Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Viharna noč

romantična drama
Po knjižni uspešnici avtorja romana Beležnica.
Podnapisi
Na sporedu od: 30.10.2008, Kolosej Ljubljana
30.10.2008, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 37min / 97min
Leto: 2008
Država: ZDA, Avstralija
Jezik: angleščina
Scenarij: Ann Peacock in John Romano po romanu Nicholasa Sparksa
Režija: George C. Wolfe
Viharna noč je novo delo avtorja romantičnih dram Beležnica in Ljubezen v steklenički: to je zgodba o koprnečih srcih in tlečih ljubezenskih čustvih, v katero se ujameta zdravnik Paul in raztresena Adrienne. Ta že dolgo ni več srečna v svojem zakonu, zato se za konec tedna umakne v hišo na obali. Zaradi viharne noči se tja zateče tudi Paul in tako v nekaj čarobnih dneh vzcveti čudovita romanca, ki bo za vedno spremenila njuni življenji. Toda preden si lahko zares izpovesta svoja čustva, morata poravnati račune sedanjosti in se soočiti s strahovi in krivdo preteklosti.

Sinopsis

Richard Gere in Diane Lane se ponovno srečata na velikem platnu v romantični drami Viharna noč, ki temelji na knjižni uspešnici Nicholasa Sparksa. Zgodba pripoveduje o dveh ljudeh, ki spoznata, da vedno obstaja druga priložnost, da najdeš ljubezen svojega življenja.

Adrienne (Diane Lane) je ženska, ki si kljub temu, da si še vedno ni opomogla zaradi nezvestobe svojega moža in ji ni uspelo zaživeti brez njega, želi vrnitve domov. Razdvojena zaradi nasprotujočih si čustev sprejme ponudbo svoje stare prijateljice in med njeno odsotnostjo ob koncu tedna poskrbi za gostišče v Rodantheju. Na samotnem kotičku obale Adrienne poskuša najti notranji mir, ki ga potrebuje, da bi premislila svoje življenje.

Gostišče bi bilo sicer zaprto, ker je mrtva sezona, a je izjemoma odprlo svoja vrata zaradi prihoda edinega gosta Paula (Richard Gere), zdravnika iz mesta. Pred mnogimi leti je Paul žrtvoval svoje družinsko življenje za kariero, v Rodanthe pa je prišel zato, da bi izpolnil neko svojo zelo težavno obvezo in se soočil s svojo krizo vesti.

Ženska in moški se torej srečata kot tujca pod isto streho. Bolj kot se bliža huda nevihta, močneje se Adrienne in Paul obrneta drug k drugemu po tolažbo, pri tem pa sprožita iskrico romance, ki bo za vedno spremenila in odmevala skozi njuni življenji.

Warner Bros. Pictures v sodelovanju z Village Roadshow Pictures predstavlja produkcijo Di Novi Pictures, romantično dramo Viharna noč, z Richardom Gereom, Diane Lane, Scottom Glennom, Christopherjem Melonijem in Violo Davis.

Film je režiral George C. Wolfe na podlagi scenarija Ann Peacock in Johna Romana, ki je nastal na podlagi romana Nicholasa Sparksa. Producentka filma je Denise Di Novi, Doug Claybourne, Alison Greenspan, Dana Goldberg in Bruce Berman pa so izvršni producenti.

Ekipo za kamerami sestavljajo direktor fotografije Affonso Beato, scenografinja Patrizia von Brandenstein in montažer Brian A. Kates. Glasbo za film je napisala Jeanine Tesori.

Za svetovno distribucijo filma Viharna noč skrbita podjetji Warner Bros. Pictures, ki je del Warner Bros. Entertainment Company, in Village Roadshow Pictures. Album s filmsko glasbo sta izdali podjetji New Line Records in Varèse Sarabande.

O produkciji

Sanje o pravi ljubezni se ne končajo pri petindvajsetih, to je glavno sporočilo filma Viharna noč. Ljudje vse življenje spoznavamo tako druge kot sebe, zato ni niti malo neverjetno, da ljubezen svojega življenja odkrijemo nekje na sredi svoje življenjske poti. Včasih to traja dlje ali pa se zgodi prav takrat, ko kaj takega najmanj pričakujemo.

