Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Varuhi

akcijska domišljijska pustolovščina
To mesto se me boji. Videl sem njegov pravi obraz.
Podnapisi
Na sporedu od: 19.3.2009, Kolosej Ljubljana
30.4.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 43min / 163min
Leto: 2009
Jezik: angleščina
Scenarij: David Hayter in Alex Tse po grafičnem romanu Dava Gibbonsa in Alana Moora
Režija: Zack Snyder
Režiser vizualnih spektaklov 300 in Zora živih mrtvecev s pomočjo kultnega grafičnega romana na velika platna prinaša zgodbo o času in kraju, kjer so superjunaki del vsakdana. Čeprav so se zaradi nerazumevanja oblasti številni upokojili, jih skrivnostni umor kolega znova združi. Pod vodstvom maščevalca pravice Rorschacha odkrijejo zaroto svetovnih razsežnosti, a da bi svet in sebe rešili pred pogubo, se morajo podati na nepozabno avanturo, polno vratolomne akcije in osupljivih prizorov.

Zgodba

Kompleksna, večplastna pustolovska kriminalka se dogaja v alternativni Ameriki l. 1985, v kateri so maskirani heroji del vsakdanjega življenja. Ura pogube, ki beleži napetost med ZDA in Sovjetsko zvezo, pa je vse bližje polnoči.

Ko je eden njegovih nekdanjih kolegov umorjen, je izobčeni, vendar nič manj odločni maskirani vigilant Rorschach odločen, da bo razkril zaroto, ki hoče pobiti in diskreditirai vse nekdanje in sedanje superjunake. Ko se spet poveže z nekdanjimi kolegi v boju proti zločinu, upokojenimi superjunaki, od katerih ima samo eden resnične nadnaravne moči, Rorschach opazi široko razvejano in nevarno zaroto, povezano z njihovo skupno preteklostjo in katastrofalnimi posledicami v prihodnosti.

Njihova naloga je varovati človeštvo... Kdo pa nadzoruje Varuhe?

O produkciji

New York 1985 – svet v krempljih strahu in paranoje. Kjer se navadni ljudje, ki so se nekoč maskirani borili proti zločinu, skrivajo pred svojo identiteto. Kjer je najhujše orožje – vsemogočno superbitje – globalno ravnovesje moči nagne na eno stran in svet neizogibno potiska proti jedrski polnoči. Kjer obupani možje iščejo skrajne ukrepe pred obličjem sodnega dne.

To je svet Varuhov, filmske priredbe najbolj slavljenega strip albuma vseh časov.

Na steni mračne, umazane newyorške uličice se bohoti vprašanje, ki prežema Varuhe: Kdo nadzoruje Varuhe? Kot pravi režiser: "Kdo ima pravico odločati, kaj je prav in kaj narobe? In kdo nadzoruje tiste, ki odločajo, kaj je prav in kaj narobe?"

Strip je prvič izšel v seriji 12 zvezkov v letih 1986 in 1987, potem pa je bil ponovno izdan v obliki strip albuma. Watchmen je edini strip album, ki je dobil prestižno nagrado Hugo in prišel na seznam "100 najboljših romanov v angleščini od l. 1923 do danes" revije Time. Dobil je tudi več nagrad Kirby in Eisner. Dolgo je veljalo, da se tega stripa ne da posneti na film.

Producenta Lawrence Gordon in Lloyd Levin več kot 10 let nista obupala in sta verjela, da bo strip prenesen na film. Končno se jima je posrečilo, ko je pripravljenost izrazil Zack Snyder, ki je ravno snemal uspešnico 300. Snyder je hotel Varuhe posneti take, kot so, ne da bi jih posodobil ali spremenil, hotel je ostati čim bolj zvest originalu.

Za snemanje so zgradili okrog 200 kulis, uporabili pa so tudi računalniško grafiko. Veliko dela je bilo tudi s kostumi, saj so hoteli ustvarjalci ostati zvesti stripu. Igralci so se morali podvreči strogemu treningu zaradi številnih spopadov.

