Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Vražja eskadrilja

akcijska zgodovinska drama
Tudi junaki so ranljivi.
Na sporedu od: 12.10.2006, Kolosej Ljubljana
19.10.2006, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 19min / 139min
Leto: 2006
Država: Francija, ZDA
Scenarij: Phil Sears, Blake T. Evans in David S.
Režija: Tony Bill
Zgodba o resnični letalski eskadrilji Lafayette, ki so jo v prvi svetovni vojni sestavljali ameriški prostovoljci, nam prikazuje začetke vojnega letalstva in razloge, zakaj so ljudje pripravljeni žrtvovati lastna življenja. Na francoskem letalskem poligonu leta 1917 spoznamo odločnega Blaina (James Franco - Tristan in Izolda), ki je po smrti očeta izgubil družinski ranč, prijaznega Williama, ki želi zaročenki dokazati svoj pogum, bogatega Briggsa, ki si želi očetovega priznanja, temnopoltega Eugena, ki se skuša boriti proti predsodkom, in zabavnega Eddieja, ki beži pred preteklostjo. Pod vodstvom potrpežljivega francoskega poveljnika (Jean Reno - Da Vincijeva Šifra) in letalskega asa Cassidyja (Martin Henderson - Torque: Divji v sedlu) se morajo mladeniči spoprijateljiti in naučiti veščin letenja, toda izkušeni nemški piloti jih v krvavih zračnih bojih hitro postavijo na (realna) tla. Kljub žrtvam možje ne odnehajo, dodaten motiv pa najde predvsem Blaine, ki se zaljubi v simpatično Francozinjo.

Zgodba

Visoko nad tlemi v krhkem, vnetljivem dvokrilcu boj z mnogo bolje opremljenim sovražnim letalom. Povprečna dolžina življenja je največ šest mesecev: to je izredno tvegana in junaška zgodba mož eskadrilje Lafayette, ki se je v prvi svetovni vojni bojevala proti Nemcem. To je zgodba o pogumnih mladih prostovoljcih, ki so se podali v boj za demokracijo, zgodba o ljubezni, izgubi, pustolovščini, zgodba o bliskovitem razvoju letalstva in začetkih moderne dobe zračnega bojevanja, zgodba, ki jo spremljajo izredni posebni efekti in najnovejša digitalna tehnologija.

Vražja eskadrilja je prava mojstrovina režiserja Tonyja Billa (Bodyguard, Five Corners), pri kateri sta za produkcijo poskrbela Dean Devlin (Independence Day, The Patriot) in Marc Frydman (Scenes of the Crime). Za scenarij je zaslužen David S. Ward (The Sting), Igralsko zasedbo vodijo James Franco (James Dean, Spider-Man 2), Martin Henderson (The Ring, Bride and Prejudice) in Jean Reno (The Da Vinci Code, Mission: Impossible). Vražja eskadrilja je posneta po izvirnem scenariju Phila Searsa in Blakea Evansa.

O likih

Resnični možje v resnični vojni
Resnični eskadrilji je poveljeval francoski poveljnik Georges Thenault. Pod njegovim vodstvom so se borili izjemo pogumni piloti Kiffin Rockwell, James McConnell, Norman Prince, Victor Chapman, Laurence Rumsey, Bert Hall, William Thaw in Elliot Cowdin. Tem možem so se kmalu pridružili novi piloti in skupaj so tvorili skupino 38 mož. Med najbolj zvenečimi imeni so James Norman Hall (soavtor klasičnega romana Mutiny on the Bounty), legendarna Frank Luke in Raoul Lufbery. Nazadnje je za Francijo v okviru razširjene eskadrilje Lafayette letelo 265 mladih Američanov. Vražja eskadrilja se osredotoča na skupino mladeničev, ki so se bojevali med letoma 1916 in 1918.

