Kolosej

Vojna zvezd: Epizoda II - Napad klonov

akcijski, avantura, znanstveno fantastični
Saga se nadaljuje...
Na sporedu od: 16.5.2002, Kolosej Ljubljana
2h 16min / 136min
Scenarij: George Lucas, Jonathan Hales
Režija: George Lucas

Četrt stoletja po premieri Vojne zvezd leta 1977 ta še vedno slavi in podžiga domišljijo. Stotine milijonov ljudi dveh generacij so sago Georgea Lucasa sprejeli za svojo, epsko sago prečudovitih prizorišč in neskončne zabave. Njegova razvijajoča se vesoljska fantazija zabava in navdihuje in hkrati raziskuje konflikt med dobrim in zlim, tehnologijo in človeštvom. Zgodba družine Skywalker slavi junaštvo in neskončen potencial človeštva.

Najnovejše poglavje Lucasove sage, Vojna zvezd: Epizoda II Napad klonov, se dogaja deset let po dogodkih Epizode 1 Grozeča prikazen. V Republiki še vedno vlada kaotično stanje. Separatistično gibanje, v katerega je vključeno na stotine planetov in mogočnih zaveznikov, predstavlja novo grožnjo za galaksijo, ki se ji ne more zoperstaviti niti jedi. Te poteze, ki jih je dolgo načrtovala še nerazkrita, mogočna sila, pripeljejo do začetka Vojne s kloni - in začetka konca Republike.

Da bi se postavil po robu tej grožnji, vrhovni kancler Palpatine, ki še naprej pridobiva na moči, odobri ustanovitev Velike vojske Republike, ki naj bi pomagala jedijem.

Sredi tega konfliktnega dogajanja se nam dobro znani junaki Obi-Wan Kenobi, Padmé Amidala in Anakin Skywalker prvič snidejo po sporu med Trgovsko federacijo in Padméjinim rojstnim planetom, Naboojem. Anakin je zrasel v izvrstnega jedija vajenca Obi-Wana, ki se je sam iz učenca spremenil v učitelja. Padmé, nekdanja kraljica Nabooja, pa je cenjena senatorka. Anakinu in Obi-Wanu dodelijo varovanje Padmé, ki je tarča ubijalcev.

Ko Obi-Wan raziskuje, kdo Padmé streže po življenju, odpotuje na dva različna svetova na zunanjem obrobju galaksije. Tam sreča zloglasnega lovca na glave, čigar vloga v skrivnosti je veliko večja, kot sprva sumi Obi-Wan. Obi-Wan ponovno prekriža pot nekoč vnetemu, zdaj pa zagrenjenemu mojstru jediju, ki vodi separatistično gibanje.

Medtem ko se Obi-Wan mudi na svoji pomembni misiji, Anakin pazi na Padmé, sprva na Nabooju in potem na rojstnem planetu mladega Padawana, Tatooineu, kjer naleti na usodno razkritje. Anakin in Padmé se zbližata, razdvojena med dolžnostjo in častjo ter ljubeznijo, ki je prepovedana. Ko se mogočne sile pripravljajo na epsko bitko, se z Obi-Wanom soočita z odločitvami, ki bodo vplivale ne le na njihove usode, ampak tudi na usodo Republike.

V Napadu klonov se prepletajo teme, ki jih poznamo iz vseh filmov Vojne zvezd: neprestana razkritja, osebne težnje, junaštvo, dolžnost in čast. V EPIZODI II petega poglavja Lucasove sage najdemo še strast, ljubezen, pustolovščine, predvsem pa... zabavo. Med znane teme je vpletena še ena, na katero do zdaj v sagi nismo naleteli - prepovedana ljubezen - kot tudi junaštvo jedijev, kakršnega v prejšnjih Vojnah zvezd nismo videli. V enem prizoru se na stotine jedijev bojuje z mogočnimi in navidez številčno veliko močnejšimi silami.

Naslov sam nas spomni na domišljijo in navdušenje, ki je značilno za klasično filmsko serijo in šundovske fantazijske pustolovščine, pri katerih se navdihuje saga Vojna zvezd. "Napad klonov je širokopotezen pustolovski film, ki se poklanja tradiciji sobotnih matinej zlate hollywoodske dobe," pravi Lucas. "Tisti filmi so bili nepretenciozni in oblikovani zato, da navdušijo z ogromno energije, napetosti in vznemirjenja. Gledat si jih šel, da bi ubežal realnosti in užival, in prav to sem hotel doseči z Napadom klonov."