Režiser je z izidom zadovoljen in pravi, da mu je uspelo v filmu ohraniti vse dvome in razmišljanja iz stripa, tudi vprašanje, kaj je tisto, kar iz nekoga naredi junaka. In v Varuhih ni lahkega odgovora na to.

O igralcih

Billy Crudup (Jon Osterma/Dr. Manahattan)
V svoji zbirki ima zanimivo mešanico gledaliških in filmskih vlog. Za svoje gledališko delo je prejel nagrado tony, videli pa smo ga lahko v filmih The Good Shepherd, Mission: Impossible III, Sleepers, Waking the Dead, Charlotte Gray in drugih.

Matthew Goode (Adrian Veidt/Ozymandias)
Med drugim smo ga lahko videli v filmih Brideshead Revisited, The Lookout, Match Point, South of Granada, Chasing Liberty in drugih, prav tako pa se pojavlja na televiziji.

Bil je uspešen otroški igralec, ki je za 15 let izginil iz Hollywooda in se uspešno vrnil kot odrasel igralec s filmi, kot sta All the King’s Men in Little Children.

Jeffrey Dean Morgan (Edward Blake/The Comedian)
V zadnjih nekaj letih je postal eden najbolj iskanih glavnih igralcev. Med drugim se je pojavil v filmih P.S. I Love You, Fred Claus, Kabluey, televizijske gledalce pa je nase opozoril v z vlogo v seriji Grey’s Anatomy, nastopil pa je tudi v številnih drugih.

Patrick Wilson (Dan Dreiberg/Nite Owl II)
Nagrajeni gledališki igralec je znan tudi po svojem filmskem delu. Videli smo ga lahko v Little Children, Evening, Purple Violets, Running with Scissors, Hard Candy, The Phantom of the Opera in drugih.

Carla Gugino (Sally Jupiter/ Silk Spectre)
Ljubljenko filmskega in TV občinstva smo si lahko ogledali med drugim v filmih American Gangster, Night in the Museum, Righteous Kill, Spy Kids in Sin City, na TV pa igra v serijah Entourage, Treshold, Chicago Hope in Spin City. Prav tako ima uspešno gledališko kariero.

Malin Akerman (Laurie Jupiter/Silk Spectre II)
Mlada igralka postaja vse bolj iskana. Lahko smo jo videli v filmih 27 Dresses, The Heartbreak Kid, Harold and Kumar Go to White Castle in Brothers Solomon.

O ustvarjalcih

Zack Snyder, režija
Zaslovel je kot scenarist in režiser uspešnice 300, debitiral pa je s filmom Dawn of the Dead. Za seboj pa ima dolgo in uspešno kariero režiserja oglasov in glasbenih videov, za katere je prejel številne nagrade.

Komentarji

29.1. 2009 ob 8:58

ker en jajc

— miha
22.2. 2009 ob 13:50

Boh nam pomagaj, naše uboge otroke izpostavljajo takšnim bogokletnim filmom, kjer se gre samo za seks in streljanje! Jaz bom svoje otroke raje peljala gledat kašno risanko.

— Ana Marija Ejnerok
28.2. 2009 ob 0:00

Tlee Noterr je pesem Od
My chemical romance : Desolation Row.!!!
<3

— Psiiihotic
28.2. 2009 ob 14:41

nevem sicr kak bo film, vem pa, da je bil strip zelo dobr. sam avtor, Alan Moore, je proti filemskim priredbam stripov, ki jih je ustvaril. ker pa majo avtorske pravice založniki je bilo posnetih kar nekaj njegovih stripov: V for vendetta, League of extraordinary gentlemen, From Hell ...kreiral je tudi lik Johna Constantina, itd. Alan Moore je bil eden vodilnih stripovskih ustvarjalcev konec 80ih in začetek 90ih let.

— dvajsetletnijmoški
28.2. 2009 ob 14:42

Pa kje zaboga piše, da je to film za otroke?? Mislim wtf!
Raje poglejte kake bedne nanizanke in filme dajejo ob 8 zvečer in kake fajn potem, ko že vsi spijo... A to je pa ok? Noben se sili nikogar gledat tega filma.
Sploh pa ne ubogih otrok.
Sicer pa, izgleda precej impresiven :)

— Kr en
5.3. 2009 ob 0:00

A bo po moznosti kaka predpremiera vsaj kaksen teden prej kot je bila za film 300? Jutri je svetovna premiera, zakaj vedno mi mormo tok dolgo cakat?

