Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Zalezovalec

kriminalka, misteriozni, triler, psihološki
Na sporedu od: 13.9.2001, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Scenarij: David Elliot, Clay Ayers, Darcy Meyers

Vsebina

Zvezni agent Joel Campbell (James Spader) se umakne v osamo. Potrt in utrujen po mnogih letih lova na serijske morilce v Los Angelesu poskuša zaživeti novo in manj stresno življenje v Čikagu. Toda sence preteklosti ga še vedno preganjajo. V mestu se namreč začnejo dogajati kruti umori, katerih storilec ni nihče drug kot David Allen Griffin (Keanu Reeves), ki ga je Campbell več let neuspešno lovil v Los Angelesu. Za Griffina pomenijo kruti in krvavi umori mladih osamljenih žensk le izživljanje nad Campbellom. Pred vsakim umorom mu pošlje fotografijo izbrane žrtve in mu da 24 ur časa, da jo najde. Vsak uspeli umor pa Campbella spomni na njegove neuspehe v preteklosti in v njem budi občutek nemoči, ki ga je skušal pozabiti. Griffinov edini motiv za ubijanje je tako mučenje ubogega detektiva. S pikolovsko natančnostjo naredi načrt za zadnji umor, s katerim bo Campbella dokončno uničil - soočil ga bo z njegovo krivdo iz preteklosti. Če se mu ta ne bo postavil po robu, bo postal morilčeva največja trofeja.

O snemanju

ZALEZOVALEC je napet psihološki triler, ki nas popelje v um serijskega morilca in njegovega preganjalca. V skoraj hitchcockovskem slogu hitro spoznamo morilca, Davida Allena Griffina, igra ga Keanu Reeves, ki je v Los Angelesu več let moril osamljene mlade ženske. "To je prvi film, kar se jih spomnim, v katerem tako hitro izvemo, kdo je morilec," razlaga producent Nile Niami. "Imeli smo možnost, da suspenz zastavimo na popolnoma drugačen način."

Zgodba prikaže napeto igro mačke z mišjo med Griffinom in zveznim agentom Joelom Campbellom (James Spader). Griffin sledi Campbellu iz Los Angelesa, razlaga režiser Charbanic, "ker ga njegovo početje dolgočasi. Da bi lahko nadaljeval, potrebuje - na svoj sprevrženi način - Campbella". "Morilec se igra," nadaljuje Charbanic. "Vznemirja ga lov. In Campbell je edini, za katerega misli, da sta na istem nivoju. Gre za neko vrsto perverznega oboževanja."

Toda Campbell ima že dovolj svojih, osebnih problemov. Stresno delo lovca na serijske morilce je zahtevalo svoj dolg. Film se glede tega verodostojno poglobi v psihologijo lovca na serijske morilec; Charbanic je namreč med snemanjem filma tesno sodeloval z zveznimi agenti in s čikaško policijo: "Nič nenavadnega ni, da imajo zvezni agenti živčne zlome. Eden od agentov, ki je pri filmu sodeloval kot svetovalec, jih je imel tri. Pri delu so skrajno profesionalni, toda njihovo osebno življenje je pogosto neurejeno. Ker se morajo nenehno poglabljati v um in metode serijskih morilcev, postane njihov miselni proces nekako izkrivljen, kar se seveda odraža v njihovih partnerskih odnosih. Poleg tega se vedno ubadajo z mislijo, da če ne bodo ujeli morilca, bo nekdo umrl."

Njihovo življenje še dodatno otežuje dejstvo, da je v vsakem velemestu kar nekaj serijskih morilcev, vsak od njih pa ima svoj slog in metode. "Nekega dne sem se pogovarjal z enim od agentov," pripoveduje Charbanic, "in povedal mi je, da so bili na področju Čikaga štirje serijski morilci, v polmeru 160 kilometrov pa jih je bilo kar dvanajst."

ZALEZOVALEC s pomočjo naraščajoče napetosti doseže skoraj neznosno stopnjo suspenza, ko Griffin vsako jutro pošlje fotografije svojih bodočih žrtev Campbellu, ki ima na voljo 24 ur, da najde izbrano žrtev, preden jo dobi v roke morilec. "Odštevanje minut daje zgodbi potrebno napetost, ki kar visi v zraku," razlaga Charbanic, "poleg tega je zelo grozljivo." "Z dramatskega vidika pa odnos med Griffinom in Campbellom predstavlja drugačno in veliko bolj človeško interakcijo med junakom in njegovim maščevalcem," dodaja eden od scenaristov ZALEZOVALCA, David Elliott.

"Film ni zgodba o maščevanju. Morilec in agent nekako medsebojno dopolnjujeta svoji življenji." Izbira Jamesa Spaderja za vlogo Campbella je bila zato daleč najpomembnejša. Charbanic se je zanj odločil zato, ker ima šarm in karizmo, ki jo taka vloga zahteva. Podobnost obeh likov - prvega, ki uporablja svojo inteligenco in prebrisanost v dober namen, ter drugega, ki ju uporablja za uničevanje - se je odražala v obeh igralcih.

