Kolosej
Film distribucije Continental Film

Vojna med nevestama

komedija
Celo najboljši prijateljici se ne moreta poročiti na isti dan.
Podnapisi
Na sporedu od: 5.2.2009, Kolosej Ljubljana
5.2.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 30min / 90min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Greg DePaul, Casey Wilson in June Diane Raphael
Režija: Gary Winick
Odvetnica Liv in učiteljica Emma sta najboljši prijateljici, ki že od malih nog sanjata in načrtujeta svoji popolni poroki. Toda ko napaka pri rezervaciji lokacije poročnih slavij povzroči, da bi morala ena od njiju nekoliko prilagoditi načrte, nobena noče popustiti, zato se vname prava (pred)poročna vojna. Drobna zbadanja prerastejo v niz brezkompromisnih sabotaž, s katerimi želita druga drugi uničiti poroko, kar povzroči številne boleče, a zelo zabavne nezgode.
Napovednik

Liv (Kate Hudson) in Emma (Anne Hathaway) sta najboljši prijateljici, ki že od otroštva načrtujeta vsako podrobnost svojih porok. Na samem vrhu seznama nujno potrebnih stvari za poroko je ceremonija v najbolj čislani newyorški lokaciji za neveste: hotelu Plaza. Pri 26-tih sta tik pred poroko. V kratkem bosta realizirali svoje sanje in vsak čas zaživeli srečno do konca svojih dni.

Ali pa morda ne…

Ko se zaradi uradniške napake njuna poročna datuma prekrijeta – poročili naj bi se istega dne! – je dolgoletno prijateljstvo med Liv in Emmo pred najhujšo preizkušnjo. Liv je uspešna odvetnica, vajena dobiti, kar hoče, med drugim popolno službo in popolnega moškega,. Zato se lahko zadovolji samo s popolno poroko, o kateri je sanjala vrsto let. Emma, učiteljica, ki ji je šla skrb za druge vedno dobro od rok, skrb zase pa ne tako zelo, odkrije Nevestzilo v sebi in se razbohoti v vsem svojem nevestozilskem sijaju, ko je ogrožena njena sanjska poroka.

Najboljši prijateljici, ki sta si vedno stali ob strani, se zdaj brez vsakršnih zadržkov spopadeta, njun spor pa se lahko sprevže celo v vojno, v kateri je dovoljeno vse.

Vsaka poroka ima svojo zgodbo, vendar ta ne pripoveduje o ženinu in neveste, ampak o nevesti… in nevesti. Dami, o katerih teče besede, sta že vse življenje najboljši prijateljici. Liv in Emma si ne bi mogli biti bolj blizu, čeprav sta si povsem različni.

Ideja za bojujoči se nevesti se je porodila Kate Hudson, potem ko so ji pred nekaj leti predstavili izvirno zgodbo in osnutek scenarija. Prepričana je bila, da ponuja možnost za edinstven in zajedljiv pogled na ženske. Hudsonova se je odločila ne le odigrati eno glavnih vlog, ampak se prvič poskusiti tudi kot producentka. "Zares sem si želela posneti film o ženskah, ki bi komedijo popeljal v nove dimenzije," pravi.  "In le katero prizorišče bi bilo za to primernejše od poroke? Tovrstne komedije so mi všeč in uživala sem, ko sem opazovala, kako daleč gremo lahko s humorjem. To je zabavna zgodba, ki pa ima tudi srce."

Svoje dolžnosti producentke Kate primerja z izzivi svojega lika, Liv Lerner. Ta vedno zgrabi bika za roge in uredi stvari. "Kot producentka sem bila Liv – spraviti vse na snemanje, ustvariti družino filmarjev in pustiti, da vsi dajo vse od sebe," komentira svoj ognjeni krst v dvojni vlogi.

Vendar se nekaj časa, pravi producentka Julie Yorn, niso mogli odločiti, katero vlogo naj odigra Kate. "Nazadnje smo se odločili, da je velik del Liv podoben Katini osebnosti, zato smo začeli vlogo oblikovati posebej zanjo."

Potem vstopi na prizorišče Anne Hathaway, ki je začela sodelovati precej preden so se začele vrteti kamere, pred katerimi je upodobila Emmo. "Ta dva lika si ne bi mogla biti bolj blizu, čeprav sta značajsko povsem različna. Emma gre skozi življenje malce preveč pasivno," pravi Hathaway. "Je zares prijazna, zvesta prijateljica in nekdo, ki se dobro počuti v ozadju. A ko je ogrožen njen poročni dan, se je zanj pripravljena boriti. Prvič v življenju hoče biti številka ena. Odkrije svojo hrbtenico in temačno stran. Ob koncu spozna, da lahko ceni oba vidika svoje osebnosti."

