Kolosej
Film distribucije Cenex

Vsemogočni Bruce

komedija, domišljijski, romantični
Kaj bi storili, če bi bili bog teden dni?
Na sporedu od: 25.9.2003, Kolosej Ljubljana
1h 41min / 101min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Steve Koren, Mark O'Keefe, Steve Oedekerk, Michael O'Keefe
Režija: Tom Shadyac
Bruce je nergač, ki dobi nenavadno nalogo. Da opravlja božje delo. To delo opravi čisto po svoje, zato pa se popolnoma izkaže Jim Carrey, praktično edini igralec, ki je sposoben prepričljivo zaigrati človeka, ki je iznenada "udarjen" z vsemi sposobnostmi in odgovornostjo Boga - seveda s polnim komičnim nabojem in srce trgajočo dramsko noto.

Kdo bi ne želel biti bog (pa čeprav le za teden dni)?

Pravijo, da so nekatere poroke ali zveze sklenjene v nebesih, tako popolne so in dopolnjujoče. Ena takih, sicer ni poroka, je pa zelo tesna zveza, je tudi sodelovanje med igralcem Jimom Carreyjem in režiserjem Tomom Shadyacom. Dalo je kar nekaj smeha polnih in smeha darujočih filmov. Če začnemo samo s prvim Carreyjevim (in Shadyacovim) uspehom Ace Ventura, moramo priznati, da zgornja trditev vsekakor drži. Leta 1997 sta ustvarila komedijo Ti, ti lažnivec, letos pa spravljata v smeh vso zemeljsko oblo s komedijo Vsemogočni Bruce.

Ko so režiserji pred dobrima dvema letoma predstavili scenarij za to "po božje usekano" komedijo, je navkljub izjemno natrpanemu urniku njegove produkcijske firme skočila v sam vrh po prednosti in nujnosti. In gospod Tom S. je takoj vedel, s kom (in z nikomer drugim) si jo želi posneti. Samo en igralec na tem svetu je sposoben prepričljivo zaigrati človeka, ki je iznenada "udarjen" z vsemi sposobnostmi in odgovornostjo Boga - seveda s polnim komičnim nabojem in srce trgajočo dramsko noto. Ja, to je Jim Carrey. Zakaj? Ker je osnovna tema, vprašanja in dvomljivi odgovori nanje, ki jih ponuja zgodba, domače igrišče igralca in režiserja, dveh prijateljev, ki sta jih v zasebnih pogovorih neobremenjeno premlela neštetokrat. Režiser Shadyac rad prizna, da je Jim "na nek način kot njegov brat, v nekaterih stvareh mlajši brat, v drugih spet starejši, izkušeni brat." Tudi Vsemogočni Bruce govori z "njunim jezikom". Kaj je ta vsemogočna sila, imenovana Bog? Kako vpliva na naša življenja, v kakšni tesni (ali rahli) zvezi je z nami in našim obnašanjem? Kakšen je naš odnos do nje? Tematsko gre nenazadnje za zgodbo o tem, od kod v resnici izvira moč, ki ji pripisujemo "božje lastnosti".

Režiser in igralec sta svoje dolovanje združila še z dvema podobno mislečima človekoma, producentoma Michaelom Bostickom in Jamesom D. Brubakerjem v produkcijski hiši Shady Acres. Oba sta z Jimom in Tomom sodelovala že pri filmu Ti, ti lažnivec in sta bila nad scenarijem navdušena. Film je po njunem imel takoj v začetku izjemen potencial, saj je "opremljen" z zvezdniško zasedbo, govori s preprostim, vsem razumljivim humorja polnim jezikom in v sebi nosi toplo človeško sporočilo, kar je značilno za vsa Shadyacova dela. "Tomovi filmi, naj gre za komedije ali drame, so vsi malce osebni, malce spiritualni in vedno uspejo, da si ljudje v njih (in z njimi) odprejo srce," pristavi Jim Brubaker.

Veselje na snemanju - Jim Vsemogočni

Kaj imata skupnega Vsemogočni Bruce in Jim Carrey? Kozarec vode. Loči ju le majhna, a zelo pomembna značilnost: Za Bruca je kozarec vode vedno na pol prazen, za Jima pa na pol poln!

