Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

World Trade Center

drama
Resnična zgodba o pogumu in preživetju.
Na sporedu od: 5.10.2006, Kolosej Ljubljana
2h 9min / 129min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: John McLoughlin
Režija: Oliver Stone
Režiser Oliver Stone je s svojimi filmi Vod smrti, Rojen 4. julija, JFK in Nixon zaznamoval številne odločilne trenutke ameriške zgodovine, tokrat pa se vrača z resnično zgodbo o letalskih terorističnih napadih 11. septembra 2001, ko sta dva moža sredi največjega trpljenja znova našla upanje na življenje. Za newyorška policista Johna McLoughlina (Nicolas Cage - Gospodar vojne) in Willa Jimena (Michael Pena - Usodna nesreča) se je 11. september 2001 začel kot vsak običajen dan, a se je kmalu spremenil v nočno moro, ko sta ostala ujeta pod ruševinami porušenih dvojčkov svetovnega trgovinskega centra. V dolgih urah čakanja in upanja na rešitev sta ju pri življenju ohranjala zgolj volja do življenja in ljubezen do družin ter ženi Donne (Maria Bello - Senca preteklosti) in Allison (Maggie Gyllenhaal - Nasmeh Mone Lise).

O zgodbi

Resnična zgodba o dveh pripadniki newyorške pristaniške policije, ki sta s tovariši pohitela v Svetovni trgovinski center 11. septembra 2001, da bi pomagala žrtvam terorističnega napada. V stolpu sta se znašla ravno, ko se je podrl. Bila sta zasuta, a živa, njuni kolegi pa niso preživeli. Film govori o tem, kaj ju je ohranilo pri življenju, ko sta nemočno čakala na rešitev in o naporih reševalcev. Film je posvečen vsem žrtvam tistega dne.

O snemanju

Filmarji so želeli zgodbo povedati čim bolj avtentično in resnično, zato so se povezali s pristaniško policijo, reševalci ter Johnom in Willom, da so dobili čim bolj natančne podatke, garderobo, opremo in lokacije. Veliko so snemali v New Yorku, Ničelno točko pa so zgradili v studiu tako avtentično, da so bili John, Will in reševalci, ki so prišli na obisk, hudo pretreseni. Za vse je bilo snemanje tega filma zelo čustvena izkušnja.

O igralcih

Nicolas Cage (John McLoughlin) je svetovno znan zvezdnik, ki smo ga lahko med drugim videli v filmih Leaving Las Vegas, za katerega je dobil oskarja, Lord of War, National Treasure, Captain Corelli's Mandolin, Gone in 60 Seconds, Face Off, Con-Air, The Rock in številnih drugih uspešnicah.

Michael Pena (Will Jimeno) je mlad vzpenjajoč se igralec, ki je že opozoril nase z vlogo v z oskarjem nagrajenem filmu Crash, videli smo ga tudi v Million Dollar Baby Clinta Eastwooda, pa The United States of Lelan, Buffalo Soldiers in drugih.

Maria Bello (Donna McLoughlin) se je pojavila v filmih A History of Violence, Thank You for Smoking, remaku Assault on Precint 13 in drugih.

Maggie Gyllenhaal (Allison Jimeno) se vzpenja in je že nastopila v filmih, kot so Secretary, Happy Endings, Trust the Man, Sherrybaby, Mona Lisa Smile in drugih, prav tako pa uspešno nastopa v gledališču.

Jay Hernandez (Dominick Pezzulo) je nase opozoril v filmu crazy/beautiful, v svoj plus pa si lahko zapiše še filme The Rookie, Torque in Ladder 49, pa tudi Friday Night Lights, Hostel in druge.

O filmarjih

Oliver Stone (režija) je avtor filmov, kot so med drugim Salvador, Platoon, Wall Street, Born on the Fourth of July, The Doors, JFK, Natural Born Killers in Alexander, ki jih ni le režiral, zanje je napisal tudi scenarij. Je pa tudi scenarist ali koscenarist filmov Midnight Express, Scarface, Conan the Barbarian, Year of The Dragon in Evita. Stone je dobitnik treh oskarjev, dva za režijo (Born on the Fourth of July, Platoon) in enega za scenarij (Midnight Express), tri zlate globuse za režijo in enega za scenarij.

Andrea Berloff (scenarij) se šele poskuša v svetu filma in je napisala tri scenarije in eno adaptacijo, WTC pa je njen prvi posneti scenarij.

