Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Voda za slone

drama
Podnapisi
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Richard LaGravenese po romanu Sare Gruen
Film, posnet po knjižni uspešnici Sare Gruen, sledi mlademu študentu veterine Jacobu, ki se po spletu usodnih okoliščin pridruži potujočemu cirkusu. Očaran nad lepoto artistke Marlene in v družbi nenavadne slonice spoznava Jacob povsem nov način čutenja in razumevanja ljubezni. Toda ljubosumje trenerja živali Augusta vse vpletene postavi pred največjo življenjsko preizkušnjo

Film, posnet po kritiško priznani knjižni uspešnici Voda za slone, prinaša epsko pripoved o prepovedani ljubezni in koš čarobnosti polnih pustolovščin, čudežev in nevarnosti.

Študent veterine Jacob, ki je odraščal v na napačni strani mesta, spozna cirkuško zvezdnico Marleno in se zaljubi vanjo. V svetu pod velikim cirkuškim platnu odkrijeta lepoto in združi ju skrb za prav posebnega slona. Nenaklonjenim okoliščinam navkljub – vključno z besom Marleninega karizmatičnega, a nevarnega moža Augusta –Jacob Marleno reši pred nesrečnim življenjem in skupaj najdeta dosmrtno srečo.

Ob prvem natisu romana Voda za slone Sare Gruen leta 2006 je knjiga dosegla neverjeten uspeh: 12 tednov je prebila na lestvici najbolje prodajanih knjig časopisa New York Times in se še vedno v neverjetnih številkah prodaja kot verzija z mehkimi platnicami. Bralci širom po svetu se čustveno odzivajona veselja, ljubezni, odrešitve in izzive Grueninih likov. "Voda za slone govori o ljubezni v vseh njenih oblikah – med moškim in žensko, v družinah, med ljudmi in živalmi," pravi Gruenova. "Govori o tem, kako različno se obnašamo eden do drugega; včasih lepo, drugič ne tako lepo."

Med vojsko oboževalcev je tudi Reese Witherspoon: "Prelepa zgodba o ljubezni in upanju je, o odrešitvi, onovih priložnostih in iskanju sreče," pravi oskarjeva nagrajenka. "Čisto me je potegnilo v svet, ki ga je bila ustvarila Sara." Leta po tistem, ko je knjigo prebrala, je Witherspoonova sprejela vlogo junakinjeMarlene, glavne zvezde umirajočega cirkusa. Marlena je s svetlikajočimi se očmi in lasmi, porcelanasto poltjo, rožnatimi bleščicami in sposobnostjo, da se razume z živalmi, prelepa, naravna in elegantna plesalka; toda njeno osebno življenje je pravo nasprotje užitka, ki ga najde v nastopanju; ujeta je v težaven in zapleten zakon z lastnikom in direktorjem cirkusa Augustom. Ukazovalni in karizmatični možakar lahko očara, zavaja ali z enako silo tudi napade.

Tudi zvezdnik filmske franšize Twilight Robert Pattinson je oboževalec Grueninega knjižnega sveta in likov: "Nekdo mi je poslal knjigo in takoj mi je bila blizu." Pozneje je sprejel vlogo Jacoba Jankowskija, ki se po družinski tragediji brez cilja potika po svetu, dokler ne skoči na naključni vlak, ki se izkaže za domovanje cirkusa bratov Benzini. Usodno potovanjevlakom Jacoba pripelje do Marlene – do ljubezni in usode, kakršne si nibil nikoli zamišljal.

Nedolgo po objavi knjige so priljubljeni liki začeli svojo pot s knjižnih strani na veliko platno. Konec leta 2008 je producent Gil Netter (Marley & Me) že nagovarjal režiserja Francisa Lawrencea (I Am Legend), naj po knjigi posname film. "Knjigo sem prebral v enem dahu," se spominja Lawrence. "Zares se me je dotaknila; in zgodba se odvija v silno bogatem in razdelanem svetu. Všeč so mi bili liki in čustvenost."

Lawrence se je osredotočil na razmerje med Marleno in Jacobom ter se zavzel za oživitev čarobnega sveta, ki ga je Gruenova ustvarila v svojem romanu. "Razmerje med Marleno in Jacobom, ki smo ga zgradili v filmu, mi je zelo ljubo," pravi, "saj gori počasi. Jacoba po moje takoj prevzamejo Marlenina lepota, njena čarobnost in samozavest. Marlena pa je previdna; ne zaupa veliko ljudem. Jacob se počasi prebija skozi njen zid in postane nekdo, ki ga v Marleninem svetu ne bi pričakovali. Mislim, da se ona zaljubi v njegovo moralno neomajnost."

