Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Wicker Park

romantična drama
Ne poznate celotne zgodbe...
Na sporedu od: 7.4.2005, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Brandon Boyce
Režija: Paul McGuigan
Josh Hartnett je mladi bankir Matt, ki se mu po dveh letih prebolevanja nenadno izginule ljubimke začne nasmihati sreča. A nekega dne mimogrede bežno opazi prav njen obraz in odloči se, da bo tvegal svojo svetlo prihodnost zato, da bi preteklosti dovolil, da mu položi račune in odgovori na neodgovorjena vprašanja.

Zgodba

Wicker Park, Chicago. Trgovina s fotoaparati. Skozi izložbeno okno Matthew na ulici zagleda dekle, ki mu je izredno všeč. Ko vidi, da si ogleduje izložbo trgovine s čevlji, ki je last njegovega najboljšega prijatelja Lukea, se domisli načina, kako bi jo spoznal. Začne se romanca, ki njegovo življenje obrne na glavo.

Matthew in Lisa sta srečna zaljubljenca, njuna ljubezen se zdi neskončna. Nekega dne pa Lisa izgine. Mathewu edino sled razkrije vodja njenega plesnega društva. Lisa naj bi sprejela ponudbo londonskega gledališkega društva. Ji je pomenil tako malo, da si ni zaslužil niti slovesa? Je bila njuna ljubezen sploh resnična? Mathewa temačne misli posrkajo v neizbežen vrtinec.

Dve leti kasneje. Mathew se vrne iz New Yorka. Staremu prijatelju zaupa, da dela v oglaševalskem podjetju in je zaročen s hčerko svojega šefa. Pripravlja se na službeno pot na Kitajsko, kjer naj bi sklenil pomemben posel.

Nad Mathewom je še vedno oblak dvoma glede Lisinega izginotja, a zdi se, da se je pomiril s svojim novim življenjem in je pripravljen na odločilni korak. Ko v restavraciji čaka na svojo zaročenko, zagleda Liso. Skuša ji slediti, a jo izgubi. Je bila ona? Postavljen je pred težko odločitev. Naj ujame letalo ali zanemari poslovne načrte in poišče Liso? Njegova strast je močnejša od službenih obveznosti na Kitajskem. V nevarnosti je tudi zaroka. Ta odločitev ga lahko spremeni za vedno, a Mathew je obseden z Liso. Poiskati jo mora in šele nato jo bo morda lahko pozabil.

Cinemania group in Lakeshore Entertainment predstavljata romantični triler Wicker Park z Joshom Hartnettom, Rose Byrne, Matthewom Lillardom in Diane Kruger. Režiral ga je Paul McGuigan po scenariju Brandona Boycea, ki temelji na scenariju Gillesa Mimounija za celovečerec L'Appartement.

Igralska zasedba

Josh Hartnett (Matthew) se je gledalcem prvič predstavil v vlogi Michaela 'Fitza' Fitzgeralda v televizijski seriji Cracker. Svoj filmski prvenec je zabeležil leta 1998, ko je ob Jamie Lee Curtis navdušil v celovečercu Halloween: H20. Vloga mu je prinesla nominacijo za MTV-jevo filmsko nagrado za najboljšega novinca. Še istega leta je zaigral v filmu Roberta Rodrigueza The Faculty. Leto kasneje je ob Kirsten Dunst navdušil v odlično ocenjeni črni komediji The Virgin Suicides, režiserskem prvencu Sofie Coppole.
Leta 2001 je prepričal s tremi vlogami in sicer antagonista Huga v celovečercu O, sodobni različici Shakespearovega Othella, Dannyja Walkerja v mojstrovini Michaela Bayja Pearl Harbor, ki je blagajno napolnila z več kot milijardo dolarjev, in Matta Eversmanna v uspešnici Ridleyja Scotta Black Hawk Down, posneti po predlogi istoimenskega romana Marka Bowdena iz leta 1999. Leta 2002 mu je NATO/ShoWest dodelil nagrado za najboljšega igralca prihodnosti.
Pred kratkim je posnel celovečerec Mozart and the Whale scenarista Rona Bassa, ljubezensko zgodbo para z Aspergerjevim sindromom, obliko avtizma, videli pa smo ga še v filmih Hollywood Homicide, 40 Days and 40 Nights, Blow Dry, Town and Country in Here on Earth.

