Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Legenda o jezdecu kitov

drama
Soočila se je s preteklostjo, spremenila sedanjost in določila prihodnost!
Na sporedu od: 31.12.2003, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2002
Scenarij: Witi Ihimaera, Niki Caro
Režija: Niki Caro
Legenda o jezdecu kitov (Whale Rider) je pretresljiva zgodba o ljubezni in zavrnitvi mladega dekleta, ki poskuša slediti in izpolniti svojo usodo. Film preverjeno tudi moških oči ne pusti suhih, zato prinesite dvojno dozo robčkov!

Zgodba

Legenda o jezdecu kitov (Whale Rider) je pretresljiva zgodba o ljubezni in zavrnitvi mladega dekleta, ki poskuša slediti in izpolniti svojo usodo. Paikea bo prepoznala preteklost, spremenila sedanjost in določila prihodnost. Magičen film iz dežele kitov.

V majhni obalni novozelandski vasi lokalno maorsko pleme svoje poreklo pripisuje Paikei, jezdecu kitov, ki je Maore pripeljal na Novo Zelandijo na hrbtu kita. Tradicija veleva, da je v vsaki generaciji moški prvorojenec nosilec poglavarskega naziva.

Poglavarjev najstarejši sin Porourangi postane oče dvojčkov - fantka in deklice, vendar sin in njegova mati pri porodu tragično premineta. Preživelo deklico poimenujejo Pai. Prizadet zaradi izgube žene jo Porourangi prepusti v vzgojo svojim staršem, očetu poglavarju Koru in mami Flowers. Koro, plemenski poglavar, Pai nikakor noče priznati za svojo naslednico, saj se slepo oklepa tradicije, ki deklicam prepoveduje udeležbo v obrednih zadevah plemena. Vendar ima Paikea v sebi veliko bojevniškega duha svojih prednikov ...

12 let po rojstvu Paikee se njen oče Porourangi, sedaj cenjen mednarodni umetnik, vrne domov na enega od svojih kratkih nerednih obiskov. Koro še vedno upa, da bosta s sinom presegla razlike med njima in da bo Porourangi sprejel svoje poslanstvo in on postal poglavar, kar mu kot prvorojencu. Vendar Porourangi, ki si je v Evropi ustvaril družino in novo življenje, nima niti najmanjše želje postati poglavar.

Razočarani Koro je prepričan, da se je nesreča plemena začela ob rojstvu Pai in zato pozove svoje sovaščane, da mu pripeljejo svoje 12-letne sinove v uk. Upa, da se mu bo preko učenja starodavnih napevov, plemenskih navad in bojevniških tehnik bodoči poglavar razkril. Pai je izključena iz teh druženj, sprejme pa pomoč naklonjenega strica, ki jo je pripravljen učiti plemenskih veščin na starodaven način.

Medtem se tudi v oceanu pred vasjo dogajajo zanimive stvari. Velika čreda kitov se začne premikati proti vasi, kot bi se odzvala klicu skupne usode s Pai. Ko čreda nasede na obali, je Pai prepričana, da se pleme približuje svojemu apokaliptičnemu koncu. Razen, če se bo nekdo žrtvoval za rešitev svojega ljudstva. Jezdec kitov.

Ekipa

Niki Caro - scenaristka/režiserka

Scenaristka in režiserka Niki Caro je ena izmed najbolj inovativnih in originalnih novozelandskih filmskih ustvarjalcev zadnjih let. Njen prvi celovečerec je bil "Sure to Rise", sledil je "Memory and Desire", ki je bil izbran za prikazovanje v tednu Tednu kritikov na Canneskem filmskem festivalu leta 1998. Prav tako pa je film osvojil nagrado za najboljši novozelandski film leta 1999. Sledila je Legenda o jezdecu kitov (Whale Rider, Te kaieke tohora v maorščini). Nagrade prav tako pobirajo tudi njeni kratki filmi.