— mmbn
12.3. 2009 ob 19:41

ful hud film komaj cakam

— đoli
13.3. 2009 ob 15:55

Zanima me zakaj ne pospravljatete dvoran, saj je zares neprijetno, ko prideš med s kokicami in smetmi zasvinjane stole in smrdljivo dvorano. Človek samo še pričakuje kdaj se bo na stolih pojavila še sperma....
Po zadnjih desetih predstavah v tem mesecu ugotavljam, da ste prav nemarni in glede na zanemarjenost dvoran zaračunavate previsoke cene vstopnic.

Zares sem razočaran nad čistočo v koloseju!
Mi lahko poveste kdaj čistilke pospravljajo dvorane, da vem v katerih urah obiskovati kolosej?

— Grega
14.3. 2009 ob 6:11 zvezdica

Malo sem bi razočaran nad filmov. Ne gre za tipični herojski film ampak za precej mračno zgodbo herojev, ki je po eni strani zanimiva in malo zmedena, vendar če pričekujete film kot je spider man/batman/superman se motite. V filmu je precej nasilja, so nekateri prizori, kjer je celo več nasilja kot v kakšni grozljivki.

Moje mnenje je, če pričakujete veliko akcije, herojsko reševanje ga raje ne glejte, če pa želite videti malo drugačen obraz "herojev", zna biti zanimiv

— boko
15.3. 2009 ob 0:00

idite gledat ne bo vam žau vrjemite mi lp.Joža

— joža
16.3. 2009 ob 18:08

Film je čista desetka!!

— Dr. Manhattan
17.3. 2009 ob 0:00

film je posnet po enih najboljših stripovskih novel vseh časov! Gre za mračno vzdušje dramsko vzdušje, niti ni toliko "pustalovščina". In niti slučajno ni še en superhero movie za otroke, če niste otroke pelal na 300 kjer je kri tekla v potokih pol jih tut na to ne! sploh pa nebojo zdržal 3 ure pri miru. Osebno pričakuje od filma kar precej, najmanj solidno adaptacijo stripa, film bo pisan na kožo tistim ki so tudi ob Sin Citiyu uživali.

— boboman
18.3. 2009 ob 17:20

lep pozdrav vsem,

ta film bo končno stripovske adaptacije potegnil iz imbecilne sence raznih spidermanov, daredevilov in hulkov. za vse zaskrbljene mamice in očke: to ni film za otroke, kakor to tudi ni bil strip za otroke. ukvarja se s kompleksnimi temami in jih prikazuje na način, ki želi razkrivati in ne skrivati resnice. tisti pa, ki misli, da je vsak strip in vsak film, ki vsebuje heroje avtomatično za otroke je pa tako ali tako zaplankan bumbar in bo svojim otrokom s svojo neizobraženostjo in ignoranco že tako naredil popolnoma dovolj škode tako, da jih mirno lahko pelje gledat tudi vse grozljivke, streljačine in ostale groteske, ker s tem pri njihovi vzgoji ne bo naredil neke blazne razlike.

lp
matjaž

— matjaž
19.3. 2009 ob 0:00

Innn, ponovno ni filma v Koloseju Koper. Po 2h tednih čakanja po svetovni premieri filma, ki je bil en izmed najbolj pričakovanih za leto 2009, dobimo mi film samo v Ljubljani in v Mariboru (če se ne motim).

Mah, kot je velikokrat Cartman v south parku rekel "screw you guys, I'm going home". Nočete 5€ za ogled filma? Pa nič, gremo gledat v Cinecity v Trst.

btw ... za Ano Marijo: preden pišete nesmiselne komentarje raje poglejte filmske napovedi in kritike. Prav gotovo bi utegnilo kje pisati, da ta film NI narejen za otroke.