Napad klonov je zgodba zase, hkrati pa del večje, epske sage, ki se nadaljuje. "Na koncu bo sago sestavljalo šest filmov, to bo dvanajsturna zgodba," poudarja Lucas. "Vedno sem se osredotočal na to, kdaj bo dokončana nova trilogija. Potem si bodo ljudje lahko ogledali vseh šest filmov skupaj, kot je bilo prvotno mišljeno."

Lucas strukturo in teme sage primerja z glasbeno stvaritvijo. "Saga Vojna zvezd je po svoji naravi na nek način simfonija. Namenoma ponavljam določene glasbene refrene - v drugačni intonaciji, a še vedno jih ponavljam."

Ta simfonična struktura nas opominja na povezave, ki odzvanjajo naprej in nazaj skozi sago, povezujoč motive, teme, dejanja, vedenje in fraze. Predvsem pa povezuje nepozabne like zgodbe: neomajno princeso Leio, hčerko odločne kraljice Padmé Amidale; kraljičinega sina, Luka Skywalkerja, mladega kmetiča, čigar pustolovski duh povzroči propad imperija - in razkrije družinskih skrivnosti; Obi-Wana Kenobi, Padawana, ki postane vitez Jedi in poveže očeta in sina; ter Anakina Skywalkerja, mladega dirkača, ki se poda na mučno pot na stran teme, nazadnje pa najde odrešitev v sinovih rokah.

Zgodba Napada klonov, liki, prizorišča, vozila in drugi elementi še dodatno pripomorejo k bogati večplastnosti sage. Pri oblikovanju scenarija je Lucasu pomagal Jonathan Hales, s katerim sta sodelovala že pri nadaljevanki Mladi Indiana Jones. Pri tej je bil Hales večkrat scenarist ali koscenarist.

Napad klonov k sagi Vojna zvezd ne prispeva le novih likov, droidov in prizorišč. V zgodbi je popisan politični nemir v galaksiji, s čimer je sagi dodana politična kompleksnost. Zaradi tega film spominja na temačnejšo tematiko filma Imperij vrača udarec, vseeno pa je v njem prav toliko zabave, akcije in pustolovščine, kot jo človek pričakuje od filmov Vojna zvezd.

Lucas in Hales sta pilila scenarij tudi, ko so kostumi in prizorišča že nastajali. "Na določeni točki je Napad klonov spominjal na virtualni film, saj smo scenarij dobili samo tri dni pred začetkom snemanja," se spominja producent Rick McCallum. "Prizorišča smo morali zgraditi po scenariju, ki sploh ni obstajal."

Zgodba se je razvijala med samim snemanjem in tudi v postprodukciji, ko je Lucas dodelal določene scene in dialog, včasih je nove sekvence dodal več mesecev po koncu snemanja in ekipa je vedela, da se bo morala po potrebi vrniti na delo.. Vse skupaj je trajalo kar 18 mesecev.

Popotovanje Anakina Skywalkerja

Lik Anakina Skywalkerja je osrednji lik Napada klonov in sage same. "Kar me je gnalo, da sem sploh oblikoval novo trilogijo," pravi Lucas, "je bila želja oblikovati zgodbo o nekom, ki je sprva dober človek, a ga zapelje temačna stran in postane zloben. Nazadnje pa se spokori. Zato sem v Grozeči prikazni začel z devetletnim Anakinom, ki je čudovit, običajen deček. Želel sem raziskati, kako se tak človek lahko spremeni v slabega." Producent Rick McCallum dodaja: "Seveda vemo, kakšna je nazadnje Anakinova usoda. Z novimi filmi odgovarjamo na vprašanji Kako in Zakaj."

Na začetku Napada klonov je Anakin že deseto leto učenec pod vodstvom Obi-Wan Kenobija. Postal je samozavesten, trmast devetnajstletnik, nepremišljen in željan pustolovščin. V mladem možu so spremembe vse vidnejše. "V Napadu klonov vidimo Anakinove izbruhe jeze," pravi Lucas, "in semena njegovih čustev ga vodijo proti temni strani. Iste napake in težave, ki so prekletstvo vseh ljudi, uročijo tudi njega. Veliko stvari se dogaja." Jonathan Hales pravi: "Anakin je še vedno nadarjen, prikupen, dober fant, ki je odločen postati najboljši in najmogočnejši jedi. Ne želi si postati zloben, a v tem filmu vidimo, pod kakšnimi pritiski je in zavemo se skušnjav, ki jim je podvržen."

