Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Vohunske spletke

akcijski, kriminalka, drama, triler
Ni pomembno, kako igraš. Pomembno je, da te ne izigrajo!
Na sporedu od: 14.3.2002, Kolosej Ljubljana
2h 6min / 126min
Scenarij: Michael Frost Beckner, David Arata
Režija: Tony Scott

Vohunske spletke, je zgodba o prijateljstvu in reševanju, o mentorju in njegovem varovancu, o igri mačke z mišjo, ki se dogaja na različnih koncih sveta v različnih časovnih obdobjih, od Vietnamske vojne do konca hladne vojne. Piše se leto 1991. Veteran CIE Nathan Muir (Robert Redford) ima le še en dan do upokojitve, ko izve, da je njegov varovanec Tom "Skavt" Bishop zabredel v hude težave. Ker se je akcije lotil na svojo roko in so ga pri tem v tujini ujeli, je obtožen vohunstva in čez 24 ur ga čaka usmrtitev. CIA se boji mednarodnega incidenta, zato se odloči, da ga ne bo poskusila rešiti.

Ker je vodstvo CIE prevzela mlajša generacija, se mora Muir, ki je agent stare šole in zato ni več "posvečen" v zaupne informacije, domisliti, kako bi pretental organizacijo, ki ji je tako zvesto služil dolga leta, in rešil mladega agenta.

Muir je Bishopa našel v Vietnamu in ga izuril za delo v CII. A zdaj že nekaj let nimata stikov, ker je med njima prišlo do spora. Skozi vrsto prizorov, v katerih se Muir spominja njune skupne zgodovine, počasi sestavljamo koščke slike in spoznavamo, kakšen je bil njun odnos.

O produkciji

Izvirni scenarij Vohunske spletke Michaela Frosta Becknerja je pred dobrimi petimi leti prvič zbudil pozornost producentov Douglasa Wicka in Marca Abrahama. Zgodba o odnosu med obema možema je postavljena v razburljiv čas med letoma 1975 in 1991, ko se je CIA krepko spremenila v svoji sestavi in delovanju, svet pa so pretresali hudi mednarodni spori, vojne in politične spletke.

Beckner, ki je dolgo časa raziskoval delovanje CIE in o njej ogromno napisal, obenem pa je tudi avtor nove televizijske serije na to temo The Agency, pravi: "Hotel sem predstaviti drugo polovico hladne vojne skozi oči veterana, ki se spominja dogodkov, njegovo videnje pa se filtrira še skozi oči njegovega mladega varovanca, ki povsem drugače gleda na svet. Hotel sem se lotiti tudi vprašanja patriotizma v tem moralno dvoličnem času in pokazati, da je patriotizem nekaj povsem osebnega, intimnega, da gre pravzaprav le za dejstvo, da zaradi pravih razlogov pravilno ukrepaš. CIA leta 1991 in CIA danes sta povsem različni instituciji in Vohunske spletke niso nikakršna predstavitev agencije. So le povsem človeška zgodba o stvareh, s katerimi morajo nekateri živeti vse življenje."

Ravno zato sta bila oba producenta nad zgodbo navdušena. "Vohunske spletke so prispodoba, zgodba o človeku, ki v mladeniču vidi samega sebe in ga postopno začne preoblikovati v vrhunskega agenta," pravi Wick.

Scenarij je obetal napeto akcijo in snemanje na eksotičnih lokacijah, kar je takoj pritegnilo režiserja Tonyja Scotta. "Film je kot nor tobogan po vsem svetu. Začne se na Kitajskem, nadaljuje v Vietnamu in Berlinu, vrhunec doseže v Bejrutu, vse skupaj pa povezuje dogajanje v ZDA. Predstavljamo 16 let burne zgodovine z izvrstnimi liki v zgodbi in enkratno igralsko ter snemalno zasedbo."

Sanjska ekipa

Robert Redford je bil vključen v projekt že od leta 1998. Njegovo takojšnje zanimanje za vlogo Nathana Muira je vzpodbudilo ustvarjalce filma. Abraham pojasnjuje: "Ko je Bob rekel, da bo nastopil, smo vedeli, da imamo v rokah izvrstno gradivo in da nas čaka neverjeten podvig. Eden najboljših vohunskih filmov v zgodovini filma je Trije kondorjevi dnevi, v katerem je Bob neverjetno karizmatičen. Vedeli smo, da bo tudi v tem filmu tako."