In morda je obema skupna tudi tale nenavadna molitev:

Vsemogočni Bruce, ki si zdaj v kinu,
prešerno bodi Tvoje ime.
Pridi k nam, Tvoje kraljestvo.
Zgodi se Tvoja volja
prej na Zemlji, kakor v nebesih.
Daj nam danes svoj "jimcarreyjevski" kruh
in odpusti nam naše telesne izbruhe,
kakor jih mi odpuščamo svojim sosedom.
In ne vpelji nas v skušnjavo
temveč vodi nas v kinodvorano.
Kajti Tvoj je najbolj smešen film
te jeseni in morda vseh časov.
Amen.

V času snemanja pa ekipe ni gnjavil en sam Vsemogočni, temveč kar dva; tudi Tom Shadyac je namreč človek, ki od svojih v zadnjem hipu porojenih idej ne odstopa in zato terja izredno sposobne ljudi na organizacijskem in producentskem položaju. Najtežja naloga pa je bila, zaradi izjemno učinkovite in sposobne tehnične ekipe, dobavljati kavo v zadovoljivih količinah in kakovosti.

Resnica je, da so med snemanjem v studiu Universal pod vročim kalifornijskim soncem poznega avgusta uspeli urediti vse scenske rekvizite in pogoje za izgled in vzdušje tako malega mesteca Buffalo v zvezni državi New York na vzhodni obali, kjer se večina filmske zgodbe dogaja, kot tudi veličastno ozadje s pršenjem vode znamenitega slapu Niagara ali najvišje točke našega planeta Mount Everesta, ki pritakneta zgodbi dva od njenih smešnih ocvirkov. Ko je režiser Shadyac omenil ekipi, da je treba kar se da hitro in prepričljivo ustvariti prizor, ko v bližino mesteca pade asteroid, je dobil povsem miren in zanesljiv odgovor: Ni problema. Kava je bila očitno zahtevnejša naloga.

Kemija med dvema poosebljenima komikoma - vse, kar potrebuješ, je ljubezen

Čeprav snemanje ni zabava in so bili dnevi štirih polnih mesecev dela pri nastajanju Vsemogočnega Brusa večinoma zelo težki, pa je bilo nekaj takih, ki bi jih mirno uvrstili med tiste, ki sem jim pravi "fiesta". Navsezgodaj zjutraj po podelitvi nagrad emmy, ko je Jennifer Aniston neskončno srečna vendarle prejela priznanje za svoje delo pri nanizanki Prijatelji, sta Carrey in Shadyac potiho pripeljala celotno ekipo pred njen bivalnik in jo nagradila (in prebudila) s huronskim aplavzom, vzkliki odobravanja in iskrenimi objemi. Vsekakor ne gre pozabiti dneva, ko je Jim C. nadomestil psa Busterja - enoletnega mešančka (na snemanje je prišel naravnost iz pasjega zavetišča), ki v filmu igra Brucovega in Gracijinega "polulanega" pasjega ljubljenčka Sama - in zelo prepričljivo oblajal Jennifer.

In ker so bili skoraj vsi člani filmske ekipe - na čelu z Jimom Carreyjem - prepričljivi porabniki dobre kave, je bil tudi dan, ko se je predstavnik zelo znane znamke južno ameriške kave pojavil na prizorišču snemanja in celo vstopil v sam film, zabavna priložnost, ki je med njimi povzročila pravo poplavo kofeinskega navdušenja. Vsak se je hotel fotografirati z njim, le Jim si je vzel čast, da se tudi v filmu pojavita skupaj.

Vrhunec snemalnih dogodivščin pa je bil kratek nastop pevca Tonyja Bennetta tako rekoč "v živo". Niti en član ekipe tedaj ni hotel manjkati, vsi so se drenjali na prizorišču, in Tony je začel peti pesem Če bi vladal svetu (If I Ruled The World). Takoj po prvem poskusu so vsi vedeli, da ponovitev ni potrebna, Jim pa je skočil na svoj sedež in zavpil: "Tony, saj že vladaš svetu!" in pevcu ob podpori vse prisotne množice poklonil divji aplavz. Gospod Bennet je priznal, da ga je prvič po zelo dolgih letih obšla trema in ganjenost.

Na koncu je vse obšla misel in vzdušje, da gre vendarle za nič drugega kot za... ljubezen. Ljubezen do filma, igre, druženja s filmom in zaradi filma. Jennifer Aniston je priznala, da takšnih občutkov še ni delila. Čeprav ji je zvrst komedija domača, je bila vedno znova navdušena nad Carreyjem in njegovo izjemno energijo, ki jo izžareva in prenaša na druge.