Hayden Christensen, ki so mu po šestih mesecih iskanja zaupali vlogo Anakina Skywalkerja, se je dobro zavedal, v kaj se podaja. Anakinov lik je v Grozeči prikazni odigral devetletni Jake Lloyd, v Jedijevi vrnitvi pa 78-letni Sebastian Shaw. Kot dolgoletni občudovalec Vojne zvezd je vedel, s kakšnimi izzivi se bo moral spopasti, ko bo igral lik, ki je v mladosti suženj, nato Temačni lord Sitha in nazadnje spokorjeni Jedi. "Najtežje je bilo najti srednjo pot med tistim, kar je prikazal Jake, in tistim, kar je prikazal Sebastian Shaw kot Darth Vader brez maske. Najti srednjo pot med dobrim in slabim in to prepričljivo odigrati," pravi Christensen.

Christensen se je ure in ure pogovarjal z Lucasom o Anakinu, opozarja pa na prva znamenja likovih temačnejših potez, ki se kažejo v agresivnosti in občasni izgubi oblasti nad seboj. "Anakin se zelo strastno loteva dolžnosti, ki jih ima kot jedi. Je odločen, da se bo osvobodil bremen, rad bi bil najboljši pri vsem, česar se loti, in nikoli se noče ukloniti izzivom."

Prepovedana ljubezen

Anakinova strast privede tudi do romance s Padmé, čeprav je jediju prepovedano, da stke takšno vez. Anakin in Padmé se srečata po desetih letih, ko je njeno življenje v nevarnosti ter ji je ponudena zaščita Obi-Wana in njegovega mladega vajenca.

Odnos med njima se razvije postopoma. "Ne gre za ljubezen na prvi pogled," pravi Jonathan Hales. " Ko se snideta, ona v njem še vedno vidi otroka. Na začetku med njima prihaja do trenja, a pod njim se skriva privlačnost. Potem je tu še dejstvo, da so čustva, ki jih gojita drug do drugega, prepovedana. To je zanimivo in odraslo."

Tako kot Anakin se je tudi Padmé, ki jo znova igra Natalie Portman, v desetih letih, od kar sta se nazadnje srečala, zelo spremenila. Ni več kraljica Amidala planeta Nabooja. Še vedno je zagnana političarka in je zdaj senatorka. V galaksiji, v kateri se dogajajo vratolomne spremembe, izstopa z odkritosrčnostjo in predanostjo v vse bolj razcepljenem senatu. Zaradi njenih prepričanj Padmé postane tarča vse močnejšega separatističnega gibanja, ki deluje znotraj sistema, prav to pa botruje ponovnemu snidenju z Anakinom in Obi-Wanom.

Ker je tako predana svoji karieri, se sprva romanca med njo in Anakinom zdi nemogoča. "Padmé je kot ženska dozorela," pravi Portmanova. "Je idealistka, poštena in dobra, in zaradi tega včasih naivna. Padmé se noče zaljubiti, saj meni, da ima pomembnejše cilje. V prihodnosti se vidi kot voditeljica, kar ne dopušča ranljivosti, ki je sicer ključna sestavina romance."

Vezi

Anakinov drugi ključni odnos je odnos z Obi-Wan Kenobijem, ki ga vodi na poti do viteškega naslova Jedi. Razčlenjevanje njunega prijateljstva je eden osrednjih motivov celotne sage in njena rdeča nit: dinamika med očetom in sinom, mojstrom in vajencem, učiteljem in učencem. Odnos Anakin-Obi-Wan v določeni meri spominja na odnos med Lukom Skywalkerjem in Obi-Wanom v Vojni zvezd: Epizoda IV Novo Upanje.

V mnogih pogledih je Obi-Wan Anakinu oče, ki ga ni nikoli imel. "Obi-Wan in Anakin sta že zelo dolgo skupaj in verjetno delata skupaj vse od smrti Qui-Gona [mojstra jedija, ki ga je v Grozeči prikazni igral Liam Neeson]," nas spomni Ewan McGregor.. Sam znova - tako kot v Grozeči prikazni - igra Obi-Wana, vlogo, ki jo je v prvotni trilogiji oblikoval Alec Guinness.

McGregorju je bila še posebej všeč razvijajoče se dinamika med dvema likoma. Obi-Wan je zmotno prepričan, da lahko Anakina izuri na nivo častitiljivega yode. Obi-Wanova zmota ima strašne posledice za Anakina in galaksijo.

Napad klonov prikazuje prve korake tega temačnega scenarija. Kljub tesnemu prijateljstvu med Anakinom in Obi-Wanom Padawana mentorjevo skrbno poučevanje in in izkušnje utesnjujejo. Prvič ga zamika, da bi zlorabil svojo moč. Začne se upirati Obi-Wanu in ga celo prezirati.

