Kolosej
Film distribucije Fivia

Vesel božič

vojna drama
Ni vojne brez sovražnika!
Na sporedu od: 22.12.2005, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Leto: 2005
Scenarij: Christian Carion
Prva svetovna vojna na bojišče privede zelo različne može, med katerimi so tudi berlinski operni tenorist Nikolaus, angleški duhovnik Palmer, njegov mladi pomočnik Jonathan, poročnik Audebert, čigar noseča žena je sedaj na sovražnikovem ozemlju, in številni drugi. Mučna leta smrti, bolezni in mraza v strelskih jarkih, ki ga presega zgolj sovraštvo do vojakov iz nasprotnega tabora, nekega božičnega večera prekine spontano premirje, med katerim obe strani odložita orožje in si ob prepevanju Svete noči sežeta v roke in odigrata nogometno tekmo.

O filmu

"Če bi lahko prebrali tajno zgodovino svojih sovražnikov, bi v vsakem človeškem življenju našli dovolj žalosti in trpljenja, da bi razorožili vsako sovraštvo." -- Henry Wadsworth Longfellow (1807-1882)

Prava uspešnica na filmskem festivalu v Cannesu 2005, posneta po resničnem dogodku, in nominiranec za zlati globus za tujejezični film.

V severni Franciji leta 1914 so na božični večer častniki in vojaki iz Škotske, Nemčije in Francije, ki so neusmiljeno streljali drug na drugega iz jarkov samo sto metrov narazen, položili orožje in razglasili premirje.

Glavni junaki Veselega božiča so škotski anglikanski duhovnik Palmer (Gary Lewis), ki je prostovoljno šel v boj s svojimi mladimi farani; sloviti pevec berlinske opere Nikolaus Sprink (Beno Fürmann), ki so ga tako kot njegove tovariše vpoklicali v vojsko, in francoski poročnik Audebert (Guillaume Canet), ki je doma zapustil nosečo ženo. Njihovi voditelji so jim obljubili, da bo do božiča vse rešeno. Decembra mraz že pošteno pritiska in vsi čutijo, da vojne še zlepa ne bo konec.

Da bi bila skupaj s svojim ljubljenim Nikolausom, je lepa pevka Anna (Diane Kruger), dosegla nemogoče: samega kajzerja je prepričala, da imata lahko božični recital za prusko gospodo blizu fronte. Iz elegantne vile uideta na bojno črto, ker Nikolaus hoče peti svojim soborcem. Zgodi se čudež: Škoti se jima pridružijo s svojimi dudami, Sprink postavi božično drevesce na rob jarka in se povzpne na nikogaršnje ozemlje. Nihče ne strelja. Zakleti sovražniki za hip pozabijo na vojno: delijo si jedačo in pijačo, fotografije in spomine, igrajo nogomet; dogovorijo se, da bo vsaka stran v miru pokopala svoje mrtve.

Skupne točke, ki so jih našli, se njihovim predpostavljenim zdijo nevarno prevratniške. Kje se konča praznični duh in začne veleizdaja?

Film, v katerem blesti mednarodna igralska zasedba, je pretkan z grenkosladkim humorjem in veličastno glasbo.

Komentarji

14.12. 2005 ob 17:12

rada bi videla ta filem

— anja
23.12. 2005 ob 23:06

em na treileru zglea film vrei upajmo da bo tui tak v koloseju! ćaw fsm

— iva in nataša
26.12. 2005 ob 16:23 zvezdica

Filem je ful realističen in hkrati malo sarkastičen. Presenečen sem bil nad sirrealizmom določenih prizorov ko ljudem frčijo udi po zraku

— SamoMB
30.12. 2005 ob 18:37

ni vredi

— julija
1.1. 2006 ob 12:21 zvezdica

To je najlepši film, kar sem jih videla v lanskem letu. Priporočam vsem, tudi starejšim otrokom. Tak film bi morali videti vsi! Lucija Magajna

— Najlepši božični film
2.1. 2006 ob 9:18 zvezdica

To je eden najboljših filmov v zadnjem času. Res dobro pokaže nesmisel vojne v nekem tragikomičnem slogu, zaradi katerega film za gledalca ni mučen. Zelo priporočam!

— Vsi gledat!!
5.1. 2006 ob 14:20 zvezdica

Običajno se odločam za oglede filmov po intuiciji in pri tem filmu nisem imela ravno najboljšega. Film res prikaže nesmisel vojne, drugače pa je čisto pravljičen, ne prepriča me v resničnost dogajanja. Na momente mi je bilo celo dolgčas.

— vera
2.1. 2008 ob 21:58 zvezdica

Film sem si ogledal šele pred kratkim in je res vreden ogleda. Opisuje enega manj znanih, oziroma skoraj neznan dogodek iz prve svetovne vojne (znan tudi kot “božično premirje”), ki se je dejansko res zgodil, kar dokazujejo tudi dolgo prikrita pisma vojakov. Vse o tem sem prebral na internetu in je res zanimivo, da se je kaj takega zgodilo. Film je tudi dobrodošla sprememba, v poplavi slabih božičnih komedijah. Priporočam na ogled vsem.

— Robi
28.3. 2009 ob 17:54

na začetku sm mislna, da bo bedn..a temu ni bilo tako.film je resnično vreden ogleda!!

— mojca
28.9. 2010 ob 15:37

ZAKON FILM!!!!

— nika
21.12. 2014 ob 17:04

SEŽE DO SRCA! Priporočam ga kar vsem, starim in mladim.

— Martina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.