Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Vihar vseh viharjev

akcijski, drama
Na sporedu od: 21.9.2000, Kolosej Ljubljana
2h 9min / 129min
Scenarij: William D. Wittliff

Vsebina

Oktobra 1991, na noč čarovnic, so nad severnim Atlantikom trčile tri besneče vremenske fronte in razdivjal se je najmočnejši, najhujši, najbolj uničevalni vihar v sodobni zgodovini. Kdor je slišal zavijanje vetra, ki se je zlovešče stopnjevalo do oglušujočega tuljenja, ga ne bo nikoli pozabil. Siloviti vrtinec je vsrkal vse, na kar je naletel na svoji poti, in za seboj pustil popolno opustošenje.

Vihar vseh viharjev je epska drama o resničnih dogodkih, ki jih je v knjižni uspešnici opisal Sebastian Junger. Njeni junaki so pogumni ribiči, ki vsak delovni dan tvegajo življenja, ko se s svojimi ladjami podajajo na odprto morje, kjer so prepuščeni na milost in nemilost muhastim in nepredvidljivim silam narave.

Billy Tyne je kapitan ribiške ladje Andrea Gail, stari maček, ki v zadnjem času nima sreče z ulovom. Tistega usodnega oktobra se je zasidral v Gloucestru (Massachussetts) ob ladji Hannah Boden. Njen kapitan je Linda Greenlaw, ki pa se v nasprotju z njim lahko pohvali z odličnimi ulovi. Bobby Shatford začenja novo življenje s punco Christino Cotter. Posledica razveze je velik dolg, ki ga mora odplačati odvetniku, in ribolov je edini način, da bi zaslužil dovolj denarja. Zato se kljub Christininemu nasprotovanju odloči, da se bo še zadnjič pridružil Billyjevi posadki.

Tyne v želji za dobrim ulovom odpluje daleč od Nove Anglije, čeprav sliši opozorila o bližajočem viharju. Tveganje se mu ne zdi preveliko, saj ne ve, da čez Atlantik drvi orkan Grace naravnost proti dvema drugima vremenskima frontama in da se bo iz njih razvilo najstrašnejše neurje, kar jih beležijo ljudje.

Rekli so mu kar Vihar brez imena ali Vihar Halloween, saj je udaril tako nenadoma, da ga niso imeli časa niti poimenovati. Komaj so še lahko poslali opozorilo vsem plovilom. Toda posadka ladje Andrea Gail opozorila ni sprejela. Do konca niso vedeli, kaj jih čaka.

O produkciji

Wolfgang Petersen je bil navdušen nad knjigo Sebastiana Jungerja, takoj ko jo je prebral. "Morje me je vedno privlačilo," pravi režiser, ki je zaslovel z dramo Podmornica in si z njo prislužil oskarjevski nominaciji za režijo in prirejeni scenarij. "Morda je to zadnja meja za pustolovce. Neznani svet, ki se neprestano spreminja. Zrasel sem ob ladjah v Hamburgu."

Zavedal se je, da zgodbe ne bo preprosto prenesti na film. "Veliko likov je in vsak po svoje je junaški. Vsak ima svojo zgodbo; nekatere se odvijajo na morju, na različnih ladjah, nekatere na kopnem, nekatere v helikopterjih. Seveda je tudi sam vihar pomemben lik. Na srečo smo našli scenarista, ki sta znala vse te zgodbe spretno preplesti."

Film pa je bil zahteven tudi s tehnične plati. "Najtežje je narediti, da so v filmu videti realistični vremenski pojavi in zlasti voda," pravi Petersen, ki ga digitalna simulacija vode, kakršno smo doslej videli v filmih, ni prepričala. Zato se je odločil ustvariti viharni ocean z najnovejšimi posebnimi efekti mojstrov Industrial Light & Magic s Stefenom Fangmeierjem na čelu, ki so uporabili revolucionarne tehnike računalniške grafike.

Igralsko ekipo je Petersen izbral tako pazljivo, kot bi bil sam kapitan ribiške ladje, ki zbira posadko, na katero se bo lahko na morju zanesel. Pred igralci in igralkami ni bila lahka preizkušnja, toda vsi po vrsti so jo prestali uspešno. Tudi ladja Lady Grace iz Ocean Cityja v Marylandu, ki je "odigrala" Andreo Gail (za vlogo je preplula več kot 16.000 milj) in je zdaj v lasti Warner Bros., njen novi dom pa je južna Kalifornija.

