Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Veliki Gatsby 3D

romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 16.5.2013, Kolosej Ljubljana
2h 22min / 142min
Leto: 2013
Država: Avstralija, ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Baz Luhrmann in Craig Pearce po romanu F. Scott Fitzgeralda
Režija: Baz Luhrmann
Adaptacija slavnega romana F. Scotta Fitzgeralda pod taktirko režiserja spektaklov Moulin Rouge in Avstralija nas popelje v divja 20. leta prejšnjega stoletja, čas velikega gospodarskega razcveta ZDA. Nadobudni borzni posrednik Nick s pomočjo sestrične Daisy in njenega vplivnega moža Toma spozna mogočnega Gatsbyja, premožnega vojnega veterana, ki slovi po divjih in razkošnih zabavah, namenjenih bogati eliti. Nick se z Gatsbyjem spoprijatelji, toda njegovo občudovanje kmalu preraste v neprijetno spoznanje, da Gatsbyjevo življenje sestavljajo številne nepričakovane skrivnosti iz zasebnega in poslovnega življenja.

Scenarist, producent in režiser Baz Luhrmann je po slovitem romanu F. Scotta Fitzgeralda Veliki Gatsby poskrbel za novo interpretacijo klasične zgodbe o nadobudnem piscu Nicku Carrawayu (Tobey Maguire), ki se z osrednjega zahoda ZDA poleti 1922 – v obdobju razpuščenih moralnih načel, bleščavega jazza, kraljev prekupčevanja s prepovedanim alkoholom in ponorelih delnic – poda v New York in se, iščoč lastni ameriški sen, znajde na vratih skrivnostnega milijonarja Jaya Gatsbyja (Leonardo DiCaprio). Nicka potegne v očarljivi svet neznansko bogatih, njihovih iluzij, ljubezni in prevar. Pri tem kot del te družbe in hkrati zunanji opazovalec piše zgodbo o neuresničljivi ljubezni, nepokvarljivih sanjah in neizmerni tragediji ter tako nastavlja zrcalo naši sodobnosti in našim bitkam.

Igrajo za oskarja nominirana Leonardo DiCaprio in Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Isla Fisher, Jason Clarke, Elizabeth Debicki in legenda indijskega filma Amitabh Bachchan.

Za oskarja nominirani Luhrmann je film v 3D režiral po scenariju, ki ga je po Fitzgeraldovem romanu spisal z rednim sodelavcem Craigom Pearceom, produciral pa je ob Catherine Martin (ki je poskrbela tudi za kostume in scenografijo), Douglasu Wicku, Lucy Fisher in Catherine Knapman. Izvršni producenti so Barrie M. Osborne, Shawn Jay Z Carter in Bruce Berman, sodelujejo pa še montažerji Matt Villa, Jason Ballantine in Jonathan Redmond ter direktor fotografije Simon Duggan. Glasbo je zložil Craig Armstrong.

Veliki Gatsby v številkah

Produkcija
 • Skupno število članov filmske ekipe: 1.160
 • Skupno število gradbenikov za postavitev scenografije na vseh prizoriščih: 229
 • Skupno število statistov: 960
 • Če bi se vsak statist pred kamero pojavil zgolj enkrat, bi jih potrebovali 7.691
 • Največje število statistov na kak dan: 245
 • Največje število narejenih pričesk in nanesenih mask na kak dan (za prizor zabave): 76
 • Skupno število kristalov, ki jih je priskrbel Swarovski: 288.000
 • Skupno število ur, potrebnih za pritrditev kristalov na lestenec: 250
 • Skupno število ur, potrebnih za pritrditev kristalov na poprej izdelane okvirje: prek 100
Kostumi
 • Skupno število članov kostumografske ekipe: 84
 • Skupno število čipk, nakupljenih pri Solstissu (vključno z navadnimi čipkami, takšnimi s koraldami ali s tkanino): 1.400
 • Skupno število različnih stilov čipk, nakupljenih pri Solstissu: 210
 • Skupno število parov nogavic/hlačnih nogavic/podvezic podjetja Fogal: 1.080
 • Skupno število Pradinih oblačil za zabavo: 40
 • Skupno število moških svečanih in običajnih oblačil ter dodatkov, ki jih je izdelalo podjetje Brooks Bros.: 2.291
 • Skupno število smokingov Brooks Bros.: 200
 • Skupno število metuljčkov Brooks Bros.: 260
 • Skupno število naramnic Brooks Bros.: 200
 • Skupno število gumbov za pritrditev ovratnikov Brooks Bros.: 200
 • Skupno število svilenih manšet Brooks Bros.: 200
 • Skupno število običajnih srajc Brooks Bros.: 150
 • Skupno število srajc za k smokingu Brooks Bros.: 200
 • Skupno število trodelnih oblek Brooks Bros.: 55
 • Skupno število slamnikov Brooks Bros.: 100

