Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Kaj ženske ljubijo

komedija, romantični
Na sporedu od: 29.11.2001, Kolosej Ljubljana
2h 7min / 127min
Scenarij: Diane Drake, Josh Goldsmith, Cathy Yuspa

Vsebina

Mel Gibson v svoji prvi romantični komediji igra Nicka Marshalla, uspešnega strokovnjaka za marketing, okorelega ločenca in moškega šovinista, ki uživa v poslušanju Sinatre ter verjame, da mu svet, še posebej ženski del, leži pod nogami.

Nick doživi bolečo streznitev, ko mesto kreativnega direktorja namesto njega dobi Darcy Maguire (Helen Hunt), zunanja sodelovka in predvsem - ženska. Medtem ko skuša ponovno zlepiti svoj razbiti moški ego, doživi nesrečo, ki mu odpre oči in ušesa, bolj kot si je lahko kdajkoli predstavljal. Po nesreči se namreč zbudi s strašnim glavobolom in presenetljivim spoznanjem, da lahko sliši ženske misli. Na svoje veliko začudenje kmalu spozna, ne samo, da ženske nanj ne gledajo kot na božje darilo, temveč ga imajo za vase zavarovanega zoprneža. Vendar pa Nick kmalu uvidi, da lahko na novo pridobljeno čudežno sposobnost izkoristi v svoj prid - na poslovnem in osebnem področju.

"Toliko se bom naučil o ženskah, da mi bodo morale podeliti medaljo za najbolj idealnega moškega", si misli. In na kom je najbolj primerno preiskusiti svoj dar, če ne na Darcy McGuire, njegovi lepi in nadarjeni novi šefinji. In tako se Nick odloči uporabiti vse svoje moči, da bi spoznal njene misli, jih uporabil v svojo korist in na koncu dobil položaj, ki bi mu že od začetka moral pripradati.

Toda z Darcy ni tako enostavno. Ker ve, da je Nick znan kot šovinist in zvezda agencije, je previdna in poskuša ustvariti prijateljsko vzdušje. Privlačnost med Nickom in Darcy je močna: iskre letijo na vse strani, medtem ko se v njiju borijo profesionalni in zasebni interesi.

Mel Gibson in Helen Hunt igrata v romantični komediji Kaj ženske ljubijo. Poleg njiju se v filmu pojavljajo še Marisa Tomei, Mark Feuerstein, Lauren Holly in Alan Alda. Scenarij sta napisala Josh Goldsmith in Cathy Yuspa, predlogo zanj pa Josh Goldsmith, Cathy Yuspa in Diane Drake. Producenti so Matt Williams, Susan Cartsonis, Gina Matthews in Bruce Davey. Izvršni producenti so Stephen McEvety, David McFadzean ter Carmen Finestra.

"Kaj ženske ljubijo me spominja na romantične komedije tridesetih in štiridesetih let. Kot klasike Lubitscha, Capre in Wildera je poln odličnih dialogov. Film poudarja razlike med moškimi in ženskami, kar je osnova vseh velikih romantičnih komedij," razlaga Gibson.

"Mel se norčuje iz lastnega testosteronskega videza in je poln presenečenj" pravi o njem Nancy Meyers, režiserka filma in scenaristka, ki je za svoje romantične komedije Private Benjamin, Baby Boom in Father of the Bride 1&2 prejela številne nagrade.

"Mislim, da je najtežje igrati v romantičnih komedijah. Ne smete se pretvarjati in ne smete pretiravati, ker to takoj postane očitno in ni več smešno. Kot pogosto citira Nancy: Umiranje je lahko, komedija je težka.'" pravi Mel Gibson.

Gibson v filmu dokaže, da je med drugim tudi nadarjen plesalec, ki zabava in izzove občudovanje medtem ko, drseč po platnu, kombinira korake Genea Kellyja z lastnimi.

Kaj ženske ljubijo poveže komedijo z ljubezensko zgodbo in prav tu Helen Hunt vnese svojo eleganco ter prisrčno odkritost lika Darcy, ki se neprestano bori med pritiskom novega delovnega mesta in potencialne nevarnosti pisarniške romance. Ko to združimo še z njeno inteligenco in močjo, je lahko razumeti, zakaj se je ženski del občinstva poistovetil z njo in zakaj se v njo zaljubi Nick Marshall.