Pred kamero

George Clooney je pred časom navdušil kritike in gledalce z vlogo Archieja Gatesa v drami Trije kralji. Pred tem je nastopil kot bančni ropar Jack Foley v filmu Daleč od oči. Njegov naslednji film je O Brother, Where Art Thou? bratov Coen, ki prihaja na platna jeseni. Igral je še v filmih Mirovnik, Batman & Robin, Tistega čarobnega dne ter Od mraka do zore.

Z vlogo dr. Douglasa Rossa v seriji Urgenca se je zelo priljubil televizijskemu občinstvu. Preden je zaslovel, je igral še v serijah Sisters, Roseanne, The Facts of Life, Bodies of Evidence in Baby Talk.

Dejaven je tudi za kamero v okviru svoje filmske in televizijske producentske družbe Maysville Pictures. Pred kratkim je bil izvršni producent telefilma Fail Safe, v katerem je tudi igral.

Mark Wahlberg je na velikem platnu debitiral s filmom Nori profesor (Renaissance Man). Sledili so Košarkarjev dnevnik, Fear, Traveler, The Big Hit, The Corruptor. Prelomna je bila vloga v drami Vroče noči Paula Thomasa Andersona, s katero je požel nedeljene hvale kritikov. Pred kratkim je igral z Georgem Clooneyjem v uspešnici Trije kralji, spet pa ga bomo videli s Charlize Theron in Jamesom Caanom v filmu The Yards Jamesa Graya.

Kariero je začel kot hip hop glasbenik. Izdal je dva uspešna albuma. Znan je tudi po reklamah za izdelke Calvina Kleina.

Diane Lane je v zadnjem času igrala v filmih My Dog Skip in A Walk on the Moon. Med njenimi številnimi vlogami so The Only Thrill, Umor v Beli hiši, Jack, Wild Bill, The Outsiders, Rumble Fish, The Cotton Club, Dredd, My New Gun in Chaplin. V filmu je debitirala l. 1978 (A Little Romance), sicer pa je igralsko kariero začela že pri šestih letih na newyorškem gledališkem odru.

John C. Reilly je nazadnje igral v drami Magnolia Paula Thomasa Andersona, pred tem pa v filmu For Love of the Game s Kevinom Costnerjem, vojni drami Tanka rdeča črta in komediji Prvi poljub. Igral je še v dveh Andersonovih filmih, v njegovem prvencu Hard Eight z Gwyneth Paltrow ter v drami Vroče noči, ki je bila nominirana za oskarja. Med Reillyjevimi vlogami so še Georgia, Kaj žre Gilberta Grapea, Dolores Claiborne, Divja reka, Nisva angela, Stanje milosti, Hoffa in Žrtve vojner.

William Fichtner je nedavno zaključil snemanje filmov Drowning Mona, The Settlement in Go ter odigral glavno vlogo v Passion of Mind z Demi Moore. Igral je še v filmih Armagedon, The Underneath, Vročina, Zadnji dnevi, Albino Alligator in Stik ter v televizijski seriji Grace na udaru.

Mary Elizabeth Mastrantonio je lani igrala v neodvisnih filmih Limbo Johna Saylesa in My Life So Far.

Na velikem platnu je debitirala v Scorsesejevem Kralju komedije, ki mu je sledila vloga Pacinove sestre v Brazgotincu. Scorsese ji je pozneje zaupal še vlogo v Barvi denarja, ki ji je prinesla oskarjevsko nominacijo. Zatem je igrala s Kevinom Costnerjem v uspešnici Robin Hood: Princ tatov.

Med njenimi vlogami so še Three Wishes, Two Bits, Odrasli si privoščijo, Class Action, Bele peščine, Brezno, The January Man in Fools of Fortune; zadnja dva je režiral njen mož Pat O"Connor.

Karen Allen je debitirala s komedijo National Lampoon"s Animal House, ki so ji sledili filmi The Wanderers, A Small Circle of Friends in Cruising. Med njenimi številnimi vlogami so še Ghost in the Machine, King of the Hill, Scrooged, Steklena menažerija, Mož z zvezde, Shoot the Moon, Split Image in Lov za izgubljenim zakladom. V zadnjih dveh letih je posnela še filma Shaka Zulu: The Citadel in The Basket.