Irec Seamus McGarvey (direktor fotografije), je kariero začel kot fotograf, po končani filmski šoli v Londonu pa je začel snemati kratke filme, posnel in režiral je več kot 100 glasbenih spotov, med drugim za U2, Rolling Stones, Robbieja Williamsa, Paula McCartneyja in Coldplay. Med filmske dosežke pa lahko zapiše filme The Hours, Sahara, Along Came Polly, High Fidelity, The War Zone in številne druge.

Komentarji

12.9. 2006 ob 23:30

Komaj čakam!

— wtc
18.9. 2006 ob 15:57

to bo pomoje ful hud film!!! komi čakam pa se vidmo na premieri... lp

— -
5.10. 2006 ob 13:16

Ameriška propaganda

— Igor
5.10. 2006 ob 20:28

nič posebnega

— Klemen
6.10. 2006 ob 10:40 zvezdica

Film je super,vreden ogleda za vse tiste ki niso tako spremljali dogotke 11 septembera. Vse skupaj je resnično žalostno.Bilo in bo. Me pa zanima kdaj bodo države kot so Iraq,Iran,Afganistan ,,Vietnam,Nikaragva itd... posneli kak film o svojih junakih.Kako jih Amerika napada? Ne pozabimo na Nikaragvo in na 100 tisoče žrtve ki so jih pustili za sabo? Tudi v teh zgodbah so bili junaki kot so John, in Will !!! Žalostno! Kdo bojuje hujši boj, kot tisti, ki se trudi premagati sebe samega? Geert Groote

— Peter Pet.
8.10. 2006 ob 19:13

men je biu film zlo ušeč, ker ti da mislt! ne morm si predstavljat muko teh 2 policajev... jst bi se sam ubiu tm not! bad... film je RES vredn ogleda

— -
10.10. 2006 ob 12:39 zvezdica

prvič v življenju so mi čez celi film šli mravljinci po celotnem telesu. nisem vidla boljšega filma, vse je prikazano zelo realistično, saj tudi mora biti, ker je posneto po resnični zgodbi. priporočam film vsem, predvsem tistim ki so pozabli kaj pomeni dobrota, saj v filmu je bilo na stotine ljudi, ki so pomagali le 2 policajema...res pohvalno

— pun_cka@email.si
10.10. 2006 ob 14:52 zvezdica

Pa smo zopet pri absolutno prenapihnjenemu ameriškemu patriotizmu, ki opravičuje razdejajna ki jih sami ustvarjajo po vsem svetu. Film je obupen, vleče se in nikamor ne pride. Neštetokrat prežvečeni dialogi o ljubezni do svoje domovine, žene pa otrok pa blablabla. Če je to po resničnih dogodkih... če kdo verjame da je vse res bilo tako.in tu je še psihopatski marinec, in pa seveda jezus, ki se prikazuje... ja seveda 100% je bilo tako;) Škoda le, da se je Cage odločil za tako "nizek" film.

— sunny@planet.si
11.10. 2006 ob 22:13

Žal je film gladko prišel na vrh lestvice najslabših filmov, ki sem si jih ogledal zadnjih 10 (vsaj) let. Brez komentarja

— Podn
12.10. 2006 ob 21:22

Film si ne bom ogledala iz enega samega razloga: režiserji snemajo filme kakor hoče ameriška vlada: da američani in drugje po svetu vidimo kok so bogi revčki. in da verjamemo njihovi zgodbi. Lepo vas prosm Amerika takih napadov na Wtc je blo od vas že na miljone, če žrtve seštejemo...pa se ne oklicujete za teroriste!

— trouble
14.10. 2006 ob 19:11

in spet tuki kaže dobro dušo američanov, ki so kao pripravljeni use narest da bi 2 rešil. amerika je k otrok k misl da use a neve nč(JAG) zakai ne kažejo filma kko ubijajo, posilijujejo... preko morja