O produkciji

Pred začetkom snemanja so se morali ustvarjalci in igralci dodobra seznaniti z zgodbo iz prve svetovne vojne, toda filmski prikaz vsakršne zračne bitke je bil v preteklosti izredno zahteven, nevaren, celo nemogoč. Do sedaj. Devlin pravi, da je bila največja težava filmskih ustvarjalcev, ki so želeli prikazati zračno bitko, letenje tik nad tlemi. "V prvi svetovni vojni je skoraj toliko pilotov, kot se jih je ubilo v bitki, izgubilo življenje zaradi prenizkega letenja. In ravno tega v preteklosti ni bilo mogoče prikazati, saj bi bilo prenevarno. Z digitalno tehnologijo je to mogoče. Lahko posnamemo manevre, kakršne so izvajali piloti. Lahko pokažemo, kako blizu so bili eden drugemu. Lahko ustvarimo občutek prave bitke." Igralci so se najprej spoznali z letali in opremo, kmalu pa se je začelo usposabljanje tudi v zraku. Razmišljati so moral začeti kot pravi piloti. Vsak je dnevno opravil dva do tri lete. Posneli so jih v pravem akrobatskem letalu, ki ga je pilotiral 8-kratni britanski prvak v akrobatskem letenju, Nigel Lamb.

Naloga ustvarjalcev filma je bila prikazati resnično borbo med jatami letal. S pomočjo skic različnih letov in bitk so z igralci uspeli posneti ključne zračne bitke. Veliko vlogo ima koreografija, usklajevanje med zračno snemalno enoto in piloti. Šest izmed najboljših akrobatskih pilotov je delalo z igralci, da bi ustvarili zahtevne scene v zraku. S kamerami v helikopterjih in na letalih sta Bill in direktor fotografije skušala postaviti občinstvo v središče tega neverjetnega bojevanja. "Posneli smo ogromno prizorov v zraku, s pravimi letali, ki smo jih združili s posnetki pravih izstrelkov. To je bilo v preteklosti nemogoče, saj bi prišlo do smrti drugega pilota ali trčenja letal", pravi Devlin. Vodja vizualnih efektov, Mark Franco, nadaljuje, da so vsebino tradicionalnih skic uspeli prenesti v 3D računalniško obliko. "S pomočjo digitalne tehnologije smo zarisali načrt, kako bomo posneli bitke, katere posnetke bomo ustvarili na odru z zelenim platnom, kateri bodo dejanska zračna fotografija in kateri bodo izključno digitalni. Vendar pa smo zaradi omejenosti, ki sta jo povzročila letalska oprema in vreme, nazadnje skoraj vse posnetke bitk posneli s posebnimi efekti." To je bil izjemen izziv za Double Negative, podjetje za posebne efekte, ki je med drugim sodelovalo pri uspešnicah Batman Begins in Harry Potter and Goblet of Fire.

S pomočjo računalnika so bile ustvarjene vse replike letal. Nato so letala oblekli, jih prebarvali in upoštevali vsako podrobnost, praske, umazanijo... Zamislili so si opremo in funkcije letal in točno so vedeli, kako bi pravo letalo delovalo med različnimi manevri. Gibe pravih in vzorčnih letal so potem posneli v digitalni obliki in jih vključili v nove animacijske programe. Zadnji izziv ni bil zgolj ustvariti okolje, ki bi izgledalo resnično, temveč le-tega tudi prilagajati fotografiji. Oblake so najprej ustvarili v 3D in jih nato postavili v različna, računalniško ustvarjena ozadja. Kopno so ustvarili s povezavo dejanskih digitalnih zemljevidov, ki so jih nato prilagodili obdobju prve svetovne vojne.

Igralska zasedba

James Franco (Blaine Rawlings) je največji uspeh kariere dosegel z glavno vlogo v televizijskem filmu James Dean Marka Rydella. Upodobitev filmske legende mu je prinesla zlati globus v kategoriji najboljši igralec v televizijskem filmu, poleg tega pa je prejel še nominacijo za emmyja in za nagrado Screen Actors Guild Award. Njegovi najnovejši filmi so športna drama Annapolis Justina Lina, akcijska vojna drama The Great Raid Johna Dahla in zgodovinska romantična drama Tristan and Isolde Kevina Reynoldsa. Leta 2004 je znova zaigral vlogo Harryja Osborna v uspešnici Spider-Man Sama Raimija(prvič leta 2002). Tretje nadaljevanje prihaja naslednje leto. Zaigral je tudi v filmu Roberta Altmana The Company, Nicolasa Cagea Sonny, Michaela Catona-Jonesa City By The Sea, Scotta Kalverta Deuces Wild, Davida Raynra Whatever It Takes in Raje Gosnella Never Been Kissed. Gledalce pred malimi zasloni je zabaval v seriji Freaks and Geeks.