Rose Byrne (Alex) je ljubljenka domačega avstralskega občinstva, s svojo lepoto in naravnim talentom pa že nekaj let razveseljuje tudi v Hollywoodu.
Na filmskih platnih smo jo videli v vlogi Briseis v epskem filmu Troy Wolfganga Petersena, v katerem so ji družbo delale zvezde Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Julie Christie, Peter O'Toole, Sean Bean in Diane Kruger. Mednarodni sloves si je priigrala z vlogo zveste Dormé v Star Wars Episode II: Attack of the Clones Georgea Lucasa. Sledila je glavna vloga v celovečercu I Capture the Castle, angleški romanci v 30-ih letih prejšnjega stoletja, posneti po romanu pisateljice Dodie Smith.
Že med študijem je odigrala številne televizijske vloge v Avstraliji, leta 1999 pa se je dokazala v odlično sprejeti in ocenjeni komediji Gregorja Jordana Two Hands. Sledila je njena prva glavna vloga v celovečercu Clare Law The Goddess of 1967, ki ji je leta 1999 na mednarodnem beneškem filmskem festivalu prinesla nagrado Copa Volpi za najboljšo igralko . Ob Sinead Cusack, Samu Neillu in Matthewu Newtonu je prepričala tudi v odlično ocenjenem My Mother Frank.

Matthew Lillard (Luke) postaja eden najbolj iskanih talentov Hollywooda. Na filmska platna prihaja s komedijo Without A Paddle (ob Sethu Greenu in Daxu Shepardu) Stevena Brilla. Poznamo ga po animiranem liku Shaggy v celovečercu Scooby Doo: Monsters Unleashed in njegovem izredno uspešnem predhodniku Scooby Doo.
Svojo prvo filmsko vlogo je ob Kathleen Turner in Ricki Lake odigral v filmu Johna Watersa Serial Mom, prelomnica pa je bila grozljivka Scream, v kateri je s prepričljivo vlogo serijskega morilca naletel na pohvalo kritikov in si priigral mednarodno slavo. V njegovo filmografijo sodijo še Mad Love, Thirteen Ghosts, She's All That, Summer Catch, Love's Labour's Lost, S.L.C. Punk, Wing Commander, Senseless, The Curve, The Perfect Score in A Very Muppet Christmas Movie.
Pred kratkim se je prvič preizkusil na londonskem odru v komediji Fuddy Meers producentov Sama Mendesa in Cara Newlinga, zaigral pa je tudi v HBO-jevem filmu If These Walls Could Talk (ob Cher in Anne Heche).

Diane Kruger (Lisa) je odigrala svojo prvo mednarodno vlogo (Helen) v Petersenovem celovečercu Troy. Njen najnovejši projekt je akcijska pustolovščina Jona Turtletauba National Treasure (ob Johnu Cageu), kmalu pa bo z Edom Harrisom začela snemati film Agnieszke Holland Copying Beethoven.
Nemka je bila po študiju plesa v Londonu model, nato pa se je vpisala v pariško igralsko šolo Ecole Fleuron, kjer je prejela nagrado Classe Libre za najboljšo igralko. Njen prvi celovečerec je bil neodvisna produkcija iz leta 2003 The Piano Player. Vloga v odličnem francoskem filmu Mon Idole ji je prinesla nominacijo za cezarja, sledil pa je prav tako francoski celovečerec Michel Vaillant. Leta 2003 je na filmskem festivalu v Cannesu prejela nagrado Chopard Trophy za filmsko odkritje leta.

