Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Wallace in Gromit: Prekletstvo Strahouhca

animirana družinska komedija
Nekaj groznega k nam skaklja.
Na sporedu od: 5.1.2006, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Leto: 2005
Scenarij: Nick Park, Bob Baker, Steve Box in Mark Burton
Režija: Steve Box, Nick Park
Malce čudaški izumitelj Wallace, ki brez sira preprosto ne bi mogel živeti, in njegov zvesti pasji prijatelj Gromit sta končno našla pravo tržno nišo za svoje nenavadne iznajdbe. Zaradi bližajočega se praznika zelenjave meščani divje kupujejo njune strojčke, ki odganjajo zajce, toda od nekod se pojavi skrivnostni velikanski požiralec vrtnin, ki se zna izogniti vsem pastem. Wallace in Gormit se odločita raziskati, kdo ali kaj stoji za vsem tem, seveda na svoj zelo nevsakdanji in komični način.

Pred filmom je na ogled 12-minutni animirani film: Madagaskarski pingvini: Božična burka!

O zgodbi

Ljubitelj sira Wallace (Peter Sallis) in njegov zvesti pes Gromit, priljubljeni par iz z oskarjem nagrajenih kratih filmov studia Aardman, sta zvezdnika nove komične pustolovščine, v kateri se prvič pojavljata v celovečernem filmu.

Bliža se tekmovanje velikanske zelenjave, naša podjetna prijatelja pa humano odstranjujeta največje škodljivce, zajce. Nenadoma pa se pojavi velikanska, skrivnostna zverina, ki napada mestne vrtičke in uničuje vse, kar ji pride na pot. Lady Tottington (Helena Bonham Carter) najame Wallaca in Gromita, da se je znebita na human način. V zasedi pa čaka tečni snubec lady Tottington, Victor Quatermaine (Ralph Fiennes), ki bi zverino raje ustrelil in si tako zagotovil položaj mestnega junaka in seveda roko lady Tottington. Usoda tekmovanja visi na nitki in lady Tottington je prisiljena dovoliti Victorju, da se poda na lov za uničevalcem zelenjave. Ne ve pa, da imajo lahko Victorjevi pravi nameni hude posledice zanjo in za naša dva junaka.

O produkciji

Največji izziv za celovečerni film je bil najti zgodbo, ki bo dovolj globoka in obsežna, da si zasluži tako obdelavo. Idejo smo iskali kar nekaj časa, pravi režiser Park. Potem pa smo se domislili strahouhca. Ker so v kratkih filmih o Wallacu in Gromitu vedno reference na druge filmske žanre, smo menili, da si tokrat lahko kaj sposodimo iz klasičnih Universalovih grozljivk. A v našem filmu imamo namesto volkodlaka strahouhca, namesto trganja mesa in veder krvi pa smo potrebovali nekaj bolj absurdnega, zato je žrtev zelenjava. Imamo torej pošast, ki žre zelenjavo. Lahko bi rekli, da je naš film prva vegetarijanska grozljivka.

Še najmanj dela smo imeli z izbiro igralcev glavnih vlog. Pri Gromitu seveda zato, ker nikoli ne govori, pri Wallacu pa zato, ker smo igralca izbrali že pred 20 leti.. Peter Sallis je bil Wallacov glas že od vsega začetka, zato tudi za celovečerni film to sploh ni bilo vprašanje. Za lady Tottington in Victorja Quatermaina pa smo imeli srečo, da smo dobili Heleno Bonham Carter in Ralpha Fiennesa.

Najbolj zahtevno je bilo seveda delo z lutkami iz plastelina in ozadji. Skoraj nemogoče si je predstavljati neštete ure natančnega dela, ki so potrebne za tak film. Zelo počasi gre, pravijo sodelavci. Skoraj vse je izdelano iz plastelina, za določene vizualne učinke, kot so megla, dim ali voda, pa so uporabili računalniško grafiko, ker bi izdelava iz plastelina trajala celo večnost.

O igralcih

Peter Sallis (Wallace) je Wallacu glas posodil že v vseh prejšnjih kratkih filmih. Peter je predvsem gledališki igralec, ki ima za seboj celo vrsto predstav v londonskem West Endu, med drugim je sodeloval tudi z Laurencom Olivierjem in Orsonom Wellesom. Prav tako je nastopal tudi na Broadwayu. Verjetno pa je najbolj znan po vlogi Normana Clegga v BBC-jevi seriji Last of the Summer Wine, nastopal pa je tudi v številnih drugih serijah. Videli smo ga tudi v filmih Witness for the Prosecution, Wuthering Heights in številnih drugih.

Ralph Fiennes (Victor Quatermaine) je nagrajevan gledališki in filmski igralec. Ravnokar si ga lahko ogledamo kot Mrlakensteina v 4. delu Harry Potterja, sicer pa smo ga gledali v filmih Schindler's List, The English Patient, The End of the Affair, Maid in Manhattan, Red Dragon in številnih drugih.

