Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Vojna zvezd: Vojna klonov

animirana akcijska domišljijska pustolovščina
Junaki Vojne zvezd zdaj še v animirani različici
Podnapisi
Na sporedu od: 2.10.2008, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Henry Gilroy, Steven Melching in Scott Murphy po zgodbi Georga Lucasa
Režija: Dave Filoni
Večna saga o boju med dobrim in zlim se vrača v animirani obliki, da bi dodatno osvetlila dogajanja med drugo in tretjo epizodo Vojne zvezd. Boji med silami galaktične republike in trgovske zveze se nagibajo na stran upornikov, plemeniti jediji pa se bojijo, da utegne zlobni grof Dooku izsiliti zavezništvo z vplivnim klanom Huttov. Modri Obi-Wan Kenobi skuša z vojsko klonov zavrniti vale napadov nepregledne armade robotov, vročekrvni Anakin Skywalker in njegova učenka Ahsoka pa skušata najti ugrabljenega sina nepredvidljivega Jabbe - vodje Huttov.

Sinopsis

Vojna zvezd je dobila novo bleščečo podobo v prvem animiranem celovečernem filmu podjetja Lucasfilm Animation: Vojna zvezd: Vojna klonov.

Ko se po galaksiji razplamti vojna klonov, se junaški Jedi vitezi borijo za ohranjanje reda in ponovno vzpostavitev miru. Galaktična republika tone pod oblast separatistov in njihove neskončne vojske droidov, s tem pa vse več sistemov postaja lahek plen sil teme.

Anakin Skywalker in njegov učenec Ahsoka Tano se znajdeta na misiji z daljnosežnimi posledicami, na kateri se soočita s Huttom Jabbo, zloglasnim gospodarjem vojne. Grof Dooku in njegovi zlobni agenti, vključno s pokvarjenim separatističnim morilcem Asajjem Ventressom, bodo naredili vse za to, da Anakinu in Ahsoki ne bi uspelo izpeljati naloge.

Medtem na frontnih črtah vojne klonov Obi-Wan Kenobi in gospodar Yoda poveljujeta ogromni vojski klonov v hrabrem boju proti silam s temne strani …

Animiranim likom so glasove posodili Matt Lanter kot Anakin Skywalker, Ashley Eckstein kot Ahsoka Tano, James Arnold Taylor kot Obi-Wan Kenobi, Dee Bradley Baker kot stotnik Rex in četa klonov, Tom Kane kot Yoda, Nika Futterman kot Asajj Ventress, Ian Abercrombie kot kancler Palpatine, Anthony Daniels kot C-3PO, Christopher Lee kot grof Dooku in Samuel L. Jackson kot Mace Windu.

Film Vojna zvezd: Vojna klonov, ki je produkcija podjetja Lucasfilm Ltd., je režiral Dave Filoni, scenarj zanj so napisali Henry Gilroy, Steven Melching in Scott Murphy, producentka filma pa je Catherine Winder. George Lucas je izvršni producent.

Film je z glasbo opremil Kevin Kiner, avtor izvirnih skladb za Vojno zvezd je John Williams. Ustvarjalno ekipo za kamero sestavljajo še montažer Jason W.A. Tucker, glavni montažer zvoka Matthew Wood ter režiserja za animacijo Jesse Yeh in Kevin Jong. Gail Currey je izvršni direktor podjetja Lucasfilm Animation, zadolžen za produkcijo.

Za svetovno distribucijo filma Vojna zvezd: Vojna klonov skrbi podjetje Warner Bros. pictures, ki je del Warner Bros. Entertainment Company.

O produkciji

Leta 2005 se je saga Vojna zvezd za nekaj časa zaključila s filmom Vojna zvezd: Epizoda III – Maščevanje Sitha. Vendar pa je ustvarjalcu te kultne sage Georgeu Lucasu na zalogi ostalo še veliko zgodb o oddaljeni galaksiji, ki jih je želel povedati.

V dosedanjih epizodah Vojne zvezd je bila vojna klonov na kratko omenjena le v dveh filmih: Vojna zvezd: Epizoda III – Maščevanje Sitha in Vojna zvezd: Epizoda II: Napad klonov. Vendar pa je vojna klonov za galaksijo Vojne zvezd izjemno pomembna, saj razloži razvoj Imperija iz Republike. Zdaj smo končno dobili odgovor na vprašanje, ki je mučilo nepregledne množice ljubiteljev Vojne zvezd: kaj so vojne klonov?