"Helen je model vsega tistega, kar naj bi ženske bile - močne, prepričane vase in čustvene. Prav zaradi Helenine notranje moči in inteligence sem želela, da igra Darcy," pripoveduje režiserka Nancy Meyers.

"Pri Nancy je čudovito, da obožuje filme Spencerja Tracyja in Catherine Hepburn zato tudi film Kaj ženske ljubijo deluje kot omenjene klasike. Odnosi med vsemi liki v filmu so hkrati smešni in resnični," pravi Helen Hunt.

Tudi dobitnica oskarja Marisa Tomei vnese svoj komični dar v lik Lole, negotove natakarice, ki želi postati igralka. V svoji najbolj zabavni vlogi po filmu My Cousin Vinny tudi Lola postane žrtev Nickovih zapeljivih moči, toda namesto da bi postala še ena v nizu njegovih osvojitev, mu nezavedno pomaga, da postane vrhunski, rahločuten ljubimec.

Odnos Nicka in njegove šestnajstletne hčere Alex, ki jo igra Ashley Johnson, je še ena svetla točka filma. Nick je zanjo, kot pravi Alex v filmu, podoben nekakšemu stricu: "Striček očka.", kot pravi večno odsotnemu očetu, ki kaj malo ve, kaj se dogaja z odraščajočo hčerko. Prav Nickovo vedno boljše razumevanje lastne hčere prinese filmu nekaj nepozabnih scen.

Med ostalimi zvezdami filma so tu še Adam Alda, šef agencije, Lauren Holly kot Gigi, Nickova nekdanja žena, ter Delta Burke in Valerie Perrine, Nickovi zvesti tajnici Eve in Margo.

O produkciji

Čeprav se celotna zgodba odvija v Chicagu, so nekatere scene postavljene tudi v studiu v Los Angelesu, kjer je scenograf Jon Hutman skupaj z Nancy Meyers ustvaril notranjost marketinške agencije in Nickovo stanovanj tako, da odraža Nickov karakter.

Za razliko od rokoko sloga pisarne je Nickovo stanovanje moderno in izrazito "moško" opremljeno.

"Zgodba govori o moškem, ki je sprva aroganten ženskar, zato smo ga želeli postaviti v zelo možat svet. Je samski, zato se mora v njegovem stanovanju čutiti, da vanj vodi ženske; stanovanje mora potrjevati njegovo osebnost," pravi Hutman.

Darcyjin svet ločijo od Nickovega barve. Njena pisarna je svetlejša in ženstvena, nevtralno pisarno je spremenila v svoj svet.

Zadnje tri tedne so snemali v Chicagu, kjer je film zajel mnoge znane chicaške lokacije: od jezera Michigan do mestne kitajske četrti, od trgovske hiše Marshall Field's do kompleksa stanovanj Miesa van der Rohea.

Ekipa je imela čas tudi za zabavo, pa je tako chicaška baseball ekipa Cubs povabila Mela Gibsona, naj zapoje "Take Me Out to the Ballgame" med prekinitvijo na tekmi, kar je njihova tradicija in velika čast. Gibson je povabilo sprejel, na stadionu pa ga je bodrila celotna snemalna ekipa.

O ekipi

Mel Gibson (Nick Marshall)

je nedavno igral v vojni drami Patriot in posodil svoj glas v animiranem filmu Kokoške na begu. Ne samo, da je eden od najbolj znanih svetovnih igralcev, je tudi z oskarjem nagrajen režiser in spoštovan filmski avtor. Njegova filmografija vključuje številne filme- od uspešnic Smrtonosno orožje do vesteren komedije Maverick, pa vse do psihološkega trilerja Teorija zarote ter zgodovinskega epa Hrabro srce.