Tako kot liki, ki jih je oživil na platnu, je tudi Lawrencea pritegnil nori svet cirkuških šotorov. "Cirkus me je vedno zanimal, sploh tisti iz dvajsetih, tridesetih let prejšnjega stoletja. Nekaj prav posebnega so: vlakci na paro, prelepa šotorska platna, elegantni nastopajoči in eksotične živali."

Režiser je s producentom Erwinom Stoffom projekt predstavil priznanemu scenaristu Richardu LaGraveneseju, ki si je za delo pri filmu The Fisher King prislužil nominacijo za oskarja. Vsi trije so se zavedali izzivov in odgovornosti pri ekranizaciji tako priljubljene zgodbe in likov, predvsem pa pretvorbe 400 strani obširne knjige v obvladljiv scenarij. Kot pravi Lawrence: "Tokrat sem prvič sodeloval s scenaristom pri priredbi knjige v scenarij, in dela sva se lotila z željo, da ostaneva zvesta njenim temam, tonu in stilu. Nekaj poglavitnih trenutkov v knjigi je bilo nujno prenesti na film, a najbolj zabavni del je interpretacija izvirnika in se domisliti tudi novih."

LaGravenese razloži podrobneje: "Ko delaš s tako priljubljeno knjigo, moraš obdržati tisto, kar pričakujejo bralci, hkrati pa se moraš zavedati, da ima ob branju knjige – ko v glavi vidiš in slišiš like – vsakdo svojo predstavo, svojo verzijo. Ko se zgodba odvija na platnu, v izvedbi resničnih ljudi, pa postane dobesedna ; ena in edina verzija. In nekatere zamisli iz knjige na filmu preprosto ne delujejo.

LaGravense je z Lawrenceovimi napotki scenarij izpilil po nekaj osnutkih in za oba je bila glavna naloga, kotpravi scenarist, da "tri glavne like zgodbe narediva bolj aktivne in na novo postaviva Marlenino in Augustovo zgodovino.Hotela sva, da so motivi vsakega od likov jasni in razumljivi;le tako so lahko njihovi moralni vzgibi – kdo ima pravin kdo ne – precej bolj zapleteni. Nihče ni povsem nedolžen…"

Reese Witherspoon je to še posebej všeč. "Marlena je bila sirota in delala je kot šivilja v krojaški delavnici, kjer jo je odkril August, ko je s cirkusom gostoval v mestu. Postal je nekakšen njen Pigmalion: učil jo je jezditi in nastopati v cirkusu." Marlena življenje v revščini zamenja za obet blišča in zvezdništva – a njena odločitev prinese določene posledice. Tudi August nima družine in si jo ustvari sam tako, da umirajoči cirkus obnovi od temeljev do vrha strehe šotora.

Vfilmu je August sestavljen iz dveh likov iz knjige – značaj mu posojata Marlenin mož August, ki j v romanu glavni vaditelj živali, in stric Al, ki je v knjigi surovi in nasilni lastnik cirkusa. "Z združitvijo teh dveh likov smo Augusta naredilibolj nevarnega, kar je vedno dobro,"navrže LaGravenese.Scenarist je priredil in obogatil tudi način, kako zdaj ostareli Jacob (oskarjevi nominiranec Hal Holbrook) pripoveduje svojo zgodbo o dogodivščinah s cirkusom bratov Benzini in o odnosu s svojo dolgoletno ljubeznijo Marleno.

Gruenova je bila nad priredbo navdušena. "Spremembe v scenariju so se mi zdele čudovite. Pisanje scenarija zahteva povsem drugačne sposobnosti kot pisanje romana. Francis in Richard sta vzela nekaj, za kar potrebuješ 14 branja, in to preoblikovala v nekaj, kar si lahko ogledaš v par uricah. V vsakem primeru zgodbe nista okrnila."

Še preden so sploh začeli pisati scenarij, je Witherspoonova že sprejela vlogo Marlene. "Reese je bila v začetku, ko smo šele sestavljali projekt, zares v pomoč," pravi Lawrence. "Filmu in liku Marlene je prinesla mnogo. Fantastična igralka je, prelepa in brezčasna, rada ima živali – in neustrašna je; vsake reči se loti. Marlena je žilava in dobila je trdo kožo; ni Augustova žrtev – ali žrtev kogar koli drugega. Tudi Reese zna biti precej močna."