Z animiranim celovečernim filmom Vojna zvezd: Vojna klonov bo občinstvo po vsem svetu končno izvedelo, kako se je spremenila galaksija. S tem filmom se okvir Vojne zvezd širi onkraj doslej videnega v predhodnih filmih, hkrati pa prinese nove like, nove dramatične trenutke in nove pustolovščine. “Vojna zvezd: Vojna klonov po svoji naravi nudi sestavljanko nepovedanih zgodb,” je povedal izvršni producent George Lucas, zato je bilo pri ustvarjanju tega filma najtežje najti vstopno točko. Prejšnji filmi so bili omejeni na sago o Skywalkeryu, Vojna zvezd: Vojna klonov pa je ponujala skoraj neomejene možnosti.

Poleg tega je tudi animirani format novega nadaljevanja Vojne zvezd tisti, ki omogoča povsem drugačen način pripovedovanja zgodbe. Rezultat je s pomočjo računalnika ustvarjena animacija, kakršne še nismo videli. Občutek imamo, kot da so liki in okolja naslikani. Na nekaterih delih se čuti tudi vpliv mange in animeja.

Kaj so vojne klonov?

Tisoč let je stara Republika prosperirala in se širila pod modro vladavino senata in pod zaščito Jedi vitezov. Ampak tako kot marsikje, kjer se zadržujeta bogastvo in moč, je svoje korenine v njej pognal pohlep. V senatu zavlada korupcija, ambiciozni politik Palpatine pa postane vrhovni kancler. Iz tisočletne odsotnosti pa se vrnejo še Vladarji teme.

Sredi razburkanega obdobja grof Dooku, nekdanji Jedi, organizira separatistično gibanje. Z obljubo, da ponuja alternativo korupciji, mu uspe prepričati tisoče svetov, da se odcepijo od Republike in se mu pridružijo. Sledi bitka na opustošenem planetu Genosis med Separatisti in Republiko, ki jo slednji dobijo s pomočjo tajnega orožja – vojske klonov. Ta zmaga pa je šele uvod v mogočno vojno klonov, ki se razplamti po celotni galaksiji, ki zajema tisoče različnih zvezdnih sistemov.

Jediji se borijo za svobodo in obnovo miru s pomočjo vojske klonov, nasproti pa jim stoji vojska droidov. Na bojišču, ki se razteza po stotinah planetov, se Jediji in separatisti spopadejo za prihodnost galaksije. Ko se strašen konflikt še dodatno razširi, so vanj potegnjeni še Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Ahsoka Tano in novi lik Padmé Amidala.

Načrt nove galaksije

Saga Vojna zvezd je vpeljala lastno galaksijo, ki je postala najbolj posebna in zlahka prepoznavna v filmski zgodovini. Laserske sablje, kostumi, droidi in planeti so edinstvenega videza in imajo že več desetletij kultni status med različnimi generacijami navdušencev. Pri prevajanju estetike Vojne zvezd v novi, animirani format so se ustvarjalci filma znašli pred redkim izzivom. “Hkrati smo želeli ostati zvesti Lucasovemu delu in mu izkazati čast ter ustvariti film, kakršnega na področju animacije še ni bilo,” je povedal režiser Filoni. Tudi Lucasova želja je bila, da ima film Vojna zvezd: Vojna klonov nov, prepoznaven videz. Vojna zvezd: Vojna klonov je tako hkrati vrnitev k sagi Vojna zvezd in odmik od nje.

George Lucas je želel, da liki zaživijo novo življenje, ločeno od prepoznavnih igralcev, ki so jih igrali v predhodnih filmih. V ta namen se je bilo treba izogniti fotografskemu realizmu, ki je lastnost igranega filma, in se zateči k animaciji. Pri tem jim je pomagala mini nadaljevanka o vojnah klonov, ki je bila prikazana na Cartoon Networku v obdobju 2004 – 2005. Seveda je Lucasovi ekipi uspelo koncept znatno nadgraditi v vseh smereh, še posebej na področju prostorske 3D animacije. Unikatni rezultat je nastal na podlagi rabe inovativnih animacijskih tehnik ter vpilivov animeja, mange in serije Gerryja Andersona Thunderbirds, ki so jo v šestdesetih posneli s pomočjo marionet. V podjetju Lucasfilm Animation so prepričani, da bo rezultat zadovoljil zahtevne dolgoletne ljubitelje Vojne zvezd.

O ustvarjalcih filma

George Lucas (izvršni producent) je ustvaril sago Vojna zvezd in serijo filmov o Indiani Jonesu, ob tem pa je ustanovitelj podjetja Lucasfilm Ltd. s sedežem v san Franciscu. Leta 1973 je Lucas napisal scenarij za Ameriške grafite, ki jih je sam režiral. Film je dobil zlati globus, poleg tega pa še pet nominacij za oskarja. Štiri leta kasneje je posnel Vojno zvezd: Epizoda IV – Novo upanje, ki je podrla blagajniške rekorde in si prislužila sedem oskarjev.