Jean Reno (Poveljnik Thenault) je sloviti francoski igralec, ki je mednarodno zaslovel z vlogami v uspešnici Briana DePalme Mission: Impossible, Rolanda Emmericha Godzilla, Luca Bessona The Professional in Johna Frankenheimerja Ronin. Njegovi zadnji igralski projekti so The Pink Panther Shawna Levyja, The Da Vinci Code Rona Howarda in La Tigre e la neve Roberta Benignija. Reno je eden najbolj slovitih in iskanih igralcev v Franciji. Navdušil je v komedijah Tais Toi in Les Visiteurs. Slednja je ob svojem izidu postala najbolj dobičkonosen film v zgodovini francoskega filma. Zelo uspešno je sodeloval s priznanim francoskim režiserjem Lucom Bessonom in sicer v celovečercih The Professional, Le Dernier Combat, Subway, The Big Blue in La Femme Nikita.

Martin Henderson (Reed Cassidy) sodi med izredno zanimive igralce, ki so si utrli pot v Hollywood iz Avstralije in Nove Zelandije. Pred dvemi leti je prepričal v bollywoodskem mjuziklu Gurinder Chadhe (Bend It Like Beckham) Bride and Prejudice, posnetem po knjižni predlogi Jane Austen Pride and Prejudice. Lani je posnel vlogo v neodvisnem trilerju Rowana Woodsa Little Fish. Obiskovalci kinematografov so ga lahko videli tudi v celovečercih Torque, Windtalkers in The Ring.

Igralsko kariero je začel že pri trinajstih s sodelovanjem v seriji Strangers. Leta 1993 je z za vlogo Stuarta v seriji Shortland Street prejel nagrado za najboljšo moško dramsko vlogo v televizijski seriji na Novi Zelandiji (različica emmyja). Leta 1995 se je iz Aucklanda preselil v Sydney, kjer je zaigral v seriji Sweat in celovečercu Kick. Dve leti kasneje je odpotoval v Ameriko, kjer se je kalil na gledaliških odrih, med drugim v nebroadwayski igri Ophelia Thinks Harder.

Jennifer Decker (Lucienne) se je preizkusila v celovečercu Jeune Homme švicarskega režiserja Christopha Schauba, pred kratkim pa je posnela tudi televizijska filma Josephine Jeana-Marca Vervoortain in Les Amants du Flore Ilana Durana Cohena. Začela je z gledališkimi vlogami, med drugim v igri Romeo and Juliet.

Tyler Labine (Briggs Lowry) trenutno navdušuje v izredno uspešni televizijski seriji Invasion, zaigral pa je tudi v priljubljenih serijah Breaker High, Dead Last in That Was Then. Igralsko zasedbo je dopolnjeval v celovečercih Trixie, Marine Life, Antitrust in Mr. Rice’s Secret.

Filmska ekipa

Tony Bill (režija)
Svojo filmsko kariero je začel kot igralec. Njegova igralska leta je zaznamovalo sodelovanje z največjimi režiserji, kot so Sydney Pollock, Terrence Malick, Steven Spielberg, Francis Coppola, Hal Ashby. Kmalu je uresničil svojo željo, da postane ustvarjalec filmov. Kot producent se je podpisal pod projekte Deadhead Miles (1971), Steelyard Blues (1973) in The Sting (1973). Za slednjega je prejel oskarja za najboljši celovečerec, film pa je bil najboljši še v šestih kategorijah. Njegove odlično ocenjene produkcije so še Taxi Driver (1976), Hearts of the West (1975), Boulevard Nights (1979) in Going in Style (1979). Njegov režiserski prvenec je My Bodyguard (1980). Sledili so Six Weeks (1982), Five Corners (1987), Crazy People (1990), Untamed Heart (1993) in A Home of Our Own (1993).

Kot neodvisni producent in režiser slovi po odkrivanju novih talentov v svetu filma. Prvi film Deadhead Miles je bil prvi scenarij do tedaj nepoznanega scenarista Terrencea Malicka. Steelyard Blues je predstavil novega scenarista Davida S. Warda. Tudi za svojo prvo režijo My Bodyguard je odkril novega scenarista Alana Ormsbyja, scenarij za celovečerec Five Corners pa je napisal novinec John Patrick Shanley.

