Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Dobrodošli v Collinwoodu

komedija
Popoln načrt... Največji izkupiček... Pedanten pobeg.
Najboljši kšeft vseh časov.
To je umetnija.
To je Bellini.
Na sporedu od: 24.4.2003, Kolosej Ljubljana
1h 26min / 86min
Scenarij: Joseph Russo, Anthony Russo, Joe Russo

Ko dosmrtnik pove nepomembnemu lopovu Cosimu (Luis Guzman) za popoln rop, za kšeft, ki mu ulični lopovi pravijo "Bellini", mora ta čimprej zbežati iz zapora. Take priložnosti nesrečneži, ki živijo v Collinwoodu, delavski soseski vzhodnega Clevelanda, ne dobijo vsak dan. Cosimo potrebuje grešnega kozla, "Mullinskega", nekoga, ki bo sprejel 15.000$, ki jih nudi Cosimo za eno do tri leta svobode. Ker pa je Cosimo v arestu, mora njegovo dekle Rosalind (Patricia Clarkson) poiskati žrtev.

A nihče noče sedeti za Cosimov zločin. Vsi pa poznajo nekoga, ki bi in so za svoj delež v Belliniju pripravljeni pomagati. Kmalu se za Rosalind vleče peterica, ki bi rada svoj delež.

Vodi jih Pero (Sam Rockwell), amaterski boksar, ki bi rad zvedel podrobnosti kšefta od Cosima, preden ga pusti, da zgnije v arestu.

Pisano druščino sestavljajo fotograf in razočarani umetnik Riley (William H. Macy), oče samohranilec, ki potrebuje 1000 čukov, da bi spravil ženo iz zapora; Leon (Isaiah Washington), ki hoče na vsak način zagotoviti boljše življenje sestri Michelle (Gabriele Union); Basil (Andrew Davoli), čedni žigolo, ki je brez prebite pare in Toto (Michael Jeter), tat, katerega zlati časi so mimo in ima obilo prostega časa.

Z dvomljivimi nasveti izkušenega vlomilca sefov Jerzyja (George Clooney) se druščina odpravi po Bellinija.

Collinwood je ena od propadlih sosesk, ki so nekoč obdajala industrijsko razvit center Clevelanda. Ulice tvorijo meje med različnimi narodi in rasami. Sem ne zahajajo šminkerji in sodobni meščani. Tukaj ni Starbucksovih kavarn in prehranjevanje v restavracijah pomeni obisk javne kuhinje. V Collinwoodu bi lahko bila 60-a ali 90-a leta. Spremembe prihajajo počasi, če sploh.

Dobrodošli v Collinwoodu je prvi celovečerni film scenaristov in režiserjev Joea in Anthonyja Russoja, ki prihajata iz Clevelanda. Collinwood ni samo prizorišče tragikomične zgodbe, ampak je del igralske zasedbe. "Zgodbo sva postavila v običajno delavsko sosesko Clevelanda, ki je zanimiva zaradi zastarelega pridiha," pravi Anthony Russo, ki je skupaj z bratom pritegnil pozornost in podporo z oskarjem nagrajenega režiserja Stevena Soderbergha (Ocean's Eleven, Traffic, Erin Brockovich), potem ko je videl njun študentski film Pieces na Slamdance filmskem festivalu leta 1997. "Zgodbe nisva hotela postaviti v določeno ali prepoznavno obdobje. Collinwood je idealen za sporočanje nečesa nedoločenega v času in prostoru."

Joe potrjuje, da je scenarij bratov Russo, ki pripoveduje o poskusu skupine obubožanih ljudi speljati sanjski rop, "napisan na podlagi starega italijanskega filma Big Deal on Madonna Street. Obdržala sva narodnostno sestavo skupine in jo prestavila iz italijanske v ameriško delavsko okolje."

Čeprav sta napisala scenarij z namenom pritegniti talentirane igralce, sta Russoja vseeno presenečena nad njunim uspehom. "Film je v bistvu igralski film," pravi Anthony. "Tega sva se zavedala in tako sva izbirala igralce. Resnično sva hotela najti značajske igralce, ker je scenarij tako narekoval. Izbrala sva najine najljubše igralce. Delo z njimi je bil užitek."

