Kolosej
Film distribucije Cenex

Vztrajaj

športna drama
Kljubuj in zmagaj
Na sporedu od: 16.11.2006, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Leto: 2006
Država: Nemčija, ZDA
Scenarij: Jessica Bendinger
Nekdanja gimnastičarka Haley se zaradi svojeglavosti znova znajde pred sodnikom, ki jo pošlje na elitno gimnastično šolo, kjer naj bi jo naučili discipline. Tam sreča nekdanje prijateljice, ki ji še vedno niso odpustile, da so po njeni zaslugi izgubile zlato medaljo na gimnastičnem prvenstvu, zato ji skušajo na vsakem koraku zagreniti življenje. Na srečo to opazi modri trener Burt, ki se odloči pomagati in pokazati Haley, kako lahko najbolje usmeri svojo energijo.

Scenaristka priljubljene komedije Bring It On je tokrat režirala in napisala scenarij za prepričljivo in napetosti polno dramo iz sveta gimnastike. Osrednja junakinja je sedemnajstletna Haley Graham z vzdevkom Krekerček, ki je kruto okolje telovadnih orodij, poškodb, žuljev in surove tekmovalnosti spoznala že zelo zgodaj in ga sklenila zapustiti. Toda okoliščine jo proti njeni volji pripeljejo nazaj, pod okrilje znanega trenerja in v družbo kolegic, ki si njene bližine želijo še manj kakor ona sama. Sprva vztraja iz trme in zaradi grožnje, da bo sicer pristala še kje na slabšem... Nato vztraja iz prepričanja.

Pogovorni izraz "stick it" v telovadnem žargonu pomeni trden doskok. Slišali smo ga pred kratkim, saj je našega šampiona Pegana stal drugega naslova svetovnega prvaka na drogu, ker ga v odločilnem trenutku ni "zalimal". Prav tako pa izraža razpoloženje ob nečem, kar nam ne gre ravno od rok, pa bi vse skupaj najraje "nekam poslali" ali pa vsemu svetu zabrusili, naj si "tisto nekam vtakne". Haley se je v kritičnem trenutku odločila, da vztraja...

Scenaristka in režiserka Jessica Bendinger priznava, da vse njene like, tako mlado navijačico iz Bring It On (Kirsten Dunst) kakor dekleta iz Seksa v mestu, zaznamuje trmasta in uporna osebnost, ki se v kritičnih trenutkih vedno raje odloči "zaleteti v zid", kakor ubrati pot okoli njega.

"Predstavljajte si, da ste najstnica, ki noče plavati s tokom, in zaradi tega so vaše možnosti že na začetku okrnjene. Ko ste starejši, lahko marsikaj rešite ali premagate po svoje, toda na srednji šoli večinoma ni te poti. Tedaj je marsikaj odvisno od tega, kako prilagodljivi ste, ne nazadnje od tega, kako upogljivi ste. Osebnosti, o katerih pišem, ne glede na to, kakšne starosti so, si vse utirajo pot proti tistemu, kar jih nazadnje dokončno oblikuje."

V tem filmu je Bendingerjeva obdelala svet, ki ga zelo dobro pozna. Tekmovalna gimnastika je bila njeno življenje med devetim in dvanajstim letom starosti, ko si je v parterju na državnem prvenstvu priborila celo tretje mesto. Trenirala je pod vodstvom dvakratne olimpijske reprezentantke Muriel Grossfield in Dona Petersa, ki je leta 1980 vodil ameriško gimnastično reprezentanco na olimpijskih igrah.

Poleg igralk, ki so izvrstno opravile svoje delo, potem ko so uspešno (in brez poškodb) preživele večtedensko telesno usposabljanje z vojaško disciplino, pa filma, vsaj nekaterih prizorov tekmovanj, ne bi bilo, če ne bi aktivno sodelovale nekdanje telovadke, med njimi 19 nekdanjih univerzitetnih telovadk, 13 tujih telovadk in nedavne prvakinje ameriškega prvenstva v klasični gimnastiki, Nastie Liukin.

Missy Peregrym (Haley Graham) je igralsko kariero začela s poziranjem in igranjem v reklamnih spotih za mercedes in športno opremo Sprint Canada. Prva pomebnejša vloga je bila Jackie iz televizijske ABC-jeve nanizanke Life As We Know It. Poleg lastnih vložkov v njenem (filmskem) tekmovalnem nastopu v parterju jo je kot Haley upodobila francoska gimnastičarka Isabelle Severino.

Vanessa Lengies (Joanne Charis) je v igralskem poklicu, odkar se je naučila prvih besed. Debitirala je v televizijskih oddajah Ratz in nadaljevala v priljubljenih Arthur, Are You Afraid Of the Dark ter Radio Active. Njen največji uspeh doslej je vloga Roxanne Bojarski v priljubljeni NBC-jevi nanizanki American Dreams.

Igralsko pot Nikki Soohoo (Wei Wei Jong) je v največji meri zaznamoval ples. Prav zaradi njega je nastopila v glasbenih spotih Bratz Dolls, v gledališki predstavi Zgodba z zahodne strani in ne nazadnje v Vztrajaj.