"James zna odlično odigrati preobčutljive ljudi," razlaga Naimi, "zato je bilo logično, da bo igral zveznega agenta, ki ima težave in je zelo izčrpan. Spader se je poglobil v scenarij in ga razčlenil, pri tem pa so mu pomagali resnični zvezni agenti. Bil je popolnoma predan svojemu liku." Charbanic je bil nad Spaderjem enako navdušen: "Še nikoli nisem videl, da bi se igralec tako vživel v svoj lik, ki je tako pridobil tudi na odtenkih."

Drug pomemben lik v zgodbi je Polly (Marisa Tomei), mlada psihologinja, ki zdravi Campbella. Po Elliottovih besedah naj bi bila to sprva starejša oseba, vendar so jo spremenili v začetnico, v nekoga, ki opravlja državno službo za malo denarja. Lik mlade in ne preveč izkušene psihologinje je namreč manj vpadljiv in bolj prijazen. Poleg tega je pripomogel, da poleg filma poteka še ena pripoved (gledalci jo lahko spremljajo v flashbackih), iz katere izvemo, da je serijski morilec enkrat že premagal Campbella in mu tako povzročil nočne more, ki ga še vedno preganjajo, Griffinu pa dal priložnost za zategovanje vrvi vse do vznemirljivega konca. "Marisa je bila odlična izbira," pripoveduje Charbanic, "saj je v Polly vnesla mladostnost in ranljivost, zaradi katerih nam ni vseeno zanjo, tako kot Campbellu ni."

Igralci

Potem ko je debitiral v romantični drami Brezkončna ljubezen, je v Bostonu rojeni JAMES SPADER (Jack Campbell) večinoma igral v najstniških dramah in komedijah, kot na primer Lepotica v rožnatem, Mannequin in Manj kot nič, v katerih je ponavadi igral negativce. Kmalu je dokazal, da so mu na kožo pisane tudi drugačne vloge in se uveljavil kot vsestranski igralec nepozabnih in karizmatičnih vlog. Njegov prvi tak nastop je bil v z oskarjem nagrajenim filmom Seks, laži in videotrakovi, Stevena Soderbergha. Za vlogo skrivnostnega Grahama je dobil nagrado za najboljšega igralca na cannskem filmskem festivalu '89.

V Roland Emmerichovi znanstveno-fantastični avanturi Zvezdna vrata, ki so bila velika uspešnica, je Spader zaigral s Kurtom Russellom; v Volku, Mike Nicholsonovi modernizirani zgodbi o volkodlaku, pa sta bila njegova soigralca Jack Nicholson in Michelle Pfeiffer. Odlične kritike je požel za Belo palačo, Luisa Mandokija, kjer je zaigral s Susan Sarandon.

Spaderjeve večje vloge: Bad Influence, psihološki triler Curtisa Hansona; Wall Street, Oliverja Stonea; The Music of Chance, Phillipa Haasa, kjer je bila njegova soigralka Mandy Patinkin; Škandalozni Storyville, Marka Frosta, z Jasonom Robardsom in Joanne Whalley-Kilmer; Dream Lover, Nicholasa Kazana; Barve resnice, Herberta Rossa, z Johnom Cusackom; Baby Boom; Bob Roberts; 2 Days in the Valley; Critical Care in najnovejši Supernova.

Spader je začel igrati že v gimnaziji. Po bogati gledališki karieri se je iz Massachusettsa preselil v New York City, kjer je študiral igro v studiu Michaela Chekova in nastopal z Actor's Studiem.

KEANU REEVES (David Allen Griffin) je eden največjih hollywoodskih superzvezdnikov. Za svojo vlogo v Matrici, ki je v Ameriki porušila vse rekorde in postala tudi mednarodna uspešnica, je bil nagrajen z MTV Movie Award in Blockbuster Entertainment Award. Pred kratkim je igral v Zamenjavi moštva z Genom Hackmanom in v Sladkem novembru s Charlize Theron. Poleg nastopanja v filmih pa se Reeves ukvarja tudi z gledališčem. V Massachusettsu bo nastopal v Shakespearjevem Viharju.

Gledalcem se je najbolj vtisnil v spomin s svojo veliko uspešnico Hitrost, v kateri je igral glavno vlogo, nekateri pa se ga spomnijo kot princa Siddhartho iz Malega Bude, režiserja Bernarda Bertoluccija, in iz Kravjega bluesa, Gusa Van Santa; z Denzelom Washingtonom, Emmo Thompson, Michaelom Keatonom in Kennethom Branaghom pa je zaigral tudi v Shakespearejevi komediji Mnogo hrupa za nič.

Pred tem ga najdemo v Drakuli, Francisa Forda Coppole; drami Moj mali Idaho, Gusa Van Santa; akcijsko-pustolovskem Peklenskem valu, Kathryn Bigelow; in v zelo priljubljenem Bill & Ted’s Excellent Adventure ter njegovem nadaljevanju, Nori izlet Billa in Teda.