— wtf
19.3. 2009 ob 16:02

Film je predvsem namenjen tistim, ki so pravzaprav prebrali strip in razumejo zgodbo. Zato je film verjetno preveč nasilen za vse tisti, ki ne poznajo zgodbe zadaj. Osebno mi je bil film zelo všeč in zelo natančno sledi stripom. Res priporočom ogled.

LP.

— Luka
19.3. 2009 ob 16:02

ja, res ni za tiste najbolj preproste ljudi.

film je dober, ni enak kot vsi drugi in vkljucuje veliko stvari, ki jih ne bi pricakovali (do stopnje tezkih moralnih odlocanj). ce uzivate v gnilih filmih (beri: superman) potem dvomim, da vas bo ocaral. meni je bil mega.

— suka
22.3. 2009 ob 15:31 zvezdica

Po pravici povedano, mi je bil super.
Glavna ideja filma je in vedno bo veljala. Tudi zaplet, ki pripelje do glavne ideje filma, počasi spet pridobiva na veljavi.
To ni film za otroke, daleč od tega. Prikaže žrtvovanje, ki ga je včasih potrebno izvesti, za dosego višjih ciljev. S heroji se mi pač zdi, da je to nekoliko lažje. Namesto ljudi, ki so kot one-man-army in rešijo svet pred pogubo, imamo tukaj zgodbo o herojih, ki kot liki delujejo bolj verjetno za opravljanje take naloge (itak se za njih pričakuje, da rešujejo svet in so tega tudi dejansko sposobni).
Jaz bi na koncu še dodal, hvalabogu, da to ni spet film v stilu Spiderman-a, Superman-a in podobnih likov. Ima vsebino in se mi zdi, da je vreden ogleda, če ne zaradi elementa znanstvene fantastike pa zaradi zgodbe, ki jo z njeno uporabo poskuša prikazati.

— xo
22.3. 2009 ob 15:31 zvezdica

Preden sem šel gledat film sem pogledal cel Motion.Comic.
In moram reči da so se kar potrudili domalga je kompleten strip vržen na platno nekaj malenkosti so že morali izpustit ker bi bil film predolg.
Zgodba je taka kot je meni osebno zelo všeč idino konec je malo drugače razložen kot v stripu. Ne pričakujte pa junakov v slogu spiderman superman ker dejansko tu so vsi normalni ljudje razn dr.Manhatan, ki poskrbi za par lepih očem prijaznih učinkov. Najbolj me je presenečal odličen zvok ali pa imajo v lj.koloseju res tako vrhunsko ozvočenje efekti so se mi zdeli fenomenalni fight scene so zelo solidne. Za tiste ki so brali strip in bi radi videli zadevo v gibanju toplo priporočam.Za tiste ki niso brali stripa, če ste navdušeni nad znanstveno fantastiko je zadeva super. Lepo predstavi probleme človeštva in jih na nek način tudi reši.

— Majstr
22.3. 2009 ob 15:31 zvezdica

Definitivno film, ki ga morate videt. Popolnoma atipičen stripovski film. Za gledalce, ki pričakujejo povprečno akcijsko herojščino, to ne bo dober film, ravno zato, ker je tako zelo netipičen. Netipično dober in, predvsem, poglobljen. Ni dobrih žensk, ni mačo junakov - so samo ljudje s svojimi slabostmi.

Pa še to: redosled zgodbe nikakor ni zmeden, samo klasičen ni. Malo se morate prepustit in uživat.

— Uroš
23.3. 2009 ob 16:55 zvezdica

Film je ima odlično zgodbo in je odlično narejen. Dialogi so odlični "Kako lahko rečeš da živiš normalno življenje, ko greš po cesti mimo človeških ščurkov, ki govorijo o heroinu in otroški pornografiji"

Zelo podobno današnjemu svetu, kjer razbijejo svetovno mrežo otroške pornografije, ki sega vse do sodnikov, politikov, duhovnikov ...

Film vas bo naučil o resničnem življenju več kot vsi resničnostni šovi skupaj.