"Če bi me vprašali, zakaj sem se pridružil, bi vam odgovoril, da zaradi scenarija," pravi izkušeni igralec William H. Macy. Med branjem imaš občutek, da gre za sodobno in obenem staro komedijo iz 30-ih let. Lepo se odvija, je duhovita in naklonjena likom. Opazna je tudi moralna plat zgodbe. Od nekdaj so me privlačile zgodbe nesrečnikov, ki dobijo svojo priložnost."

Nizkih osem milijonov dolarjev, kolikor je stala produkcija filma Dobrodošli v Collinwoodu, je za mlada in ambiciozna brata Russo pravzaprav napredek glede velikosti proračuna. "Osem milijonov se nama je zdelo neverjetno veliko, glede na to, da sva do zdaj delala nizkoproračunske, neodvisne filme. Na filmu je delala 100-članska ekipa, o kateri nisva vedela ničesar," pravi s smehom Anthony. "Navajena sva sama nositi svojo opremo in postavljati razsvetljavo," nadaljuje, preden stavek dokonča brat Joe,"... in na koncu dneva spet vse pospraviti. Čisto nekaj drugega. Tokrat sva imela video monitor. Na to se še morava navaditi."

Dokončevanje stavkov je samo ena od mnogih odlik izredno zbranih in zelo nadarjenih bratov. Isaiah Washington opisuje svoja režiserja takole: "Kot bi razdelil možgane na dva dela in jim dal noge. Eden je zelo poetičen, drugi zelo vizualen. Kot bi se tvoja leva roka pogovarjala z desno."

"Na začetku sem se spraševala, zakaj bi imeli dva režiserja. Zdaj ju dojemam kot enega," dodaja Patricia Clarkson. "Včasih dobiš navodila od Joea, včasih od Anthonyja. Včasih Anthony sedi za kamero, včasih Joe. Ko se pogovarjaš z enim, imaš občutek, da se z obema.

Igralska zasedba

Luis Guzman (Cosimo) je pred kratkim igral v The Count of Monte Cristo režiserja Kevina Reynoldsa. Guzmana bomo lahko kmalu gledali v glavni vlogi v filmih Punch-Drunk Love z Adamom Sandlerjem, režiserja Paula Thomasa Andersona in Pluto Nash z Eddiejem Murphyjem.

Luis Guzman se je rodil v Portoriku, odrasel pa je na Manhattnu. Po diplomi na City Collegeu se je zaposlil kot mladinski svetovalec, istočasno pa je nastopal v uličnem gledališču in neodvisnih filmih. Prvi uspeh je dosegel z epizodno vlogo v nanizanki Miami Vice.

Nastopil je v treh filmih Sidneya Lumeta, Guilty as Sin, Family Business in Q&A; dveh filmih Briana De Palme, Snake Eyes in Carlito's Way, treh filmih Paula Thomasa Andersona, med njimi v Magnolia in Boogie Nights ter treh filmih Stevena Soderbergha, Traffic, The

Limey (Na Independent Spirit Award je bil nominiran v kategoriji najboljši stranski igralec) in Out of Sight.

Michael Jeter (Toto) je ob Williamu H. Macyju in Samu Neillu igral v Jurassic Park 3. Med novejšimi nastopi omenimo The Gift Sama Raimija, ob Keanuju Reevesu in Cate Blanchet, z oskarjem nominirani film The Green Mile s Tomom Hanksom in Dwight Yoakamovih South of Heaven, West of Hell in Fear and Loathing in Las Vegas. Nastopil je tudi v Patch Adams, Jakob the Liar, True Crime, The Fisher King, Air Bud, Mouse Hunt, Waterworld, Drop Zone, Zack & Reba, Sister Act 2, Tango & Cash, Dead Bang, Zelig Woodyja Allena in Hair Milosa Formana, kjer je tudi debitiral.

Priznanja kritikov je požel z nastopi v humoristični nanizanki Evening Shades z Burtom Reynoldsom. Leta 1992 je osvojil Emmyja, bil pa je še dvakrat nominiran za vlogo trenerja Hermana Stilesa. Z epizodnima vlogama v serijah Picket Fences in Chicago Hope si je prislužil še dve nominaciji za Emmyja.

