne svobode. Jamakasi delijo enake vrednosti: prijateljstvo, čast in pogum. Njihov cilj je postati pravi Jamakasi, kar pomeni imeti močan duh v zdravem in močnem telesu. Na tej poti mladeniči odkrivajo svoje slabosti, se učijo, kako jih premagovati in verjeti vase.

Prvi uspehi

Članek o njihovi skupini je odkril Luc Besson, ki jim je ponudil vloge štirih nindž v filmu Taxi 2. Jamakasi imajo občutek, da njihove sanje postajajo resničnost in da njihova umetnost postaja pravi posel. Imajo samo eno željo: ponoviti izkušnjo.

Film

Leta 2000 so se ponovno srečali in Luc jim ponudi, da napišejo svoje ideje za scenarij za film o njihovi skupini. Počasni začne nastajati film Jamakasi. Vsakemu od njih je Besson dal nadimek, pri čemer je upošteval njihove nasvete in sugestije. Čeprav so Jamakasi športniki visoke klase, niso igralci. Snemanje je zahtevalo angažiranje Harmele Sbraire, ki je že delala z velikim številom francoskih igralcev. Ob močni energiji in z velikim občutkom jih je opogumljala in zanje iskala besede, ki so jim omogočale čim bolj naravno izražanje. Skoraj dva meseca jim je razlagala različne metode izkazovanja čustev. Delali so na govoru, ritmu, dihanju, koncentraciji in položaju telesa.

Snemanje se je začelo 03. julija leta 2000 v Choisy-le-Roi. Prva scena filma - skakanje s fasade - je zahtevala več kot dva tedna dela. Čeprav gre za film je bila želja Jamakasi, da se njihovi skoki izvedejo brez filmskih trikov. Zato so za prve minute filma potrebovali dva tedna, da so jih posneli. Snemanje so končali 10. novembra, po 16. tednih napornega dela.

Končna bilanca: nekoliko modric, odrgnin in en zvin - nič strašnega, torej. Za sedmerico je bilo to čudovita izkušnja s mnogo vzponov.

Glasba

Po originalni glasbi za Taxi in Taxi 2, se je Luv Besson ponovno obrnil na največjo zvezdo francoskega repa - JoeyStarr. JoeyStarr in DJ Spank iz zasedbe Boss Of Scandalz Startegyz sta za to priložnost zbrala največje umetnike Hip Hopa: Disiz La Peste, Lady Laistee, BustaFlex, KDD in Jaeyez in nove upe, kot so Faby, Iron Sy, FDY Phenomen, Reptiles, Mass, Jimi Sissoko in Nell. Rezultat - originalna glasba iz filma Jamakasi postane hit.

Opozorilo skupine Jamakasi

Mladim, ki bodo videli film, bodo stvari morda izgledale enostavne... Vendar nikakor ne želimo vplivati na njih, da nas posnemajo, saj takšni skoki zahtevajo dvanajst let treningov po pet do šest ur dnevno. Brez tega scene vodijo v smrt. Za dosego cilja je potrebna velika volja, vendar do njega ne gre priti z vsemi sredstvi. Potrebno je najti pravo ravnotežje razuma in neodvisnosti.

Komentarji

3.2. 2005 ob 16:55

Folk-zlo mal filmov pogledam, ker se mi redko kateri zdi dovolj dober za ogled in ko najdem "pravega" ga pogledam večkrat. Yamakasi je eden od njih (1. del in 2.). Ne vem kaj me najbolj privlači na njem-mogoče free mind al pa spontanost, iskati izzive... ja pa zanimivo, da se znajo fightat (zanimivo zato, ker ne igra Jet Li al pa kak podobn). Jah-zanima me-če je kdo že od kje ujago podnaslove v ang al pa slo za drug del (Les fils du vent)? Ja pa dobr bi blo, če bi posnel še kak o nadaljevanje. OK-uživite! Min

— Miness
20.2. 2005 ob 12:55

prav imate je zelo tezek sport,a jaz in moji prijatelj vseno pridno vadimo kaj ves mogoce pa bomo kdaj imeli slovenske yamakasije a potrebi bodo prostori za izvajanje zal tega mi v mariboru nimamo!v glavnem lahko bi naredili se drugi del!!!

— bboy
19.1. 2006 ob 17:38

JST IN PRIJATELJ VAS OBČUDUJEVA IN TO TRENIRAVA ŽE ENO LETO NAJVIŠJI VRH JE 6 METROV IN UČIVA SE OD VAS RADI VAS MAMO JAMMMAKASI JAMAKASI 2 SEDEČI BIK

— rok oštrovski

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.