Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Vesoljski pirat kapitan Harlock

znanstvenofantastični animirani film
Podnapisi
Na sporedu od: 19.12.2013, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Leto: 2013
Država: Japonska
Jezik: japonščina
Scenarij: Harutoshi Fukui in Kiyoto Takeuchi po mangi Leiji Matsumoto
Režija: Shinji Aramaki
Osupljivi računalniško animirani anime nas popelje v temačno človeško prihodnost, ko so ljudje prisiljeni zapustiti Zemljo, oblast pa prevzame tiranka organizacija Gaia. Edino težavo jim predstavlja uporniški piratski kapitan Harlock, ki s svojo predano posadko in hitro vesoljsko ladjo uspešno izvaja napade na vladne konvoje. Da bi ga ujeli, v njegovo posadko vtihotapijo vohuna, toda ko jim načrt spodleti, se odločijo za vsesplošni napad na Harlocka. Premeteni gusar se kljub majhnim možnostim na uspeh odloči sprejeti izziv in s posadko se pripravi na zadnjo odločilno bitko.

Kapitan Harlock je edini, ki stoji med Gajsko skupnostjo in njenim končnim ciljem - popolno prevlado v galaksiji. Skrivnostni pirat v maščevanju proti tistim, ki so človeštvu in njemu samemu storili krivico, kot duh pluje po vesolju in napada sovražnikove ladje.

Poveljnik gajske legije Isora pošlje svojega mlajšega brata Yamo kot vohuna na Harlockovo ladjo Arkadijo, toda Yama kmalu ugotovi, da ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled in kakor govori oblast.

Harlock hoče s svojo zvesto posadko razplesti vozle časa, da bi Zemljo vrnil v dobo, ko so na njej še vedno živeli ljudje. Piše se namreč leto 2977 in 500 milijard razseljenih ljudi se želi vrniti na planet, ki ga še vedno gledajo kot svoj dom.

O likih

Kapitan Harlock je med vojno za povratek kot vojak Gajske skupnosti branil zemljo. Kmalu po koncu vojne je skupaj z ladjo izginil in se nato spet pojavil kot največji sovražnik nove oblasti, pirat in upornik. Okoli njega se je spletla legenda, saj se je začelo govoriti, da je kapitan star več kot sto let, kar celo v tako daljni prihodnosti ni normalno. Toda le redki poznajo njegovo resnično zgodbo in njegov pravi namen.
Yama se pod pretvezo, da se hoče boriti za svobodo, vkrca na Arkadijo, čeprav ima v resnici drugačno nalogo. Tja ga je poslal njegov brat, da bi usmrtil kapitana Harlocka in preprečil njegove načrte. Yama se ves čas bivanja na Arkadiji spoprijema z lastnimi duhovi. Pesti ga krivda, ker je v trenutku besa bratu povzročil hude poškodbe, zaradi katerih ne more več hoditi, svojo veliko ljubezen pa za vedno priklenil v kapsulo, kjer živi samo s pomočjo aparatov. Zaradi slabe vesti je pripravljen narediti vse, kar brat zahteva od njega. Ko pa izve resnico o Zemlji, se mora odločiti, na čigavo stran se bo postavil.
Miime je zadnja predstavnica edine tuje rase, ki jo je v vesolju srečal človek, Niflungov. Življenje je posvetila Arkadiji in njenemu kapitanu. Njena rasa je razvila pogon na temno snov, ki poganja Arkadijo, in Miime je neločljivo povezana z njim.
Yattaran je prvi častnik na Arkadiji in član posadke, ki je najdlje na krovu. Je sicer muhast in zna biti neusmiljen, za prijatelje pa bi naredil vse. Je mojster za računalnike in potihoma zagledan v Kei.
Isora, prefekt gajske legije, je odličen strateg in taktik, ledeno hladen vojskovodja, ki se ne ozira na sredstva, da doseže zastavljeni cilj. Zaradi nesreče, ki jo je povzročil Yama, je priklenjen na invalidski voziček, in bratu seveda tega ne more odpustiti. Drugi kamen njunega spora pa je Nami, Yamova ljubezen, ki se je poročila z Isoro.
Nami je že od otroštva prijateljevala z bratoma Isoro in Yamo, toda okoliščine so hotele, da se je poročila s starejšim Isoro. Dneve preživlja v rastlinjaku, kjer skuša vzgojiti cvetje, kakršno raste na Zemlji.
Kei je poleg Miime edina ženska na Arkadiji. Je zvesta Harlockova privrženka in izvrstna bojevnica.

