Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

VDV Veliki dobrodušni velikan (podnapisi)

domišljijska pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 30.6.2016, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Leto: 2016
Jezik: angleščina
Scenarij: Melissa Mathison po knjigi Roalda Dahla
Režiser nepozabnih pustolovščin E.T. - vesoljček, Jurski park ter filmov franšize Indiana Jones predstavlja čudovito dogodivščino, posneto po zgodbi mojstra fantazijskih svetov Roalda Dahla. Mala sirota Sophie ljubi pravljične zgodbe, neke noči pa tudi sama postane del neverjetne avanture, ko jo ugrabi dobrodušni velikan. Na srečo se zelo razlikuje od svojih velikanskih sorodnikov, saj ne je otrok, zato so ga suroveži izobčili. Mili velikan želi s Sophiejino pomočjo pomagati ljudem in ustaviti napade ljudožerskih nasilnežev, toda za to bosta potrebovala veliko iznajdljivosti, sreče in poguma.

Naposled projekt dveh največjih pripovedovalcev zgodb na svetu – Roalda Dahla in Stevena Spielberga – ki na velikih platnih oživlja Dahlovo priljubljeno pripoved Veliki dobrodušni velikan. V Spielbergovi režiji je nastala domiselna zgodba o dekletcu in velikanu, ki ji predstavi čudesa in nevarnosti Dežele velikanov. »Po mojem mnenju je Roald Dahl naravnost genialno dal otrokom v roke moč odločitve,« pravi Spielberg. »Silno pogumno od njega, da je prepletel temo in svetlobo in pri tem ustvaril strašljivo vzdušje, hkrati pa zagotovil odrešitev, s čimer nas vse nauči dolgotrajno lekcijo. Ravno to me je pritegnilo k projektu.«

Resda je VDV (Mark Rylance) tudi sam velikan, a gre za velikega dobrodušnega velikana, ki je pravo nasprotje prebivalcev Dežele velikanov. Pri svojih dobrih sedmih metrih, z ogromnimi uhlji in pretanjenim občutkom za vonj je prikupno zmeden in se večinoma drži zase, medtem ko so velikani, kot so Špehohlast, Kostohrust in Pamžožer, vsaj dvakrat večji od njega in zanje velja, da jim tekne tudi človeško meso.

Ko v Deželo velikanov iz Londona prispe za svoja leta precej odraslo desetletno dekletce Zofka (Ruby Barnhill), se skrivnostnega velikana, ki jo je bil zvlekel v svojo votlino, sprva boji, a se ji kmalu posveti, da je VDV silno prijazen in očarljiv; ker doslej še ni naletela na velikane, ima Zofka zanj nešteto vprašanj. VDV jo vzame s seboj v Deželo sanj, kjer zbira sanje in jih pošilja otrokom, njej pa razloži čarobnost in skrivnostnost sanj.

Ker sta doslej na svetu oba živela čisto sama in osamljena, se med njima hitro splete naklonjenost. Toda Zofkina prisotnost v Deželi velikanov nehote pritegne pozornost ostalih velikanov, ki postajajo vse bolj sitni. »Gre za zgodbo o privrženosti in ščitenju prijateljev, za zgodbo, ki dokazuje, da lahko tudi navadno dekletce ogromnemu velikanu pomaga prebroditi njegove najhujše težave,« pravi režiser.

Zofka in VDV se kmalu odpravita v London, da kraljico (Penelope Wilton) posvarita pred perečo nevarnostjo, ki ji predstavljajo velikani, vendar morata kraljico in njeno spletično Mary (Rebecca Hall) najprej prepričati, da velikani sploh obstajajo. Družno se domislijo načrta, kako se za vselej znebiti te velikanske nadloge.

VDV (Veliki dobrodušni velikan) Roalda Dahla je prvič izšel leta 1982 in odtlej navdušuje bralce vseh starosti. Dahlove knjige – med njimi Čarli in tovarna čokolade, Jakec in breskev velikanka ter Matilda so v tem hipu na voljo v 58 jezikih in so jih po svetu prodali že prek 200 milijonov izvodov. VDV je edina njegova knjiga, ki doslej še ni oživela na velikih platnih, pri tem pa je to delo, ki je v bistvu nastalo kot pravljica za lahko noč, bilo pisatelju najljubše med vsemi njegovimi stvaritvami.

Trikratni oskarjevec Spielberg je filmsko priredbo – ta v kinematografe prihaja to poletje ob stoti obletnici Dahlovega rojstva – režiral po scenariju, ki ga je na podlagi knjižne uspešnice Roalda Dahla spisala Melissa Mathison. »Pomembno je, da ostanemo zvesti jeziku,« pravi, »in sijajni scenaristki Mathisonovi, ki je spisala tudi film E.T. – Vesoljček, je to uspelo.«

Igrajo še Jemaine Clement, Rafe Spall, Bill Hader, Michael David Adamthwaite, Daniel Bacon in Adam Godley. Producirali so Spielberg, Frank Marshall in Sam Mercer. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Janusz Kaminski, scenograf Rick Caarter, kostumografinja Joanna Johnston in montažer Michael Kahn. Glasbo je zložil John Williams.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.