Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Warcraft: Začetek

domišljijski epski spektakel
Podnapisi
Na sporedu od: 26.5.2016, Kolosej Ljubljana
2h 3min / 123min
Leto: 2016
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Charles Leavitt, Duncan Jones, Chris Metzen
Režija: Duncan Jones
Priljubljena računalniško-igralniška saga o spopadu med ljudmi in orki se seli na velika platna v nepozabni fantazijski avanturi, polni vrtoglave akcije, osupljive čarovnije in prepovedane ljubezni. Svet orkov odmira, zato se odločijo pod vodstvom odločnega Durotana zavojevati človeško kraljestvo Azeroth. Po odprtju čarobnih temnih vrat, ki povezujejo oba svetova, so ljudje soočeni z nepredstavljivimi vojnimi grozotami, toda pod vodstvom plemenitega Anduina se zloveščim napadalcem pogumno postavijo po robu. Kmalu postane jasno, da je za obstanek obeh vrst nujno premirje, toda temne sile iz ozadja si želijo zgolj popolnega uničenja.

V Sloveniji si bomo med prvimi na svetu ogledali filmsko ekranizacijo globalnega fenomena, ki sliši na ime Warcraft

Med prvimi na svetu bomo tako obiskali svet Azerotha, ki že 22 let buri domišljijo pristašev računalniških iger, ter bili priča neverjetnemu trčenju dveh svetov. Skupaj z orkovskimi bojevniki se bomo podali skozi portal, da bi ubežali iz njihovega umirajočega doma in kolonizirali novo področje, tam pa bomo naleteli na odpor ljudi. Spektakularna saga o moči in žrtvovanju v vojni mnogoterih obrazov je popolna poslastica ne le za oboževalce franšize Warcraft, temveč tudi za vse ljubitelje fantazije in podobnih žanrov.

O FRANŠIZI WARCRAFT:

Podjetje Blizzard Entertainment se je s franšizo Warcraft, ki sestoji iz petih glavnih iger in dodatkov oz. razširitev zanje, z zlatimi črkami zapisalo v anale industrije računalniških iger. Zgodovina franšize sega v leto 1994, ko je luč sveta ugledala prva igra iz serije, imenovana Warcraft: Orki & Ljudje (Warcraft: Orcs & Humans). Tej sta sledili še dve realnočasovni strategiji (real-time stratagy), epohalen mejnik pa se je zgodil desetletje kasneje, ko je praznovanje okroglega jubileja franšize pospremil izid igre World of Warcraft (krajše WoW). WoW je v trenutku dobesedno zasvojil svet in postal daleč največji, najbolj igran in prodajan predstavnik žanra MMORPG (masivno-večigralsko spletno igranje domišljijskih vlog) vseh časov. Vstop v igro se prične s kreiranjem lika, ki ga nato v navideznem svetu Azerotha skupaj z igralci z vsega sveta vodimo skozi številne pustolovščine. Na teh opravljamo raznovrstne misije, pridobivamo točke izkušenosti in napredujemo v višje stopnje.

O ZGODBI:

Kot je že iz naslova razvidno, nas bo epska pustolovščina popeljala v čas prvega Warcrafta, ko pride do prvega stika ali, bolje rečeno, trka med ljudmi in orki. Miroljubno kraljestvo Azeroth se namreč znajde na robu vojne, ko ga pretrese vdor strašljivih orkovskih bojevnikov, ki bežijo iz svojega umirajočega doma, da bi kolonizirali novo področje. Z odprtjem portala, ki povezuje oba svetova, eni vojski grozi uničenje, drugi pa izumrtje. Glavno besedo pri reševanju konflikta bosta imela dva heroja iz vsake strani: predstavnik ljudi Anduin Lothar in predstavnik orkov Durotan. Neustrašna bojevnika bosta odločala o usodi njunih družin, civilizacij in domov.

Tako se začne spektakularna saga o moči in žrtvovanju, v kateri ima vojna veliko obrazov in še več skritih agend.