V nasprotju z Marleno je Jacob odraščal pod zaščito ljubečih staršev. A tik pred končanim šolanjem na veterinarski šoli univerze Cornell se mu sesuje svet: izve, da sta mu starša umrla v avtomobilski nesreči. Čustveno in finančno povsem zlomljen mora zapustiti univerzo. Brez cilja se poda na pot in se spontano vkrca na mimoidoči vlak, ki je pravzaprav domovanje cirkusa bratov Benzini. Skoraj sedem desetletij pozneje se bo postarani Jacob spraševal: "Sem si jaz izbral tisti vlak, ali je vlak izbral mene?"

Ker ne vidi nobene druge poti, se Jacob pridruži cirkusu. Sprva se fant, ki je bil vajen zaščite, povsem izgubi – tako zelo, da ga je strah celo za lastno življenje – v kaosu, barvah in nevarnosti,v kateri se znajde. Svoj "staž" pri cirkusu začne pri dnu, celo globlje kot občasni delavci, ki skrbijo za vsakodnevne opravke. Ko lastnik in upravitelj cirkusa August izve, da je Jacob študiral veterino, mu naloži skrb za živali. To fanta zbliža zMarleno, zvezdnico predstave. Jacoba Marlena takoj in povsem prevzame: "Takoj dojame Marlenino lepoto in karizmo," pravi Pattinson o svojem liku. "Opazi tudi, da je zelo povezana s živalmi, s katerimi dela pri predstavi; tudi to jima je skupno."

Pattinsona, ki je že tako priznal, da je oboževalec romana, je priredba v film, potem ko je prebral scenarij, še bolj pritegnila. "Kot bi Francis in Richard še obogatila zgodbo," pravi igralec. Režiser je bil, potem ko sta več ur govorila o projektu, prepričan, da je Pattinson pravi za vlogo: "Zame je Robert enostavno BIL Jacob," pravi Lawrence. "Težko je bilo najti mladeniča pri 23-ih, 24-ih, ki ne bi za vlogo deloval premlado. Rob pa je že mož. Premišljen je, inteligenten, zna se vživeti, močan je in samozavesten."

Pattinson je bliskovito dojel svoj lik: "Jacob je skrivnosten in tih; opazovalec je," pravi igralec. "Vedno opazuje ljudi in z živalmi ima instinktiven odnos, pa tudi človeštvo razume na globlji ravni."

Vse Jacobove značilnosti in sposobnosti pa zablestijo, ko se fant vse bolj zbližuje z Marleno. Sprva Marlena noče z novincem imeti opravkov, a ko priskoči na pomoč njenemu preljubemu bolehajočemu konju, se med njima splete intimen in nežen trenutek, ki se ga ne moreta otresti ne en ne drugi. A med njima stoji mogočna sila – August, ki ga njegovi podrejeni s strahom in spoštovanjem kličejo "Gospod in gospodar znanega in neznanega vesolja". Markantni in karizmatični vodjacirkus upravlja zdaj kot navaden tiran, drugič kot skrben patriarh. Podobno se lahko njegova ljubezen in dobrota do Marlene v trenutku spremenita v zlorabo, bes in nepojmljivo temačnost. Ko je Jacob priča Augustovi temni plati, se začne truditi, da Marleno osvobodi izpod njegovetiranije.

Witherspoonova ima zaChristopha Waltza, dobitnika oskarja za stransko vlogo v filmu Inglourious Basterds, samo pohvalne besede, češ da seje "res poglobil v Augustovo temačno plat. Odlično odigra njegovi nasprotujoči si plati." Režiser Lawrence dodaja: "Christoph je prišel k projektu z neverjetno ljubeznijo do likov, pa tudi do celotnega sveta in tematike zgodbe. Kot ulit je bil za vlogo, saj je naravnost električno očarljiv, a hkrati nevaren. Vlogi je pridal mešanico inteligence, ostrine in humorja."