Patricia Clarkson (Rosalind) je pred kratkim nastopila v filmu The Pledge s Seanom Pennom in Jackom Nicholsonom in v filmu, nominiranim za oskarja The Green Mile, s Tomom Hanksom. Lani je bila izjemno zaposlena z vlogami v filmih Dogville Larsa Von Trierja, Far From Heaven Todda Haynesa in mnogih drugih.

Patricia Clarkson je dobila pohvale kritikov za vlogo Grete v neodvisnem filmu High Art, za katero je bila nominirana za nagradi Independent Spirit Award in Društva filmskih kritikov. Pohvali se lahko še z vlogami v filmih The Untouchables, Jumanji, Joe Gould's Secret in mnogih drugih.

William H. Macy (Riley) je bil nominiran za oskarja in je osvojil nagrado Independent Spirit Award za vlogo prodajalca avtomobilov Jerryja Lundegaarda v trilerju Fargo bratov Coen. Igral je tudi v filmski uspešnici Jurassic Park 3, in Magnolia, režiserja Paula Thomasa Andersona, State and Main, Happy Texas , Mistery Men in v filmu Panic.

Macy se lahko pohvali še z vlogami v filmih Pleasantville, Psycho Gusa Van Santa, A Civil Action, Boogie Nights, Wag the Dog, Airforce One, Ghosts of Mississippi, Mr. Holland's Opus, in The Client.

Macy je igral tudi v televizijskem filmu Door to Door za TNT, katerega je tudi pomagal napisati. Film pripoveduje resnično zgodbo o življenju nagrajenega "Od vrat do vrat" prodajalca s cerebralno paralizo. Napisal je tudi scenarij za TNT-jev film A Slight Case of Murder, v katerem je tudi igral in si prislužil nominacijo za Emmyja. Za isto nagrado je bil nominiran tudi za epizodne vloge v serijah Sports Night in ER.

Sam Rockwell (Pero) je znan po svojih dinamičnih nastopih v številnih neodvisnih filmih, uspešno pa je začel nastopati tudi v filmih velikih studiev. Rockwell je nastopil v filmu Georgea Clooneya Confessions of a Dangerous Mind in Heist Davida Mameta.

Igral je v Charile's Angels in prejel pohvale kritikov za vlogo v filmu Frenka Darabonta, ki je bil nominiran za oskarja, The Green Mile. Nastopil je tudi v uspešnici Galaxy Quest. Pohvaljen je bil za vloge v več neodvisnih filmih. Za vlogo v filmu Lawn Dogs Johna Duigana je prej nagrado za najboljšega igralca na filmskih festivalih v Montrealu in Barceloni. Pohvale kritikov je prejel tudi za vlogi v filmih Safe Men in Jerry and Tom.

Pohvali se še lahko z nastopi v filmih Celebrity Woodyja Allena, A Midsummer Night's Dream Michaela Hoffmana, Box of Moonlight Toma DiCilla, Drunks Petra Cohena in mnogih drugih. Debitiral je v filmu Clown House Francisa Forda Coppole, ko je še hodil na šolo High School of the Performing Arts.

O ustvarjalcih

Anthony in Joe Russo (scenarist/režiserja) sta rojena z enim letom razlike v italijanski delavski soseski v Clevelandu. Odrasla sta kot sinova liberalnega politika v 70-ih letih, razburkanem političnem obdobju, v katerem je Cleveland bankrotiral kot prvo večje ameriško mesto po gospodarskem kolapsu v 30-ih letih. Film Dobrodošli v Collinwoodu je nastal pod vplivom živahnega rivalstva med narodi in propadanjem industrije, ki je zaznamovalo njuno rojstno mesto.

Še preden sta se vpisala na filmsko akademijo, sta napisala, režirala, producirala, Joe pa je zaigral v filmu Pieces. Leta 1997 je bil film prikazan na Slamdance filmskem festivalu v Park Cityju kot tudi na festivalu Ameriškega filmskega instituta v Los Angelesu, kjer je Joe prejel nagrado za najboljšega igralca.

