Kolosej
Film distribucije Fivia

Vrhunec

glasbena drama/grozljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 24.1.2019, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Leto: 2018
Država: Francija, Belgija, ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Gaspar Noé
Režija: Gaspar Noé

KRATKA VSEBINA

Po resničnih dogodkih posneta ekstravaganca Gasparja Noeja, polna divjih režiserskih prijemov in sijajne elektronske glasbe devetdesetih let.


Leto 1996. Skupina francoskih plesalcev se odpravlja na turnejo po ZDA. Pred odhodom se še zadnjič zberejo na poslovilni zabavi v zapuščenem skladišču. Na ta posebni večer si rasno in spolno mešani plesalci v cvetu življenja dajo duška in se brez zavor zabavajo ob ritmih sodobne elektronske glasbe. Po običajnem začetku večera pa se nekateri člani skupine začnejo počutiti nenavadno. Plesalci nehote postanejo del popolnega kaosa, ki izbruhne daleč od oči preostalega sveta.


»Od nekdaj me je navduševalo dogajanje, v katerem se nenadoma razširita kaos in anarhija, najsi gre za ulične pretepe, z mamili poglobljeno izkušnjo šamanskega obreda ali zabave, na katerih udeleženci pod vplivom prevelikih odmerkov alkohola kolektivno izgubijo nadzor. Enako velja za moj pristop k snemanju. Najbolj uživam, ko nimam scenarija in vnaprej ne pripravim ničesar ter dogajanju čim bolj pustim, da se razvije vpričo mene, kot pri dokumentarcu. Ko vmes poseže kaos, sem celo bolj srečen, v vedenju, da bo obrodil podobe resnične silovitosti, bližje resničnosti kot gledališču.«

- Gaspar Noé


GASPAR NOE (režiser)

je kot režiser in scenarist podpisal večkrat nagrajene celovečerce Meso (1991), Sam proti vsem (1998), Nepovratno (2002), V praznino (2009) in Ljubezen (2015). Filme Gasparja Noéja kritiki opisujejo kot eksperimente, v katerih avtor preizkuša zmožnost in trpežnost publike v soočenju s temno platjo človeške narave.

NAGRADE / FESTIVALI

Cannes 2018 – Štirinajst dni režiserjev, Dublin 2018, Montreal 2018, Sydney 2018, Odesa 2018, Melbourne 2018, Toronto 2018

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.