Waltz se obotavlja preveč razlagati o svoji upodobitvi; namesto tega upa, da bodo gledalci sami razkrili lik in se dokopali do lastnega mnenja o njem. A ker je upodobil upravnika cirkusa in krotilca živali, je uveljavljeni igralec toliko bolj navdušen nad vsemi, ki si kruh služijo z urjenjem naših štirinožnih prijateljev."Sam že ne bi imel potrpljenja, da bi uril kakšno žival, zato sem imel komaj kaj potrpljenja, da bi igral krotilca," se pošali. "Občudujemnašega glavnega trenerja slonov Garyja Johnsona, ki je miren, tih, osredotočen in potrpežljiv. V njegovi bližini sem tudi jaz umirjen in osredotočen –in tako lahko gledam in se učim."

Sredi čarobnega sveta cirkusa in njegovih megalomanskih nastopajočih je zvezda pravzaprav slonica Rosie, ki je visoka skoraj 270 cm in težka okoli 4 tone. August Rosie kupi od propadlega cirkusa v zadnjem poskusu, da spet postavi na noge cirkus bratov Benzini. Seveda si niti ne misli, da mu bo nova atrakcija ne leprinesla finančni uspeh, temveč bo tudi zbližala Marleno in Jacoba.

Rosie upodablja 42-letna filmska veteranka Tai (Bigger than Life, The Jungle Book), ki sicer živi v Perrisu v Kaliforniji; pomaga ji trener Gary Johnson iz organizacije Have Trunk Will Travel Inc., ki javnosti varno in v učne ali rekreacijske namene priskrbi slone. Tai so igralci in ekipa takoj vzljubili in navdušila jih je ne les svojimi igralskimi sposobnostmi, temveč tudi z dejstvom, da je bila sredi nadzorovanega kaosa snemanja nežna velikanka vedno umirjena.

Witherspoonova, ki ima največ prizorov s Tai, je s slonico vzpostavila še posebno vez. Zvezdnici sta pravzaprav skupno delo začeli dolgo pred trenutkom, ko so na lokaciji v Piruju v Kaliforniji sploh stekle kamere. Tri mesece pred začetkom snemanja sta Reese in Tai, kot pravi prva, "vadili vse: to, kako me dvigne v zrak do tega, kako pristanem na njenem hrbtu." Celo najbolj enostavno komuniciranje med njima je bilo pravi izziv: "Nisem ravno visoka in Tai ni ravno pritlikava," se pošali igralka. "Morala sem se naučiti, kako stopitina njen rilec in se povzpeti na njen hrbet.Precej zapleteno je, a naposled mi je uspelo. To je eden mojih največjih uspehov!" Whiterspoonova se je za cirkuške točke morala naučiti tudi delati s konji in se vihteti na trapezu.

Tai nikakor ni bila imuna na čare Roberta Pattisona – pogosto so jo zalotili, kako se razigrano spogleduje z mladim igralcem, ki je na sebi skrival priboljške zanjo, da jih je našla. Čustva so bila obojestranska. "Rosie je tako očarljiva, da imajo liki ob njej še močnejšo izkušnjo; ob Taisem se tako počutiltudi sam. Nikoli še nisem bil v bližini tako gromozanske živali, ki je hkrati tako elegantna in v bližini ljudi tako pozorna."

Pod cirkuškim šotorom

Da bi uresničili Lawrenceovo vizijo o cirkuškem življenju za časa Velike gospodarske krize, so skušali režiser in scenografi združiti strogo verodostojnost zdih ustavljajočo romantičnostjo. "Vsi, ki so sodelovali pri tem filmu, obožujejo to obdobje in cirkus," ve povedati Lawrence. "Hoteli smo, da je Voda za slone resničen, pristen film, a smo želeli prikazati tudi romantični pojem cirkusa v tridesetih preteklega stoletja."

Večino prizorov so snemali v posebej zgrajenem studiu v Piruju v južni Kaloforniji, ki je bila pripravna tudi zaradi dostopnosti eksotičnih žival, kakršne je zahteval scenarij; so pa snemali tudi drugod po jugu Kalifornije in celo v Chattanoogi v Tennesseeju.