Steven Soderbergh si je film ogledal na Slamdance filmskem festivalu (sam je tekmoval s svojim filmom Schizopolis). Teden dni kasneje je poklical brata in jima ponudil, da bi produciral njun naslednji film. Dobrodošli v Collinwood je postal prvi film produkcijske hiše Section Eight, ki sta jo ustanovila Soderbergh in George Clooney.

Steven Soderbergh (producent) ne ustvarja samo za kamerami kot režiser, ampak tudi za kulisami kot producent različnih projektov. Leta 2000 sta z Georgeom Clooneyem ustanovila filmsko produkcijsko hišo v okviru Warner Bros., ki je producirala film Insomnia, Far From Heaven scenarista in režiserja Todda Haynesa in Charlie Kaufmanovo adaptacijo Chuck Barrisove knjige Confessions of a Dangerous Mind, ki jo je režiral in tudi zaigral v njej George Clooney. Igrajo še Sam Rockwell, Drew Barrymore in Julia Roberts, pod okrilje pa ga je vzel Miramax.

Kot producent se je podpisal pod filma The Daytrippers in Pleasantville, kot izvršni producent pa je odgovoren za Suture in Naqoyqatsi Godfreya Reggia, zadnji del nenarativne trilogije Qatsi, ki se je začela s filmoma Koyaanisqatsi in Powaqqatsi.

Soderbergh je edini režiser, ki je imel nominirana dva filma v kategorijah najboljši film in najboljši režiser v istem letu. Oskar, ki ga je dobil za najboljšo režijo filma Traffic, je prvi primer po letu 1928/29, da je režiser uspešno tekmoval sam proti sebi (Frank Lloyd za Divine Lady). Michael Curtiz, dvojni nominiranec za najboljšega režiserja leta 1938 za filma Angels With Dirty Faces in Four Daughters, je izgubil proti Franku Capri in You Can't Take It With You.

Traffic je prejel še oskarje za montažo (Stephen Mirrione), stranskega igralca (Benicio del Toro) in adaptirani scenarij (Stephen Gaghan). Peta nominacija je bila za najboljši film (producenti Laura Bickford, Marshall Herskovitz, Edward Zwick).

Soderbergh je bil istega leta nominiran za režijo filma Erin Brockovich, za katerega je Julia Roberts dobila oskarja kot najboljša igralka. Film je prejel še tri nominacije.

Predlani je režiral izjemno uspešnico Ocean's Eleven. Režiral je še The Limey, Out of Sight, Gray's Anatomy, Schizopolis, The Underneath, King of the Hill in Kafko.

Lani je še režiral znanstveno-fantastično srhljivko Solaris. Scenarij je napisal sam po knjižni predlogi Stanislawa Lema. V njej igrajo George Clooney, Natascha McElhone, Jeremy Davies in Viola Davis.

George Clooney je nedavno končal z režiranjem svojega prvega filma Confessions of a Dangerous Mind, v katerem tudi igra.

Igral je tudi v izjemno uspešnem filmu Stevena Soderbergha Ocean's Eleven, uspešnici The Perfect Storm Wolfganga Petersona in z Zlatim globusom nominiranim filmom O Brother, Where Art Thou? bratov Joela in Ethana Coena. Leta 2000 je prejel Zlatega globusa kot najboljši igralec za nastop tem filmu.

S Soderberghom je prvič sodeloval, ko je igral roparja na begu v filmu Out of Sight, filmski adaptaciji knjižne uspešnice Elmora Leonarda. S Soderberghom sta partnerja v produkcijski hiši Section Eight, ki je posnela srhljivko Insomnia. Clooney je prav tako nastopil v Soderberghovem Solarisu.

Clooney se ukvarja tudi s televizijskimi projekti. Bil je izvršni producent in igralec v seriji Fail Safe, ki je bila predvajana v živo in bila leta 2000 nominirana za Zlatega globusa v kategoriji najboljše mini serije ali filma za televizijo. Njegova najbolj znana televizijska vloga je vsekakor tista v nadaljevanki ER.

Komentarji

31.12. 2007 ob 15:30

Filem sem pogledal in je res zanimiv predvsem pa zelo smesen. Ce ga se niste gledali ga poglejte vreden ogleda. Saj pravijo smeh je pol zdravja =)

— Joker

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.