Kolosej
Film distribucije Fivia

Stevardese letijo v nebo

komedija, romantični
Ne ustavite se, dokler niste na vrhu!
Na sporedu od: 31.7.2003, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Scenarij: Roger Kumble, Eric Wald
Režija: Bruno Barreto

Kratka vsebina

Stevardese letijo v nebo je komedija s kančkom romantike. Pripoveduje o Donni Jensen (Gwyneth Paltrow), idealistični mladi ženski iz zaspanega puščavskega mesteca, ki sanja o poklicu stevardese v prvem razredu in razkošnem življenju. Pot do uspeha je redkokdaj posuta z rožicami in Donna se mora na začetku spoprijeti z obilico težav. Se bo Donna vdala in odpovedala sanjam o boljšem življenju ali se bo pogumno podala nepredvidljivi usodi nasproti?

V Stevardesah letijo v nebo igrajo poleg Gwyneth Paltrow (Veličastni Tenenbaumi, Ljubezen je slepa, Sedem, Zaljubljeni Shakespeare, Nadarjeni gospod Ripley, Helenini ljubezni) še Christina Applegate (To sladko bitje, Velik zadetek, Sedem let pozneje, Družina za umret), Mark Ruffalo (Glasniki vetra, Riba v kopalnici), Candice Bergen (Melanie se poroči, Lepotica pod krinko), Kelly Preston (Jack Frost, Za ljubezen do igre, Beg za življenje), Joshua Malina (Zahodno krilo, Ameriški predsednik, Na ognjeni črti, Zadnji dobri možje), Rob Lowe (Zahodno krilo, Austin Powers v Zlatotiču, Austin Powers: Vohun, ki me je nategnil, Pobeg, Polnočni morilec, Smrtna tišina, Umor prve stopnje, Norih šest, Bližina) in Mike Myers (Wayneov svet, Wayneov svet 2, Austin Powers, Austin Powers: Vohun, ki me je nategnil, Austin Powers v Zlatotiču, Shrek).

Film je režiral Bruno Barreto (Bossa Nova, Štirje dnevi v septembru, Dona Flor in njena moža, Faustina zgodba), scenarij je napisal Eric Wald, producenti so bili Brad Grey, Matthew Baer, Bobby Cohen, izvršni producenti pa Amy Slotnick, Robbie Brenner, Alan C. Blomquist.

O igralcih

Gwyneth Paltrow (Donna Jensen) je za vlogo Viole de Lessups v Zaljubljenem Shakespearju dobila veliko nagrad: oskarja za glavno žensko vlogo, zlati globus in priznanje združenja igralcev. Njeni najbolj znani filmi so: Veličastni Tenenbaumi, Ljubezen je slepa, Sedem, Zaljubljeni Shakespeare, Nadarjeni gospod Ripley, Helenini ljubezni, Popolni umor, Plemenita kri, Pari, Emma, Velika pričakovanja, Težka osmica.

Njen oče je znani režiser in producent Bruce Paltrow, mama pa je oskarjevka Blythe Danner. Gwyneth trenutno živi v New Yorku.

Christina Applegate (Christine Montgomery) je deset let nastopala v nadaljevanki Družina za umret in nato dve leti v nadaljevanki Jesse, ki jo je tudi producirala.

Pred Stevardesami letijo v nebo je med drugim posnela To sladko bitje, Obiskovalci 3, Sedem let pozneje, Mars napada!, Velik zadetek, Divji Bill, Don't Tell Mom the Baby Sitter's Dead, Vibrations, Nowhere, Jane Austen's Mafia!.

Candice Bergen (Kate) je "lepa igralka, ki izžareva inteligenco, humor, ranljivost in zaupanje vase - in to vse bolj ali manj hkrati", je zapisal kritik New York Timesa Vincent Canby. Candice je to dokazovala vsak teden, deset let, z vlogo Murphy Brown, za katero je prejela pet emmyjev in dva zlata globusa. Hčerka Frances in že pokojnega Edgarja Bergna je odraščala v Los Angelesu in obiskovala šole po vsem svetu. Kritiki so jo oboževali v Getting Straight, Carnal Knowledge in Starting Over, za katerega je bila nominirana za oskarja za najboljšo stransko igralko.

Candice Bergen smo nazadnje videli uspešnici Melanie se poroči in v Lepotici pod krinko, kjer je bila njena soigralka Sandra Bullock. Na Broadwayu je debitirala v Hurly Burly. Ko ne igra, se ukvarja s pisanjem in fotografijo. Njena avtobiografija Knock Wood iz leta 1984 je požela odobravanje kritikov in bila kar nekaj tednov na seznamu uspešnic.

Mike Myers je v svoji generaciji prav gotovo eden od igralcev z najštevilčnejšimi obrazi, ki je oživel veliko raznovrstnih likov tako na televiziji kot velikem platnu. Odraščal je v Torontu. Kariero je začel takoj po zaključku gimnazije, ko je nastopal v mestni igralski skupini Second City. Kasneje se je pridružil čikaški različici oddaje, dokler ga ni odkril producent razvpitega šova Saturday Night Live, Lorn Michels, kar mu je za vedno spremenilo življenje. Leta 1989 je debitiral kot senzacionalni igralec in scenarist oddaje. Za svoje delo je prejel nominacijo za emmyja kot najboljšo vlogo v komediji, emmyja pa za najboljšega pisca komedije.

Eden njegovih najpriljubljenejših likov v oddaji je bil Wayne Campbell, ki ga je Myers prenesel na veliko platno v filmu Wayneov svet, leta 1993 pa mu je sledilo nadaljevanje Wayneov svet 2. Myers je igral v mnogih uspešnicah, kot na primer: So I Married an Axe Murderer, Studio 54, Austin Powers, Austin Powers: Vohun, ki me je nategnil, Austin Powers v zlatotiču. Myers je posodil glas Shreku iz istoimenskega animiranega filma, ki je prav tako postal velika uspešnica.

O režiserju

Bruno Barreto je priznan filmski ustvarjalec, katerega delo so že večkrat nagradili. V Braziliji rojeni režiser je pred kratkim posnel romantično komedijo Bossa Nova, s katero se je predstavil na berlinskem filmskem festivalu. Barreto je med drugim režiral dramo Štirje dnevi v septembru in si prislužil nominacijo za oskarja za najboljši tuji film in mednarodno priznani Dona Flor in njena moža, ki je v Braziliji podiral vse rekorde gledanosti. Film je prejel nominacijo za zlati globus za tuji film in posebno nagrado režije na filmskem festivalu v Taormini.

Barreto je med drugim režiral Faustino zgodbo, Amor Bandido, Poljub, Gabrielo, One Tough Cop, Carried Away in Heart of Justice za TNT.

Komentarji

24.3. 2009 ob 15:57

PRAVIJO DA JE FILM NAJ NAJ NAJ ....NISEM GA GLEDALA ..ŠKODA Da ga ni več v kinu

— FILMČEK
12.10. 2009 ob 19:24

najboljši je!
una kravak je zamenjala test je koza.

— .

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.