Scenografijo so začeli pripravljati že zgodaj, saj Gruenin roman ponuja veliko podrobnosti; in mnogi, ki so knjigo prebrali, so videli, slišali in celo vohali razpoloženje cirkusa iz tridesetih. Ključnega pomeni pri ustvarjanju cirkuškega okolja cirkusa bratov Benzini so bili scenograf Jack Fisk, ki redno sodeluje z ustvarjalci, kot sta Terrence Malick in David Lynch,direktor fotografije Rodrigo Prieto (Amores Perros, Brokeback Mountain, Wall Street: Money Never Sleeps) ter za oskarja dvakrat nominirana kostumografka Jacqueline West (The Curious Case of Benjamin Button). Da so se pri združevanju realizma in glamurja obdobja – in predanosti izvirnika - res odrezali, potrjuje odziv Sare Gruen, ko je obiskala snemanje. "Ostala sem brez besed," se spominja avtorica. "Veste, še pred leti je bilo vse to zgolj v moji glavi, zdaj pa je nenadoma stalo pred menoj. Zelo blizu je bilo temu, kar sem si zamislila. Naravnost nadrealističen občutek."

Vse od pisanjascenarija in predprodukcije pa do snemanja in zadnjih popravkov v montirnici, ko se je Voda za slone že spogledovala s svetovnimi filmskimi platni, so se ustvarjalci trudili, da oživijo ta svet, njegove like in zgodbo o prepovedani privlačnosti, ki se prelevi v dosmrtno ljubezen. "Vsi si želimo biti del cirkusa – doživeti vesel trenutek zunaj našega vsakdana," povzame Reese Witherspoon. "Upam, da smo to dosegli: da smo ustvarili nekaj, v čemu bodo gledalci uživali." In Francis Lawrence pribije: "Vodo za slone sem posnel tudi zato, ker vsebuje ljubezen, izpolnitev sanj, odrešitev, magijo in lepoto. Upam, da bodo gledalci od tega kaj odnesli."

O igralcih

Oskarjevka Reese Witherspoon (Marlena) je upodobilaže vrsto likov, kakršni prevzamejo tako kritike kot gledalce, in ni čudno, da je ena med najbolj iskanimi igralkami v Hollywoodu.

Izjemna upodobitev June Carter Cash ob Joaquinu Phoenixu v biografski drami Walk the Line ji je leta 2006 prinesla oskarja, bafto, zlati globus, nagrado Ceha filmskih igralcev, nagrade kritiških združenj in še več drugih priznanj.

Od leta 2007 je mednarodna ambasadorka in častna predsednica sklada Avon, ki skrbi za osveščanje in pravice žensk. Zelo se zavzema za mednarodni Zakon proti nasilju nad ženskami in čeprav o svojem dobrodelnem udejstvovanju ne govori veliko, se zavzema tudi za center za posiljene v Santa Monici ter za projekt Save the Children. Je članica sveta sklada Children’s Defense Fund, s katerim sodeluje že leta.

Pred kratkim smo jo gledali v romantični komedijiHow Do You Know Jamesa L. Brooksa, pred tem pa je posodila glas Susan Murphy v Monsters vs. Aliens in ob Vinceu Vaughnu igrala v romantični komedijiFour Christmases.

Kariero je začela pri rosnih 14-ih, ko se je kot statistka potegovala za nastop v drami The Man in the Moon, nepričakovano pa je dobila kar glavno vlogo. Igrala je v filmih Rendition,Just Like Heaven, Vanity Fair, Legally Blonde, Legally Blonde 2:Red, White and Blonde,Sweet Home Alabama,Election, Cruel Intentions, Pleasantville, Fear, Freeway

Njena producentska hiša Type A Films je producirala njena filma Legally Blonde 2: Red, White and BlondeinFour Christmasester sodobno pravljico Penelope s Christino Ricci in Jamesom McAvoyem.

Robert Pattinson (Jacob) je najbolj znan kot vampir Edward Cullen iz sage Twilight. Nase je opozoril pri 19-ih v franšizi Harry Potter kot Cedric Diggory v filmih Harry Potter and the Goblet of Fire in nato šeHarry Potter and the Order of the Phoenix. Kariero je začel v Sword of Xanten Ulija Edla, igral je v How to Be,upodobil je Salvadorja Dalija v Little Ashes in v Remember Menastopil obEmilie de Ravin in Pierceu Brosnanu. Pred kratkim je končal snemanje filma Bel ami po romanu Guyja de Maupassanta. Za BBC je posnel TV film The Haunted Airman.

Igra tudi na gledaliških deskah: izkazal se je v predstavah Our Town, Anything Goes, Tess of the D’UbervillesinMacbeth.