O avtorju mange

Leta 1938 rojeni stripovski virtuoz Leiji Matsumoto letos praznuje 60 let stripovskega ustvarjanja. Njegov oče je bil pilot lovca in po vojni je zelo trpel, ker ni mogel več sesti v letalsko kabino. Ker so ga odpustili iz vojske, je družina živela v precejšnji revščini. Matsumoto je očeta vedno gledal kot junaka in po njegovi podobi je oblikoval veliko svojih stripovskih likov, tudi Harlocka.

Mange je začel risati pri šestih letih, pri petnajstih so njegov strip prvič objavili. Postal je uspešen avtor in se nato prebil tudi v svet risanega filma.

O produkciji

Svetovno znani kapitan Harlock je v najnovejši različici po petih letih produkcije končno prišel na filmska platna. Film ni predelava že znanih zgodb iz stripov in serije, temveč povsem izvirna zgodba, ki se dotika problemov, ki jih današnji gledalec zlahka razume. Tudi kapitanov značaj so malce prilagodili današnjim okoliščinam. Prvotno je bil nezmotljivi vodja, skromen in vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Taka idealizirana podoba današnjemu gledalcu ni več verjetna. Zato so ustvarjalci odprli vrata v svet njegovih notranjih muk in dvomov in ustvarili malce realnejši lik z bolj poudarjeno temno platjo značaja.

S tehnične plati je najzanimivejši podatek, da so za anime prvič uporabili zajem obraza. Tako so digitalno ujeli vse čustvene odtenke interpretacije in jo prenesli v animacijo.

Film je doslej najdražja animacija v japonski produkciji.

Komentarji

23.11. 2013 ob 13:15

Kako negravžno animirani film pa je to? Fuj.

— Pojemnabano
29.11. 2013 ob 10:44

BRAVO KOLOSEJ ! Končno nekaj novega! Smo že naveličani tiste ameriške navlake.

A je v Mariboru tudi načrtovano predvajanje filma?

— Matjaž
29.11. 2013 ob 11:24

Nagravžno? Ne.
Mogoče komu stil ne potegne, kar čist razumem, ampak tole je kr daleč od 'nagravžnega', ampak precej dobro izvedena zadeva tako glede 3D modelov, uporabe particlov in tekstur, in tudi animacije same.
Res lepo videt take "konstruktivne" komentarje in respect do (zelo verjetno) večletnega dela. In ja, tole je bil precej nagravžen sarkazem.

— Nekdo
30.11. 2013 ob 9:07

Res? Film je popušil na celi črti. Stal je dobrih 30 milijonov $. Priigral pa je le slabe 4 milijone na Japonskem. To ti veliko pove. Drugod po svetu se ni predvajal. Pri filmih tako "nacionalistični" Japonci, so raje gledali Jaz Barabo 2 ($23,984,758) in Pošasti z univerze ($90,141,508), kot tale biser (sarkazem). V kinu je na Japonskem bil cela 2 tedna in pol - požel porazne kritike in nepriljubljenost pri gledalcih.

Predvidevam, da ga sploh še nisi videl ... anime fanček (Nekdo)? No jst sem ga in je negravžen film. Oglasi se, ko ga vidiš s "konstruktivno" kritiko. Ti se res car, da lahko "konstruktivno" kritiziraš, brez da bi film videl.

— Pojemnabano
30.11. 2013 ob 16:01

Se strinjam -Kolosej, več takih prosim & bom začel hodit v kino!

— xx
5.12. 2013 ob 21:53

Zaradi animacije imam slab občutek - mislim, moram priznati, zgleda izredno dobro, kaj dobro, odlično! Ampak točno vemo, da je zaradi tega nekaj trpelo, ker konec koncev so omejeni z denarjem. Ali je zaradi tega trpel scenarij, ali pa upajo, da zaradi vizualnih učinkov ne bodo gledalci opazili veliiiiiiiiiiiiikih lukenj v zgodbi. Upam, da ne bo en tak film, za katerega boš moral izklopit možgane in ne preveč razmišljat, da boš lahko v njem užival. Upam. Pustimo se presenetit.

— Smokec
6.12. 2013 ob 9:14

Lahko da bo film res slab... AMpak po treilerju je tipično japonsko akcijsko- čustveno nabit top spin.... Ima pa iz prve karizmatičnega Kapitana in meni ljubo pirate v prihodnosti... To meni vedno razburka domišljijo in pričakovanje, ko se mešata preteklost in prihodnost...

Pohvale Koloseju, da je na seznam uvrstil še kaj drugega kot poneumljeno ameriško lowbrain produkcijo.

— Filmozaver
7.12. 2013 ob 0:01

@ Pojemnabano

Pomisli na Cowboy Bebop, Ghost in the Shell, Deadman Wonderland, itd...
Vse te serije in se vec so dozivele porazne ocene od japonskih kritikov ampak a so bile skoraj univerzalno cenjene na zahodu.

