Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Velika poroka

romantična komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 3.5.2013, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2012
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Justin Zackham po filmu Jeana-Stéphana Brona in Karine Sudan
Režija: Justin Zackham
Bližajoča poroka znova združi ločenca Dona in Ellie, ki želita pred oltar pospremiti posvojenega sina. Ker na obisk prihaja njegova verna biološka mama iz Kolumbije, se morata Don in Ellie znova pretvarjati, da sta poročena. To hitro vzbudi ljubosumje Donove nove partnerke Bebe, na plano pa pokukajo tudi številne druge nerodne in zabavne družinske skrivnosti. Ko predporočni kaos zajame celotno družino, lahko le še čudež reši skrhane ljubezenske odnose.

Velika poroka je – z zvenečimi igralskimi imeni, kot so Diane Keaton, Robert De Niro, Susan Sarandon in Robin Williams – ostroumna, duhovita in nemalokrat nezaslišano zabavna komedija, ki ponuja intimen vpogled v vzpone in padce sodobne družine v toku enega samega prazničnega konca tedna.

Že dolgo ločena Don in Ellie Griffin (De Niro in Keatonova) se spet znajdeta skupaj zavoljo poroke posvojenca, saj se je njegova biološka mati odločila, da pride na slovesnost. Griffinova kmalu dojameta, da se ni mačji kašelj pretvarjati, da sta srečen par – kar je nasploh mučno za Donovo punco Bebe (Sarandonova). Sredi teh skrivalnic imajo njuni otroci še svoje težave, saj Lyla (Katherine Heigl) pestuje skrivnost, Jared (Topher Grace) razmišlja o svojem ljubezenskem življenju – oziroma o pomanjkanju le-tega – Alejandro (Ben Barnes) pa se na vse kriplje trudi, da bi obdržal vse na kupu – vključno s svojo nevesto Missy (Amanda Seyfried), ki je na ljubo staršev pristala, da ju poroči duhovnik (Williams) v tradicionalnem katoliškem obredu.

Scenarist, režiser in producent Justin Zackham je film zasnoval v duhu evropskih komedij z rahločutnim dramatičnim podtonom, ki lepo zajame značilnosti družinskega življenja. V toku filma so se Griffinovi prisiljeni na zabavne in bridke načine nemočno opazovati, kako se njihova preteklost, sedanjost in prihodnost odvijajo in razgaljajo pred očmi vseh gostov… in se pri tem truditi, da se ne pobijejo med seboj.

O igralcih

Diane Keaton (Ellie Griffin) se je od igralskega krsta v Lovers and Other Strangers dokazala kot mnogostranska igralka, režiserka in producentka. Igrala je v legendarnih filmih in uspešnicah, kot so trilogija The Godfather, Looking for Mr. Goodbar, Annie Hall (oskar za glavno vlogo), Father of the Bride in The First Wives Club. Za oskarja je bila v igri tudi v filmih Something’s Gotta Give (prejela je zlati globus), Reds in Marvin’s Room in je edina igralka, ki se je za kipec potegovala po enkrat v vsakem desetletju. Kot režiserka je začela s filmom Heaven in vrhunec dosegla z Unstrung Heroes; kot producentka pa je med drugim za film Elephant v režiji Gusa Van Santa v Cannesu osvojila zlato palmo in izvršno producirala TV film On Thin Ice, v katerem je igrala, ter pilotsko epizodo za nadaljevanko Pasadena, ki jo je tudi režirala. Pripravlja se že na snemanje filma Roba Reinerja And So it Goes.