Gibson je produciral, režiral in igral v filmu Hrabro srce, ki je dobil pet oskarjev od desetih nominacij, vključno s tisto za najboljši film in režijo. Gibsonovo podjetje, Icon Productions, ki jo je ustanovil skupaj z Bruceom Daveyem, je producirala Hrabro scre ter še mnoge druge filme različnih žanrov, vključno z Immortal Beloved, Fairly Tale: A True Story in Hamlet v režiji Franca Zeffirellija, Forever Young, The Man Without a Face in Gibsonov režiserski prvenec, kriminalno uspešnico Payback.

Gibson se je rodil v državi New York, vendar se je skupaj z družino preselil v Avstralijo, ko mu je bilo dvanajst let. Md študijem igre ga je opazil režiser George Miller, ki mu je ponudil vlogo v filmu Mad Max, filmu, ki mu je skupaj z nadaljevanji prinesel svetovno slavo. Sledi vloga v filmu Tim, kjer je zaigral hendikepiranega mladeniča, za katero je prejel nagrado za najboljšega igralca Avtralskega filmskega inštituta. V akciji Mad Max je zaigral še dvakrat, nato pa je igral v filmu Gallipoli režiserja Petra Weira, v vlogi, za katero je bil ponovno proglašen za najboljšega avstralskega igralca. Nekaj let kasneje sta Weir in Gibson ponovno sodelovala, tokrat pri filmu The Year of Living Dangerously.

Gibsonov prvi ameriški film je The River, sledili pa so mu The Bounty, Mrs. Soffel, Tequila Sunrise, Bird on a Wird in Air America.

Helen Hunt (Darcy McGuire) je igrala samohranilko in natakarico v filmu režiserja Jima Brooksa As Good As It Gets, za katero je prejela zlati globus in oskarja za najboljšo žensko vlogo. Nedavno je igrala v filmu Roberta Altmana Dr. T and the Women, v filmu Pay It Forward skupaj s Kevinom Spaceyem ter v filmu Cast Away skupaj s Tomom Hanksom.

Med drugim je igrala še v filmih Twister, The Waterdance, Kiss of Death, Mr Saturday Night, Peggy Sue Got Married, Next of Kin, Miles From Home, Girls Just Wanna Have Fun in Project X.

Televizijsko občinstvo jo pozna v vlogi Jamie Buchman iz serije "Mad About You", ki ji je prinesla že pet nagrad emmy.

Marisa Tomei (Lola) je po prvi vlogi v filmu The Flamingo Kid igrala v seriji "A Different World". Leta 1992 je dobila oskarja za vlogo dekleta Joea Pescija v izjemno uspešni komediji My Cousin Vinny.

Sledile so glavne vloge v filmih Untamed Heart in Only You. Igrala je soprogo Michaela Keatona v komediji Rona Howarda The Paper, svojo igralsko vsestranskost pa je dokazala v dramah The Perez Family, Unhook the Stars in Wellcome to Sarajevo. Nedavno je igrala v komediji The Slums of Beverly Hills ter trilerju The Watcher.

Mark Feurstein (Morgan) je začel svojo kariero v gledališču, na filmu pa je debitiral v komediji Casanova Falling. Pred kratkim je igral v sodniški drami Rules of Engagement, skupaj s Tommyjem Leejeti Jonesom in Samuelom L. Jacksonom ter v romantični komediji Woman on Top skupaj s Penelope Cruz. Igral je še v filmih The Muze, Practical Magic in mnogih drugih.

Alan Alda (Dan Wanamaker) je mednarodno priznan igralec, scenarist in režiser. Med njegovimi deli naj omenimo Manhattan Murder Mystery, Crimes and Misdemeanors, The Seduction of Joe Tynana, The Four Seasons, Sweet Liberty, A New Life, Betsy’s Wedding, Flirting With Disaster, Everyone Says I Love You, Mad City, Murder at 1600 in The Object of My Affection.

Igral je v klasični televizijski seriji M*A*S*H, za katero je napisal tudi nekaj epizod. Med enajstimi leti dela na tej seriji, je petkrat prejel nagrado emmy, ter šest nagrad zlati globus.