"Vedeli smo, da smo v Anne našli popolno Emmo," pravi Yornova.  "Annina nedolžnost dopolnjuje Katino osebnost. Imeli smo srečo, da smo našli igralki, ki imata tako ljubke, všečne lastnosti, a nas vseeno prepričata, da njuna lika zmoreta drug drugemu zakuhati grozne stvari, a ju imamo vseeno radi. Nekaj je na Katinem nasmehu in Anninih zasanjanih očeh, da ima lahko oprostimo vse."

Filmarji so se odločili dati več poudarka značajema glavnih dveh likov in dolgoletni vezi med njima, ne toliko vojni. To pa jim je uspelo tudi zato, ker so pri nastajanju scenarija sodelovali najboljši prijateljici, Casey Wilson & June Diane Raphael.  "Vojna med nevestama je samo ozadje, s pomočjo katerega analiziramo prijateljstvo," pravi Wilsonova, ki piše in nastopa v oddaji Saturday Night Live."Na pripravah na poroko je nekaj komično temačnega, izhajali smo iz tega, kako nor je lahko ta proces," dodaja Raphaelova. "Vojna med nevestama pripoveduje o prijateljstvu in o norih načinih, na katere lahko najboljša prijateljica – oseba, ki vas tako dobro pozna –iz vas izvleče najslabše. To je lahko srhljivo. Skozi prijateljstvo je včasih težko krmariti, še posebej, če vemo, kakšne napake in slabosti ima druga oseba."

"Liv in Emma postaneta boljša človeka in boljši prijateljici zaradi te njune vojne," pravi Anne Hathaway. "Pomembno je bilo, da ima njuna vojna zanju neke čustvene koristi. Emma dopušča, da ljudje hodijo po njej. Ko odkrije nevestozilo v sebi, postane močnejša in bolj odkrita, to pa jo tudi reši pred grozno napako. Nekdo jo je moral poriniti iz njenega območja ugodja in Liv je bila edini človek, ki bi mu to lahko uspelo."

Po besedah Kate Hudson se Livino potovanje zelo razlikuje od potovanja njene prijateljice. "Liv potrebuje nekoga, da ji nastavi ogledalo. Spoznati mora, da se je njeno agresivno obnašanje razbohotilo že pred poroko in da je napočil čas, ko si dovoli pomagati. Obe ženski tako postaneta močnejši."

Kompleksno prijateljstvo med likoma je pritegnilo režiserja Garyja Winicka, ki pravi, "da je prijateljstvo najpomembnejša stvar mojega življenja. Zato sem hotel, da Vojna med nevestama pripoveduje o najboljših prijateljih – nepopolnih ženskah, ki sta skupaj popolni. Vendar se morata za nekaj časa ločiti, da bi se naučili, kako rasti kot posameznici in kot prijateljici."

Med snemanjem sta se Hudson in Hathaway, ki se prej nista poznali, hitro spoprijateljili in postali oboževalki druga druge. "Obe imava o vsaki stvari svoje mnenje," pravi Hathaway.  "Zato je bilo zelo zabavno, ko sva druga drugi  kljuvali po možganih in razmišljali o najinih likih. Katina osebnost je natanko takšna, kot sem si jo predstavljala – zabavna, razposajena, dobrosrčna in pametna." Hudson dodaja: "Z Anne sva si vzeli čas, da sva se spoznali in mislim, da sva na platnu ustvarili pristno prijateljstvo. Anne je nezlagana in zelo nadarjena, o čemer ni potrebno izgubljati besed. Užitek je bil delati z njo."

O igralkah

Kate Hudson (Liv, producentka) je dobila zlati globus za nastop v filmu Almost Famou. Posnela je še filme Kako se znebiti fanta v 10 dneh, Helenca na preizkušnji, Ločitev po francosko, Ni vse zlato, kar se sveti, Jaz, ti in nadloga Dupree, Dr. T. and the Women, About Adam, The Four Feathers, Alex & Emma, My Best Friend’s Girl, 200 Cigarettes,  Desert Blue, Gossip.

Pred kratki je debitirala kot scenaristka in režiserka kratkega filma Cutlass.

Hudson in frizer David Babaii sta na trg poslala David Babaii For Wildaid, novo znamko izdelkov za nego las, v katerih ni sulfatov, parafinov, živalskih produktov in ki niso testirani na živalih. Določen odstotek od dobička bo namenjen globalni organizaciji za zaščito narave WildAid.

