Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Vojna v živo

Rat uživo
drama, vojni
Na sporedu od: 31.1.2002, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Scenarij: Nikola Pejaković
Režija: Darko Bajić

Film VOJNA V ŽIVO je komična drama umeščena v čas natovega bombardiranja Jugoslavije in govori o filmskem producentu Sergeju, ki denar za svoje filme zbira predvsem s snemanjem reklam za higienske vložke za ameriškega naročnika. Situacija se obrne na glavo, ko uslužbenci državne varnosti blokirajo ameriški kapital in aretirajo pomembnega člana ekipe Američana Harveya. Sergeju se porodi sanjska zamisel - sklical bo novinarsko konferenco in objavi senzacionalno novico: posnel bo patriotski film o vojni, ki se odvija pred njihovimi očmi, v glavni vlogi pa bo nastopil Harvey - Američan, ki se je postavil na srbsko stran... vsaj za uslužbence državne varnosti.

Nekakšen jugoslovanski M.A.S.H.

Sinopsis

Producent Sergej (Dragan Bjelogrlić: Črni bombnik, Lepe vasi lepo gorijo, Rane, Nebeška vaba) je v nezavidnem položaju: za dokončanje svojega filma ne najde svežega kapitala, račun mu je blokiran, igralci in člani ekipe so nezadovoljni, bombardiranje države je že napovedano in vsi čakajo kdaj se bo zares tudi pričelo. Poleg vseh težav, je tu še Mileta (Aleksandar Berček: Kdo neki tam poje, Balkanska pravila, Sod smodnika) - uslužbenec državne varnosti, ki hoče aretirati Američana Harveya (Deryl Haney: Life Among The Cannibals, Mockingbird Don't Sing) - Sergejevega prijatelja in ko-producenta filma, ki ga pravkar snemajo.

Sergeju se porodi sanjska zamisel - sklical bo novinarsko konferenco in objavi senzacionalno novico: posnel bo patriotski film o vojni, ki se odvija pred njihovimi očmi, v glavni vlogi pa bo nastopil Harvey. Izkaže se, da načrt ni bil slab: uslužbencu državne varnosti Mileti je všeč zamisel, da bi Američan pred kamerami zažgal ameriško zastavo, zato odobri projekt in ga celo finančno podpre. Toda zdaj se ga ne morejo znebiti - Mileta je povsod, postal je nekakšen "angel varuh projekta" - začel je celo dajati napotke ekipi.

Konflikt med Sergejem in Mileto pa kulminira po prvi projekciji posnetega materiala, ko jih Mileta obtoži, da se obnašajo nepatriotsko in da niso solidarni s svojim ljudstvom, zato spet zagrozi s sankcijami. Ekipa filma se odloči, da bo poiskala kompromis in tako zadovoljila obe strani, a se Sergej s tem ne strinja, saj je dojel, da so zaradi njegovih in Miletovih igric že resno ogrožena življenja njegovih ljudi. Zadeva postane zelo resna, ko umre en član ekipe, režiser noče več režirati, dva glavna igralca pa nočeta več igrati. Mileta prevzame kontrolo, aretira igralce zaradi nepatriotskega vedenja in jih prisili, da nadaljujejo s snemanjem, toda Sergej ima drugačne načrte...

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.