Wick pa dodaja: "Redford je eden tistih igralcev, ki vedno deluje, kot da pred ostalimi prikriva neko skrivnost. Že sama misel, da se sprehaja po sedežu CIE korak pred drugimi in razmišlja, kako bi jih pretental, je bila neverjetno provokativna in razburljiva."

Ko je bila vloga Nathana Muira oddana, so ustvarjalci filma začeli razmišljati, kdo bi lahko bil dostojna protiutež, ki bo vnesla nekaj mladostne sproščenosti in humorja v vlogi Toma Bishopa. Abraham je bil prepričan, da je za to vlogo najprimernejši Brad Pitt. "Imeli smo srečo. Brad Bitt je bil navdušen nad vlogo, še posebno pa nad ponudbo, da bo igral skupaj z Robertom Redfordom."

"CIA zahteva od človeka življenje pod neprestano krinko," razlaga Pitt. "Agenti si ne morejo privoščiti osebnih zvez in tako se Bishop počuti razdvojenega."

Redford in Pitt sta v preteklosti že sodelovala - Redford je režiral A River Runs Through It, v katerem je nastopil tudi Brad Pitt. Ker sta se že takrat zbližala, sta svoje prijateljstvo lahko pristno prenesla tudi v Vohunske spletke. Med dnevnimi pregledi posnetega gradiva, so mnogi opazili, da je neverjetna kemija med Redfordom in Pittom pred kamero podobna tisti med Redfordom in Newmanom. "Boljše kombinacije igralcev ne bi mogli dobiti," trdi Scott.

Snemanje po vsem svetu

Prostorska postavitev zgodbe je zahtevala trdo delo na različnih lokacijah in izjemno natančno montažo. Rdeča nit filma je pripoved na sedežu CIE, a 2/3 filma se dogajata na terenu in sicer na različnih lokacijah, ki so skoraj vse prikazane v flashbackih.

Prva pomembnejša lokacija je bil zapuščeni angleški zapor iz 16. stoletja, ki se je prelevil v kitajski zapor, kjer zadržujejo Toma Bishopa. "Dvomim, da je v vsej Kitajski podoben zapor," pravi Scott. "Gre namreč za viktorijanski zapor. A če se zavzeto lotiš dela, bodo ljudje verjeli." Sicer pa tudi strokovnjaki niso povsem prepričani, kakšni so kitajski zapori, saj podatki o njih skoraj ne obstajajo oziroma niso dostopni.

Ekipa se je nato preselila v Budimpešto, kjer so posneli nemške prizore. Scenograf je sicer pregledal ves Berlin, a Berlin danes niti najmanj ni podoben Berlinu leta 1975. Budimpešta je primernejša in bolj podobna Berlinu v tistih dneh - malce obrabljena, zanemarjena, vendar prelepa.

Prizore iz Vietnama in Bejruta so snemali v Maroku. Vojaško taborišče so postavili v majhnem mestecu Quarzazate, ki je pred tem gostilo že prenekatero snemalno ekipo, na primer za filme The Living Daylights, Spies Like Us, The Four Feathers, Gladiator in The Mummy Returns. Od vojne razrušeni Bejrut so poskusili poustvariti v Casablanci, sedež CIE, ki je bil za scenografa največji izziv, pa so zgradili kar v studiu Shepperton.

O igralcih

Robert Redford (Nathan Muir)

Za igro, režijo in producentsko delo je doslej prejel že številna priznanja in se uvršča med veterane filmske umetnosti. Za režijski prvenec Ordinary People je dobil oskarja, zlati globus in še nekatere druge nagrade. Kot režiser in producent se je podpisal tudi pod filme The Milagro Beanfield War, A River Runs Through It (nominacija za zlati globus za najboljšo režijo), Quiz Show (nominacija za zlati globus in oskarja za režijo, nominacija za oskarja za najboljši film) in The Horse Whisperer (nominacija za zlati globus za režijo). Kot igralec je bil nominiran za oskarja za glavno vlogo v filmu The Sting.