O igralcih

Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby) je nazadnje igral v Tarantinovem Django Unchained in se z vlogo potegoval za zlati globus; pred tem se je za zlati globus in še za nagradi kritikov in Ceha filmskih igralcev potegoval z naslovno vlogo v Eastwoodovem J. Edgar. Za iste nagrade je bil v igri tudi v filmih Blood Diamond (v igri je bil še za oskarja) in Scorsesejevem The Departed (v igri še za bato). Za oskarja se je potegoval še z vlogo Howarda Hughesa v Scorsesejevem The Aviator, ki mu je prinesla zlati globus in nominacijami za bafto, nagrado kritikov in Ceha filmskih igralcev. Začel je pri 14-ih in se prebil v drami This Boy’s Life ter si takoj zatem v Hallströmovem What’s Eating Gilbert Grape prislužil prvi nominaciji za oskarja in zlati globus. Zatem je igral v The Quick and the Dead, The Basketball Diaries, Total Eclipse, v Luhrmannovi priredbi William Shakespeare’s Romeo + Juliet, Marvin’s Room, v uspešnici Titanic, The Man in the Iron Mask, The Beach, Celebrity, Catch Me If You Can, Gangs of New York, Body of Lies, Revolutionary Road, v Nolanovem Inception in v Shutter Island Martina Scorseseja, v čigar režiji je kratkim dokončal snemanje njunega že petega projekta The Wolf of Wall Street. Ima tudi svoje produkcijsko podjetje Appian Way, za katerega je spisal, produciral in posodil glas okoljevarstvenemu dokumentarcu The 11th Hour (v prizadevanju za ohranjanje okolja je ustanovil The Leonardo DiCaprio Foundation) in prek katerega producira filme, kot so Shutter Island, The Aviator, The Ides of March, Red Riding Hood, Orphan, Public Enemies ter prihajajoča Out of the Furnace in Runner, Runner.

Tobey Maguire (Nick Carraway) je nazadnje igral v črni komediji The Details ob Lauri Linney, kmalu pa ga bomo ob Kate Winslet videli v drami Labor Day. Med njegovimi ostalimi naslovi so kritiške in komercialne uspešnice, kot so Brothers, Seabiscuit, The Cider House Rules, Spider-Man 3, The Good German, Wonder Boys, The Ice Storm, Pleasantville, Fear and Loathing in Las Vegas… Pod okriljem svojega podjetja Material Pictures je med drugimi produciral The 25th Hour, Rock of Ages in Country Strong, trenutno pa pripravlja zgodbo o Bobbyju Fischerju Pawn Sacrifice, Good People z Jamesom Francom, Z For Zachariah in Robotech po priljubljeni TV seriji. Poleg tega pripravlja projekte z DiCapriovim Appian Way in Executive Options Toma Hardyja, zf film 5th Wave in priredbo stripa Cardboard.