Jessica Paré (Rebecca) je zaigrala v filmih Gorilla, Dangerous Acquaintances, Posers, Bollywood-Hollywood, Napoleon, Lost and Delirious, En Vacances in Stardom ter televizijskem filmu Lives of the Saints. Redno nastopa v WB-jevi seriji Jack & Bobby, pohvali pa se še z gledališkimi igrami Elegies, Stumbling, Robin Hood, Godspell, The Lion, The Witch..., The Taming of the Shrew, The Matchmaker, Fen, Brementown Musicians, Peter Pan in An Actor's Nightmare.

Filmska ekipa

Paul Mcguigan (režiser) je leta 2002 režiral celovečerec The Reckoning, podpisal pa se je tudi pod filma Gangster No. 1 in The Acid House. S slednjim je prejel nagrado za najboljši celovečerec na newyorškem underground filmskem festivalu, nagradi Royal Television Society za najboljšega novinca in dramo, na filmskem festivalu v Stockholmu nagrado za najboljši celovečerec in na Prix Italia za najboljšo dramo.
Za televizijo je režiral Playing Nintendo with God, Football, Faith and Flutes (nominacija za nagrado BAFTA v kategoriji najboljši dokumentarec), MTV World Tour - Cuba, Lonely Planet - New York, Radio 1...As It Is, Go-Go Archipelago, Lonely Planet - La Ruta Maya, Passengers, Carnography in Walk on the Wide Side.

Brandon Boyce (scenarist) je napisal scenarij za celovečerce Apt Pupil, Aces, Green and Black (po romanu Killing Floor) in Serpentine. Pred nedavnim je za Dimension Films napisal scenarij za grozljivko Backwater, ki je trenutno v predprodukciji.

Gilles Mimouni (scenarist) je napisal scenarij in režiral L'Apartement, na katerem temelji Wicker Park. Njegov prihodnji projekt je scenarij za triler The Bird Watcher.

Komentarji

30.1. 2005 ob 6:08

filmcek je od 1 do 10 ocena 3,5 mal prevec dolgcajt no ja ce nimas kej pocet je tud to za pogledat ajd

— dull
26.2. 2005 ob 23:19

Hud film.sam mors bit pr stvari k ga gledas.Ne priporočam ljudem s slabo koncentracijo.

— miha
21.3. 2005 ob 12:59

KAkšn boring je ob temu filmu.Mislm kr neki

— Hudec
22.3. 2005 ob 22:05

res lep romantičen film...na začetku mi ni bilo najbolj jasno kaj se dogaja vendar je prav zato zanimiv saj te zanima kaj se je v resnici zgodilo...po moje vreden ogleda...

— Tjaša
25.3. 2005 ob 2:46

men je biu pa film prou hud, tak romanticn pac, luskan, za ogledat zihr

— lepo
8.4. 2005 ob 0:11 zvezdica

Mislim da je to eden boljsih filmov, ki so se letos pojavili na platnu! Film je napet do samega konca, ce se pa v film dejansko vzivis si zivcen! Trije glavni igralci so odigrali vlogo super. Ce imaste radi ljubezenske zaplete in napete filme potem je to definitivno - MUST SEEN!

— AXi0N`
8.4. 2005 ob 12:16 zvezdica

Moram reči, da me je film zelo impresioniral in da je bil res vreden ogleda. Priporočam ga vsem romaničnim dušam in vsem tistim, ki vedo kaj je ljubezen.

— ANJA
9.4. 2005 ob 21:57 zvezdica

Film je pokazal, da se da narediti zelo dober triler, ki ne sloni na akciji, fizični agresiji ali na parapshiholoških ali mističnih pojavih. Da se da narediti dober triler, ki sloni samo na navadnih medčloveških odnosih, recimo na ljubezni. Vendar na žalost filmu to ni popolnoma uspelo. Film je dober, vendar na nivoju nedeljskega TV filma. Če bi se izpilila igra, dialogi, režija in kamera bi lahko bil to izjemen film.