Keisha Castle-Hughes - Pai

Ko je igralski agent, ki je med drugim odkril tudi z Oskarjem nagrajeno Anno Paquin, med 600 izbranimi deklicami na vsedržavni avdiciji opazil Keisho, je vedel, da je našel pravo Paikeo. Baje je bila Keisha tako vztrajna in "tečna", da je ni bilo mogoče spregledati. Tako so se Keishi izpolnile velike sanje, saj si je vedno želela postati igralka in zaigrati v filmu. In ne samo to, kritiki po celem svetu se strinjajo, da gre za eno boljših, če ne celo najboljšo otroško igro zadnjega desetletja. Keisha je bila v času snemanja filma Legenda o jezdecu kitov je imela enajst let in to je seveda njena prva filmska vloga.

Keisha ni čista Maorka, ampak napol pakeha, torej Evropejskega izvora. Keisha je dobila že naslednjo vlogo, saj bo nastopila v naslednji epizodi Vojne zvezd. Prav gotovo pa to ni njeno zadnje pojavljanje na velikem platnu.

Rawiri Paratene - Koro

Med filmi, v katerih je zaigral so: "What become of the Broken Hearted?", "Rapa Nui" in "Arriving Tuesday". Pojavil se je v mnogih novozelandskih televizijskih serijah, svojo kariero pa je začel v poznih 70-tih. Njegov zadnji film je avantura Legend of the Johnny Lingo, kjer igra (spet) poglavarja.

Cliff Curtis - Porourangi

Videli smo ga v "The Insider" (Michael Mann), "Bringing Out The Dead" Martina Scorseseja, "Treh kraljih", legendarnem filmu Leeja Tamahorija "Nekoč so bili bojevniki", "Rapa Nui" in "Klavirju" Jane Campion.

Nagrade za legendo o jezdecu kitov

Legenda o jezdecu kitov je svoj zmagovalni pohod po svetovnih filmskih festivalih začela v letu 2002, ko je pobrala nagrado občinstva na Mednarodnem filmskem festivalu v Torontu (Kanada). Leto 2003 pa je bilo sploh izjemno uspešno, saj je Legenda o jezdecu kitov osvojila nagrade občinstva na festivalih:

  • Lake Placid 2003,
  • Maui 2003,
  • San Francisco 2003,
  • Rotterdam 2003,
  • Sundance 2003

Za krono pa je postala zmagovalec Mednarodnega filmskega festivala Seattle 2003.

Legenda o jezdecu kitov je bila prikazana tudi na letošnjem 14. LIFFu v Ljubljani.

Besedo imajo kritiki ...

Frank Ochieng je za Movie Eye med drugim zapisal:
"V Legendi o jezdecu kitov si režiserka Niki Caro z inteligentno, pogumno in lirično ekspresivnostjo upa vstopiti v domišljijski svet otrok in odraslih, kar izraža skozi pretanjeno pripovedovanje zgodb, kar je med drugim zanimivo zaradi medkulturnih razlik ..."


Hollywood Report Card in Anthony Ross:
"... Film je umetniški, poln duha in začinjen s srcem, družino, tradicijo in humorjem ..."


Jules Brenner - Filmcritic.com:
"... Če sploh ne upoštevamo sporočil, je čas preživet s to majhno deklico odlično potrošen!"


"O Legendi o jezdecu kitov razmišljam kot Spet so bojevniki!"
Tako pravi Laura Clifford (Reeling Reviews).


Annette Dasey pa je za britanski teletekst napisala:
"Čudovit novozelandski film o maorski deklici, ki se bori za izpolnitev svoje usode."


David Cornelius, Amazing Colossal Website:
"Legenda o jezdecu kitov je toliko stvari naenkrat in vse so čudovite."


V San Diego Union-Tribute je kritik David Elliot o Legendi o jezdecu kitov zapisal:
"Keisha Castle-Hughes združuje plemenski ponos s sodobnim feminizmom s svojo 'nežno močjo' in naravnim talentom, ki ga nekateri otroci imajo."


In še Michael Elliot za Movie Parables:
"Veliko zaslug za čustveni naboj filma pripada izjemni igralski zasedbi, ki nam kaže realne in razumljive like, s katerimi se lahko poistovetimo."

Kako se je Legenda o jezdecu kitov odrezala v kinu?