Carey Mulligan (Daisy Buchanan) se je z vlogo v An Education med drugim potegovala za oskarja, bafto, nagrado neodvisnega britanskega filma, zlati globus in nagrado Ceha filmih igralcev. Nazadnje smo jo videli v McQueenovem Shame in v Drive ob Ryanu Goslingu (v obeh filmih se je potegovala za kar nekaj prestižnih nagrad), na velika platna pa prihaja ob Justinu Timberlakeu v drami bratov Coen Inside Llewyn Davis. Nastopila je tudi v filmih Never Let Me Go, Wall Street 2: Money Never Sleeps, Public Enemies, The Greatest, Brothers, Pride and Prejudice in And When Did You Last See Your Father? ter na gledaliških odrih.

Joel Edgerton (Tom Buchanan) je nazadnje igral v z oskarjem nagrajeni drami Zero Dark Thirty Kathryn Bigelow, pred tem pa je prekaljeni gledališki igralec, ki smo ga opazili v avstralski TV nadaljevanki The Secret Life of Us (nominacija za nagrado Avstralskega filmskega inštituta), igral v The Odd Life of Timothy Green, Wish You Were Here, Animal Kingdom (nagrada Avstralskega filmskega inštituta), Warrior Gavina O’Connorja, s katerim trenutno snema dramo Jane Got a Gun, The Thing, The Square, Acolytes Whisper, Smokin’ Aces, Kinky Boots ter Star Wars: Episode II – Attack of the Clones in Episode III – Revenge of the Sith. Glas je posodil liku v risanki Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole in junaku kratkega risanega filma The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello.

Isla Fisher (Myrtle Wilson) bo kmalu na platnih v novem trilerju Louisa Leterrierja Now You See Me in v komediji po romanu Elmora Leonarda, v kateri bo igrala ob Jennifer Aniston in Timu Robbinsu. Nazadnje smo jo videli v komediji Bachelorette in njen glas slišali v več risankah (med njimi v Rise of the Guardians, Rango in Horton Hears a Who! ), igrala pa je še v Burke and Hare, Confessions of a Shopaholic, Definitely, Maybe, Hot Rod, The Lookout, Wedding Daze, I Heart Huckabees in Scooby-Doo, najbolj pa je bržkone znana po komediji The Wedding Crashers. Na TV zaslonih je začela v avstralski žajfnici Home and Away in vmes našla čas, da napiše dve najstniški knjižni uspešnici. Kmalu bo spet igrala v kritiško opevani seriji Arrested Development, nastopala pa je tudi v seriji Pilot Season, ki je mešanica scenarija in improvizacije.

O ustvarjalcih

Baz Luhrmann (režiser/scenarist/producent) podžiga domišljijo mednarodnega občinstva s široko paleto uspešnih projektov tako na filmu, v operi, gledališču, glasbi kot z multimedijskimi dogodki. Njegov zadnji film Australia naj bi bil prvi v trilogiji velikih epov, in pri projektu je že v tretje sodeloval z Nicole Kidman – pred tem sta posnela Moulin Rouge! (poleg kupčka nominacij je muzikal prejel tri zlate globuse, grammy, nagrado Ceha ameriških producentov, dva oskarja …) in pred kratkim filmsko in TV oglasno kampanjo za parfum Chanel Nº5. Luhrmann slovi tudi po svoji drzni priredbi Shakespearove klasike Romeo in Julija – nekonvencionalni William Shakespeare’s Romeo + Juliet z Leonardom DiCapriom in Claire Danes je po svetu navrgel prek 140 milijonov dolarjev, zvrhan koš nagrad (med katerimi so štiri bafte, nagrade Berlinskega festivala, pa nominacije za 12 baft in 8 oskarjev) in album z glasbo, ki so ga prodali več kot sedem milijonov izvodov. Zaslovel je z režijskim prvencem Strictly Ballroom, ki je prav tako prinesel nemalo nagrad in je nastal po gledališki igri, ki jo je sam zasnoval, postavil na oder in režiral med študijem dramske igre na sydneyjski igralski akademiji. Igra, ki jo je spisal skupaj z zdaj dolgoletnim sodelavcem Craigom Pearcejem, je doživela več uspešnih postavitev, Luhrmann pa je med njimi s skladateljem Felixom Meagherjem za Avstralsko opero ustvaril opero Lake Lost, pri kateri je prvikrat sodeloval z oblikovalko Catherine Martin (ki je zdaj njegova soproga); nadaljevala sta z izvirnimi in klasičnimi operami za različne hiše: Dance Hall in Puccinijeva La Bohèmev, ki se je čez lužo preselila kot Baz Luhrmann’s Production of Puccini’s La Bohème on Broadway (nominacija za sedem Tonyjev), Luhrmann pa je po svoje priredil tudi verzijo A Midsummer Night’s Dream Benjamina Brittna. Po filmu William Shakespeare’s Romeo + Juliet je osnoval podjetje Bazmark.Inq. in začel ustvarjati konceptualni album Something For Everybody¸s katerega je uspešnica Everybody’s Free to Wear Sunscreen, ki je debitirala na prvem mestu angleške lestvice. Nato je, poleg mnogih ostalih projektov, v režiji Catherine Martin produciral predstavitev jesensko-zimske kolekcije '98 avstralske modne oblikovalke Collette Dinnigan v Louvru.