Torontčan Reeves je, preden se je preselil v Los Angeles, igral v gledališču in na televiziji. Nase je opozoril v filmu Tima Hunta, River’s Edge. Nato je igral v Permanent Record, Marise Silver, ter v Princu iz Pennsylvanije z Amy Madigan in Fredom Wardom. Preobrat v njegovi karieri je pomenila vloga nedolžnega Dancenyja v odličnih Nevarnih razmerjih Stephena Frearsa, kjer je zaigral z Glenn Close, Johnom Malkovichem in Michelle Pfeiffer. Še istega leta je zaigral v komediji Rona Howarda, Očetovstvo, in v I Love You To Death, Lawrencea Kasdana. Reevesova prva romantična vloga je bila z Barbaro Hershey in Jonom Amielom v Tune in Tomorrow.

Keanu je nastopal še v znanstveno fantastičnem trilerju Johnny Mnemonic; zgodovinski drami A Walk in the Clouds, Alfonsa Araua; akcijskem Verižna reakcija, Andrewa Davisa; črni komediji Okus po Minnesoti; in z Alom Pacinom v odličnem trilerju Hudičev advokat.

Potem ko je zdržala eno leto na bostonski univerzi, se je MARISA TOMEI (Polly) vrnila v rodni New York, da bi igrala v televizijski nanizanki As the World Turns in kasneje še v One Life to Live. Ko je debitirala v The Flamingo Kid, je dobila vlogo v uspešni televizijski seriji A Different World, kjer je igrala sostanovalko Lise Bonets.

Leta 1992 je dobila oskarja za vlogo bistrega in jezičnega dekleta Joeja Pescija v uspešni komediji Moj bratranec Vinny. Svojo kariero je nadaljevala z romantičnima Untamed Heart in Samo ti; s komedijo The Paper, Rona Howarda, v kateri je igrala ženo Michaela Keatona, ter se izkazala tudi v dramah: Perezovi, Unhook the Stars in Dobrodošli v Sarajevo. Nazadnje je igrala v prisrčni komediji The Slums of Beverly Hills, njen naslednji film pa se bo imenoval Happy Accidents.

ERNIE HUDSON (Ibby) je vedno igral zanimive like in se je v svoji dolgoletni karieri izkazal kot vsestranski igralec. Igral je v dveh delih Lovcev na duhove; odigral preprostega Solomona v mega uspešnici Roka, ki ziblje zibelko; sedaj pa že četrto leto nastopa kot Warden Glynn v odlični televizijski seriji Oz.

Hudson se je rodil v Benton Harborju, v Michiganu, in je več let nastopal tako na televiziji kot na velikem filmskem platnu. Med njegovimi manjšimi vlogami najdemo celovečerca The Main Event z Barbro Streisand in The Jazz Singer z Neilom Diamondom ter televizijski nanizanki, Kralja, Abbyja Manna, in odlične Korenine II. Nazadnje je igral v filmih Weeds, kjer je bil njegov soigralec Nick Nolte, Leviathan, Sugar Hill, The Cowboy Way, Speechless in Košarkarjev dnevnik. Igral je tudi v trilerjih, v Kongu in leta 1994 v Vranu s pokojnim Brandonom Leejem.

Nazadnje je igral s cigarami obsedenega nosača palic za golf v Miracle on the 17th Green, predsednika Združenih držav v akcijskem Stealth Fighter in pokojnega Jamesa Jordana v televizijskem filmu Michael Jordan: Ameriški junak.

Na slovenskih filmskih platnih smo ga nazadnje videli v komediji Lepotica pod krinko, v kateri so bili njegovi soigralci Sandra Bullock, Benjamin Bratt in Michael Caine.

Snemalna ekipa

ZALEZOVALEC je filmski prvenec JOEJA CHARBANICA, bolj znanega kot uspešnega režiserja glasbenih videospotov. V svoji dolgoletni karieri je sodeloval z mnogimi priznanimi umetniki: Mary J. Blige, Soul Asylum, Slash, Sonic Youth, Coolio, Ice T., Ice Cube, Harry Connick Jr., Aaron Neville, Amy Grant in En Vogue. Keanu Reeves je bil nad njegovim delom tako navdušen, da ga je povabil k režiranju videospotov za svojo glasbeno skupino Dogstar in njenega dokumentarca za DVD. Joe Charbanic je nazadnje režiral "Do You Right" za skupino 311.

PATRICK CHOI (izvršni producent), ki je zadolžen za finančne zadeve in je tudi solastnik produkcijske hiše Interlight, je v preteklosti sodeloval kot producent in izvršni producent pri mnogih filmih ter se uveljavil tudi pri mednarodni prodaji in distribuciji. Odkar je leta 1994 pomagal ustanoviti Interlight, je Choi zakrivil mnogo uspešnic, med katerimi je najnovejša Tart, najstniška drama z Dominique Swain, Bradom Renfrom in Melanie Griffith. Svojo kariero je začel s prodajo filmov, kot sta na primer Igra solz in Belle Epoque, največjim kitajskim distributerjem.

Komentarji

6.7. 2009 ob 22:16

odseksan filem

— nogavoz

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.