Anne Hathaway (Emma) je posnela filme Hudčevka v Pradi, Ljubljena Jane, Princeskin dnevnik 1-2, Gora Brokeback, Ujemite Smarta, Rachel Getting Married, Passengers, Havoc, Ella Enchanted, Nicholas Nickleby, The Other Side of Heaven, Hoodwinked. 

Januarja 2005 je odpotovala v Kambodžo, kjer so snemali dokumenatec A Moment in the World, ki ga je režirala Angelina Jolie.

Kristen Johnston (Deb) je najbolj znana po vlogi v nadaljevanki Tretji kamen od sonca. Zanjo je dobila dva emmyja. Nastopila je v več epizodah Urgence in v epizodi Seksa v mestu.

Posnela je še filme The Debt, Finding Bliss, Austin Powers: vohun, ki me je nategnil in Austin Powers v Zlatotiču, Kremenčkovi v Las Vegasu, Glasba in besedilo.

O režiserju

Gary Winick je režiral filme Od najstnice do bejbe, Čudežna mreža, Sam the Man in Tadpole.

Produciral je filme Final, Chelsea Walls, Tape, Women In Film, Ten Tiny Love Stories, Wake Up And Smell The Coffee, Personal Velocity, Kill The Poor, November, Pizza, Land Of Plenty, Lonesome Jim, Sorry Haters, Flakes, Puccini for Beginners, Curfew, Out of the Rain, Sweet Nothing, The Tic Code.

Komentarji

10.1. 2009 ob 0:00

pozna kdo originalni naslov tega filma

— matjaž
25.1. 2009 ob 13:45

FuŁ dobR FiŁm <3*

— ŁuSsy
27.1. 2009 ob 0:00

Popolnoma brezvezen film. Slaba igra, se slabsa vsebina. Ne priporocam.

— cat
29.1. 2009 ob 8:58

Orginalni naslov je napisan pod slovenskim zgoraj

— Tamara
30.1. 2009 ob 10:35

hehehe originalni naslov je vedno spodaj pod prevedenim naslovom =)

hmmm kaj je film res dolg 15h? =)

— mirj4m
30.1. 2009 ob 17:15 zvezdica

film je le še ena izmed holivudskih komedij, kar pomeni, da ti je ob koncu filma žal, da si ga gledal skoraj dve uri. s to razliko, da ti je pri tem filmu žal že vmes, pa vseeno upaš, da se bo vendarle nekaj spremenilo in preobrnilo v vsaj kanček boljši film. zgodba je neresnična, nerealna, glasba slabo izbrana, tudi glavni igralki znata odigrati veliko bolje kot tokrat. komičnih delov ni veliko, vsaj takih ne, ki bi se jim res od srca nasmejal. edini plus je morda sicer slabo razvita poanta in vmesni preobrat, ki pa kljub temu ne pripomore dosti h kvaliteti filma. ocena: 1/5

— pikapoka
30.1. 2009 ob 17:16

Filma še nisem videl, vendar se mi zdi vsebina močno poznana. Zaplet takšne vrste je enkrat že bil obdelan v filmu. Pa se ne morem spomniti v katerem ....

— Mazi
4.2. 2009 ob 0:00

ej tm gor pise da traja 15 ur a je to rtes a je napaka

— urban
5.2. 2009 ob 9:51

Dolžina: 15h 9min

Je pa malceno predolg tale film, upam da strežejo malico med predvajanjem ;))

— Dean
5.2. 2009 ob 18:26

S časom trajanja filma (15h 9min) mislite 1h 59min ali kak drugače?

— Nina
7.2. 2009 ob 17:03

Obetaven začetek, trapast konec, bi lahko označil ta film.
Konča se bedasto... Prijateljica pusti svojega bodočega moža, zato, ker se je kregala s prijateljico. Potem pa (kao kasneje) poroči z bratom od tiste prijateljice, s katero se je kregala... In še nekaj.. Prav smešno je gledati lezbijko (katera se je v real life poročila s svojo punco), kako se poroča z moškim.

— Andrej
8.2. 2009 ob 0:00

zelo vredi filem:D...oglejte si ga ker je zelo zanimiv...veliko pove o prijatelstvu in sreci...

— karmen
8.2. 2009 ob 13:06

jah no...men se zdi film zlo vredu...je pač ženski...
kle pokaže da prijateljstvo zmeri ustane...neglede na use..., pokaže žensko tekmovalnost, na kratko, predstavla nas ženske...
jst mu dam dobre ocene...