Maddy Curley (Mina Hoyt) je nekdanja članica izbrane univerzitetne gimnastične vrste Severne Karoline. Vloga Mine je njen igralski debi. Dobila jo je zaradi neizmerne vztrajnosti, ki filmu pritiče, saj je režiserki v času izbiranja poslala po več deset elektronskih pisem na teden. Pogoj, da postane filmska Mina je bil, da jih neha pošiljati...

Jeffa Bridgesa (Burt Vickerman) ni treba predstavljati na dolgo in široko. Igralec ima za seboj paleto raznovrstnih vlog od komedij (Veliki Lebowski) do trilerjev (Blown Away, Arlington Road) in zahtevnih dram, med katerimi izstopajo The Fisher King Terryja Gilliama, Seabiscuit Garyja Rossa, Fearless Petra Weira in številnih drugih. Za oskarja je bil nominiran štirikrat.

Komentarji

16.10. 2006 ob 8:15 zvezdica

klasično ameriška zgodba o dekletu, ki je bila najboljša in se želi vrniti nazaj med najboljše. na trenutke komičen film, v vsem skupaj pa nič posebnega.

— Liones
24.10. 2006 ob 19:15

Filem je res super,toda še najbolj mi je všeč začtek... priporočam ogled.

— saraaa
24.10. 2006 ob 19:16

Haley se noče uvrstiti med najboljše,kaj nisi gledala da je nakoncu uvedla nekaj med druge gimnastičarke in vsem je rekla naj naredijo najbolje kar znajo.

— saraaa
15.11. 2006 ob 13:30

hud film!! ampak brez kokic pa cukrov je beda!!

— marčy
17.11. 2006 ob 13:59

Ej ful je D'best film sploh za tiske k treniramo gim. :D

— Urša
18.11. 2006 ob 19:24

film je kar vredu, čeprav nima tiste res fenomenalne zgodbe, kjer komaj čakaš kaj se bo zgodilo. je pa za pogledat.

— urška
23.11. 2006 ob 16:58

to je best film v zgodovini!!:)

— nuša
24.11. 2006 ob 14:00

čisto blazna gimnastična umetnost

— Lila
25.11. 2006 ob 11:06

Ta film je zakon...ampak res zakon.Navdušena sm. O_o

— Haley
26.11. 2006 ob 23:13

film mi je biu dokaj všeč..ni pa tisti waau kot sem pričakovala..nekaj prizorov je smešnih..ne zgleda mi pa kot neka komedija..lahko bi biu bolši..pomoje..

— ena pač
29.11. 2006 ob 13:44 zvezdica

Sej ne rečem, da me niso fascinirale Haley-ene skejterske sposobnosti na začetku, lepo telo in malo kasneje tudi njena gibčnost in gimnastika, vendar pa je film pravi dolgčas. Stežka sem ga pogledala do konca...

— Branky
8.12. 2006 ob 20:59

na začetku se mi je zdelo da je film bol slab ampak sem ga vseeno gledala...in je res super film

— kr_ena
1.1. 2007 ob 17:37

Film je odličen.

— Maja
12.1. 2007 ob 19:53

hay.ta film si morte ogledat:D:D res...zakon!!

— nincy
24.1. 2007 ob 12:48

Mislm, da je bil film enih boljših, ki sem jih pogledala do sedaj. Navdušil me je humor, gimnastika..vse. Res super film... vreden ogleda.

— tiina
9.2. 2007 ob 11:06

Film je zlo dobr kr pokaže kako iz skejterske osebe narediti vrhunsko športnico film sm z užitkom pogledal še posebej zaradi Missy Peregrym ona je najlepša punca na svetu ROCK ON

— LIVERPOOL
5.5. 2007 ob 16:45

to je najbolši film na svetu

— ursy
19.5. 2007 ob 20:27

Čakii mał.kaje pa naroße stemu filmam? men je pa prov všeč.js bi ga priporočala za mlade...tak je mal uporniški.komičn ni no...k tud neb sedl.je pa vredn ogleda za tiste k pa deje u film ne pa k se poglablajo u negove slabosti (aje to način uživanja ob filmu!? :/)

— łenč...
1.10. 2007 ob 15:46

Film je zelo dober ker je na začetku haley uporniška punca ki zganja grozne stvari nato pa punca ki resno trenira gimnastiko. Že na začetku je našla svoj cilj(gimnastiko) in čeprav ji ga je mama uničila, ga je ona ponovno našla in iskoristila. Uspelo ji je celo to, da je bila povabljena na veliko univerzitetnih šol. Film je bil zelo dober, zato mi je bilo kar žal ko so ga v kinu rezali in ker ga je bilo tako hitro konec. Upam da bo režiserka naredila tudi drugi del, tretji del in še veliko delov...:D

— tjasa
2.10. 2007 ob 19:59

kull film res ful dober mi je waw

— amanda
19.10. 2007 ob 16:05

ta film si je vredno ogledati v njem so dobre pesmi. res če še niste gledali tega filma si ga oglejte zdaj nebo vam žal.

— nina
19.1. 2008 ob 15:05

zelo fajn film.sicer malce čuden zaljuček.

— ančka
22.10. 2008 ob 2:00

BREZ VEZE

— katy
25.7. 2010 ob 14:09

upam da je film dobr sej more bit če je športn

— kr neki

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.