Avtor knjižne predloge filma Nicholas Sparks je prepričan, da se je z Viharno nočjo vrnil k svojim literarnim koreninam. Gre za izjemno romantičen roman, kjer se v viharni noči na samotni obali srečata ženska in moški, ki drug drugemu celita rane, pri tem pa se izmenjujejo čustva sreče, žalosti in jeze, frustracije ter strast, nestrpnost in potrpljenje. Sparks veliko pozornosti nameni razvoju čustev moških likov, saj je prepričan, da so ta v filmskih zgodbah mnogokrat zanemarjena ali poenostavljena. Scenarist John Romano je pojasnil, da je za pisatelja Nicholasa Sparksa značilno, da neguje tradicijo pripovedništva, ki prepričljivo prepleta mogočne zunanje vplive s čustvenim stanjem glavnih likov.

Glavnima protagonistoma Viharne noči se poti prekrižajo v Rodantheju. Kirurg Paul je prišel obiskat vdovca pacientke, ki je umrla v njegovi negi. Adrienne pa se spopada z dejstvom, da jo je mož varal, še dodatno pa jo je zmedlo, ko ji je sporočil, da si njo in otroke želi nazaj. Adrienne se zave, da se je v življenju odrekla veliko svobode, ko je družino postavila na prvo mesto. Pri Paulu pa je situacija ravno obratna, on je kariero postavil pred družino. Paul in Adrienne drug na drugega vplivata kot katalizator samouresničitve.

Viharna noč je že tretji film, v katerem v glavnih vlogah nastopata Richard Gere in Diane Lane. Prvič sta skupaj zaigrala že v Coppolovem Cotton Clubu pred štiriindvajsetimi leti, nato pa še v drami Nezvesta iz leta 2002. Gere je povedal, da se je njuno prijateljstvo z leti razvilo v močan občutek zaupanja, zato je zelo srečen, ko lahko snema z njo.

Snemanje filma Viharna noč se je začelo maja 2007 v majhnem kraju Rodanthe in njegovi okolici na območju Outher Banks v Severni Carolini. Slednje je znano tudi kot tako imenovano "atlantsko pokopališče", saj je na tem območju, kjer pogosto razsajajo orkani, največja gostota ladijskih razbitin na svetu. Gre za enkratni prostor v Ameriki, ki ga redko vidimo na filmu in je kot tak kot ustvarjen za romantično dramo. Lepota pokrajine jemlje dih, hkrati pa je zaradi močnih vetrov ta pokrajina zelo ranljiva in izpostavljena. Človek tam resnično začuti moč oceana in neba. Plima jo je med drugim zagodla tudi ustvarjalcem filma, ko je nevarno spodkopala večino peska izpod hiše in odnesla del snemalne opreme.

O igralcih

Richard Gere (Paul) je osvojil zlati globus za vlogo v filmu Chicago, ki je bil leta 2002 nagrajen z oskarjem. Igralca se dobro spominjamo tudi iz znamenitih vlog v filmih, kot so Čedno dekle, Izvirni strah, Ameriški žigolo, Nezvesta in Božanski dnevi, nazadnje pa smo ga lahko videli v Haynesovem filmu Bob Dylan: 7 obrazov ter v filmu Pomlad v Bosni.

Gere je rojen v Philadelphiji, svojo igralsko pot je začel na odrskih deskah leta 1973 v Londonu, kariero pa je kasneje nadaljeval na Broadwayu. Na velikem platnu je prvič resneje opozoril nase v Božanskih dnevih režiserja Terrencea Mallicka. Za vlogo v zelo uspešni romantični komediji Čedno dekle je bil nagrajen z nominacijo za zlati globus.

V zadnjem času je Gere znan tudi kot borec za zaščito človekovih pravic, še posebej Tibetancev. Leta 1997 je izdal knjigo z naslovom Romar, ki je zbirka fotografij z njegovih številnih potovanj po Indiji, Nepalu, Tibetu, Mongoliji in Kitajski. Gere je tudi ustanovitelj dobrodelnega sklada, ki nosi njegovo ime in se ukvarja z izobraževalnimi projekti.

Diane Lane (Adrienne) je v svoji dolgoletni karieri igrala tako v neodvisnih kot v filmih velikih studiev, za svoje delo pa je bila enkrat nominirana za oskarja, dvakrat za zlati globus in mnogokrat za druge ugledne filmske nagrade. Med najbolj nepozabnimi vlogami te izjemno nadarjene igralke je tista v filmu Nezvesta režiserja Adriana Lynea iz leta 2002.

Mnogi jo radi povezujejo z režiserjem Francisom Fordom Coppolo, saj je z njim sodelovala pri treh filmih: Odpadniki, Cotton Club in Rumble Fish. Nazadnje smo jo na velikih platnih gledali v Skakaču, pred tem pa v Viharju vseh viharjev. Njen filmski prvenec je bila vloga v filmu A Little Romance iz leta 1978, kjer je zaigrala skupaj z Laurenceom Olivierjem.

