Kolosej
Film distribucije Cenex

Varuhi galaksije

akcijska domišljijska pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 31.7.2014, Kolosej Ljubljana
2h 2min / 122min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: James Gunn in Nicole Perlman po stripu Dana Abnetta in Andyja Lanninga
Režija: James Gunn
Iz Marvelove zakladnice stripov prihaja na velika platna nova skupina herojev, ki mora galaksijo obvarovati pred uničenjem. Svojeglavi pilot Peter Quill se preživlja s krajo dragocenih predmetov, toda ko skuša izmakniti skrivnostno kroglo zlobnemu Ronanu, si na glavo nakoplje srd njegovih plačancev in uradnih oblasti. Quill sklene zavezništvo z nenavadno druščino odpadnikov: neusmiljeno bojevnico Gamoro, prekanjenim rakunskim prevarantom Rocketom, njegovim nasilnim drevesnim pomočnikom Grootom in maščevalnim uničevalcem Draxom. Skupaj se podajo v številne spektakularne in zabavne bitke proti temačnim silam.

Studio Marvel, ki je ljubiteljem stripov in njihovih filmskih priredb že dal Iron Mana, Thora, Stotnika Ameriko in Maščevalce, je tokrat postregel z malce starejšo zgodbo o zelo nenavadni skupini junakov. Nenavadni ali ne, spoznali jih bomo kot Varuhe galaksije.

Tudi to pot se ustvarjalci niso mogli izogniti osnovni značilnosti Marvelovih filmskih upodobitev: videli boste napeto akcijsko zgodbo, v kateri pa se tokrat fantazija prepleta s humorjem in satiro, njene meje pa določa le najširše vesolje, kamor je postavljena. Drzni pustolovec Peter Quill se tam znajde potem, ko je ukradel skrivnostno kroglo, po kateri hrepeni vplivni in častihlepni zločinec Ronan, katerega ambicije ogrožajo varnost in obstoj vse galaksije. Quill zaradi tega nehote postane predmet neizprosnega lova na njegovo glavo in da bi se rešil Ronanovega vztrajnega ''dihanja za ovratnik'', je prisiljen skleniti neljubo zavezništvo s pisano četverico nepridipravov: z rakunom Raketo, ki je vedno opasan z revolverjem, humanoidom Grootom, ki bi se, če bi mu trda predla, zaradi svoje zunanjosti mirno skril med drevesi, smrtonosno in skrivnostno Gamoro in Draxom Uničevalcem, ki ga maščevanje žene vsevprek po vesolju. Ko pa Quill odkrije resnično moč krogle in nevarnost, kakršno predstavlja za vesolje, se odloči storiti, kar pač mora - svojo nič kaj častno skupino odpadnikov združi in jo povede v poslednji obupani odpor, od katerega je odvisna usoda vse galaksije.

Stripovsko vesoljsko odisejado je po lastnem scenariju režiral James Gunn (Slither, Super); zgodbo sta razvila skupaj z Nicole Perlman. Kamero je vodil Ben Davis, BSC (Wrath of the Titans, Kick-Ass), za scenografijo je poskrbel Charles Wood (Thor: Svet teme), za montažo sta bila odgovorna z BAFTO nagrajeni Fred Raskin (Django brez okovov, Fast Five) in dobitnik oskarja Hughes Winborne, A.C.E. (The Help, Crash). Kostumografijo je izbrala oskarjevka Alexandra Byrne (Marvel’s The Avengers, Elizabeth: The Golden Age), glasbo pa je napisal Tyler Bates (Killer Joe, Super). Producent je bil sam predsednik studia Marvel Kevin Feige, izvršni producenti pa Louis D’Esposito, Alan Fine, Victoria Alonso, Jeremy Latcham in Stan Lee.

Od stripa do filmskega platna

Varuhi galaksije so se kot skupina herojev iz 31. stoletja v stripu prvič predstavili leta 1969 in so otrok avtorjev Arnolda Draka ter Gena Colana. Vsak je poslednji predstavnik svoje vrste.

V studiu Marvel so že dalj časa razmišljali o ekranizaciji vesoljske zgodbe epskih razsežnosti, ki pa bi, kot se za 21. stoletje spodobi, ubrala novo smer, čeprav je takšna odločitev tvegana. Producent pa je bil prepričan, da bodo z Varuhi presenetili ljubitelje te zvrsti in presegli njihova pričakovanja. »Sem vztrajni zagovornik stališča, da je treba zvestim pristašem stripa, ki jih ni veliko, predstaviti izvirnost na temeljih izjemnega stripa, ki je imel svoje bralce kar nekaj desetletij nazaj. Upam in prepričan sem, da bo film nekaj zelo novega in svežega.«

Režiserja Jamesa Gunna je pridobil takoj na prvem srečanju. Gunn je bil navdušen nad dejstvom, da bo imel pri predstavitvi likov globalnemu filmskemu občinstvu veliko svobode, saj je bil strip že ob izidu dokaj neznan.