Rojen je v New Yorku, kot sin znanega igralca Roberta Alde. V gledališču je začel igrati pri šestnajstih letih, od takrat je igral v Evropi in na Broadwayu. Njegov prvi film je Gone Are the Days, ki so mu sledili The Moonshine War, Jenny, The Mephisto Waltz in Paper Lion.

O avtorjih filma

Nancy Meyers (režiserka in producentka) ima neverjeten dar, da iz moderne socialne perspektive ustvari romantično komedijo v klasičnem hollywoodskem slogu. Pozorna opazovalka ljudi, še posebej odnosov med ženskami in moškimi, je debitirala kot režiserka filma The Parent Trap. Njen prvi film, za katerega je napisala scenarij in sodelovala kot producentka, je bil Private Benjamin z Goldie Hawn v glavni vlogi. Zgodba razvajenega dekleta, ki se pridruži vojski, je postala svetovna uspešnica in je napolnila kino blagajne s 150 milijoni dolarjev. Film je prejel tri nominacije za nagrado oskar: za scenarij, glavno ter stransko žensko vlogo.

Sledil je film Irreconcilable Differences, nato pa še Baby Boom, The Father of the Bride in The Father of the Bride 2.

Josh Goldsmith in Cathy Yusoa (scenarij) pišeta za televizijo in trenutno delata na seriji "The King of Queens". pri tej seriji delata že od njene premiere pred tremi leti in sta napisala že več kot sedemanjst nadaljevanj. Njun prvi scenarij "Rock the Bus" je odkupil 20th Century Fox. Za televizijo pa sta prvič delala kot soavtorja pri seriji "Pearl" z rheom Perlmanom v glavni vlogi.

Diane Drake (zgodba) je napisala romantično komedijo Only You, ki jo je nato režiral norman Jewison in v kateri sta igrala Robert Downey Jr. ter Marisa Tomei. Preden se je povsem posvetila pisanju scenarijev, je delala v produkcijski hiši Sydneyja Pollacka, Mirage Productions.

Dean Cundey (direktor fotografije) je delal z režiserko Nancy Meyers pri filmu The Parent Trap. Za svoje delo pri filmu Who Framed Roger Rabbit je prejel nominacijo za oskarja ter številne nagrade za fotografijo pri filmih Hook in Apollo 13. Sodeloval je pri filmih Jurassic Park, trilogiji Back to the Future, Death Becomes Her, The Flintstones in Casper.

Njegov prvi večji film je bil Halloween režiserja johna Carpenterja, sledili pa so Escape from New York, Romancing the Stone in Big Bussiness.

Alan Silvestri (skladatelj) že dalj časa uspešno sodeluje z Nancy Meyers, saj je napisal glasbo za njene filme The Parent Trap, The Father of the Bride in The Father of the Bride 2. Kot eden od najbolj zaposelnih filmskih skladateljev je napisal glasbo za več kot 70 filmov. Njegovo najnovejše delo vključuje družinsko uspešnico Stuart Little, What Lies Beath in Cast Away.

Spisek filmov, pri katerih je sodeloval, vključuje tudi filme Forrest Gump, vse tri dele Back to the Future, Who Framed Roger Rabbit, Romancing the Stone, Practical Magic, Mouse Hunt, Volcano, Grumpy Old Men, Grumpier Old Men, The Bodyguard, The Abyss ter Predator. Silvestri je bil nominiran za oskarja in zlati globus za svoje delo pri filmu Forrest Gump.

Komentarji

16.10. 2005 ob 9:05 zvezdica

toti film je ful svetski.mislim da bi ga lahko večkrat dali na tv.pa še posebej če igra mel gibson,moj najljubši igralec.no vglavnem film je ful dori,svetski mislim da bi moglo več takih filmov bi se še malo bolj režali tak da to je vse.ninčy

— nina
21.12. 2005 ob 15:57

mogoče kdo ve kak je blo naslov uni pesmi in kdo jo je pel iz tega filma? una I'm a bit ch I'm a layer in tko naprej. hvala vsem ki boste odgovorili

— kak
25.2. 2007 ob 21:14

tisti pesmi je naslov i'm a bitch izvaja jo Alanis Morisette

— ines

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.