Za kamero

Wolfgang Petersen

je pred Viharjem vseh viharjev režiral uspešnico Ugrabitev s Harrisonom Fordom, Garyjem Oldmanom in Glenn Close (film je dobil več oskarjevskih nominacij), še pred tem pa dramo Izbruh z Dustinom Hoffmanom, Rene Russo in Morganom Freemanom. V tem času je ponovno prišla na platna tudi vojna drama Podmornica (Das Boot, režiserjeva verzija), ki mu je l. 1982 prinesla oskarjevski nominaciji za režijo (prvič v zgodovini je bila nominacija za to kategorijo podeljena nemškemu filmu) in prirejeni scenarij. Film je dobil skupno šest nominacij za oskarja in je bil dotlej finančno najuspešnejši tuji film, predvajan v ZDA.

Leta 1993 je Petersen režiral triler Na ognjeni črti s Clintom Eastwoodom, Johnom Malkovichem in Rene Russo, za katerega je napisal tudi scenarij. Film je dobil tri oskarjevske nominacije.

Petersen je začel režirati gledališke igre že kot študent igre pri 20 letih v Hamburgu. Igro je pustil, da se je lahko posvetil samo režiji. Med njegovimi profesorji je bil tudi cenjeni snemalec Michael Ballhaus (Čudovita fanta Baker, Broadcast News), s katerim je sodeloval v Izbruhu. Prvi film z naslovom Eden od naju je režiral leta 1973. Prinesel mu je nemško nagrado za najboljšega mladega režiserja. V svetu je prvič pritegnil pozornost leta 1977 s kontroverzno dramo Posledica. Leto pozneje si je s filmom Črno in belo kot dan in noč na pariškem filmskem festivalu prislužil nagrado za najboljšega režiserja. Po uspehu Podmornice je začel delati v ZDA. Režiral je filme Nedokončana zgodba, Ne pozabi in Enemy Mine, za katere je napisal tudi scenarije.

S producentom Gailom Katzom je ustanovil producentsko družbo Radiant Productions. V zadnjem času je bil producent filmov Bicentennial Man, Instinkt in Rdeči kot.

Paula Weinstein je v svoji dolgoletni karieri sodelovala že z vsemi velikimi filmskimi studii. Sodelovala je pri filmih, kot so Nine to Five, Brubaker, Telesna strast (režiserski prvenec Lawrenca Kasdana), Vojne igre, Yentl, American Flyers, A Dry White Season in Čudovita fanta Baker. Leta 1990 sta skupaj z (zdaj že pokojnim) možem Markom Rosenbergom, prav tako veteranom v filmski industriji, ustanovila družbo Spring Creek Productions. Prvi film te družbe je bil Weirov Brez strahu, sledili pa so Klovesov Flesh and Bone, televizijski film Citizen Cohn, ki je dobil dve nominaciji za zlati globus in štiri emmyje, z emmyjem nagrajeni televizijski film Truman z Garyjem Siniseom, Because Mommy Works, Z odliko, Čenče, televizijska filma The Cherokee Kid in First Time Felon, Hiša duhov.

Producentska družba Spring Creek se je pred kratkim združila z družbo Baltimore Pictures Barryja Levinsona v Baltimore Spring Creek Pictures. Njena prva projekta sta bila uspešnica Analiza pa taka z Robertom De Nirom in Billyjem Crystalom ter Liberty Heights Barryja Levinsona.

Komentarji

8.10. 2007 ob 22:29 zvezdica

Vsekakor je film vreden ogleda. Če ne zaradi igralcev pa zaradi zgodbe ki jo film pripoveduje. Ribiči vsakodnevno tvegajo življenje za sicer zelo obsežen dobiček, ampak ali se splača? To sicer ne vem ampak vem pa da je ta film eden najbolših akcijskih/dramskih filmov ki sem jih kdajkoli gledala. In to je dejstvo ki je resnično kakor je resnična nevarnost morja in kakor je resnična nepredvidlivost narave.

— Klavdija
17.12. 2009 ob 12:42

ta film mi jebil zelo vsec in nikjer ne najdem cd ''vihar vsen viharjev''

— anita
18.12. 2009 ob 14:39

dor,film

— jasmina
18.12. 2009 ob 17:12

FILM JE KUL V TEM FILMU TI POVE KAJ SE LAHKO SGODI NA SREDI MORJA JE ZELO POUČEN FILM IN JE GLIH ZA STAROST OD 7 LET DALJE NO ČAU !!!

— GALA LOLIPOP

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.