— anti-laži
18.10. 2006 ob 13:29 zvezdica

Dan kot vsak drug. Oliver Stone, ki je z Aleksandrom usekal hud korak nazaj, tokrat spet ostaja zadaj. Nekje na robu lestvice povprečnih režiserjev, ki obdelujejo povprečne teme in jih skušajo hinavsko zapakirati v nekaj velikega. In tokrat gre za hudo prevaro. Morda celo največjo prevaro v filmski zgodovini. Za grd in umazan trik, kjer se v zloglasni 11. september zapakira hudo povprečna, navadna, običajna in že videna zgodbica o dveh policistih (Nicolas Cage, Michael Pena), ki ostaneta med ruševinami in čakata na rešitev. Na svoje kolege, ki kopljejo in upajo na najboljše. Jasno, na najboljše seveda upata tudi sama, ker imata čas, pa študirata na svoji družini (Maria Bello, Maggie Gyllenhaal), na serijo Starsky and Hutch in na Franka Sinatro. In potem se zgodi katastrofa, saj eden izmed njiju omeni še film G. I. Jane, hudo navaden film z Demi Moore, ki si ga drzne celo citirati. Lepo vas prosim, Oliver Stone, mojster zarot, montažnih prijemov in poslednji Mohikanec, citira filme z Demi Moore. Ja, to je mogoče samo po 11. septembru, ko se je zmešalo prav vsem.

— iztok gartner
18.10. 2006 ob 17:59

Bravo katastrofa! Se strinjam s tabo. Še ena reklama za ameriško administracijo in zabitega Buša. Problem prenašajo v kapitalistično, demokratično državo, kjer življenje človeka nekaj pomeni in je vrednota!? Kaj pa drugje po sveti npr. Irak in podobno, kjer življenje ni vrednota, ampak smrt. Nedolžni civilisti trpijo in umirajo, no če umirajo je še ok, ker je itak bolje da ne živiš v takem okolju. ZAKAJ AMERIČANI NIKOLI NE POSNAMEJO FILMA O TRPLJENJU CIVILISTOV V DRŽAVAH, KI JIH SAMI OBLEGAJO?! Na hitro so utišali Moora in podobne, ki so govorili resnico. KO GLEDATE TA FILM SI PREDSTAVLJAJTE VELIKANA (BIG DADY), KI GA JE ZADELA PUŠČICA V TREBUH ALI SRCE (WTC) IN POLEG TEGA SI PREDSTAVLJAJTE, DA TA VELIKAN DEJANSKO NADZIRA IN TERORIZIRA CELOTEN SVET. KRATKO REČENO, AMERIKA JE NAŠ BIG DADDY!!!

— Liko
18.10. 2006 ob 18:04

...Da je bilo vzrok za napad na IRAK jedrsko orožje, ki ga še danes niso našli. SO PA ČUDEŽNO NAŠLI NAFTO? Naj vam bo še to jasno, da so hoteli arabci preiti iz dolarja na euro...

— Liko
26.10. 2006 ob 17:23

PODPIRAJMO AMERIKO!! POZABIMO, DA NI NOBENIH DOKAZOV, KI POTRJUJEJO URADNO ZGODBO (OROŽJA ZA MAS. UNIČ., BIN LADEN, SADAM.)! POZABINO DA V IRAKU UMIRA NA TISOČE NEDOLŽNIH!!! POZABIMO DA SE BO VOJNA RAZŠIRILA NA VELIK DEL VZHODA. POZABIMO NA VZROČNO-POSLEDIČNOST !!! POZABIMO IN UŽIVAJMO V ŠE ENI EPOPEJI O AMERIŠKEM HEROIZMU--TO JE SPOROČILO FILMA WTC!!