Christoph Waltz (August)je prejel oskarja, bafto, zlati globus in nagradi na filmskem festivalu v Cannesu in Ceha filmskih igralcev za vlogo nacističnega poveljnika v Tarantinovem filmu Inglourious Basterds. Letos je je nastopil v The Green Hornet, pripravlja pa že filme The Three Musketeersz režiserjem W. S. Andersonom.

Waltzeva kariera na evropskih malih zaslonih, odrih in filmskih platnih se razteza čez tri desetletja: Gun-Shy,Lapislazuli Dorian, She, Falling Rocks, Ordinary Decent Criminal, Our God’s Brother, The Beast, Berlin BluesinAngst je le nekaj filmskih naslovov. Na TV je igral v nagrajenih filmih Der Tanz mit dem Teufel – Die Entfuhrung des Richard OetkerinDienstrese – Was fur eine Nacht Dienstrese. Za vlogo v filmi Du Bist Nicht Allein – Die Roy Black Story je prejel kopico bavarskih in nemških televizijskih nagrad.

Znemško komedijoAuf und Davon po romnanu Meike Winnemuth in Petra Praschija se bo prvič preizkusil kot režiser in hkrati kot scenarist.

Hal Holbrook (ostareli Jacob) je filmsko kariero začel pri 41-ih, leta 1966 v filmu The Group in odtlej nastopil v več kot 40 filmih, med njimi v Magnum Force, Midway, All The President’s Men, Capricorn One, The Fog, Creepshow, Wall Street, The Firm, Men of Honor, The Majestic, Into the Wild (vloga mu je prinesla nominacijo za oskarja), That Evening Sun, Flying Lessons in Good Day For It.

Za več vlog na TV je bil v igri za nekaj emmyjev, vsako leto v svoji dolgi karieri pa nastopa kot Mark Twain, vključno s turnejo leta 1985, ko so beležili 150 obletnico Twainovega rojstva: turnejo so začeli v Londonu in končali v New Delhiju.

Vedno znova se vrača na gledališke odre: Buried Inside Extra,The Country Girl, King Lear, An American Daughter, Our Town, Uncle Vanya, Merchant of Venice, King Lear, A Life in the Theater, Be My Baby,Southern Comforts,Death of a Salesman…

O ustvarjalcih

Francis Lawrence (režiser)je za svoj režijski prvenec izbral film Constantinepo stripuHellblazerin s Keanujem Reevesom v naslovni vlogi. Leta 2007 je po romanu Richarda Mathesona posnel zf akcijsko grozljivko I Am Legend.

Sicer je Lawrence iskan režiser glasbenih spotov: za delo s Shakiro na njenem videu za Whenever Wherever je prejel latino grammyja, z Lady Gagaje posnel video za Bad Romance, sodeloval pa je še z Jay Z-jem, Britney Spears, Pink, Gwen Stefani, Jennifer Lopez, Aerosmitih, Janet Jackson in drugimi, in za svoje delo prejel nemalo nagrad.

Za TV je režiral pilotsko epizodo in še nekaj delov nadaljevanke Kings, pri kateri je bil tudi izvršni producent.

Richard LaGravenese (scenarist) se je kot pisec prvič udinjal v predstavi zunaj BroadwayaA… My Name is Alice. Na velikih platnih jespisal scenarije zaThe Fisher King Terryja Gilliama, The RefTeda Demmeja, Unstrung Heroes Diane KeatonThe Bridges of Madison CountyClinta Eastwooda, The Mirror Has Two Faces Barbre Streisand, The Horse WhispererRoberta Redforda in zaBeloved Jonathana Demmeja.

Kot scenarist in režiser je sodeloval pri filmih Living Out Loud, Paris J’Taime, Freedom Writers inP.S. I Love You,s pokojnim Tedom Demmejem pa je režiral in soproduciral dokumentarec o filmih in filmarjih sedemdesetih A Decade Under the Influence,ki se je potegoval za emmyja za najboljši dokumentarec.

Po LaGravenesejevem scenariju o Liberaceju boSteven Sodenbegh še letoszačel snematiBehind the Candelabra z Michaelom Douglasom.

James Newton Howard (skladatelj) velja za najbolj vsestranskega in spoštovanega skladatelja v filmskem svetu; doslej je bil že kar osemkrat v igri za oskarja – z glasbo za filme Defiance, Michael Clayton, The Village, The Fugitive, The Prince of Tidesand My Best Friend’s Wedding ter za izvirne pesmi za filma JuniorinOne Fine Day.