Zaigrala je tudi v številnih priljubljenih televizijskih nadaljevankah, med drugim skupaj z Alecom Baldwinom in Jessico Lange v Tramvaju Poželenje, in gledaliških predstavah.

Scott Glenn (Robert Torrelson) je igralec z nenavadno širokim razponom vlog. Nazadnje je igral v Bournovem ultimatu, pred tem pa v Ladijskih novicah in Dnevu za trening. Igralsko kariero pri filmu je začel v kultnem Altmanovem Nashvillu, sledile pa so vloge v Lovu na Rdeči oktober, v filmu Ko jagenjčki obmolknejo in v Deviških samomorih.

Christopher Meloni (Jack) je bil nominiran za nagrado emmy v televizijski nadaljevanki Law and Order. Najbolj je znan po vlogi v filmu Zadeta modela, pred tem je zaigral v Dvanajstih opicah. Je tudi cenjen gledališki igralec.

O ostalih ustvarjalcih filma

George C. Wolfe (režiser) je pred Viharno nočjo, svojim celovečernim prvencem, režiral televizijsko dramo Lackawanna Blues za HBO. Še pred tem se je izkazal kot pisec, režiser in producent v gledališču – za svoje delo je prejel številne nagrade tony.

Ann Peacock (scenaristka) je najbolj znana po scenariju za družinsko fantazijsko pustolovščino Zgodbe iz Narnije: Lev, čarovnica in omara.

John Romano (scenarist) je napisal scenarij za film Loči me in zapelji, ki sta ga režirala brata Coen. Po izobrazbi je profesor angleščine z doktoratom Univerze Columbia.

Nicholas Sparks (avtor romana) je eden najbolj oboževanih pripovedovalcev zgodb na svetu: kar sedem njegovih knjig se je uvrstilo na prvo mesto lestvice knjižnih uspešnic New York Timesa, doslej pa se je prodalo že več kot 50 milijonov izvodov njegovih knjig, ki so izšle v več kot 40 jezikih. Pri 28 letih je napisal svojo najbolj znano zgodbo, Beležnica, ki je izšla leta 1996. Viharna noč je že četrta adaptacija Sparksove knjige, po zelo uspešni Ljubezni v steklenički, najstniškem filmu A Walk to Remember in priljubljeni Beležnici.

Komentarji

22.10. 2008 ob 18:34 zvezdica

Drama v pravem pomenu besede. Dame, pojdite same, ker moški ne premorejo take globine dojemanja. :)

— Capricorna
26.10. 2008 ob 16:37

Komaj čakam ta film!!!

— Diane Lane
29.10. 2008 ob 13:29

meni je lep film,pojdite gledat ker se splača sprostiti ob takem lepem filmuu <3 <3 smrk.. <3

— lolipop
29.10. 2008 ob 18:48

Vam javim, grem gledat danes, zanr mi je pisan na kozo, dobre romanticne drame pa nisem gledala ze vsaj tri leta, pa ne zato, ker ne bi hodila v kino ampak ker je tak film (rom. dramo) verjetno najtezje posneti. Aja mogoce je se najblizje nekoliko raztegnjena lanska Pokora (atonement), drugace pa susa, zato se veselim in veliko pricakujem!

— mjausi
30.10. 2008 ob 0:00

ei ti baba kuga pa nabijaš..tale drama je bla res dobra. in je tut za ns dece.

— božo, ki ima rad rožo
31.10. 2008 ob 0:00 zvezdica

Drama se me je globoko dotaknila, saj skozi zelo podobno bolečino, kot jo igra igralka Adrienne, trenutno grem tudi sama po boleči ločitvi. V drami je prikazano zelo realno življenje ženske, ko ostane sama in se bori z raznimi občutki. Všeč mi je bilo, da je ponovno spoznala pravo ljubezen, kar nam daje vsem samskim upanje, da nas prava ljubezen še čaka, samo najti jo je treba in odpreti svoje srce. Še lepše pa bi bilo, če ne bi bil konec drame tako žalosten - ampak kaj moreš, tudi to je večkrat del realnega življenja. Priporočam ogled vsem, ki so ostali samski - pa tudi poročenim, saj je drama zelo poučna. Čestitke igralcem!

— Darja
31.10. 2008 ob 12:43

capricorna! očitno se samo ti lahko , kot ženska poglobiš v srčiko dogajanja! še ena ki je z moškim "dojemanjem" nezadovoljna. tud moški obstajamo, ki znajo zadeve pogledat na drugo stran srca. Tvoja globina dojemanja je res na dnu globine.