— Sašo Žitnik
10.4. 2005 ob 10:57 zvezdica

Pozdravljeni vsi, ki se še odločate, ali bi si sli ogledat ta film ali ne. Jaz sem si ga ogledala in ga toplo priporočam vsem, ki močno verjamete v ljubezen na prvi pogled. Gre namreč za film, ki je izredno natančen in izjemno dobro prepleta sedanjost, preteklost, ljubezen, sovraštvo, prijateljstvo in zaupanje. Zadotovo boste ostali v negotovosti do zadnjega trenutka.

— Anya
11.4. 2005 ob 0:01 zvezdica

Zgodba o mladeniču, ki se odloči za ljubezen, namesto za lepo in uspešno življenje, ter za to skoraj kaskadersko reskira vse, za kar je delal, samo da bi odkril resnico. Zgodba je zavita v polno meglenic in rebusov, prikazana pa je tako, da vse do konca ne veš kako se bo končala. Moja ocena je "zelo dobro".

— Hektor
11.4. 2005 ob 16:23 zvezdica

Čeprav nimam rada tak tip filma, je bil ta (očitno) izjema. Dogajanje je napeto od začetka pa prav do konca, ko ne veš ali bo - ne bo, srečen konec. Sicer pa morem še posebej pohvalit res odlično glasbo iz filma!!!

— Odette
12.4. 2005 ob 16:22

film lahko opišema z ENO besedo: legenda!

— sestrci
13.4. 2005 ob 16:52 zvezdica

moram priznati da je to eden boljših filmov zadnjih let, kajti zgodba je fantastična, igralci so zelo dobri in napeto je od začetka do konca, povdarek je pa na ljubezni in ne na kakršnikoli akciji, tako da film priporočam vsem, ne bo vam žal!

— fantič
16.4. 2005 ob 10:42 zvezdica

film, kjer res z zanimanjem spremljaš vse od začetka do konca... ni nekega zavlačevanja pač pa resnično stopnjevanje... konc je res čudovit, mislm pa da k temu veliko prispeva tud pesem Coldplayov-TheScient ist... všeč mi je tut to, da ni nekega pretiravanja in osladnosti, pač pa res romantika... vreden ogleda!

— Oasis girl
19.4. 2005 ob 0:35 zvezdica

Pozdravljeni! Vsem, ki si ogledujete te komentarje in izbirate med pravim filmom, ki bi ga pokazali oziroma si ga ogledali s svojo drago ali dragim, toplo priporočam ta film. Torej za vse romantične, kot tudi za neromantične duše, za vse zaljubljene in za tiste, ki verjetno še boste. Oglejte si ta film, ker je res vreden ogleda. LP in mejte se radi...

— maca
20.4. 2005 ob 10:35 zvezdica

Res sem bil presenečen, ko sem se zalotil, da sem skozi ves film živčno trepetal, kako se bo razpletlo. Film je res napet, poln raznih twistow, ob katerih osupneš in dobrih povezav, ki se razkrijejo s skoki v preteklost. Mislim, da sem si med filmom vsaj dvajsetkrat rekel: "Aja! Saj res!!", tako me je presenetil razplet in vsa logičnost dogodkov. Mene je sicer pesem Coldplayev zelo zmotila, ker jih osebno pač ne prenesem. Res bi jo lahko nadomestili s kakšno drugo, ki bi bila bolj primerna. Z igro sem zelo zadovoljen, najbolj me je presenetila Rose Byrne. Hartnett je bil standarden. Film zelo priporočam vsem, ki želite pozabiti probleme, ki se nahajajo izven kino dvorane, kajti ta film vas bo povlekel vase. ***

— lovro
24.4. 2005 ob 10:43

jst mislim, da je tale film čista puščica direkt v srce. nisem še vidla bolšga. glejte ga...