Robert De Niro (Don Griffin) je svojo razvejano filmsko kariero začel v De Palmovem The Wedding Party leta 1969 in do leta 1973 dvakrat prejel nagrado za stransko vlogo newyorških kritikov za filma Bang the Drum Slowly in Scorsesejev Mean Streets. Že naslednje leto je za vlogo Vita Corleoneja v filmu The Godfather Part II dobil oskarja, leta 1980 pa še enega s Scorsesejevim Raging Bull. V igri za zlati kipec je bil še s filmi Taxi Driver, The Deer Hunter, Awakenings, z novo verzijo srhljivke Cape Fear in Silver Linings Playbook, sicer pa je tudi prejemnik mnogih posebnih nagrad. Trenutno pripravlja filme The Killing Season, Motel, Las Vegas, Malavita in Hands of Stone, sicer pa smo ga videli Red Lights, Limitless, The Killer Elite, Little Fockers, Everybody’s Fine, The Last Tycoon, 1900, Once Upon a Time in America, New York, New York, Goodfellas, Casino, Brazil, The Mission, The Untouchables, Angel Heart, Backdraft, This Boy's Life, Mad Dog and Glory, Mary Shelley's Frankenstein, Sleepers, Wag the Dog, Marvin's Room, The Fan, Great Expectations, Jackie Brown, Analyze This, Analyze That, Flawless, City By The Sea, Shark’s Tale, Meet The Parents, Meet the Fockers… Zelo je ponosen na filmski festival v Tribeci (soseski na Manhattnu), ki ga organizira, in na svojo produkcijsko hišo Tribeca Productions, prek katere razvija projekte kot producent, režiser in igralec.

Susan Sarandon (Bebe McBride) na sleherni vlogi pusti svoj pečat, pa naj gre za neustrašno upodobitve vloge v drami Bull Durham, za oskarja nominirane vloge v Thelma and Louise, Lorenzo’s Oil, The Client in Atlantic City ali za z oskarjem in nagrado Ceha filmskih igralcev nagrajeno vlogo v Dead Man Walking. Igrala je v kultnem muzikalu The Rocky Horror Picture Show, Pretty Baby, The Witches of Eastwick, Cradle Will Rock, White Palace, Bob Roberts, Little Women, Cloud Atlas, Jeff, Who Lives at Home, Wall Street 2: Money Never Sleeps, Lovely Bones, Elizabethtown, Shall We Dance?, Alfie, Romance and Cigarettes, The Hunger… Z vlogo v TV filmu Bernard and Doris se je potegovala za emmyja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev. Za slednji dve je bila v igri tudi s TV filmom You Don't Know Jack, igrala pa je še v miniserijah Children of Dune in Mussolini: The Decline and Fall of Il Duce in v serijah The Big C in 30 Rock. Glas je posodila likom v risankah Rugrats in Paris, James and the Giant Peach in Cats & Dogs ter dokumentarcu 900 Women o ženskah v zaporih, trenutno pa snema The Last of Robin Hood in se pripravlja na projekte Still of Night, Mothers Day in Tammy.

Robin Williams (oče Moinighan) je kariero začel kot»stand up« komik in zaslovel po edinstvenih monologih in opozarjanju na absurde življenja skozi družbene in politične komentarje. Je prejemnik petih grammyjev za zvočne posnetke svojih nastopov in plošče za otroke, ima pa tudi nemalo nagrad za delo na TV – nazadnje za gostovanje v serijah Law and Order: SVU – in se je za emmyja prvič potegoval kot vesoljček v seriji Mork & Mindy. Za vlogo v Van Santovem Good Will Hunting je dobil oskarja, v igri za kipec pa je bil še s filmi The Fisher King, Dead Poets Society in Good Morning Vietnam. Prejel je šest zlatih globusov skupaj z nagrado Cecila B. DeMilla za doprinos k zabavnem poslu ter več drugih priznanj in nominacij. Na velikih platnih, kjer smo ga nazadnje zgolj slišali v risanki Happy Feet Two, je krst prestal kot naslovni junak Altmanovega Popaja in nato igral v Moscow on the Hudson in The World According to Garp po literarni uspešnici Johna Irvinga. Igral je v World’s Greatest Dad, One Hour Photo, Old Dogs, Night at the Museum in Night at the Museum: Battle of the Smithsonian, Insomnia, Mrs. Doubtfire, The Birdcage, Patch Adams, Hook, Jumanji… Glas je posodil nepozabnim likom v risankah Aladdin, Robots in Happy Feet ter robotu v Spielbergovem AI: Artificial Intelligence. Trenutno zaključuje ali pripravlja več projektov, med njimi Look of Love z Anette Bening in Absolutely Anything Terryja Jonesa.