Helena Bonham Carter (lady Tottington) je nastopila v številnih TV in filmskih projektih v ZDA in v rodni Angliji. Nazadnje skupaj z Johnnyjem Deppom v uspešnici Charlie and the Chocolate Factory, videli pa smo jo tudi v filmih The Wings of the Dove, Lady Jane, A Room With a View, Howard's End, Mighty Aphrodite, Fight Club in številnih drugih. Prav tako je nastopila v številnih TV projektih.

O ustvarjalcih

Nick Park (režiser, scenarist, producent) je za najboljši animirani kratki film dobil že tri oskarje, od tega dva za kratka filma s svojima najbolj slavnima stvaritvama, ljubiteljem sira Wallacom in njegovim zvestim psom Gromitom. L. 2000 je Park režiral in produciral animacijo Chicken Run, pri katerem je glas posodil tudi Mel Gibson, in je postal velika uspešnica. Za animacijo se zanima že od otroštva, prve filme pa je pri trinajstih letih začel delati na podstrešju svojih staršev, iz svoje ljubezni pa je zgradil uspešno kariero.

Steve Box (režiser, scenarist) je kariero začel v majhnem studiu v Bristolu, kjer se je hitro naučil obrti. Po šestih letih se je pridružil Parku kot animator. L. 1997 je režiral svoj prvi kratki film Stage Fright, ki je bil nagrajen z BAFTO in številnimi drugimi nagradami.

Mark Burton (scenarist) je komični pisec s široko razvejano kariero pri filmu in televiziji na obeh straneh Atlantika. Za svoje scenarije je dobil precej nagrad. Nazadnje je sodeloval kot koscenarist pri risani uspešnici Madagascar, pa tudi pri Chicken Run, Spitting Image in številnih drugih komičnih TV serijah.

Bob Baker (scenarist) je s Parkom sodeloval že pri kratkih filmih o Wallacu in Gromitu. Kariero je začel kot scenarist devetih epizod priljubljene serije Dr. Who, pisal pa je scenarije tudi za številne druge priljubljene in uspešne TV serije.

Dave Alex Riddett (direktor fotografije) je pri Aardmanu od sredine 80. let, delal pa je kot kamerman, direktor fotografije ali režiser pri številnih kratkih filmih in več kot 50 reklamah. Kot direktor fotografije je sodeloval pri vse treh Parkovih z oskarjem nagrajenih animiranih filmih. Sodeloval je tudi pri Chicken Run. Delal je tudi kot risar stripov, fotograf, slikar in predavatelj.

Tristan Oliver (direktor fotografije) je pri Aadrmanu začel delati kot kamerman, kot direktor fotografije pa je sodeloval pri številnih kratkih animiranih filmih, med drugim pri z oskarjem nagrajenih Parkovih kratkih filmih o Wallacu in Gromitu, nedavno pa tudi pri Chicken Run.

Komentarji

16.11. 2005 ob 8:51 zvezdica

Priporočam vsem ljubiteljem risankam podobnim filmov! Izredno zabaven in domiseln filmček, ki uspe nasmejati tudi odrasle!

— andreyka
17.11. 2005 ob 10:31

najbolsi film od teh ko prihajajo v kino pa ga vrtijo sam v zabariji kiri bullshit.

— dvda
29.11. 2005 ob 14:43 zvezdica

Odličen risani film, narejen iz plastelina nas popelje v tisti kraj, kjer so nas popeljale že Kokoške na begu. AMpak tokrat še nekaj bolj senzacionalnega: nitki glavnih vlog vodita odlična ( berite: štorasta) wallace in Gromitt. Ta risanka je zagotovo enkraten film, s čudovito smešno atmosfero, odličnim tempom in je zares prava zvokovno- vizualna poslastica...

— Dejan
14.12. 2005 ob 18:27

the best

— čuk
15.12. 2005 ob 18:37

jaz bi šla gledat film, ker so mi prijatelji rekli da je FUL DODER film in komaj čakam da pride na filmske platne By by

— kanček
30.12. 2005 ob 0:00

velik zajec

— car
30.12. 2005 ob 18:44

ni verddi

— julija
31.12. 2005 ob 12:14

risanka ni nič kaj drugega kot kokoše na begu z drugo vsebino.

— cyrus
2.1. 2006 ob 16:37

WALACE IN GROMIT:PREKLETSTVO STRAHOUHCA JE NAJBOLJŠI FILM NA CELEM SVETU!THE BEST!

— Jakob
2.1. 2006 ob 17:33

Ta film (risanka) se mi zdi dober za otroke in prosim če ga zavrtite na ringa raja! Nataša!

— nataša
7.1. 2006 ob 7:05 zvezdica

Ne it tega gledat, to je neki najbol dolgocasnga! Glupga, brez kakrsne kol vsebine, skratka obup res! Zgodba je res v k. fore so pobrane iz raznih filmov!!! Z eno besedo OBUP!