Kot velik pristaš neodvisne filmske produkcije je leta 1980 ustanovil Sundance Institute, ki vsako zimo v Park Cityju pripravlja filmski festival neodvisne filmske produkcije. Redford je kariero začel na odrskih deskah, že kmalu pa je vlogo, ki jo je v Barefoot in the Park odigral na odru, poustvaril tudi pred filmskimi kamerami. Med ostalimi zgodnjimi filmi so še War Hunt, Inside Daisy Clover, The Chase, This Property is Condemned in Tell Them Willie Boy is Here. Leta 1969 je s Paulom Newmanom združil moči v klasiki Butch Cassidy and the Sundance Kid. Režiral je George Roy Hill. Oba igralca in režiser so skupaj sodelovali tudi v uspešnici The Sting, ki je osvojila sedem oskarjev, med drugim tudi za najboljši film, Redfordu pa prinesla nominacijo za najboljšega igralca. Od takrat so se kar vrstile raznolike vloge v bolj ali manj uspešnih filmih: Jeremiah Johnson, The Way We Were, The Great Gatsby, Three Days of the Condor, Brubaker, The Natural, Out of Africa, Legal Eagles, Sneakers, Indecent Proposal, Up Close and Personal. Leta 1068 je ustanovil lastno produkcijsko hišo Wildwood Enterprises, za katero je odigral vrsto vlog, med drugim v filmih: Downhill Racer, The Candidate, The Electric Horseman in All the President's Men, ki je prejel sedem nominacij za oskarja.

Brad Pitt (Tom Bishop)

Z nastopi v filmih Fight Club, Seven Years in Tibet, Legends of the Fall, Seven in Twelve Monkeys se je izkazal za enega najboljših igralcev svoje generacije. Pozornost gledalcev širom sveta je prvič zbudil v vlogi zapeljivega štoparja v filmu Thelma & Louise. Kasneje je nastopil kot psihopatski morilec v Kaliforniji in očarljivi neživi Louis v Intervjuju z vampirjem. Za vlogo v Twelve Monkeys je prejel zlati globus ter nominacijo za oskarja. Nominacijo za zlati globus je dobil tudi za vlogo Tristana v Legends of the Fall. Med ostalimi filmi naj omenimo še Meet Joe Black, Snatch, The Mexican in najnovejši Oceans 11.

Catherine McCormack (Elizabeth Hadley)

Velja za eno od trenutno najbolj iskanih mladih britanskih igralk. Po študiju igre je uspela na filmu v Gibsonovem z oskarjem nagrajenem spektaklu Braveheart. Zatem je igrala še v Land Girls, Dangerous Beauty, Dancing at Lughnasa, This Year's Love, Shadow of the Vampire, Weight of Water, Born Romantic in The Tailor of Panama.

O ustvarjalcih

Tony Scott (režija)

Od njegovega režijskega prvenca leta 1983 The Hunger, so bili vsi njegovi filmi uspešnice: Top Gun, Beverly Hills Cop II, Revenge, Days of Thunder, The Last Boy Scout, True Romance, Crimson Tide, The Fan in Enemy of the State.

Michael Frost Beckner (zgodba in scenarij)

Beckner velja sa enega najbolj zaželenih hollywoodskih scenaristov in piscev. Njegovo izvrstno poznavanje CIE se kaže v seriji The Agency, ki jo snema CBS, napisal je Official Assassins, skupaj z ženo Anne Sterling Beckner pa sta se dogovorila s TNT za projekt, temeljen na Gupovi The Book of Horror: Covert Lives and Classified Deaths at the CIA. Beckner je za velika platna napisal Sniper, Cutthroat Island in Princa Valianta.

David Arata (scenarij)

Vohunske spletke je njegov drugi scenarij, prvi pa je bil Brokedown Palace o dveh Američanih, ki ju na Tajskem zaprejo. Intervjuje s pravimi zaporniki mu je uspelo dobiti tako, da se je vtihotapil v zapor.

Dan Mindel (direktor fotografije)

S Tonyjem Scottom je sodeloval že pri filmu Enemy of the State, Crimson Tide in The Fan. Pred tem pa je delal tudi z Ridleyem Scottom na White Squall in G.I. Jane. Ostali filmi: Shanghai Noon, Killer Pink, Sand.

Komentarji

9.1. 2006 ob 10:32

Bomba film!

— gabrca

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.