— jessk
3.11. 2008 ob 15:49

prelep film

— lolittaa
5.11. 2008 ob 0:00 zvezdica

Pred ogledom sem prebrala knjigo in me je film glede na knjigo zelo razočaral. Ponavadi je tako, da nas po knjigi filmi razočarajo, a tokrat je bilo to razočaranje veliko.
Če pa se oddaljim od tega, da sem pred filmom prebrala knjigo, je film zares dober in emocionalen. Čudovit film, ki si ga morajo definitivno potrebno ogledati tisti, ki imajo radi ljubezenske zgodbe in se zavedajo, da to niso le 'ljubezenske drame' in jokajoči filmi, temveč realnost našega življenja.

— lelaa
5.11. 2008 ob 0:00

Super film... odlična vloga Diane Lane

— Bojč
6.11. 2008 ob 0:00

Capricorna, še ena, katere dojemanje moških seže do kavča, pivo v roki itd...

— Alex
9.11. 2008 ob 2:22 zvezdica

Včeraj sem šla v družbi fanta gledat tale filmček. Zelo mi je bil všeč, se mi je zdel kar malo princip Titanica- oba druži nesreča, na hitro se zaljubita, bi bila celo življenje skupaj, na koncu nimata sreče...Ker sem zelo čustvena oseba, je bila to zame prosti koncu že kar tragedija in to precej realna. Film mi je dal misliti, nikoli ne veš, kdaj lahko dobiš in izgubiš tisto, kar ti je najljubše----toplino, ljubezen, romanco, nežnost,...Vse mi je bilo ok, razen konca, priznam, je pa res, da bi bila v nasprotnem primeru zopet tipična ameriška drama, kar pa tale definitivno ni,,,,Punce, pejte gledat, v družbi al pa brez. Če boste šle same, boste pa res še bolj solzne, tako da bolje, da vzamete nekoga moškega spola, ki vas bo prepričeval, da je to film in ne realnost,ali pač?!

— Klara
9.11. 2008 ob 2:22

Lep film-tak poseben za ženske. Luštna življenjska zgodba, pejte pogledat. ;)

— Samy
9.11. 2008 ob 2:22

Film vreden ogleda !

— lenč
10.11. 2008 ob 17:10

Čudovita drama...vredno ogleda!!!

— Ana
12.11. 2008 ob 16:48

Čudivot film, s čudovito osebo posuto z romantiko...priporočam ogled v dvoje :)

— Biba
13.11. 2008 ob 0:00 zvezdica

Film so posneli profesionalci, ki se spoznajo na filmsko obrt. Lahko si napaseš oči zaradi znanih (lepih) glavnih igralcev, lepih scen morja, hotela, ki spominja na grad čarovnika, viharja... Zelo lepa je tudi glasba. Ko vse to gledaš, ti priteče tudi kakšna solza, če si vsaj malo romantika. Res je fajn, če se zaljubiš tako silovito, kot sta se v filmu človeka, ki sta že malo v letih.
Ko pa to samo gledate, pa ni nujno, da se bo to tudi vam tako zdelo. Če samo pomisliš, da ju je ta vulkan zaljubljenosti v trenutku tako spremenil, da sta oba v dveh, treh tednih rešila vsak svoje bistvene življenjske probleme, ti postane jasno, da je to možno samo v AMERIŠKEM filmu.
Če bi radi dali malo možgane na pašo in malo sanjali kako življenje ni, si film oglejte. Če vam ni ravno do sanjarjenja v kinu in ste tam, ker koga spremljate, pa lahko gledate, da ima tudi Richard Gere v svojih poznih petdesetih letih gube in da tudi Diane Lane kaže, da je stara malo čez štirideset.
V dvorano si nesite bonbone. Ob gledanju tega filma bolj pašejo kot kokice.

— Bojan
2.12. 2008 ob 0:00

odličen film vreden ogleda ;eden izmed najboljših ,ki sem jih gledal v svojem življenju pa jih nisem malo ocena čista 10

— majk
4.12. 2008 ob 0:00

Odličen film vreden ogleda ne bo vam žal !

— majk
9.1. 2009 ob 16:32 zvezdica

Romantična drama je vredna ogleda. Dotakne se vsakogar, tudi moške, le da oni tega ne pokažejo - ker so moški! Takšno je življenje in če ga človek sprejme takšnega kot je se lahko spopade z vsako spremembo. Nikoli ne veš, kdaj te v najhujših trenutkih življenja preseneti oseba, v kateri spet vidiš upanje življenja.

— TAJA
20.12. 2010 ob 21:51

Super film, ki je vreden ogleda. Dobra igralska zasedba - dobra zgodba, kjer se resnično sprostiš.

— doberman

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.