Kolosej
Film distribucije Fivia

Vse je šlo k vragu, Pete Tong

komična drama
Na sporedu od: 14.9.2006, Kolosej Ljubljana
14.9.2006, Kino Komuna
1h 30min / 90min
Leto: 2004
Scenarij: Michael Dowse
Režija: Michael Dowse
Film je (domnevno) resnična zgodba o legendarnem DJu, Frankiju Wildu, ki je po silovitem vzponu v klubskem svetu obogatel, se preselil na Ibizo in živel življenje, polno zabav, glasne glasbe, drog in alkohola. Zaradi prirojene napake in spričo konstantnega zlorabljanja svojega telesa pa je izgubil sluh.

Zgodba

Film režiserja Michaela Dowseja (odštekana komedija FUBAR) nam prikaže tragično življenje legendarnega didžeja Frankieja Wildea od njegovega vrhunca, ko so ga oboževale množice, do popolne izgube sluha in skrivnostnega izginotja z glasbenega prizorišča. Razkošno življenje v novi ibiški vili z lepo ženo zamenjajo težave s sluhom in potrtost. Pri komaj 20 odstotkih sluha ga zapustijo menedžer, založba, žena in oboževalci. Po letu dni boja s samim seboj in samoto sprejme svojo gluhoto in se nauči ustvarjati brez sluha. Vendar pa je glasba, ko ne moreš slišati, popolnoma drugačna.

Film je bil premierno prikazan na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu in je s svojo zgodbo navdušil kritike in občinstvo, ki so mu podelili nagrado za najboljši film. Prikazan je bil na mnogih mednarodnih filmskih in glasbenih festivalih (US Comedy Arts Festival Aspen, Festival du Film d'Aventures de Valenciennes, Cleveland, Wisconsin, Method Fest Independent Film Festival, Gen Art Film Festival, Commonwealth Film Festival, Hohaiyan Music Film Festival...) in je prejel kup nagrad in nominacij.

Vse je šlo k vragu, Pete Tong, lažni dokumentarec, ki spominja na To je Spinal Tap, je zabavna in ganljiva zgodba o gluhem didžeju. Naslov se nanaša na izjemno priljubljenega angleškega didžeja, ki se v filmu na kratko pojavi in je eden od izvršnih producentov. "It's all gone Pete Tong" je tudi fraza v cockneyju in pomeni "vse je šlo k vragu" (it's all gone wrong).

Frankie Wilde (Paul Kaye) vrti glasbo v najboljših klubih na Ibizi in živi razuzdano. Mamila, alkohol in hrup pa terjajo svoj davek. Frankie začne glušeti, na cedilu ga pustijo tudi menedžer, žena, prijatelji in založba. Nekoč eden najboljših virtuozov za gramofonom se pogrezne v samopomilovanje in obup. Ko pristane na dnu, se odpove mamilom in osredotoči na zdravljenje.

Čeprav je Frankie izmišljen lik, pa se v filmu pojavi mnogo resničnih didžejev, recimo Carl Cox, Tiesto, Paul Van Dyke, Lol Hammond in mnogi drugi, ki s komentiranjem Frankiejevega vzpona in padca v neizprosnem svetu plesne glasbe prispevajo potrebno komičnost. Dušo filmu pa vdahne odlična igra Paula Kayea.

O snemanju

Film so seveda posneli na Ibizi. Režiser Michael Dowse je bil navdušen nad prelepo popoldansko svetlobo in bogatimi barvami, malce manj pa nad otokom: "Prvič, tam je svinjsko težko snemati. Ker si na otoku, moraš vse dobiti tam. Če hočeš kaj pripeljati od drugod, ti izpraznijo denarnico. To je precej otežilo organizacijo. Drugič, Ibiza je otok užitka. Ljudje se ne hodijo tja samo zabavat, ampak znoret. Ekipa se je ves čas upirala skušnjavi, da bi se pridružila žurerski množici, kar je seveda motilo snemanje. Tretjič, avgusta je peklensko vroče. Prva dva tedna smo se potili kot svinje in se pritoževali zaradi izgube mineralov, popoldne smo korakali gor in dol po plaži in motili turiste na počitnicah."

Dowse pa ni imel samo težav z organizacijo, ampak tudi s scenarijem: "Paul Kaye in Mike Wilmot sta prispela pet dni pred snemanjem. Pričakal sem ju na letališču. Paula so takoj vsi prepoznali in ga spraševali, ali je on igral v Dennis Pennis. Nihče na Ibizi ni prepoznal Wilmota razen mene. Ko sem Wilmota in družino peljal v hotel, sem ga vprašal, kaj si misli o scenariju. "Kakšnem scenariju", mi je odvrnil. Njegovi kanadski prijatelji, ki so videli FUBAR, so mu zagotovili, da snemam brez scenarija. Bil je strašansko osupel, ko je izvedel, da scenarij je. Hitro se je vrgel na delo in se naučil besedilo na pamet."