S Hansom Zimmerjem je leta 2009 prejel grammyja za glasbeno podlago za film The Dark Knight; nagrado je dobil tudi za glasbeno temo za TV serijoGideon’s Crossing, zanjo pa se je potegoval še z glasbo za filme Blood Diamond, Dinosaur, Signs, za pesem iz filmaOne Fine Day ter za glasbene teme za TV seriji ERinMen.Za orkestralno podlago v uspešnici King Kong Petra Jacksona, skladbi za filmaJuniorter podlago za film Defiance je bil v igri tudi za zlate globuse.

Prejemnik več drugih nagrad za filme Charlie Wilson’s War, Michael ClaytoninI Am Legend, posebne nagrade ob peti obletnici nagrade GoldSpirit kot najboljši skladatelj zadnjih pet let (2004–2008) in nagrade Henryja Mancinija za življenjsko delo je spisal glasbo za več kot 100 filmov: zaThe Sixth Sense, Unbreakable, Signs, The Village, Lady in the Water, The Happening, The Last Airbender(M. Night Shyamalan); (Grand Canyon, Wyatt Earp, French Kiss, Mumford, Dreamcatcher (Lawrence Kasdan);(Pretty Woman, Runaway Bride, My Best Friend’s Wedding, America’s Sweethearts (vsi z Julio Roberts); za risane filme Dinosaur, Treasure PlanetinAtlantis: The Lost Empire; zaThe Green Hornet and Salt, Gnomeo & Juliet, The Tourist, Duplicity, Confessions of a Shopaholic, The Great Debaters,Batman Begins, Collateral, Snow Falling on Cedars, Outbreak, Hidalgo, Peter Pan, Falling Down, Primal Fear, Glengarry Glen Ross, Waterworld, The Devil’s Advocate, Dave… Piše že glasbo zaThe Green Lantern inThe Dark Knight Rises.

Čeprav ima za seboj klasično glasbeno vzgojo, ga je vedno zanimal rock in pop, in tako je v zgodnji kariero kot glasbenik, aranžer, skladatelj in producent sodeloval z zvezdami, kot so Barbra Streisand, Earth, Wind and Fire, Bob Seger, Rod Stewart, Toto, Glenn Frey, Diana Ross, Carly Simon, Olivia Newton-John, Randy Newman, Rickie Lee Jones, Cher in Chaka Khan.Nekajkrat se je z Eltonom Johnon podal na turnejo in v studio, a ko so mu leta 1986 ponudili, da spiše glasbo za svoj prvi film, se ni več oziral; res pa se je leta 2004 za stare čase spet pridružil Eltonu Jonu na razprodani turneji.

Komentarji

3.3. 2011 ob 17:53

KOMI ČAKAM!!!!!!!
<3

— ronsten
4.3. 2011 ob 15:58

Komi čakam!
Ta film bo svetovn!

— bella
6.3. 2011 ob 13:30

Joooj kniga je supr! Kumej čakam na ta film ! :D

— Teja
8.3. 2011 ob 14:14

Napovednik je smešno slab, a sem kljub Pattinsonu pripravljen dati šanso filmu z Reese in Chrsitophom.

— MYS
15.3. 2011 ob 17:51

Seveda, da bo dober film, če igra Rob :))

— K&R
28.3. 2011 ob 8:01

9.6.2011?

— Nina
4.4. 2011 ob 19:13

Ma kaj pr vragi je pa zdej to?! film bi mogu bit že aprila, ne pa junija! pa sem bla že čist impresionirana, da bo film tako hitro prišel k nam. zdej bo treba pa čakat še dva mesca =( važno, da so vse neumne komedije takoj v kinu pr nas.

— Hana
8.5. 2011 ob 11:50

Prebrala knjigo, me je čist navdušla, upam da bo tud film tok dobr :D

— sunflower
16.5. 2011 ob 20:33

omg...komej čakam na ta film...i can't wait!
robert je tkoo hoot...he is gorgeous<3

— avii
17.5. 2011 ob 9:30

Zakaj je bil film odstranjen s seznama napovedi?

— Dora
19.5. 2011 ob 10:32

Ja, jaz se tudi sprašujem, zakaj je odstranjen s seznama?