Med sovražniki, ki prekrižajo pot Obi-Wanu in Maceu, ki ga tudi tokrat z velikim žarom igra Samuel L.Jackson, je tudi lovec na glave, ki naj bi bil najboljši in najbolj neustrašen v vsej galaksiji. Njegov priimek, njegovo oblačilo in zmahana ladja Suženj 1, so dobro znani pristašem sage. Brutalni lovec pod oklepom je Jango Fett, ki ima s sinom Bobom edinstven odnos.

Boba Fett, bojevnik, ki se ga vsi bojijo, se je prvič pojavil v Imperij vrača udarec, ko od Jabbe the Hutta želi nagrado za Hana Sola, zdaj pa v Napadu klonov končno stopa iz sence. (Lik smo ponovno srečali v novih posnetkih v posebni verziji Novega upanja). Napad klonov razkriva preteklost Bobe Fetta, njegovo identiteto in usodo, in prikaže, kako odigra ključno vlogo v največjem konfliktu galaksije. Dediščino Fetta sta na velikem platnu oživila štirinajstletni igralski debitant Daniel Logan, ki igra mladega Bobo Fetta, in slavni novozelandski igralec Temuera Morrison (Nekoč so bili bojevniki) kot Jango Fett.

Novi lik sage pa je grof Dooku. Nekoč je bil spoštovani mojster Jedi, zdaj pa Republiko prezira in vodi separatistično gibanje. Sam Yoda je Dookuja uril za jedija, Dooku pa je bil učitelj Qui-Gon Jinna, čigar vajenec je bil Obi-Wan. Obi-Wanov Padawan Anakin je četrta generacija vezi med mojstrom in vajencem tradicije reda jedi.

Legendarni Christopher Lee, ki je bil kot Dracula za generacijo občudovalcev grozljivk poosebitev zla, igra Dookuja. Elegantni, cenjeni igralec in njegova vloga v Napadu klonov spominjata na eno od ključnih oseb Novega upanja, uradnika imperija (in očeta Temne zvezde), velikega Moffa Tarkina, ki ga je igral Leejev prijatelj in kolega, pokojni Peter Cushing. Podobnost še zdaleč ni naključna, saj si je Lucas Dookuja zamislil kot Petra Cushinga tega filma. V trenutku, ko je izrekel to misel, si je zaželel, da bi vlogo sprejel Christopher Lee.

Dooku niti najmanj ne spominja na ikonske podobe antagonistov drugih delov Vojne zvezd, denimo Dartha Maula in Dartha Vaderja. Ne glede na to niso njegove spretnosti nič manj izredne od slovitih predhodnikov sage. Dooku, mojstrski mečevalec stare šole, je po Leejevih besedah "človek izrednih fizičnih in duhovnih moči. Je zelo vzvišen, zagledan vase in popolnoma neustrašen. Sila sama zase."

Dooku izgubi vero v Republiko zaradi Palpatinovega nezadržnega vzpona na oblast. V Grozeči prikazni je zaradi trgovinskega embarga in krize na Nabooju Palpatine postal kancler z obljubo, da bo znova poenotil Republiko in v svoji vladi vpeljal red in zakonitost. Kljub njegovim zagotovilom v Republiki vladajo kaos in zdrahe. Zaradi novih groženj Galaktični senat Palpatinu podaljša mandat in mu dodeli moč Vrhovnega kanclerja. Potem ukaže ustanovitev Armade republike, ki naj bi zavarovala državljane. To armado bežno omeni princesa Leia v prvi Vojni zvezd, ko govori o Vojni s kloni, zdaj pa postane ključnega pomena v filmu Napad klonov.

Ian McDiarmid znova igra Palpatine, ki ga je igral tako v Jedijevi vrnitvi kot v Grozeči prikazni. Igralec z užitkom upodablja vse nianse zla kot najzlobnejši lik Vojne zvezd - in morda celo vseh filmov. "Palpatine je na videz dobričina," razlaga McDiarmid. "V resnici pa je vse prej kot to. Palpatina je zanimivo igrati, ker je sijajen igralec in prekrasno neiskren do tistih, ki mu najbolj zaupajo."

V vesolje Vojne zvezd se vračata tudi priljubljena droida R2-D2 in C-3PO. Slednji se je v Napadu klonov spremenil.V EPIZODI I je bil Threepio, Anakinova stvaritev, brez "kože", dejansko še nedokončano delo. Med desetletnim čakanjem so droida za protokol končno pokrili. Še vedno pa ni zlata podoba, kakršno poznamo iz prve trilogije. Namesto tega je Threepio kot nekakšna odeja, sestavljena iz odpadnih kosov.