— Danilo
24.3. 2009 ob 0:00

no pa bom še enkrat napisu ker so mi zbrisal prvi komentar!!! skratka film me je razočaral in ni vreden sednja 2uri 40 min pa 5,60€ par scen v filmu je dorbih ampak celota je kisla, ne me narobe razumet pred ogledom sem se pozanimal o čem se gre v filmu in rad pogeldam dobr film kar pa to ni..... pa ne brište komentarjev ki vam niso po godu sej piše da za komentarje ne odgovarjate....

— juredjure
24.3. 2009 ob 15:57

Močno priporočam ogled. Zgodba je super, je neobičajna, nepredvidljiva..... Dobri efekti, kvalitetno posneto, izjemno dobra izbira glasbe. V glavnem ob ogledu sem užival in se občasno tudi konkretno nasmejal.

— johnny
25.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Impressio!!!
Če ocenjujem vrednost filma po tem, kolikšen vtis napravi na gledalca, je Watchmen med prvimi na lestvici!
Zares me preseneča, da so ob vsej tej poplavi predvidljivih hollywoodskih filmov sposobni narediti nekaj čisto novega, svežega, nenavadnega in presenetljivega! Film ni všečen, temveč predvsem nenavaden, pretresljiv, grozljiv, karikaturno komičen, realističen, depresiven itd.
Na začetku mi ni bilo čisto jasno, kaj gledam - nekakšno parodijo na superjunake (jezus, pa tisti kostumi!)... potem pa se zadeva začne razvijati - na nek način kaotično, pa vseeno lepo razvrščeno po nekem višjem redu, ki ga spregledaš šele proti koncu zgodbe.
Kino sem zapustila zmedena, vendar polna vtisov. Nisem vedela, kaj občutim - žalost, razočaranje nad ljudmi, navdušenje nad akcijo in dogajanjem... Vsekakor sem iz kina kar odplavala in v mislih razglabljala o sporočilu tega filma, ki je name vplival kot najbolj žive sanje.
V glavnem... inovativno, dinamično, pretresljivo!
Vsekakor NUJNO potrebno ogleda!!!

PS. Film ni najbolj primeren za tiste z občutljivim želodcem.

— aaaaanyyyyaaaa
26.3. 2009 ob 0:00

no pa se še tretjič oglašam ker ne vem kam sta zginla moja prva dva komentarja?? skratka film ni vreden sedenja 2uri40min in ni vreden 5.60e, par scen je dobrih in zanimivih ostalo je pa preveč razvlečeno, klišejsko (razen konca) par scen je neumesnih itd... da ne bo pomote, pred ogledom filma sem se pozanimal o čem se gre in kaj lahko približno pričakujem pa me je vseeno razočaral tko da ne vem od kje ocena na imdbju 8.0 ipd moja ocena je tm med 5 in 6 peace

— juredjure
26.3. 2009 ob 16:35

Veliko prelivanja krvi, zgodba super, kredibilna, vredna vsake pohvale! Kader odličen in za konec še priredba pesmi Desolation row od My chemical romance.
Odlično, toplo priporočam :_)

— Senna
27.3. 2009 ob 15:26

film je bil vredu, tako kot je bilo rečeno ni bilo glih dosti akcije a je bilo vseeno dobro, ko sem šel gledat za film nisem vedel kako dolgo traja, pa sem si mislil
"kaj si ti nor kak dolgo traja ena ura"

— LEPOTEC
27.3. 2009 ob 15:26

ura in pol da nebo pomote, hehe:)

— lepotec
28.3. 2009 ob 0:00

film vredn ogleda!
film mi je bil izredno všeč izvrstna glasbena podlaga, odlična igra vseh igralcev predvsem pa nepričakovan razplet same zgodbe.

res izvrtn film!

— raro
31.3. 2009 ob 2:00

Totalno beden film!

— Najgla
31.3. 2009 ob 2:00 zvezdica

Boljše posnetega filma, še niste videli. Mogoče ne navduši toliko sama zgodba, ampak kako so posneti kadri....ne morem vrjet no, kot da bi bila višja inteligenca na delu, nekaj čisto novega. V filmu je veliko akcije, če pa pričakujete tipično batman bedno zgodbo, potem ima boko popolnomo prav. Mešanica politike, parodije, super junakov, ne veš več pri čem si in to ga naredi tako zanimivega. Dialogi pa so naravnost fascinantni.