— niko i ništa
29.10. 2006 ob 0:05 zvezdica

Film sem si ogledal sam in sicer v petek, 13.oktobra 2006. Res je, da sem videl tudi nekaj še boljših zgodovinskih filmov, toda vsekakor spada tudi ta med tiste, ki so vredni ogleda. Vsak dober zgodovinski film se zvesto drži resničnih dogodkov. Tudi film WORLD TRADE CENTER ni izjema. Fim vsekakor ni političen, temveč zelo realno prikazuje dogodke 11.septembra 2001. Tu je skoraj vse: letalo, ki se kot prvo zaleti v enega od stolpov WTC-ja (vidimo samo senco), goreči stolp sam z razcefranim materialom, ki ga veter nosi naokoli, strah, nered in panika, ki zavladajo v mestu, satelitski posnetki dima, ki se dviga z Manhattna, posnetki nesrečnikov, ki skačejo iz stolpnice, da bi se rešili pred ognjenimi zublji, požrtvovalne policiste in gasilce, ranjence in poškodovance iz stolpnice, zrušitev enega od obeh stolpov, razdejanje na kraju terorističnega napada, reševanje preživelih iz ruševin WTC-ja, oglasna deska z imeni in fotografijami pogrešanih, žalost in bolečina svojcev ubitih, posnetki napada na Pentagon v Washingtonu in 4. letala, ki se je zrušilo na neko polje v Pensilvaniji, na koncu pa še statistični podatki ... V ospredju je zgodba dveh policistov, ki sta dolge ure preživela pokopana pod ruševinami WTC-ja. Film dobro prikaže, kako težavno je preživeti pod tonami ruševin in kako pomembno je celo v takšni situaciji ohraniti upanje na rešitev. Do izraza pa pride tudi požrtvovalnost in tveganje, ki so ga prevzeli njuni reševalci. Nenazadnje nas film nauči tudi tega, da moramo biti Bogu hvaležni za vse, za vsak dan, ki ga preživimo na zemlji. V našem življenju ni ničesar samoumevnega; vse je Božji dar in Njegova milost. Omejitev filma WORLD TRADE CENTER je v tem, da se osredotoča samo na usodo dveh (oziroma peščice) posameznikov in način, kot sta to tragedijo doživljala ona, preko njunih oči. Zato film izpušča vse drame, ki so se odvijale na ugrabljenih letalih, prav tako pa tudi ne pove nič o verovanju in mišljenju samih teroristov, ki so povzročili to katastrofo. V filmu sem tudi pogrešal prikaz usode ljudi, ki so ostali ujeti v zgradbi - kaj so oni doživljali v zadnjih trenutkih svojega življenja. Tudi o požrtvovalnih gasilcih skorajda ni govora. Lahko bi torej dejal, da se je film osredotočil zgolj na en vidik dogodka in mu zato manjkajo širše razsežnosti te tragedije, ki jih lahko zaslutimo šele na koncu filma. Kljub tem omejitvam pa je film zelo dober in ima precejšnjo dokumentarno in zgodovinsko vrednost. Zadnji prizori (prizor oglasne deske z sporočili o pogrešanih, prizor opustošenja, ki sta ga ugrabljeni letali pustili za seboj in pa statistični podatki o žrtvah) so mi res privabili solze v oči, ko sem razmišljal o tem, koliko ljudi je bodisi neposredno ali posredno prizadela ta katastrofa, ki jo je povzročila peščica brezvestnih ljudi. Res neverjetno je, koliko bolečine in trpljenja smo ljudje zmožni prizadejati drug drugemu!!! Vendar verjamem, da tako kot smo sposobni storiti veliko hudega drug drugemu, tako smo po drugi strani tudi sposobni delati dobro. Verjamem, da bo to dobro, ki je v ljudeh, nekoč - z Božjo pomočjo, z močjo Svetega Duha - premagalo tisto, kar je v nas slabega. Priporočam!!! Lep pozdrav, Simon Žorga

— Simon Žorga
29.10. 2006 ob 21:04

FILM ,KI BI GA BREZ VSAKE NAPAKE UVRSTILI KOT DNEVNIK NEKEGA POLICISTA.ZJUTRAJ VSANE IN SE ODPRAVI V SLUŽBO ,POTEM SE V PREVISOKE STAVBE V NEW YORKU ZALETITA LETALA.POLICISTI GREJO REŠEVATI PREZIVELE .PA JIH ZASUJE.FILM WTC GOVORI O DVEH POLICISTIH ,KI STA REŠEVALA DRUGE ZRAVEN PA ZASUZNILA SE SEBE.FILM OLIVERJA STONEA JE NE ZANIMIVO ,SE PONAVLJAJOČE DOGAJANJE V FILMU. IGRA GLAVNIH IGRALCEV V FILMU JE KATASTROFALNA . DIALOGOV V FILMU NI VELIKO .JE PA TUDI RES ,DA PREDVSEM NA ZAČETKU FILMA PREVLADUJE ODLIČNA FOTOGRAFIJA.FILM ,KI BI GA LAHKO POSNEL CELO KAŠEN SLOVENSKI REZISER-TAKO JE SLAB

— NACE
31.10. 2006 ob 11:35

Ogledala sem si ta film, in kaj naj vam rečem. Predvsem ne razumem, kako je lahko Cage sprejel takšno vlogo, saj on običajno pomeni garancijo za dober film, tole pa . no predvsem gre za veliko količino prenapihnjenega ameriškega patriotizma, ni realno, film se tkooo vleče. Mislim, da si tak film ne zasluži takšnega naslova. Te besede niso žaljive, ampak zgolj dejstvo. Je pa res, da je to le moje subjektivno mnenje, jaz ga pač ne bi šla še enkrat gledat, ostali pa. kakor želite!

— ŠKODA WTC- ja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.