— jst
25.4. 2005 ob 10:21 zvezdica

Film je res odličen, čeprav moram rečt da mi je na začetku nekajkrat poostalo malo dolgčas! Ko pa se zadeve začnejo razpletati, pa postane film res zanimiv in si dejansko ves na trnih vse do končnega razpleta! Zelo mi je bil všeč način snemanja (v restavraciji, ko je slika razdeljena in kaže njo in hkrati njega na drugi strani), in vsa drobna naključja ki so na koncu povezale zgodbo v celoto! Rose Byrne je bla res odlična, Diane Kruger je bla malo zasenčena glede igre (nikakor pa ne glede lepote. ), Josh Hartnett mi v to vlogo nekak ni pasal najbolje, čeprav se ga človek do konca filma nekako navadi, Matthew Lillard je bil pa super :-) Toplo priporočam ogled, mislim da je to film ki bo večini gledalcev všeč! Ocena: 8/10

— Lenča
25.4. 2005 ob 16:00

Zelo dober film za moj zahteven okus.Zares me je očaral.Oglejte si ga-ne bo vam žal.

— TeJa
26.4. 2005 ob 20:18 zvezdica

Še kratek komentar z moje strani; dobra igralska zasedba, dobra zgodba, napeto do konca... Film prikazuje, kaj vse je nekdo pripravljen storiti za LJUBEZEN, na prvi pogled - ta ljubezen pa je nedosegljiva, saj je z njo tvoj prijatelj/prijatelji ca... VREDNO OGLEDA! :)

— d4mj4n
29.4. 2005 ob 13:11 zvezdica

Bleda reciklaža trilerja Single White Female iz leta 1992. Ko človek gleda Wicker Park, zgodbo o mladeniču, ki ga rukne stara ljubezen, nemudoma pomisli na seksi in dobro narejen triler Single White Female, kjer sta igrali Bridget Fonda in Jennifer Jason Leigh. In kaj imata skupnega zgodba o mladeniču (igra ga Josh Hartnett), ki ga rukne stara ljubezen, in zgodba o bejbi, ki se spremeni v nevarno kopijo svoje cimre. Veliko, saj se izkaže, da Wicker Park sploh ni zgodba o mladeniču, ki ga rukne stara ljubezen, marveč ravno tako zgodba o bejbi, ki se spremeni v nevarno kopijo svoje cimre. V zloveščo, neuravnovešeno in patološko mladenko, ki je storila vse, da bi svoji najboljši prijateljici speljala fanta. Da bi vzela njeno identiteto, da bi se iz kopije spremenila v original. Okej, toda kaj, ko se vse skupaj dogaja v dolgočasni, premalo soparni in razvlečeni drami, ki ne bo prepričala niti najbolj gorečih oboževalk Josha Hartnetta.

— iztok gartner
11.5. 2005 ob 20:39

Ne maram romantičnih filmov, ampak ta je pa SUPER!! Ga priporočam vsem, ki si pri filmu radi malo nohte grizete:), resnično vreden ogleda!

— Ninca_
11.7. 2005 ob 9:06 zvezdica

Jaz sem bila navdušena nad filmom. Josh je tako luškan, da se nisem mogla upreti, da sem si ga ogledala še enkrat... in verjetno ni bilo zadnjič! Lep pozdrav!

— Laura
23.10. 2007 ob 18:07

to je moj najlubši film :) pogledala sem si ga 3x in verjetno to še ni bilo zadnjič...

— sarchy
5.4. 2009 ob 18:43

Najboljši film v tem letu čeprav takih filmov sploh ne maram!! Film te kar pribije na stol in te do samega konca drži v napetosti. Film ne samo za romantične dušce ampak tudi za vse ostale!

— jan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.