Pa ne padat na te fore s slabim želodcem, ker potemtakem je najbolje, da se zaprete v oblazinjeno belo sobo, če se vam ob tem obrača želodec.

— pač nekdo
31.3. 2009 ob 14:12

Super film, ki še dolgo časa ne bo imel konkurence. Morda le Star Trek :D

— Natasha
31.3. 2009 ob 21:31

Strinjam se z vsemi pozitivnimi komentarji, res odličen film, ki te ne pusti hladnega.
Ocena:10

— Kaos
2.4. 2009 ob 2:00

Narejeno po "grafičnem romanu"?
Graphic novel pomeni - strip. Oziroma daljši, pripovedni strip oz. strio, ki izide v knjižnji obliki (ne pa kot časopis). Fraza grafični roman v slovenščini kolikor vem ne obstaja, vsi slvoenski avt0orji, ki ustvarjajo to kar bi lahko imenovali grtafični roman, rečejo temu enostavno strip, ali stripovska knjiga (če že).

— Kdo prevaja kolofone?
5.4. 2009 ob 18:43

Najslabši film vseh časov!

Kakšna večplastnost neki! Igrajo katastrofalno, efekti so klasika, nič novega. Zgodba razvlečena, predvidljiva, butasta. Pa vsi softporn prizori...bedarija. In še vse igralke imajo celulit.

— Tomas
6.4. 2009 ob 2:00

Film je brezvezen! Se pred koncem filma jih je slo ene 5-6 ven. Totalno kar neki.

— snoopy
27.4. 2009 ob 20:16

film mi je bil zelo všeč, saj obužejem herojske filme. ampak moti me samo to, da je ob tako pozni uri, saj sem zraven skoraj zaspala.
ampak drugače pa je zelo ok film.
ga priporočam, za pred spanjem-kot pravljica za lahko noč

— irena
20.5. 2009 ob 20:31

najboljsi film useh casov

— sEEd
13.7. 2009 ob 14:44 zvezdica

Film je čisto nekaj drugačnega, ni eden tipičnih new age filmov. Ima globoko zgodbo pri kateri se moraš večkrat prav poglobiti, da jo nekako dojameš in slediš zgodbi naprej. Mene osebno je trailer navdušil in sem rekla, da moram film nujno videti. Samo zgodbo sem si predstavljala veliko drugače. Pač priznam ob vsej tej dobi Supermanov,Batmanov in Spidermanov sem pričakovala, da bo zgodba nekako ista. Mišičasti superjunaki, ki magično rešujejo svet ob tem pa hrepenijo po njihovi neuslišani ljubezni. No zdaj vem, da ta film ni tak. Ta film je zgodba o čisto običajnih ljudeh, ki so nekako zašli v dobo maskiranih "junakov" in prikazuje njihove človeške napake (niso nobeni superjunaki). Razočarani so nad svetom v katerim živijo in ga konec koncov ne rešijo v celoti.
Film se mi je na začetku zdel dokaj brezvezen, ko pa se je zgodba začela odvijati so se presenečenja kar vrstila in vrstila. Meni je bil film všeč. Nekaj drugačnega od današnjega sveta po drugi stran pa še kako podoben nam oz. današnjemu svetu v katerem je velik del vedno bolj temačen.
Vredno ogleda ;)

— nina
7.6. 2010 ob 20:54

NAJBOLJŠI FILM VSEH ČASOV!!!!!!!!!!!

— Dr. Manhattan
10.4. 2013 ob 17:53

film je dolgočasen,jst sm zdržou sam 45 minut!

— ti si budala
6.1. 2023 ob 18:49

Film me je kar razočaral . Film ni za otroke mlajše od 10 do 15 let ta film je napol grozljivka saj je bolj grozen kot Drakula ali Frankenštajn več se ubijajo kot pa tepejo .

Moje mnenje je da če vi ali vaši otroci nemarate krvi ga ne pojdite gledati . Ni film kot Justice Lauge ali Batman ampak mračen film o superherojh .

— Black Panther

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.