— K&R
23.5. 2011 ob 16:53

Mislim, da ga ne bo pri nas v kinu, podobno kot v še nekaterih evropskih državah. Ameriški studio je mnenja, da ni dovolj zanimanja za tale film in ga zato enostavno ne bodo predvajali pri nas. Mogoče se bo dalo film dobiti na dvd-ju. :(

— connie
24.5. 2011 ob 12:18

Filma pri nas v Sloveniji, podobno kot še v nekaterih evropskih državah ne bodo predvajali v kinu, saj ameriški studio meni, da ni dovolj zanimanja za ta film.:( Baje...

— sjara
27.5. 2011 ob 20:21

Kolosej bi lahko podal pojasnilo, zakaj je film popolnoma izginil iz napovednika in sporeda. Torej?

— Miša
29.5. 2011 ob 16:20

Ta film bo po vsej verjetnosti najboljša drama na svetu! to je robert dokazal že v remember me in sagi somrak ! in tudi reese je zakon. Komaj čakam da pride v kino .
To da bo film mega ti pove že to,da robert naravnost obožuje Tai in pa da si je upal delati tudi stvari,ki bi jih lahko namesto njega delal kaskader. to si zasluž vse pohvaleeee.

— Tjaškaa loves robsten
1.6. 2011 ob 11:00 zvezdica

Ogledela sem si ta film, seveda ne pri nas, saj ga ne predvajajo. Zanimivo je dejstvo da sem si film ogledala zaradi Christopha Waltza in ne zaradi Roberta. Christoph me je prepričal že v Neslavnih barabah in moram reči, da me tudi tukaj ni niti malo razočaral, saj ima neko karizmo in tudi tako pokvarjemu liku doda neko všečnost. Film je nastal na podlagi knjige, romana. Mi je bil še kar všeč, Robert svojo nalogo opravi solidno medtem ko je reese še kar v redu. Film je posnet zelo dobro in mi ni žal da sem si ga ogledala.

— Filmarka
6.6. 2011 ob 13:24

Važno, da je v napovedi film Cukrček 2. Verjetno veliko bolj kvaliteten film. Kakšne vse filme so že kupili (kar se kvalitete tiče), bi lahko pa še tega!

— prestica
1.7. 2011 ob 21:28

res lep in kvaliteten film :)
nažalost pa slovenski kinematografi nimajo pojma, kaj je dobro in zato so na sporedu
pocukrani in precenjeni filmi :/

— x
17.7. 2011 ob 12:09

Čudovit film, Rob je super igralec, ne le kot krvoses:) Super scena, živali itak, zgodba 1/A...žalostno ni, da je Slovenija majhna ampak, da je zahojena...Sem klicala v Mb kolosej, pa vprašam, zakaj tega filma ne bo, če je bilo napisano, da naj bi junija prišel....pa dečko na drugi strani ni imel pojma o katerem filmu govorim...sploh pa Pattinson je tržna niša...halo?!

— filmosnedka
21.8. 2011 ob 16:01

— filmosnedka:
Se strinjam s tabo, Rob je res zelo dober igralec in ne samo vampir. Film je zelo dober in je Rob dokazal, da lahko igra tudi druge vloge. Škoda, da ga nismo videli na velikem platnu.

— K&R
19.9. 2011 ob 21:50

Največja sramota pa je da ste predvajali Srpski film, tega pa ne.

— gregy
3.11. 2011 ob 18:06

Takrat, ko so film predvajali v ZDA sem bila tam. Film je res odličen. Škoda da ga ne predvajajo pri nas, saj bi, verjemite, imel veliko ogleda. Pa ne zato, ker Robert Pattinson in Reese Witherspoon igrata glavni vlogi, ampak zato, ker ima film čudovito zgodbo. Lp.

— IME
5.11. 2011 ob 13:06

Resno se sprašujem, zakaj niste tega predvajali, eni pa smo čakali, čakali in se veselili tega filma... Žalostno, res...

— mVioleta
3.2. 2012 ob 18:38

Zelo zalostno je to ,da filem ne bo igral v sloveniji saj bi najrbrz bilo zelo veliko gledalcev ce ne zaradi filma pa zaradi Roberta. Tudi ko smo uciteljice za slovenscino povedali da" bo film igral pr nas" je bila navdusena(uciteljica je v poznih 50-ih) saj se ji je zdela knjiga enkratna. Sedaj pa bo razocarana saj filem ne bo prisel k nam. Tudi jaz sem se ga veselila saj je knjiga res vrhunska sedaj pa so se moja pricakovanja razblinila v nic

— ljubiteljica filmov

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.