— HentaiJaNai
8.12. 2013 ob 18:42

Jaz pogrešam več takih Space Western žanrsko naravnanih stvari. Zadnje samo neke superjunake dobivamo na platno.

— Matjaž
9.12. 2013 ob 10:59

@ Pojemnabano

Lažeš. Prvič, tega filma nisi gledal iz treh razlogov. Prvič, ni ga niti na torrentu, drugič, nisi ga gledal na Japonskem, tretjič pa je to razvidno iz tvojega prvega posta, kjer se sprašuješ za kakšen film sploh gre. Naj te citiram: ''Kako negravžno animirani film pa je to?''

Ja, laž ma kratke noge. Drži se raje Jelenčka Nika, otrok.

— Miki
9.12. 2013 ob 12:42

When we see something with so little difference from humans, it just makes clearer how important that difference is.

— Nell
13.12. 2013 ob 14:18

a je to risanka za otroka 9 let starga

— šule
14.12. 2013 ob 12:39

Kapitan Harlock je bil ena najboljših, če ne najboljša risanka iz moje mladosti in večine mojih vrstnikov, kateri smo lahko v 80. letih gledali italijanske programe ob zahodni meji z Italijo. Če drugo ne je že samo ime legenda.... Komaj čakam ogled te mojstrovine.

— edi
18.12. 2013 ob 9:00

A v mariboru bo tut? Če ja kdaj?

— Papaštumpf
18.12. 2013 ob 20:40

zakon kolosej... upam da bo se več takih filmov =) bravo

— Nicegirl
23.12. 2013 ob 7:34

Animirani film ni primeren za otroke mlajše od 13 let.

— Nell
23.12. 2013 ob 7:39

@Miki

1. Si že slišal za retorično vprašanje?
2. Si že slišal za Benetke in filmski festival tam? Na vse pretege so se trudili najti distributerja za film na le-teh. Se pravi, če si bil na festivalu si film težko spregledal. Odzivi kolegov kritikov so bili, filmu primerno, porazni.
3. Celotna ideja filma je super, vendar ni zvesta risani seriji in preveč zaide v skorajšnjo patetiko. Da o tem, da je animacija bolj pomembna od zgodbe sploh ne govorim.

— Pojemnabano
23.12. 2013 ob 14:31

@ Pojemnabano

Ko sem že misli, da ne moreš še bolj potoniti. Na beneškem festivalu pri določenih projekcijah (predvsem Out of competition) ne prideš zraven, predvsem pri eksotičnih filmih kjer večina kart razdelijo med povabljence... in verjemi mi, tebe ni bilo vmes ker zraven niso prišli niti tisti iz Animateke.

Takšnih kot si ti je na Kolosejvi strani veliko, pluvate po stvareh, ki jih niste gledali ali pa ocenjujete film na podlagi trailerja. Žalost od ljudi.

— Miki
24.12. 2013 ob 19:26

sucks

— lol
29.12. 2013 ob 16:15

Končno! Končno spet kakšen Japonski anime.

Sama ne maram Ameriških in Zahodnjaških risank preveč, sem pa strastna ljubiteljica anime-jev. Pa tudi mange obožujem. Doma pravijo, da sem obsedena in zasvojena.

Sicer nisem ljubiteljica najnovejše tehnologije, ki jo uporabljajo pri izdelavi risank in animejev(, pa tudi mang), še vedno imam najraje risane risanke in anime-je. Klasično metodo so ohranili predvsem pri izdelavi anime-jev.

V Sloveniji se pogosto, če sploh se, predvajajo in predstavijo tista dela, ki niso preveč znana in priljubljena, ali pa so zelo znana in se ne gre več za samo dragocenost dela.
Niso samo anime-ji, so tudi filmi. Japonska ima goro odličnih filmov, pa tudi glasbo.

Čeprav vem, da je to moje mnenje, ker sem pač ljubetiljica animejev, mang in azijskih filmov ter glasbe, to ne spremeni dejstva, da bi lahko v Koloseju in nasplošno v Sloveniji malce večkrat predvajali kakšen Japonski film, ne, ne samo japonski, so tudi drugi azijski filmi in dela, ki so odlična in si zaslužijo pohvale. Ne pa da so v večini samo filmi in risanke z zahoda, ki pa dostikrat imajo pomensko veliko manjšo vrednost in se gre samo za to, da je pač film.

Hvala, pa upam, da nisem rekla česa preostro (nočem nobenega omadeževat)
:D

— Živa
29.12. 2013 ob 21:38

Ogledal sem sI ga včeraj!!! FENOMENALEN FILM!!!

— Cartman

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.