Dean Devlin (Produkcija)
Predsednik in izvršni direktor podjetja Electric Entertainment (ustanovljeno leta 2001) je v zadnjih 12-ih letih kot scenarist in producent ustvaril številne izredne uspešnice, med drugim Stargate, Independence Day in Godzilla. Produciral je celovečerec The Patriot (trikratna nominacija za oskarja). V okviru svojega podjetja je produciral filme Eight Legged Freaks, Cellular in The Librarian, trenutno poteka snemanje šesturne miniserije The Triangle. Konec leta prihaja tudi nadaljevanje filma The Librarian z naslovom The Librarian: Return to King Solomon's Mines. Letos se je na filmskem festivalu Sundance premierno zavrtel Devlinov prvi dokumentarec Who Killed the Electric Car?.

Marc Frydman (Produkcija) je trenutno izvršni producent televizijske serije Commander-In-Chief. Lani je produciral celovečerec The Jacket. Zaslužen je za produkcijo uvodnega dela serije Line of Fire. S tem je postal prvi francoski izvršni producent serije ene največjih televizijskih mrež, ABC. Leta 1993 je kot producent ustvaril uspešnico Boiling Point. Sledile so produkcije filmov Stargate, Murder in the First, Deterrence in The Contender (dvakratna nominacija za oskarja in zlati globus). Frydman je tudi izvršni producent filmov Sex Monster, Nil By Mouth, Scenes of the Crime ter kratkega filma The Nazi.

Komentarji

5.10. 2006 ob 14:42 zvezdica

WWI, super efekti, posnetki letalskih bitk so res neverjetni; a se se spomnite igrice Rdeci baron - to je to; pa Jennifer Decker je res huda bejba.

— rdeci baron
13.10. 2006 ob 16:43

In to v opisu. Haha!!! Ne morem verjet.

— Jasna
14.10. 2006 ob 12:46 zvezdica

Če imate vsaj malo radi vojno-zgodovinske filme, tega ne smete zamuditi.Fantje pridejo na svoj račun glede letal, vojskovanja, izjemnih borb v zraku, dekletom pa rosile oči ob ljubezenski zgodbici, ki se prepleta s tem.tako d aje to odlična priložnost, da fantje povabite svoja dekleta v kino.

— Knez
16.10. 2006 ob 18:57

SUPER ZADEVŠČNA!

— KUKIN
30.10. 2006 ob 8:55

odličen film

— jakob
30.10. 2006 ob 12:16

Imam eno zelo veliko kritiko čez ta film. Sicer ga nisem videl in ga niti ne mislim saj je že dokazal da osebe ki so snemale ta film niso imele pojma o prvi svetovni vojni oz o letalstvu. V filmu je prikazano nevem koliko že veliko letal fokker Dr.1 ( trokrilec ) rdeče barve. In napaka je že tu Rdeči trokrilec je bil samo eden in tega je pilotiral Manfred von Ritchofen ali znan kot rdeči baron saj je po barvi svojega letala ( ki je obenem bila njegova zaščitna barva ) tudi zaslovel saj je bil EDINI kateri je imel svoje letalo pobarvan na RDEČO.! HVALA

— Sharkey
4.11. 2006 ob 11:25

Po dolgem času me je film tok navdušil, da sm še po koncu filma na poti domov razmišljala o njem. Ta film je zgodba o prijateljstvu, zvestobi, ljubezni in seveda vojni in njenih posledicah, tko da res če vm je do dobrega filma, ampak ne iščete komedije(čeprov je tud neki smešnih prizorov notr), si ga pejte ogledat. Ne bo vam žav tistih 1100

— eva
23.9. 2007 ob 15:56 zvezdica

Tole je gotovo en najboljših filmov na temo zgodovina! James Franco se je zopet izkazal, tako kot Jean Reno in Martin Henderson! Moram reči, da mi je zelo všeč, da James Franco ni umrl tudi v tem filmu, ker običajno vedno umira! Zelo dobra grafika, vsebina filma,... vse! Dobro je bila prikazana bitka v rovih! Tisti lev pa je bil gotovo zakon! Upam, da bo kmalu na sporedu zoper kakšen tako dober film!

— Anc<3
29.5. 2008 ob 2:00

film je res dober
splača se ga pogledat
v njem igra janes franco, ki je eden najboljših igralcev na svetu
tudi spidermana je čist zasenču tok je bil dobr
rada gledam filme, predvsem akcijske-komedije, vojne, zgodovinske...

— christie

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.