Ben Barnes (Alejandro Griffin) na velika platna kmalu prihaja ob Jeffu Bridgesu in Julianne Moore igral v celovečercu Seventh Son, pred tem pa je igral v neodvisnem celovečercu The Words z Bradleyjem Cooperjem, v črni komediji Killing Bono, v trilerju Locked In, v priredbi Wildovega Doriana Graya, Easy Virtue, Stardust in Bigga than Ben, sicer pa je zaslovel kot princ Caspian v franšizi The Chronicles of Narnia.

Topher Grace (Jared Griffin) je zaslovel v seriji That '70s Show in uspešno presedlal k filmu: v tretjem filmu v franšizi Spider-Man, v In Good Company, P.S., Traffic, Ocean's 11, Ocean's 12, Mona Lisa's Smile, Take Me Home Tonight (ki ga je izvršno produciral), Predators, Valentine's Day, The Double, The Giant Mechanical Man, v nagrajeni politični TV drami Too Big to Fail... Trenutno snema filma A Many Splintered Thing s Chrisom Evansom in The Invitation.

Katherine Heigl (Lyla Griffin) smo nazadnje videli v komediji New Year’s Eve, sicer pa se je z malih zaslonov, kjer je nase opozorila v seriji Roswell in se nato potegovala za emmyja in zlati globus v seriji Gray's Anatomy, na velika platna preselila v Life As We Know It, Killers, The Ringer, King of the Hill, Under Seige 2: Dark Territory… in uspešnicah Knocked Up, 27 Dresses, The Ugly Truth, One for the Money…

Amanda Seyfried (Missy O’Connor) je nazadnje igrala v muzikalu Les Misérables in pred tem v In Time, Gone in Lovelace, sicer pa jo poznamo po vlogi v mednarodni uspešnici Mamma Mia!, ki je po svetu zaslužila prek 600 milijonov dolarjev. Igrala je še v Letters to Juliet, Dear John Lasseja Hallströma, Chloe, Red Riding Hood, Mean Girls, Alpha Dog… in se v seriji Big Love vrnila na TV, kjer je po najstniški manekenski karieri nase opozorila v žajfnicah As the World Turns in All My Children.

O ustvarjalcih

Justin Zackham (scenarist, režiser, producent) je po diplomi na newyorški univerzi in nagradi za kratki film Caught in the Act takoj začel delati v industriji – po režijskem prvencu Going Greek je kot scenarist in producent sodeloval pri dokumentarcu The Fastest Man in the World in drami The Bucket List z Jackom Nicholsonom in Morganom Freemanom. Nazadnje je spisal scenarij za komedijo One Chance. Za TV je ustvaril in izvršno produciral serijo Lights Out.

Komentarji

30.8. 2012 ob 13:36

ta fil bo ba nor

— Tara *
17.11. 2012 ob 15:48

*film

— Tara *
2.2. 2013 ob 18:55

itak :)

— nnn2
5.5. 2013 ob 8:18

beden film

— Kaja
7.5. 2013 ob 19:02

rabi kdo karte za 19:30?
sem napačno uro kupila.
čez pol urce

— Lea
10.5. 2013 ob 13:34

Film je superrr :) smešen in zabaven

— Tina
12.5. 2013 ob 7:53

Ful bo hud

— Zan Cerar
23.5. 2013 ob 19:15

Sem pričakovala boljši film. Čisto povprečna komedija. Škoda denarja.

— Dalida
10.6. 2013 ob 15:02

Ta filim je zelo kullll!!!!!!!!!!

— manca
10.6. 2013 ob 15:02

Ta filim je zelo kullll!!!!!!!!!!

— manca
8.5. 2015 ob 19:48

dober kullll

— hana
11.5. 2015 ob 16:14

Film je super res dober priporocam ogled

— Rozica

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.