Kolosej
Film distribucije Fivia

Victoria

kriminalna drama / triler
Podnapisi
Na sporedu od: 31.12.2015, Kolosej Ljubljana
2h 18min / 138min
Leto: 2015
Država: Nemčija
Jezik: nemščina
Scenarij: Olivia Neergaard-Holm, Sebastian Schipper in Eike Frederik Schulz
Mlada Španka Victoria se med zabavnim obiskov nočnih zabav v osrčju Berlina spoprijatelji z dobrovoljno četverico domačinov, ki jo povabijo na nočni ogled mesta. Vendar brezskrbno uganjanje norčij ni edini cilj prijateljev, saj morajo to noč opraviti nevarno nalogo, s katero bodo poplačali zaporniški dolg. Victoria nenadoma postane sostorilka pri zločinu, vendar se tudi njeni novi prijatelji ne zavedajo, kaj vse jih še čaka v tej nepozabni noči, polni nepričakovanih preobratov in nevarnih presenečenj.

Režiser Sebastian Schipper nas na to burno avanturo popelje v enem samem neprekinjenem posnetku.

Mlada Španka Victoria se sproščeno zabava v Berlinu. Pred nočnim klubom spozna štiri fante, ki se predstavijo kot Sonči, Boksar, Žmigo in Noga, s katerimi se hitro spoprijatelji. Sonči in Victoria sta si všeč in ob prvi priložnosti se izmuzneta. Njuno nežno spogledovanje nesramno prekinejo Sončijevi prijatelji, saj se noč zanje še zdaleč ni končala. Da poravnajo stari dolg, morajo narediti nekaj nezakonitega. Ker je eden izmed njih pijan, se odločijo, da bo Victoria za volanom. Kar se je začelo kot igra, kmalu postane smrtno resno. Da bi poravnali stare dolgove, morajo izpeljati pretkan posel …

Igralec in režiser Sebastian Schipper s svojim scenarijem predstavi zgodbo o soparni noči na ulicah prestolnice. Kamera lahkotno poveže spreminjanje časa s številnimi lokacijami, in tako gledalca postavi v središče dogajanja. Skupaj s predrzno druščino s streh stanovanjskih blokov gledamo proti mestu, se sprehajamo po osamelih pločnikih in se skrivamo na odmaknjenih dvoriščih, ko se na videz slučajni dogodki razvijajo v dramatična junaštva.

»Victoria je idealistka - ko se nečesa loti, to stori z vsem srcem: ko igra klavir, to počne z vsem srcem; ko sreča nekoga, ki ji je všeč, se mu popolnoma preda. Takšna oseba je. To se mi je zdel najbolj zanimiv vidik neprekinjenega posnetka, saj smo lahko vrline lika odkrivali skozi improvizacijo v enem posnetku, s pomočjo interakcij med liki. Dialogov nismo mogli vnaprej zapisati, razvili so se z improvizacijo.« - Sebastian Schipper, režiser

VICTORIA nagrajena na letošnjem FEMF-u
Film je prejel nagrado Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije. V obrazložitvi žirije pa: “Victoria nas v enem samem zamahu pelje po mestnih ulicah in nam postreže z borbo na življenje in smrt, ki naj bi prinesla željeno svobodo in izpolnitev sanj. Brez umetnih posegov, dodatnih efektov, le s silovito intenzivnostjo svoje prisotnosti nas potegne v središče dogajanja in nam do konca ne da dihati.”

Nagrade / festivali: Na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu je prejel nagrado srebrni medved za najboljšo režijo ter nominacijo za zlatega medveda (v Berlinu je za Victorio prejel še dve nagradi). Film je prejel nagrado za najboljšega direktorja fotografije na FEMF 2015, 6 nemških filmskih nagrad, ter nominacije in nagrade na festivalih Hongkong, Sydney, Los Angeles, Jeruzalem, Odessa, Melbourne, Toronto,…

Kritike:

»Režiser Sebastian Schipper ima izreden čut za prikaz nočnega življenja mladih in gre še dlje, saj izpostavi resen problem, ki se pojavi izven tega sprva brezskrbnega življenja, polnega zabave, dobre družbe, drog in alkohola. V ozadju se vzporedno s spremljajočo zasnovo plete problematika, ki se gledalcu prikazuje šele postopoma. Zaplet nas v trenutku uroči in budno spremljamo njegovo odvijanje. Zgodi se kar nekaj pripetljajev, od katerih je vsak naslednji hujši od poprejšnjega, in zdi se, da bo razplet kolobocije, v katero je hudo zabredla družba, tragičen. Schipper nam tako v enem samem posnetku prikaže dve uri in petnajst minut življenja te družbe, od stanja brezskrbnosti do stanja brezupa. Izvrstno izpeljano, natempirano, šokantno, briljantno. Film leta. Ocena: 10/10« - Vesna Videnovič, MMC (LIFFe recenzija)

»Victoria je napet triler, posnet samo v enem poskusu. Napisan in zaigran je ganljivo ter poudarja temo premagovanja družbene stiske.« - Garry Maddox (Sydney Morning Herald)

Komentarji

9.11. 2015 ob 10:46

Shot in one single take.

— Miha
3.1. 2016 ob 20:14

kje je trailer za film?

— janez
4.1. 2016 ob 18:44

Pogledal film, za moje osebno mnenje odlicen, realn da bolj neb mogu bit, in to me fascinera. Res da se zacetek malo vlece, ampak nas s tem reziser pribljiza da se postavmo v vlogo igralcev (saj jaz sem se). Ravno zaradi 'neznanih' igralcev pades not, ki pa pri hollywoodskih nebi.
Janez trailerjev nikol ne gledam,in nevem zakaj jih bi!?

— krEn
5.1. 2016 ob 8:55

Če bi bil film posnet na običajen način verjetno ne bi bil nič posebnega. Prav zaradi načina na katerega je posnet, in posledično neizogibnega improviziranja igralcev, pa vse izpade zelo neprisiljeno in naravno, nekaj kar bi se lahko zgodilo komurkoli.

Mene je film navdušil. Enostavno sem "padel" v film in se počutil kot da sem sam del zgodbe. Ne bom rekel, pojdite si ga ogledat ne bo vam žal, ker imamo različne okuse, ampak mene film ni razočaral in je, vsaj zame, eden izmed najboljših filmov.

— Peter
6.1. 2016 ob 14:20

Res zelo dober film. Kapo dol, saj so ga snemali brez vmesnih premorov, za to pa potrebuješ res dobro organizacijo in dobro pripravljene igralce ter zaradi tega se dogaja na le na nekaj prizoriščih, ampak ne dobiš takšnega občutka.

— fridlc

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.