Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Wilbur se hoče ubiti

drama
Življenje, ki ga je hotel končati, se šele dobro začenja!
Na sporedu od: 20.5.2004, Kolosej Ljubljana
1h 51min / 111min
Leto: 2002
Scenarij: Lone Scherfig, Anders Thomas Jensen
Režija: Lone Scherfig
Producent: Sisse Graum Olsen
V mešanici črne komedije in s čustvi nabite drame bomo spremljali samomorilskega Wilburja in njegovega optimističnega brata Harbourja. V mali glasgowski knjigarni se jima skupaj s hčerko Mary pridruži še Alice in zgodba dobi zanimiv preobrat! Film je nastal v rokah priznane danske režiserke in scenaristke Lone Scherfig, ki nas je v zaključku leta 2001 že navdušila s filmom Italijanščina za začetnike.

Spoznajte človeka, ki umira, da bi živel.

Wilbur je sicer privlačen škotski mladenič, toda nerazložljivi notranji demoni ga vseskozi vodijo k samomorilskim dejanjem. Po poskusih zastrupitve s plinom, obešenjem in rezanjem žil ga imajo dovolj tudi v samomorilskem krožku, zato ga izključijo. Prisiljen se je preseliti k bratu Harbourju, ki skuša po očetovi smrti voditi njegovo knjižno starinarno.

Wilbur je zelo zapletena oseba, saj se mu dekleta nikakor ne morejo približati, kljub temu, da se ves čas zaljubljajo vanj. Po enem od poskusov samomora se Wilbur znajde v bolnišnici, kjer spozna kliničnega psihologa Horsta in glavno sestro Moiro. Vsi menijo, da bi bilo dobro, da bi Wilbur dobil dekle, ki bi mu pomagala prebroditi samomorilske težnje, vendar je vse zaman. Vse se spremeni, ko spozna Alice, ki se vplete v življenje obeh bratov. Tudi Alice je posebna oseba, ki s svojo majhno hčerjo Mary, živi precej osamljeno življenje in se preživlja kot čistilka na kirurški kliniki. Kot dodatni zaslužek Alice prodaja knjige, ki jih pacienti pozabijo ob odhodu domov. Vsi trije ter brat Harbour postanejo zelo povezani. Wilbur začne spet dobivati voljo do življenja, Alice se tudi začne počasi odpirati in mala Mary začne prebirati na tisoče knjig, ki jih hranijo v knjižni starinarni obeh bratov.

Medtem se Harbour poroči z Alice. Srečen je kot še nikoli, vendar nosi v sebi globoko skrivnost, ki bo vsak čas prišla na dan. Novice o zdravstvenem stanju njegovih ledvic so vse slabše. Zdravniki mu napovedo skorajšnjo smrt. V tem času pa se Alice in Wilbur zbližata...

Ekipa

Lone Scherfig

Režiserka Lone Scherfig se je rodila v Kobenhagnu leta 1959. Filmsko režijo je najprej študirala na pariški Sorboni, do leta 1980 pa na filmski akademiji v Kobenhagnu. V osemdesetih je posnela številne reklamne in korporacijske filme ter pisala scenarije. Je predavateljica na različnih filmskih inštitutih in radijska voditeljica. S filmsko uspešnico Italijanščina za začetnike je režiserka Lone Scherfig dokazala, da je vešča vijuganja po labirintih človeških čustev in razmerij. V bolj baročnem in zamotanem Wilburju ji to bolje uspeva, pri tem pa dopušča, da se njeni ranjeni liki odbijajo drug od drugega v veličastni mešanici črne komedije, intenzivne drame in surovih, poštenih čustev.

"Wilbur ne verjame, da si zasluži živeti, medtem pa si je Harbour za življensko nalogo zadal, da ga prepriča v nasprotno. Brata sta kot dve drevesi, ki rasteta iz asfalta-eden optimističen, drugi pa destruktiven," razlaga režiserka Lone Scherfig.

Nagrade

Britanska neodvisna filmska nagrada 2003 (nominacija v kategoriji najboljši scenarij, najboljši stranski igralec in najboljša stranska igralka)
Filmski festival v Bordeauxu 2003
(zlati val za najboljšo igralko)
Nagrada Bodil 2004
(nominacija za najboljšo igralko in najboljši film)
Festroia-Troia- mednarodni filmski festival
(srebrni delfin za najboljši scenarij in najboljšega igralca ter nominacija za zlatega delfina za najboljši scenarij)
Hampton-mednarodni filmski festival 2003
(nagrada občinstva za najboljši film)

Kritike

"Srčkan majhen film, ki je bolj očarljiv kot morbiden in bolj zabaven kot žalosten." - Jamie Russell, BBCI Films
"Film je tiha in nesrhljiva drama z enostavnimi človeškimi vrednotami v svojem jedru." - David Stterritt, The Christian Science Monitor
"Ostra, sladka komedija z neverjetnim srcem." - Hannah McGill, Glasgow Herald
"Ganljiva, grenkosladka romantična komedija." - Allan Hunter, The Scotsman
"Film ni nič manj kot sproščujoča in vesela melodrama o smrti." - Miles Fielder, The List

Komentarji

15.10. 2004 ob 19:57

men je biu film najprej totalna bedarija, glupost. ampak ko pa mal bl o njem razmišlaš ugotoviš, da si si edino ta film zapomnu od ceuga leta (pa od ene 15ih visokokakovostnih holivudskih). tko da jst pravm:svaka jim čast! *pipa

— pipa

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.