Čeprav je v minulih letih nastalo več »inkarnacij« Varuhov, se je Marvel že na zgodnji stopnji produkcije odločil črpati iz podob Dana Abnetta in Andyja Lanninga. Gunn je priznal: »Uporabili smo like, kot sta si jih zamislila Abnett in Lanning, predvsem ko gre za njihovo osebnost, ki je hkrati humorna in temačna, kar je zanimiva in privlačna mešanica. Mislim, da nam je to uspelo prenesti tudi v gibljive slike.«

Izbira igralcev

Osrednjo vlogo Petra Quilla, mladega in vihravega pustolovca, so ponudili Chrisu Prattu. Zgodbo pripoveduje skozi svoje oči in Pratt se je takoj ujel z mladostnim likom, ki ga upodablja.

»Po duši je še velik otrok. Očeta ni nikoli poznal, vesolje pa ga vzelo »za svojega« takoj po materini smrti, saj ga je za svojega vzel modropolti humanoid. Vse življenje so mu dopovedovali, da ne sme kazati čustev in mora biti oster in neusmiljen v svojem razmišljanju in obnašanju. To mu je vcepilo neke vrste lažno šopirjenje, čeprav je globoko v sebi osamljen mladenič, ki pogreša družino in prijatelje. Nosi ga z enega konca galaksije na drugega in počne, kar se mu pač zazdi. Skozi zgodbo pa se znova nauči čutiti in spozna, da je življenje veliko več, kot le jemati in delati samo tisto, kar te je volja.«

Zoe Saldana je Gamora, smrtonosna zelenopolta ubijalka. Zoe je v vlogi neustrašna, saj se ji ni bilo treba ukvarjati s tem, da bo gledalcem (vedno) všeč. Najširšemu krogu gledalcev se je predstavila v Avatarju Jamesa Camerona, ki mu napovedujejo celo vrsto nadaljevanj, v katerih bo seveda spet igrala. Na slovenskih platnih pa smo jo pred kratkim videli v odličnem dramskem trilerju Krvne vezi (Blood Ties). Vlogo v Varuhih je sprejela, kot pravi, zaradi velikega nagnjenja do domišljijskih nepredstavljivih zgodb, oziroma do preprostih zgodb, ki se odvijajo v nenavadnih svetovih, v katere vstopiš samo s pomočjo drzne domišljije. V Varuhih galaksije jo je pritegnil predvsem svet, ki ga zgodba opisuje.

Vlogo Draxa Uničevalca so zaupali nekdanjemu svetovnemu prvaku v rokoborbi Davu Bautisti, ki jo je odlično »zadel«.

Varuhi pa ne bi bili tako zanimivi, če med njimi ne bi bilo rakuna Rakete, genetsko spremenjenega in kibernetično izboljšanega govorečega rakuna, in pa njegovega prijatelja in »sence« Groota, izpopolnjenega humanoida, podobnega drevesu. Glasova sta jima posodila in ju odlično oživila Bradley Cooperin Vin Diesel. Gun o obeh likih pravi: »Raketa ni ravno srečno bitje. Nasprotno, je otožna in popačena kreatura, ki so jo razstavili in znova sestavili. Pretrpel je neizmerne bolečine in prav zaradi tega je bržkone v mnogih pogledih srce zgodbe. Prav tako tudi Groot, njegov edini in najboljši prijatelj. Z drugimi se sporazumeva samo s tremi besedami, vendar vam bo njegova zgodba zagotovo segla najgloblje v srce.«

Producent Kevin Feige pa je še pristavil: »Najpomembnejše je, da Raketa ni videti kot stripovski lik. Življenje mu je vdihnil glas in med brezštevilnimi igralci so se odločili za Bradleyja Cooperja. Prepričal jih je s prizorom z Robertom De Nirom v filmu Silver Linings Playbook.