Snemanje se je začelo 1. avgusta 2003. Že v prvih dneh si je Paul Kaye poškodoval prst na nogi. Odpeljali so ga na šivanje v bližnjo bolnišnico. Tretji teden so začeli snemati nočno življenje: "Paula smo nameravali posneti v praznem klubu, nato pa klub posneti še s statisti. V Creamu, Pachi in Manumissionu so bili tako prijazni, da so nam dovolili posneti klubsko dogajanje. Recimo, Tiesto je dal na gramofon dolgo ploščo, mi pa smo se pritihotapili zraven in posneli množico. V Creamu so nam celo dovolili postaviti lažni prostor za didžeja poleg pravega, da smo lahko Frankieja posneli skupaj s podivjano množico."

Snemanje so zaključili v Londonu, 16. septembra 2003. Paul je preživel snemanje brez poškodb, razen tiste na začetku. Nato pa se je zadnji dan snemanja zaletel v parkirani moped in si zlomil palec. Stvari so začele dobivati epilog.

Snemanje je bilo po režiserjevih besedah zelo močno doživetje: "Vsi smo se počutili zelo nenavadno, ko smo se vrnili v civilizacijo in vsakdanje življenje. Vrnil sem se v Montreal in po ulicah blodil kot zombi, bilo je nadrealno. Po desetih dneh počitka sem se končno spravil k montiranju."

Komentarji

6.9. 2006 ob 16:58

Bravo, bravo prevajalcu za slovenski naslov...svašta... Film za na polico drugače.

— Ali D
7.9. 2006 ob 18:38

cista 10

— matej
13.9. 2006 ob 20:45

Film mora bit noro dober; če se je snemal na Ibizi pa še toliko bol, tisti, ki ste na ibizi bili pa poste lahko podoživljali lepote omenjenih klubov, komaj čakam v komuno ;)

— Bojan
15.9. 2006 ob 16:56

ta film je pa res hud,en najbolsih kar sm jih gledu pa se ne zajbavam

— aljo
16.9. 2006 ob 22:33

nov pristop, nov način, zame neka nova izkušnja filmske umetnosti ki zajema to tematiko. med najbol uspešnimi dj.-i, v raju zabave na Ibizi nam film predstavi komično življenje Frankia Wilda, polno sexa, alkohola, drog in zabave. kaj gre lahko tu narobe? film gre počasi v prave vode da postane čisto resn in se večkrat zamisliš kako hitro lahko vse izgubiš...in tako te v uri in pol smeha, začudenja, gnusa ( :D ) in resne tematike film pripelje do skrivnostnega konca, ki ne glede na vse predstavljeno da veliko misliti. priporočam =)

— Chris
17.9. 2006 ob 16:25

ce nimate cesa bolj pametnega za pocet si oglejte ta film/ nina miami vice je 100 boljsi film

— jose
29.9. 2006 ob 9:10 zvezdica

to je pa res edn najbolših filmow kar sm jih gdaj geladaka..priporočam !

— erika
2.1. 2007 ob 11:43

kai nj rečem..zakon film =)

— Tink4
21.1. 2007 ob 14:44

Film, ki vas ne bo pustil ravnodušne. Priporočam!

— sandra
9.9. 2007 ob 23:29

svaka čast dober film pa dobra muzika =]

— Pako
5.10. 2007 ob 14:06

Film zažiga 100 na uro.Vreden ogleda.

— arm0
21.12. 2007 ob 10:01 zvezdica

ta film sem že gledala in mi je tut ful ušeč precem glasba, ker imam tudi jas rada tehnoo sem velik oboževalec dj zato mi je bil ta fil izvedno ušeč in je v meni narediv vtis ...ga zelo priporočam tistim ki ta film še niso gledali!!!!
NO PA UŽIVAJTE OB TEM FILMU!!!!!!!!!!!!!!!!!

— kaya
21.12. 2007 ob 18:47

ress the best film!!

— shilla
1.4. 2008 ob 21:15

Zlo zlo dobr film, najbolši-svet muske, djejev, partjev..ful hudo..pa kr tiesto notr pa to..res najbolš..pa še ma neko vsebino film..je res zanimiv za pogledat..magar 5krat:P

— T.in.ch0
29.10. 2008 ob 13:29

Zelo dober film, ni tok razvlečen in dolgočasen kot so ponavadi filmi s tematiko droge. Mene je ganil, saj ima zelo dobro zgodbo in je posnet po resnični zgodbi. Vključene so tudi izjave nekaterih znanih dj-ev kot so Paul van Dyk itd.
Priporočam ogled prav vsem.

— Majčka
24.11. 2009 ob 20:44

zlo dobr film ni kej

— polde
25.12. 2009 ob 23:45

gremo se ga zadet na ibizo

— matej

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.