ZANIMIVOSTI:

  • Režiser filma Duncan Jones (Moon in Izvorna koda) je sin glasbenika Davida Bowieja.
  • Enega od karakterjev v filmu je oblikoval Slovenec. In sicer je režiser Duncan Jones njegov dizajn opazil na spletu, ga kontaktiral in kasneje uporabil v filmu.
  • World of Warcraft se je pojavil tudi v epizodi South Parka Make Love, Not Warcraft, v kateri so Stan, Kyle, Cartman in Kenny zasvojeni z igranjem igre WoW. Epizoda je prejela nagrado emmy in velja za eno najboljših epizod South Parka vseh časov.

Liki:

Na konvenciji BlizzCon so ustvarjalci filma postregli tudi z razkritjem karakterjev, ki bodo mešali štrene tako na strani Horde (The Horde) kot tudi Zveze (Alliance).

ZVEZA (ALLIANCE): Glavni protagonist Zveze je Anduin Lothar (Travis Fimmel), vojni heroj, ki bi za ohranitev varnosti Azerotha žrtvoval vse. Kralj Llane Wrynn (Dominic Cooper) je voditelj mesta Stormwind, ki svojim podanikom služi kot svetilnik upanja v temačnih časih. Njegova velika ljubezen in zvesta svetovalka pa je kraljica Lady Taria (Ruth Negga). Medivh (Ben Foster), znan kot Varuh (The Guardian), je skrivnosten in samotarski zaščitnik, ki poseduje neverjetno moč. Khadgar (Ben Schnetzer) je mlad in nadarjen mag, ki se poda na drzno iskanje resnice. Garona (Paula Patton) pa je bojevnica z železno voljo, razpeta med Zvezo in Hordo, zato se mora odločiti, na kateri strani leži njena zvestoba.

HORDA (THE HORDE): Glavni protagonist na strani Horde je Durotan (Toby Kebbel), plemenit poglavar klana Frostwolf, ki se bori, da bi svojo družino in vrsto rešil pred izumrtjem. Orgrim (Rob Kazinsky) je Durotanova desna roka in pogumen bojevnik, ki mu je bilo prerokovano vihtenje Doomhammerja – orožja iz orkovske legende.

Blackhand (Clancy Brown), ki je znan kot Uničevalec, je en najbolj neustrašnih vojnih poglavarjev. Gul'Dan (Daniel Wu) pa je vrhovni vladar orkov, ki ga napajajo tako temačne moči, da jih niti sam ne more krotiti.

Komentarji

18.4. 2016 ob 18:56

to bo novi avatar in LOTR skupej !

— matija
23.4. 2016 ob 11:49

Tak usput bi lahko se za drugje tut napisali kdaj bo ne pa sao f kolosej ljubljana !

— fu
6.5. 2016 ob 20:50

kdaj se da kupit karte?

— ziag
12.5. 2016 ob 1:35

OMGOGMOMGOMOGOMGOMGMOGMOGMGMOGMG HYPE

— Plaguu
25.5. 2016 ob 15:53

In zakaj ni filma v 3D kot ste reklamirali?

— Joško
26.5. 2016 ob 15:27

Kje je 3D in zakaj ne?!?

— Meh
26.5. 2016 ob 15:46

komaj čakam :)

— Sureback
26.5. 2016 ob 23:27

Prvi dan v kinu in že vs navdušen komaj pričakujem drugi del..!! Zelo so se potrudili okoli Gul'dana...

— Ragnar
30.5. 2016 ob 14:10

Hočemo 3D!

— Mauro
6.6. 2016 ob 23:53

^
I
I
I

— blaž
8.6. 2016 ob 18:11

najbolsi film ever

— ne vem
12.6. 2016 ob 20:59

komi čakam drugi del!!!!!!!!!!!!

— matjaz
29.6. 2016 ob 15:03

Razočarana. Ves čas kar neki preskoki, pa nobenega zaključka - ok, če bo drugi del, je vsaj to razumljivo, da pravega konca ni.
Saj se dogaja, 2 uri hitro mineta, ni dolgčas, ampak vseeno sem pričakovala več.

— mikica

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.