V nadaljevanju kariere je George Lucas režiral THX 1138 ter Vojno zvezd: Epizode I, II in III. Poleg tega je produciral številne pri kritikih dobro sprejete filme, med drugim film Kagemusha. Ameriški filmski inštitut je Lucasa nagradil z nagrado za življenjsko delo.

Celovečerni filmi podjetja Lucasfilm Ltd., ki ga je George Lucas ustanovil leta 1971, so doslej dobili skupaj 19 oskarjev, televizijski projekti Lucasfilma pa 12 nagrad emmy.

Dave Filoni (režiser) je že vse življenje zelo zaprisežen ljubitelj Vojne zvezd, ki so se mu uresničile sanje, ko so mu zaupali režijo animiranega filma Vojna zvezd: Vojna klonov. Svojo kariero je začel v animaciji, kot pomočnik režiserja kultne nanizanke Glavni na vasi. Od tam ga je pot vodila v studie Walta Disneya.

Komentarji

19.9. 2008 ob 2:00

Men se zdi, da tukaj ne gre za razlaganje nekih novih zgodb, temvec za nov nacin kako zvabiti v kinodvorane tudi mlajse generacije gledalcev in s tem seveda zasluziti nov kupcek denarja. Lucas itak ni ustvaril nic drugega poleg Star Wars in je narisal Indiano Jonesa, drugac pa vrtet skoz eno in isto naprej v igranih potem, ko zmanjka igralcev, ki bi bili za to, tudi v obliki animiranih filmov je malce nateg. Predvidevam, da bo Lucas nadaljeval ta projekt se dolgo, torej ni nerealno, da bomo doziveli se kaksen igran film, Epizoda XXII?? Spominja me na nadaljevanja grozljivke Friday the 13th:) ali Nightmare on the Elm Street:)

P.S.: Sem obozevalec zn. fantasticnih filmov in tudi Fantasy zanrov, ampak tole je prevec.

— Miso
20.9. 2008 ob 17:07

komaj čakam da ga vidm

— luka
24.9. 2008 ob 17:42

KONČN!!!!!

— Jani
24.9. 2008 ob 19:16

kaj mišk govoriš da ni dobr. use vojne zvezd so ble dobre pa loh jih je še tavžnt pa vse bojo še dobre. pa tut če so risanke. indiana jones je pa itak med najbolšimi kumi čakam nove dele

— l
25.9. 2008 ob 14:16

končn

— Jani
27.9. 2008 ob 16:49

animirana verzija??!! faaaiiil :(

— groh
27.9. 2008 ob 16:55

film je res dober in ima odlične like najboljši so mi ashoka obi-wan -kenobi in anakin res je odličen

— miha konrad
1.10. 2008 ob 18:01

hudo ecarsko ej komi cakam da grem gledat

— rok
1.10. 2008 ob 18:01

še več novih dejte

— rok
3.10. 2008 ob 16:25

this is cool

— torres
4.10. 2008 ob 2:00

Ful hud film! Za ljubitelje vojne zvezd!

— Chris
5.10. 2008 ob 2:00

JAZ SEM GLEDAL ŽE VSE DELE FILMOV ZDAJ BOM GLEDAL ŠE TEGA

— MIHA
6.10. 2008 ob 2:00

Kot STAR WARS fanu mi je všeč, predvsem zaradi spektakularnih vesoljskih bitk. V glavnem pa zelo povprečen izdelek.

— oilpower
6.10. 2008 ob 19:53

sm gledu ful dobr

— rok
6.10. 2008 ob 19:56

Z OČETOM SVA ŠLA GLEDAT TOLE STVAR IN MOREM REČT DA JE ON ZASPAL JAZ PA SEM TUDI KOMAJ DRŽAL OČI ODPRTE. OCENA: FAIL/GREAT lp

— LEPOTEC
7.10. 2008 ob 15:40

dassssa

— dsaaaaaaaa
11.10. 2008 ob 16:51

kkkkkkkkkkkkkkuuuuuuuuuuuuuuuuuuuullllllllllllllllllllllll

— jk
12.10. 2008 ob 17:46

zelo dobra zgodba. Akcije ne primanjkuje. Res dober film, priporočam vse Star Wars fanom

— STAR Wars
27.10. 2008 ob 0:00

Ni mi jasno zakaj tega v Koloseju več na vrtijo1

— xxx
25.2. 2009 ob 12:13

a še predvajajo ta film

— luka
25.2. 2009 ob 12:13

zelo kul je vojna klonov

— jure
6.8. 2010 ob 16:27

ta film je dbest :)

— jedi
2.5. 2016 ob 19:19

najboljši so yoda,anakin uglavno dejmo jedaji

— yoda

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.