— Bond James Bond
7.1. 2006 ob 12:37 zvezdica

Mogoče je gdo gledal prvi ali drugi del. Tisto je bilo zabavno in smešno.Učeri sm gledu pa je biu tak dolgčas. Tist predfilm Madagaskarski pingvini al neki tazga, je biu bolši kokr ceu ta film. Ne priporočam

— nejc
7.1. 2006 ob 12:51

Na DVD-ju sm že gledala Kokoške na begu in so mi le ful hude. Zato si bom sigurno ogledala tudi ta film!!! *rtmf*

— ANCHYKA
7.1. 2006 ob 16:34

kul je pa še smešen

— sarči
8.1. 2006 ob 13:22

ali mi lahko gdo pove kakšen izgleda ta film?napiši kot komentar na strani wolis in gromit prekletstvo strahouhca.

— dorian
8.1. 2006 ob 14:53

ta film je fool podobn kokoške na begu,pa še fajni je.Premijera je pa fajna.by

— patka
9.1. 2006 ob 12:38 zvezdica

100% vredno ogleda... smesno, da dol pades.vcasih si lahko samo milis..."j apa kaj si ti ja nor!!!" :) Bomba pa je tudi 12min filemček z pingvini iz Madagaskara.super bi bilo, ce bi prisel celovecerni! :) V glavnem tisti, ki dvomite v oglet Strahouhca NE DVOMITE VEČ!!! :)

— maya
10.1. 2006 ob 18:06

hm kako pa veste kaksn je film matr se gledal ga niste pa je ze kr supr jao prvo ga glejte pol pa govorte ce komi sele zdej v ameriki zacel igrt

— kazy
12.1. 2006 ob 15:16

meni je najbolj všeč velika lutka "strahouhke"! COOL!!

— vid velepec
14.1. 2006 ob 11:19

ta filem je reskul

— lesi
14.1. 2006 ob 13:59

super

— Evita
14.1. 2006 ob 20:32

ta film je pomoje full dobr tko da ga grem jutr gledat

— sexy_mala
17.1. 2006 ob 19:21

a je film sinhroniziran?

— tjasa matijevic
21.1. 2006 ob 10:54

a mi gdo PLIS pove če je ta risanka sinhronizirana? pa to morm vedt v 5-tih minutah ! PLIS?!

— sarchy
25.1. 2006 ob 15:42

SUPERDUPER FILM, OZ. RISANKA! Pejte gledat!

— JANJA
27.1. 2006 ob 13:02 zvezdica

Ja, ljudje smo si res različni. Mojim otrokom je bil film zelo všeč, sama pa nisem bila najbolj navdušena, pa imam zelo rada domišljijske zadeve (tako pravljice kot ZF). Ampak nekaj pri tem filmu me ni ravno prepričalo, pa ne vem točno kaj. Je pa bil definitivno NAVDUŠEN moj 10 letni sin, ki je bil tudi iniciator ogleda filma.

— mateja
28.1. 2006 ob 17:30

vredno ogleda .čista 10

— žiga
29.1. 2006 ob 14:39

Film je ful kul. Film bo všeč, ki imate radi zabavo.

— GLEDALEC
4.2. 2006 ob 11:43

Men je bil ful dobr film iz plestalina. To pa zato, ker mije bil tudi Kokoške na begu. Dober film za vso družino.

— Janja zupančič
4.2. 2006 ob 13:37

pjte gledat takoj!ajmo!!

— the curse of vererabbit
5.2. 2006 ob 16:33

upam da mi bo film ušeč po pogovoru s prijateljem mislim da je dobr sam škoda da ni sinhroniziran

— človek
10.2. 2006 ob 12:59

morm pohvalt film.

— lea
4.3. 2006 ob 17:55

ko sem to pogledav je bilo zelo kul

— vid
26.12. 2006 ob 12:29 zvezdica

Pravici je zadoščeno, Wallace in Gromit sta končno dobila celovečerno risanko. Izumitelj Wallace (Peter Sallis) in njegov zvesti pasji kolega Gromit v svoji prvi celovečerni pustolovščini lovita podivjanega, divjega, orjaškega, mutantskega in krvoločnega zajca, ki dela hude preglavice prav vsem prebivalcem mesta. Tudi elegantni Lady Campanuli Tottington (Helena Bonham Carter) in njenemu zoprnemu osvajalcu Victorju Quatermaineu (Ralph Fienness), ki hoče zajca ujeti s pomočjo nasilja. Za razliko od Wallacea in Gromita, ki to počneta premeteno, lepo in s stilom. Tako je, pred vami je plastelinasto animiran rimejk vseh legendarnih grozljivk našega časa. Še posebej Frankensteina, King Konga in Dr. Jekylla & Mr. Hydea, kjer Wallace in Gromit pač uživata veliko dlje kot v svojih treh izjemno popularnih polurnih risankah iz let 1989, 1993 in 1995.

— iztok gartner
7.9. 2008 ob 2:00

baaaaaaaaaaaaaaaaaad tečen film ne priporočam XD

— boy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.