— tjaška
10.2. 2009 ob 15:47

lol...to morte it glejat!! ful dora komedija ¨¨! in sexy

— loliika
14.2. 2009 ob 13:46

men je bil pa film ušeč klub temu da je tipično holivudski...ga priporočam če imati radi klasične komedije

— jstt
15.2. 2009 ob 15:30

Včerej sm si pogledov film, in morm rečt da je dobr. Se tut nasmejiš zravn :) Drugač pa dobra preizkušnja prijateljstva, vreden ogleda.

— bejc
16.2. 2009 ob 16:36

film je totalno predvidljiv, ni slab, ni pa tudi preveč zabaven.

— ribica
18.2. 2009 ob 16:16

Kaj ta komedija je vreji?

— Ni29ni0ka
20.2. 2009 ob 15:36

Tezko je danes najt pravo komedijo, ki bo nasmejala cisto vsak smisel za humor. Bil sem zadrzan, predno sem sel film gledat, no, in je bila komedija precej po mojem okusu. Moram rect, da sem se enim foram ful smejal, tako da mi je bla ena boljsih komedij. Ni mi zal tistih 5 eurov. Ceprav ne gledam po veckrat isti film, si predstavljam, da tega bi se lahko ene 2x. So ga pa ameriski kritiki fuuuul popljuvali. Pejte gledat, in pokomentirajte! Juhu.

— superbtaste
21.2. 2009 ob 16:10

amm ja jst se pa ful ne strinjam s tabo...glasba je huda...ful se ujema z zgodbo in tud glavni igralki sta zlo dobr odigrale...men je biu film ful ušeč in pač sej je pou filmou takih komedij pa so usen hude...uglaunem usak ma svoj mnenje. men je blo pač ušeč in sm se tud kr dostkrat umes iz srca nasmejala.

— just me...
22.2. 2009 ob 18:39

pikapoka... OČITNO se ne spoznaš na filme. tale je prou HUD in ZAŽIGA... tko da: ŠAD AP!

— arrrrrrrrr!!!
22.2. 2009 ob 18:48

Film mi je zelo všeč,gledala sem ga že v kinu.Je zelo zanimiv.Priporočam ga.

— Petra
24.2. 2009 ob 20:35 zvezdica

No jst vam tko povem, če se hočte mau sprostit, se odklopt od usega, si pejte pogledat to komedijo. Je tipična romantična komedija z predvidljivim koncm, no ne čist ( lahko vs mau presenet.) Ob filmu sm se kr nasmejala in neki for je blo prou zabavnih. Filma ne jemlite preveč resno, saj je seveda jasno d je v resničnm lajfu ni glih verjetn d se zgodi kej tazga , kot se je v filmu (npr. to d boste obe rodile na isti dan in podobn ). Igralska zasedba je bila v redu, vsi so se potrudl tko d proti njim nimm nč. Pa tudi sama vsebina je zanimiva.

Tko d folk jst vam film priporočm, zdej so še počitnce tko d pejte si ga ogledat ;)

— bride :)
25.2. 2009 ob 18:27

Meni osebno je film the best....

To je pa za tiste, ki imate samo slabo mnenje o tem filmu:
1. Lej če vam je pa res tako obupen film, zakaj ste ga šli gledat.?
2. Me zanima, kakšen bi bil vaš film, če bi ga vi naredli
(sicer, ne bi bili zmožna, ampak....).?
3. Je tudi res, da ima kakšen film podobno vsebino,
ampak vsak film je nekaj posebnega...
Čaw

— Maiiia
26.2. 2009 ob 0:00

film je zelooo dober. bil mi je resnično všeč. danes si ga bom ogledala še enkrat, ker je neznansko dober. svetujem vam, da si ogledate film.

I LOVE THIS FILM<3

— zvezdica
26.2. 2009 ob 14:15

Film mi je biu ušeč..Res da je blo filmou na tak način že ogromn ampak useen je uredu za razvedrilo..Ni pa nevem kok smešnih odlomkou

— Maja
28.2. 2009 ob 0:00

Nism še gledala, ampak upam, da bom čimprej.

— who cares I don't
28.2. 2009 ob 14:41

Filem je re dober,in ga priporočam

— MIA
4.3. 2009 ob 0:00

tud jaz pohvalim. je vredu komedija, ki ima sporočilo. splača se pogledat.

— sonja
13.3. 2009 ob 15:55

hudoooooooooooooooooo

— lol
13.4. 2009 ob 2:00

fulll coollska komedija!!!sm že gledala...jo priporočam!! ;)

— kr
2.10. 2009 ob 18:24

MOČNO dobr film. Enkraten

— Bart
8.1. 2010 ob 20:16

To je ful dober film. poučen in ...........

— Tina
30.4. 2012 ob 21:59

Naj film!!

— Nusch

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.