V filmu nosi nov kostum Anthony Daniels, veteran vseh petih filmov.

Akcijski prizori z jediji

Koordinator akcijskih prizorov Nick Gillard je oblikoval bojevniški slog jedijev na vrhuncu moči v Grozeči prikazni. Gillard se je naloge znova lotil tudi v Napadu klonov. Pri epskih bitkah EPIZODE II je za vsakega jedija oblikoval individualni slog - še celo za statiste. Izbiral je med različnimi borilnimi veščinami in tehnikami mečevanja.

Gillard je obiskal dvajset šol Kendo in klubov bojevanja in se pogovoril z več kot petsto mečevalci, ki naj bi zasedli jedijevske položaje. "Slišal sem za skupino, ki so ji prepovedali udeležbo na državnih tekmovanjih, ker so bili preveč agresivni," pravi Gillard. "Ko sem to slišal, sem vedel, da bi bili lahko pravi za nas." Gillard je mnogo svojih jedijev našel v avstralski koloniji Byron Bay, živeli so v gozdovih. "Prizor me je spominjal na Apokalipso zdaj."

Gillard je uril tudi Haydna Christensena. Hayden, ki se veliko ukvarja s športom, med drugim s tenisom in hokejem, je z Gillardom vsak dan vadil tri do štiri ure. Na modrice, ki jih je dobil med vadbo, je bil ponosen kot na medalje. "Če nisi ves potolčen, sploh nimaš občutka, da si dobro opravil svoje delo," pojasnjuje.

Gilliard pravi, da je Hayden ne le krasen igralec, ampak tudi eden najboljših športnikov, kar jih je videl. "Naj vam ponazorim, kako zelo spreten je. Skoraj bil ugnal enega od velikih kendo mečevalcev v Avstraliji. Tako zelo hiter je."

Z Gillardom so vadili tudi Ewan McGregor, Samuel L. Jackson, Christopher Lee in Temuera Morrison.

Vizualni učinki

Prvotna trilogoja Vojna zvezd je odločilno vplivala na razvoj vizualnih učinkov. Da bi realiziral svoje zamisli o vizualnih učinkih, je Lucas ustanovil Industrial Light & Magic, ki je v filmsko industrijo vpeljala računalniško tehnologijo in povzročila pravo revolucijo na področju posebnih učinkov. ILM je do danes dobila 16 oskarjev za najboljše vizualne učinke ter številne druge tehnične nagrade.

S tradicijo najsodobnejših učinkov nadajuje tudi Napad klonov.

Po svetovni premieri Napada klonov 16.maja bodo imeli Lucas, McCallum in njuna ekipa bolj malo časa za počitek. Kmalu po njej bo McCallum začel iskati lokacije, umetniški oddelek se bo lotil oblikovanja kostumov - George Lucas pa bo sedel in napisal EPIZODO III, na roko, kot je to storil pri vseh svojih filmih.

Saga se nadaljuje...

Komentarji

27.12. 2004 ob 10:50

Vov

— Rocker
15.8. 2005 ob 16:39

Tako dobrega filma še nisem videla!

— Anka
4.9. 2005 ob 3:11

INDEED IT ROX.

— Maj_sm_jz
15.9. 2005 ob 20:09

Hayden je najbl hud tip na celem sweu!

— TeYa
22.9. 2005 ob 15:02

star wars je najhujsi film kr jih js puznam!Najhujsi tipck pa hayden christensen(anakin)! A ni luskan!Js bi vsak film gledala 100!K je res naj naj naj hujsi film!pa te meci al kr kol so ze.Pa natalie portman(padme) je res lepa:)pa ta bojevanja to je res najhuj!

— katya
31.10. 2005 ob 12:12

Vojna zvezd je zelo dober film!

— nejc
29.12. 2005 ob 15:20

haydanv vlogi anakin je hud tip saj bi z njim hudla pa je naj film v zgodovini

— urša
25.7. 2006 ob 8:09

To je taki dober film da sem ga že stokrat pogledala pa vse druge dele tudi mam doma. ziher je to najboljši film na sveti. George Lucas, svaka ti čast.

— Jedi Girl
19.12. 2013 ob 18:41

to je ful dobr film.kk je kul in carski.

— jedi girl
1.5. 2016 ob 18:45

kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuulllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

— zal
23.1. 2023 ob 17:56

Dobroooo

— Black Panther

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.