Pogosto gledamo rezultate, ki jih filmi dosežejo v kinematografih v ZDA, saj imajo veliko število podatkov in redno vodijo statistiko. Glede svoje dinamike je bila Legenda o jezdecu kitov pravi fenomen, saj je običajno, da filmi v ZDA hitro "vžgejo" in hitro tudi "ugasnejo". Legenda o jezdecu kitov je v začetku junija 2003 štartala s skromnimi 9-imi kopijami in v otvoritvenem vikendu pobrala tudi skromnih 140.000 dolarjev. V naslednjih dveh tednih se je število kinodvoran strmo povečevalo, konec junija jih je bilo že 163 in prinašale so na vikend slab milijon dolarjev. V juliju je število kinodvoran doseglo že številko 500 in tedenski izkupiček je bil stabilen, dokler se ni v drugi polovici avgusta začel padec in videti je bilo, da film počasi zapušča dvorane. Vendar ne! Prišel je zadnji vikend v avgustu in Legenda je naredila enega boljših vikendov, naslednji teden dobesedno presegla samo sebe - 13 tednov po ameriškem štartu je v prvem septembrskem vikendu presegla 1,5 milijonov dolarjev kosmatega dobička!

Potem je počasi film res odhajal, vendar se ga je konec meseca novembra še vedno dalo videti. Glede na to, da so bili produkcijski stroški ocenjeni na 3,5 milijonov dolarjev, samo v ZDA pa je Legenda o jezdecu kitov pobrala do sedaj 21 milijonov dolarjev, za Novo Zelandijo pa nimamo podatka, gre za pravo uspešnico. In za konec: 3.400 ameriških gledalcev je Legendo o jezdecu kitov ocenilo s povprečno oceno 8,2/10, kar pomeni absolutno 54. mesto vseh časov!

Komentarji

29.11. 2004 ob 19:44

Le kako se lahko nekateri tako strogi do svojih najbližjih. Nekje ti še na smeh gre, drugje pa na jok. Ampak film je zelo zelo dober. Resnično si ga je vredno ogledati in spoznati življenje daleč stran od naše celine. Nekateri nočejo sprejeti in videti resnico, ki jo imajo pred očmi.

— Neznanka
4.12. 2004 ob 17:00

mega film.

— jst
10.6. 2005 ob 14:21 zvezdica

ja, jaz sem si film ogledala kar dvakrat in sem cisto navdusena nad njim.. na momente je bil kaksen prizor zelo ganljiv.. imam pa se eno vprasanje.Ze kar nekaj casa iscem podatke o tem ali se da dobiti video kaseto ali pa vsaj dvd o legendi o jezdecu kitov,kajt ta film enostavno moram imeti. prosim, ce mi lahko posrdujete informacijo ce se da dobiti kaseto ter kje. HVALA! TINA

— tina
13.9. 2005 ob 11:16

Film je ful zanimiv pa fuuull carski! kdor ga se ni gledal ga bi zihr mu priporočam! res je ful zanimiv! kar oglejte si ga ce si ga se niste!1

— jana
11.6. 2006 ob 11:53

ta film je eden najlepših film, kar sem hij kdaj videl. Niki Caro je res ... super. sploh je vse bolj magično ker je okolje pravi EDEN.

— Angel
10.5. 2007 ob 22:39

Film sm že gledala. Meni je full všeč, čeprow sm ga gledla samo 2krat al 3krat. Sej je useeno. Nič nimam proti... Ne, da bi vedla...

— Maja
10.5. 2007 ob 22:47

Usem priporočam. Lepo je, k mam doma kaseto, pol lohk gledam kadar hočem. Če koga zanima, sm DVD dobila, ko je mama kupila časopis al kaj je že. Kot so usi rekli, film je ... super. Brala sm tud knjigo. Ma tm govori use kolko je bla stara in, kaj je takrat blo. Ma malo dolgočasno, ma, mi je uspelo prebrat. Sej ni, kot, da bi bral Jurij Kozjak. Ga je kdo bral? Jst sm ga morala za domače branje. Ja, jst sm stara 12 let. Ma tisto je taka knjiga, mo... Jst sm mislna knjigu vrnt, in pole, naj mi učitlca da minus kaj cvek al kaj že. Sej je useeno. Ben, film je fajn in ga morajo usi gledat. Nec nimam za povedat. Ko pomislim na kšne dele od filma, bi se najraje razjokala...smrk.

— Maja
5.11. 2015 ob 15:25

Zelo zanimovo

— Kjunač

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.