Bradleyja Cooperja pa je pritegnil predvsem humor in pa ne nazadnje tudi izredno močna čustva. Prepričan je, da bodo gledalci osupli nad dejstvom, kako zelo enkraten in svež je film. O Vinu Dieslu aka Grootu pa v slogu lika ne gre izgubljati preveč in prevelikih besed. Ko ga je producent poklical in mu ponudil glasovno vlogo bitja, ki je videti kot drevo v Varuhih galaksije, je Vin jedrnato odgovoril: »- Zraven sem.«

Prav tako so bili filmarji navdušeni, ko je vlogo Zbiralca aka Taneleera Tivana, skrbnika največje zbirke medzveznih živali, relikvij in drugih živih vrst v galaksiji sprejel Benicio Del Toro. O tem, kaj ga je pri vlogi pritegnilo, pa je igralec povedal: »Način, kako mi je James Gunn opisal film, je bil zelo kul. O liku nisem vedel ničesar, ko pa sem prebral scenarij, je bil zelo barvit. Takoj me je pritegnil, zgodba je odlična. Jeziček na tehtnici pa je bil režiser Gunn, nato šele (njegov) scenarij.«

Zvezdniško zasedbo pa zaključujeta John C. Reilly kot Dey in pa Glenn Close kot Nova Prime Rael. Prekaljena karakterna in dramska igralka Glenn Close je prepričljiva voditeljica svetov galaksije in, kot to zna le ona, nepopustljiva v težkih odločitvah, ki zahtevajo neomajno … žensko. Kdo bi jo lahko odigral bolje od podpredsednice ZDA v Ugrabitvi (Air Force One) ali prve dame v Burtonovi komični satiri Mars napada?

Režiser James Gunn še doda: »Upam, da bomo znali navdušiti gledalce na način, kot so mene navdušili filmi, ko sem bil še otrok: ko sem stopil v kino, sem doživel čarovnijo, upanje, občutek, da je družina tam, kjer si jo ustvariš, in da lahko, če hočeš, vedno najdeš priložnost, da storiš, kar je prav … ob tem pa doživiš izjemno pustolovščino!«

Komentarji

13.6. 2014 ob 17:37

To bo res neki nouga od Marvela...upam da se bojo dobr odrezal...drgač pa komi čakam (vsakega izmed teh karakterjev)...(pa upam da bojo dobr povezal z ostalimi Marvel filmi)

— Radagast the Brown
14.6. 2014 ob 10:25

Komi čakam, da pride v kino

— Yay
14.6. 2014 ob 19:12

Jaaaaaaaaaa!!!!!! Toti film komaj čakam!!!!!!!!! CARSKI BOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Cartman
19.6. 2014 ob 16:16

Za posrat. Po prvih 30 sekundah trailerja

— Dorian
27.6. 2014 ob 12:32

ha dober triler komaj čakam

— naythan
1.7. 2014 ob 21:32

ta film je sigurn full carski

— nekdo
25.7. 2014 ob 22:19

(eni) kritiki so ga ucenil kot Marvelov najbolši film do zdj, to more bit pol pa res carski, komi čakan

— Kwa
1.8. 2014 ob 20:16

Ful kul film, ki je primeren za MARVEL fene in tiste, ki Marvela ne poznajo.

Film vsebuje akcijo, humor in tudi drame ne manjka.
Vsi karakterji so zanimivi in jih hitro vzljubiš, to so
Peter Quill, Gamora, Drax, Rocket in Groot ((in tudi drugi, ki niso del skupine)).
Meni osebno je najljubši Groot =)
Kul je bila tudi "oseba" T..... =) Spoiler =)
Vsi ostali so bili tudi uredu, (Drax ni bil ravno top "the destroyer" v eni sceni/borbi, ampak to je vrjetn zmotil sam mene, k sm od njega velik prčakvou, drgač je biu kul).
Tko da, film je super, definitivno vreden ogleda.
Jaz mu dam oceno 8,5 ali pa kar polno 9 =)

Aha, po napisih je bila še ena kratka scena sicer (ne glih pomembna), mjčkn smešna,
dojeu sm pa gdo je biu en lik v njej šele domov grede (miniSpoiler: lik iz krenga, starga "Marvel" filma, ki ga sicer nism gledu)

— (Kwa) Grooooottt =) The Best
2.8. 2014 ob 7:59

Super film.....

— Maja
15.8. 2014 ob 18:21

Super film!

— me
18.8. 2014 ob 16:04

Povsod smeti in čez cel film modra črta čez zaslon. Dovolj razlogov, da me več ne vidite pri vas.

— esG
19.8. 2014 ob 16:35

Film sem si danes ogledal in bil mi je všeč, kjub temu da prej nisem poznal guardianov. Najbolj všeč mi je groot, smešno govorečo drevo. Zgodba je super, ravno pravšnja mera akcije. Niti trenutek med filmom se nisem dolgočasil.

Ocena: 8,5/10

— chipokemon
23.8. 2014 ob 21:38

Obetavna pravljica, ki spominja na občutke ob prvih treh filmih (4., 5. in 6. del) Star Warsa. Nekje je nekdo komentiral, da je trapasto, češ da s plesom zavaja sovražnika in reši svet. Pa kaj!

Upam, da pridejo tudi nadaljevanja.

— Barb
11.1. 2023 ob 13:25

Odllllličen fillllm

— Black Panther

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.