Craig Pearce (scenarij) je z Bazom Luhrmannom spisal scenarij za neznansko uspešni celovečerec Strictly Ballroom, ki je pobral osem nagrad Avstralskega filmskega inštituta in se potegoval za pet baft. Njun naslednji skupni projekt, priredba Shakespearovega Romea in Julije, je podrla vse rekorde filmskih priredb Shakespearovih del po svetu, njun muzikal Moulin Rouge! pa je odprl festival v Cannesu. Pearce je nazadnje pomagal napisati scenarij za dramo Charlie St. Cloud z Zacom Efronom in že pripravlja nove projekte, med njimi The Power of the Dark Crystal za Jim Henson Company, z Luhrmannom pripravlja gledališki muzikal po filmu Strictly Ballroom in snuje lastni seriji The Maid o Ivani Orleanski in Will o mladem Shakespearju.

Soundtrack

Soundtrack filma Veliki Gatsby bo v Sloveniji izdal Universal Music. Izid je predviden za 17. maj, dan po tem, ko film Veliki Gatsby prihaja na slovenska filmska platna.

Na soundtracku filma Veliki Gatsby v izvršni produkciji JAY Z-ja se nahajajo pesmi:

 1. 100$ Bill - JAY Z
 2. Back To Black - Beyoncé x André 3000
 3. Bang Bang - will.i.am
 4. A Little Party Never Killed Nobody (All We Got) - Fergie + Q Tip + Go¬onRock
 5. Young And Beautiful - Lana Del Rey
 6. Love Is The Drug - Bryan Ferry with The Bryan Ferry Orchestra
 7. Over The Love - Florence + The Machine
 8. Where The Wind Blows - Coco O. of Quadron
 9. Crazy in Love - Emeli Sandé and The Bryan Ferry Orchestra
 10. Together – The xx
 11. Hearts A Mess - Gotye
 12. Love Is Blindness – Jack White
 13. Into the Past - Nero
 14. Kill and Run - Sia

Komentarji

18.5. 2013 ob 21:01

Poleg tega, da je že sama knjiga Veliki Gatsby neverjetno blizu književni perfekciji mojih pojmov, je tudi oglas za filem šokantno dober. So res po knjigi posneli film, ki je uprizorjen enako bleščeče, kot se je med branjem knjige dogajalo v moji pokvarjeni domišljiji? Komaj čakam, da preverim!

— ana
21.5. 2013 ob 15:23

Film je super. Eden izmed mojih najboljših v zadnjih letih. in DEFENITIVNO priporočam ogled v 3D!!!

— mango

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.