Ob tem pa nikoli ne pozabi omeniti spoštovanja do Morgana Freemana, ki je po vrsti neverjetnih vlog, ki jih je ustvaril v svoji karieri, igral je praktično vse, od šoferja, znanstvenika, detektiva, predsednika ZDA, dodal še vlogo Vsemogočnega... ne Bruca, Boga. "Morgan ima neprecenljive življenjske izkušnje, iz katerih je med nas prinesel širok in iskren nasmeh, s katerim je "okužil" vse," priznava Tom Shadyac. Za mlado Jennifer je bilo delo z Morganom Freemanom izpolnitev njenih igralskih sanj. "Ne zanikam, bil je v resnici božanski, z svojim izrazom na obrazu in v tisti brezhibni beli obleki," pripominja Jennifer.

Triperesna deteljica v igri

Jim Carrey se je rodil 17. januarja 1962 v Ontariu in ima zabavništvo očitno že v krvi. Z rosnimi 15. leti se je v Torontu preizkušal z nastopi v slavnem klubu za "stand-up" komedijo Yuk Yuks. Kmalu je nastopal v klubih po vsej Kanadi. Z 19. leti je pobasal svojo popotno torbo in se odpravil v Los Angeles. Postal je reden gost v Mitzi Shore's Comedy Store, kjer ga je opazil legenda komedije Rodney Dangerfield in ga povabil, da se mu pridruži na njegovi turneji. Od tod naprej je Carreyjeva pot začrtana s filmskimi uspehi. Najprej z uspešno TV serijo Duck Factory za NBC; trajala je le 13 tednov, toda naredila je močan vtis na Hollywood. Leta 1983 se je že pojavil v glavni vlogi ob Lauren Hutton v Once Bitten, za njo je prišel Peggy Sue Got Married Francisa Forda Coppole in nato Earth Girls Are Easy ob Geeni Davis. Leta 1988 je upodobil samouničevalnega rock zvezdnika v kriminalki Dead Pool Clinta Eastwooda. Leta 1990 je prišla vloga v televizijskem filmu Living Color, istega leta pa je za svoj nastop v lastnem showu Jim Carrey's Unnatural Act požel izvrstne kritike. Nato je leta 1994 prišla komedija Ace Ventura...

Če naštejemo le najbolj uspešne Carreyjeve filme, ne moremo mimo Maske, v kateri je zaigral ob tedaj neznani Cameron Diaz. Nepozabna je njegova vloga v Batmanu za vedno, pa v komični dramski satiri Petra Weira Trumanov Show, za katero je prejel zlati globus. Upodobil je Andyja Kaufmana v drami Man On The Moon, pojavil se je v izvrstnem How The Grinch Stole Christmas...

Pravkar je dokončal snemanje filma Eternal Sunshine Of The Spotless Mind po scenariju Charlieja Kaufmana ob strani Kate Winslet, Kirsten Dunst in Elijaha Wooda, trenutno pa sodeluje pri nastajanju animiranega filma za družbo Dreamwoorks Over the Edge, v katerem bo posodil glas čisto posebnemu rakunu.

Jennifer Aniston sicer res poznamo predvsem zaradi maratonske humoristične tv nanizanke Prijatelji, toda tudi na velikem platnu ni povsem neznana. Pred kamere sta jo zelo zgodaj povabila oče, John Aniston, in njen boter Telly Savalas v NBC-jevi seriji Days Of Our Lives.

Na velikem platnu je pred kratkim zaigrala v filmu The Good Girl Miguela Artete (premierno so ga zavrteli na festivalu Sundance). Opazna je bila njena vloga v drami Rockstar ob Marku Wahlbergu. Eden njenih prvih uspehov pa je bila romantična komedija Želim si te (Object Of My Affection), pa tudi She's the One Eda Burnsa, v katerem je zaigrala ob režiserju in Cameron Diaz, pa Picture Perfect ob Kevinu Baconu in Olympiji Dukakis.

Morgan Freeman je z vlogo Šoferja gospodične Daisy leta 1985, za katero je prejel zlati globus, postal znan tudi širšemu filmskemu občinstvu. Med njegove zgodnje vloge sodijo tiste v filmih Brubaker, Eyewitness, Street Smart (za katero je prejel nagrado za najboljšo stransko vlogo newyorških in losangeleških kritikov in bil nominiran za oskarja in zlati globus).

Med najbolj opazne pa vsekakor sodijo vloga v drami po romanu Stephena Kinga Kaznilnica odrešitve Franka Darabonta, vloga ostarelega detektiva v srhljivki 7edem Davida Fincherja (ob Bradu Pittu), ali pa vloga temnopoltega borca za odpravo suženjstva Theodorja Jacksona v drami Stevena Spielberga Amistad. Leta 2002 je zaigral v neodvisnem filmu Levity ob Billyju Bobu Thorntonu, Kirsten Dunst in Holly Hunter; film je odprl letošnji filmski festival Sundance.

Njegova naslednja vloga, zagotovo opazna, pa bo v trilerju The Big Bounce po romanu Elmorja Leonarda.

Komentarji

19.12. 2004 ob 0:03

vredno ogleda! ful se režiš!

— tyaša
26.2. 2005 ob 8:18

ta film je zlo dobr...jim carrey!sej kaj pa bi loh blo druza če je not jim crrey?on je cool, film je cool...ma...use je carsko!res dobr film, pa smejte se k ga boste gledal!ajde

— pikapolonica
21.7. 2005 ob 16:23

ta fil je the best!

— lily
21.8. 2005 ob 20:46 zvezdica

Men se zdi vsemogočni bruce dober film, ker na šaljiv način prikaže kaj bi se zgodilo če bi človek dobil službo boga, ki je ne bi mogel obvladati. smayl :)

— jana
2.1. 2006 ob 17:56 zvezdica

Film mi je bil zelo všeč še posebej zaradi odlične igre Jima Carriya. Ob filmu sem se zelo dobro zabaval ker v njem ni niti enega dolgočasnega prizora. Film je res vreden ogleda tako da tisti ki ga še niste pogledali ga čimprej poglejte ne bo vam žav.

— odlično
29.1. 2006 ob 18:34

FILM SM ŠLA GLEDAT V KINO IN JE BIL FUL DOBR PA TUD ZA NASMEJAT

— X
5.3. 2006 ob 18:58

danes bo po tv ju ta odlični film...:D

— sara
5.3. 2006 ob 19:59

men se zdi ta film ful ql k je smešn pa zabavn

— tjashy
6.3. 2006 ob 14:15

film je zelo dobr

— hvala
8.3. 2006 ob 13:46

ej, komedija da te kap!jaz bi ji dala zihr vse možne točke.me pa zanima, kje bi si lohk kupla to videokaseto?

— superca
12.3. 2006 ob 10:59

To bi moral bit naslov. Ful sem se nasmejal poleg. Ful mi je všeč, samo pol na koncu je pocukran.

— Andy
31.5. 2006 ob 21:28

Film je v osnovi kul kot je rekel neznanec. Pri filmu sem se tudi nasmejak kot še nikoli ampak ko sm zakel razmišljatiali sem se uprašal mar vsak zemljan ki moli moli v Angleščini??? Mislim ali vi molite (če molite) v Angleščini? No kakorkoli v filmu bruc vsa sporočila dobiva v angli ali mislite da se je v enem dnevu naučil več kot 70 jezikov. Čeprav v končni fazi film je film.

— ma ne vem!!
3.6. 2006 ob 22:14

men je ta film najbolši, oziroma je jim carey men osebno the best igralc.on je res pravi humorist in mu želim še vse naj naj

— petra
9.6. 2007 ob 11:34

ej film je ful ful dobr tko de ga priporočam čist usakmu.jst sm ga 4krat do 5krat pogledala k mi je biu tok dobr!LOL!

— tinchy
5.7. 2007 ob 22:55

super komedija ni kaj!

— romina
2.9. 2007 ob 1:24

Film je totalno beden.

— trach
21.10. 2007 ob 21:41

jim carrey je legenda

— petra
23.10. 2007 ob 16:46

ej ta muvi je pa res ful hut! ta mudel(?) je res faca!

— nina
11.1. 2009 ob 0:00 zvezdica

Js sm ga gledla najmanj 10-krat ( brez pretiravanj) in morm rčt, da je biu film zlo. dobr in domiselen. V njem igrata dva najboljša igralca, ob katerih še nobena komedija ni bila dolgočasla. Priporočala bi ga vsem, ki so za sabo imeli naporen dan ali tistim ki se radi nasmejijo.

— Me.Again.
29.3. 2009 ob 0:00

GLEDALA 1000000-KRAT.DANES GA BOM SI Y MAMI SPOSODILA V VIDEOTEKI...

— DUL--RBD
30.3. 2009 ob 12:30


COOOOLLL........,.,.

FUL COOL OCENA 1111110000000

TISTO,KO JE EVAN REKEL SVEDSKI PREMIER,MOJE BRADAVICKE PA FRANCIJO

— GRACE
28.4. 2010 ob 18:44

fulllllllllllllllllllllllll cooooooooooooooooooooooooooooool <3

— suzana

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.